Šta je novo?

Intel Alder Lake (10 nm, 8 "velikih" i 8 "malih" jezgara)

@sam633 5600x,5800x,5900x,5950x procesori rade itekako na MSI Tomahawk B350 (beta bios), i na Asrock X370 Pro 4 (zvanicni bios). DeskMini X300 ploca takodje ima zvanican bios. Uskoro bi trebalo da stignu zvanicni bios-i za sve x370 Asrock ploce. Dok je leak-ovano da MSI radi na zvanicnim verzijama isto.

Nemci sve to azurno imaju:

 
Poslednja izmena:
Nekad pljuvano po intelu za ovakve stvari a sada se hvali amd koji koristi isti recept.
Licemerje fanova je neograniceno...
PS: ne mislim na Dog vec uopsteno
 
Koliko vidim, niko od proizvođača nema zvaničnu podršku za 5000 seriju procesora na 300 pločama, čak i ako ide novi BIOS. S druge strane, ne znam šta AMD može da ponudi van njihovog plana (Zen3 prošle godine, Zen4 krajem ove) osim nekog refresha tipa Zen3+ sa malo boljim parametrima (klokovi, potrošnja). I naravno nižih cena, npr. 5800X po ceni ~12600K, pošto su isti sa performansama (plus i5 ima i IGP, pa je bolji izbor). 5800X3D im sliži za pokazivanje i da ponude AMD gejmerima opciju da ne moraju da menjaju platformu zarad 3 FPS više

Opet, kupovina novog računara baziranog na bilo kojoj platformi osim LGA1700 nema mnogo smisla ako se planira kasniji upgrade. Ali imajući u vidu cene DDR5 memorije i ploča koje podržavaju DDR5, nisam siguran da je to pametna investicija.

Tako da ne znam šta da kažem osim da mi je drago što ne moram da kupujem računar sada (i narednih godinu dana bar) :|
 
Koliko vidim, niko od proizvođača nema zvaničnu podršku za 5000 seriju procesora na 300 pločama,
Asrock ima zvanicno podrsku za 5000 CPU-ove, za X370 Pro4 plocu.

https://www.asrock.com/mb/AMD/X370 Pro4/#CPU

Takodje Asrock ima zvanicno za 5000 APU-ove za X300.

 


12100f budget king, 12400f value king.

Steva: "future proofing as we stated is sort of a random number generator at time, sometimes it works out the way we think and sometime you have bulldozer"
 
Izgleda da se non-K procesori fino overklokuju preko BLCK overkloka, bar sa BIOSima koji podržavaju dizanje BLCK...

 
Izgleda da se non-K procesori fino overklokuju preko BLCK overkloka, bar sa BIOSima koji podržavaju dizanje BLCK...


Ko ima para za Apex i Hero, taj neće kupiti 12400 procesor. Ako budu dodali na slabije ploče, tek onda ima smsila.
Ako ne dodaju, onda su ovi iz Asusa za nas sa hwbota učinili uslugu :D
 
Nešto ne verujem da će bilo koja ploča imati to, Intel je blesav ako im ne lupi rampu...
Ali, što Derbauer reče, skineš BIOS sa kojim može i gotovo, a reče i da će da experimentiše sa ostalim pločama...
 
Očekijem od AsRocka da omogući to na nekim slabijim pločama. Jedino u tom slučaju ovo ima smisla.
12100 sa ovim overklokom će na hwbotu da obori rekorde za 4 core procesore koje trenutno drži AMD 5300g. Biće tako dok verovatno AMD ne izbaci novi 4 core cpu.
 
Nisam gledao video ali tako nesta je bilo moguce sa izlaskom 6th gen skylake i z170 plocama uz odredjen bios,samo sto nakon toga aplikacije nisu prikazivale temperaturu procesora.
 
Uz takođe, neka ograničenja. Tako da se to navedeno za Z170 ne može primeniti ovde, jer ne postoje ograničenja.

Ono što se može primetiti, da je ovde mikrokod koji još uvek daje mogućnost za AVX-512.

Intel je najavio gašenje AVX-512 seta instrukcija, možda neće raditi posle toga. (kao još jedno ograničenje, pored najavljenog)

Međutim, ako je zbilja vezano za eksterni generator kloka, verovatno hoće i dalje.
 
Očekijem od AsRocka da omogući to na nekim slabijim pločama. Jedino u tom slučaju ovo ima smisla.
12100 sa ovim overklokom će na hwbotu da obori rekorde za 4 core procesore koje trenutno drži AMD 5300g. Biće tako dok verovatno AMD ne izbaci novi 4 core cpu.

 
Video sam ovo, ali brat iz Svice izuo 12300 procesor, pa je poskidao te rekorde i postavio nove
 
Pomenuo je u komentarima da je iskopao par B660 ploča sa BLCK overklokom i da će testirati...nadam se da nisu fuckin' B660 Strix i Aorus Master, lol. Sumnjam, pre će biti da je ASRock...
 
 

Gledajući cene na Geizhalsu...
Strix B660-F 250€ + 12400F 180€ = 430€
MSI Z690-A 190€ + 12600K 240€ = 430€
Ista cena i dobija se bolji procesor koji može da se overklokuje bez ikakvih zezancija, plus ima integrisanu grafiku...

Dok se ne iskopaju jeftine ploče koje podržavaju ovo, ne isplati se.
 
Mislim da će biti i na jeftinijim pločama. Čeka se AsRock da izbaci. Eno Gigabyte izbacio isto za Z690, valjda će i za B660. Onda će postati zanimljivo.
 
Priča se da neke ASRock ploče omogućavaju...

Mislim i da moja B560M Steel Legend može, nisam se setio da proverim...
 
E ovo je vec zanimljivo. Jos je koristio i B660-G Gaming (mATX od cirka 200-210e) plus stock kuler (OC od 4.6GHz sa temperaturama od otprilike 80 stepeni). Jedino sto su obe ploce DDR5...

Bogami, ako ostali omoguce ovo na DDR4 B660 plocama AMD-u se crno pise u 2022. Ali, naravno, Intel ce najverovatnije probati da skine ovo pre ili kasnije, nisu ni oni ludi.
 
Bogami, ako ostali omoguce ovo na DDR4 B660 plocama AMD-u se crno pise u 2022. Ali, naravno, Intel ce najverovatnije probati da skine ovo pre ili kasnije, nisu ni oni ludi.
Stvarno čime se vi crveni (AMD-ovci, ne komunisti) bavite.:)
Umesto da uživate što je AL pregazio Zen ponudu kao plitak potok (brzi su čak i od Apple M1 Max procesora u mnogim scenarijima), vi odmah, vid' ga ukinuće opciju.
Kada izađe Raptor Lake moraće novi Zen da se dobro oznoji da promeni situaciju na tržištu, što su jahali jahali su.
 
Naravno da će da im naredi da uklone, nisu blesavi. Zašto bi ugrozili prodaju skupljih procesora i čipsetova? Zdrav razum, nema ništa sa navijanjem za brendove...
 
Naravno da će da im naredi da uklone, nisu blesavi. Zašto bi ugrozili prodaju skupljih procesora i čipsetova? Zdrav razum, nema ništa sa navijanjem za brendove...
BCLK klokovanje nije ništa seksi, prilično limitirana opcija u odnosu na klasično klokovanje K procesora. Takođe je poznat koncept bukvalno svi znaju za ovo još od pre.
Sa trenutnim cenama u budućom razlikom u ceni, biće zanemarljiv grupa korisnika koja će na ovaj način klokovati procesore.
Ukratko ili će uzimati redovne K procesore i Z ploče, ili će kupovati non-K procesore da ih voze na stock podešavanjima.
 
Većina, da. Entuzijasti koji nemaju ili neće da troše na Z ploče i K procesore su itekako zainteresovani.
Plus, na Alder Lake su odvojili BCLK od ostalih stvari, nije kao na B460/560 gde si mogao da digneš samo za 2-3 MHz jer više porementi PCIe, RAM i ostalo...sad možeš mnogo više da digneš BCLK a da ne pokarabasi ostalo. Zato se i digla tolika prašina. 12400 sa 5 GHz na svim jezgrima uopšte nije za bacanje, bolje performanse of R5800x...
 
Ja biram proizvode prema odnosu cena-performanse, nisam fanboy niti jednog brenda kao neki ovde koji su fanboys istih pa onda misle da i svi ostali slepo stavljaju odredjene brendove na pijedestal...

Jos si doneo taj zakljucak nakon sto sam napisao "ako ostali omoguce ovo na DDR4 B660 plocama AMD-u se crno pise u 2022." O boze...

Kao sto Jurodivi kaze, to je zdrav razum, zasto bi dozvolili da im non-K procesori ugroze prodaju skupljih modela.

BTW, Core2Quad Q6600 sam imao od 2008. do 2017. Najbolji procesor koji sam ikada imao. Zamenio ga sa i7-7700 (non K). Ryzen 5600X mi je prvi AMD od 2005. i ubogog Semprona.
 
Intel jos uvek debelo kasni za AMD-om, Jos nije ni zavrsio izgradnju fabrika za 5nm, Dok su AMD-ovi 5nm procesori spremni za trziste i samo se ceka da se nagomilaju, i da se nagomila DDR5, za ~6 meseci.

Intel pre 2024/2025 nema tereotske sanse da prestigne TSMC/Samsung. A pitanje je da li ce i tad uspeti bilo ko da prestigne TSMC, jer TSMC ulaze 5x vise novca od Intel-a.

 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno