Šta je novo?

Intel Alder Lake (10 nm, 8 "velikih" i 8 "malih" jezgara)

Zašto tražiš zavere gde ih nema?
Naravno da su stavili taj clock gen na skuplje ploče, zašto bi ga stavili na jeftinije? Zašto bi ga stavili uopšte? B660 ploče ne treba ni da ga imaju, Intel nije predvideo takav BCLK overklok sa njima (i uopšte, bez obzira na čipset ili procesor) niti je externi clock gen propisan u specifikacijama za čipsetove...proizvođači ploča su ga stavili jer im je dunulo, prosto. Imaju tu slobodu, AMD i Intel ne mogu da im zacrtaju sve šta će ići na ploče.
Externi clock gen nemaju ni mnoge Z690 ploče, to što ih ove imaju je čista anomalija...

Samo da javim utiske da je posle FX6300, i5 12400f pravo osvezenje, cak i u obicnom radu, surfu se primeti razlika, zadovoljan sam sto sam isao na njega, a ne na i3 10-te generacije sto je bila prva zamisao, izletela mi dobra ponuda i iskoristio sam je, malo sam se cimao dok sam podesio, ali vredelo je.
A sada se steka za bolju maticnu, mada ni ova Gigabyte sto sam uzeo nije za bacanje, procesor radi u fulu, nema problema oko pregrevanja, fabricki kuler jeste malo bucniji, ali svakako ce biti zamene u doglednom periodu, a i kuciste je silent pa se bolje podnosi :)

Sto se gaming-a tice probao sam samo God of War i uz Fidelity FX na ultra izvlaci u nekim scenama na Low i 60fps sa mojom starom, ali jos uvek solidnom grafickom, a neki prosek je oko 45fps i zna da padne na 30fps kada dodje neka zahtevnija scena, i da ova grafa ima 4GB rama ne bi bilo dropova, jer se vidi da se desavaju zbog vrama, a ne zbog slabosti samog GPU-a.. Mada meni je konzolni gaming najbitniji, kada padne cena videcu neku stariju GTX/RTX da kupim, cisto da moze jos ponesto da se pokrene u buducnosti..

I koji su uopste budget ploce za 11th i 12th gen Intel procesori b560/b660 ? Ima neke razlike ? Koliko vidim cene za neke OK ploce su tu iste oko 110e.
Npr ovako nesto https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-B660M-K-D4/

inače, za predloge za kupovinu postoji https://forum.benchmark.rs/forums/Šta-da-kupim.199/

Samo da javim utiske da je posle FX6300, i5 12400f pravo osvezenje, cak i u obicnom radu, surfu se primeti razlika, zadovoljan sam sto sam isao na njega, a ne na i3 10-te generacije sto je bila prva zamisao, izletela mi dobra ponuda i iskoristio sam je, malo sam se cimao dok sam podesio, ali vredelo je.
A sada se steka za bolju maticnu, mada ni ova Gigabyte sto sam uzeo nije za bacanje, procesor radi u fulu, nema problema oko pregrevanja, fabricki kuler jeste malo bucniji, ali svakako ce biti zamene u doglednom periodu, a i kuciste je silent pa se bolje podnosi :)

Sto se gaming-a tice probao sam samo God of War i uz Fidelity FX na ultra izvlaci u nekim scenama na Low i 60fps sa mojom starom, ali jos uvek solidnom grafickom, a neki prosek je oko 45fps i zna da padne na 30fps kada dodje neka zahtevnija scena, i da ova grafa ima 4GB rama ne bi bilo dropova, jer se vidi da se desavaju zbog vrama, a ne zbog slabosti samog GPU-a.. Mada meni je konzolni gaming najbitniji, kada padne cena videcu neku stariju GTX/RTX da kupim, cisto da moze jos ponesto da se pokrene u buducnosti..
Pa sa 6300 skoro sve je dobar skok. Imaj u vidu da je taj procesor skoro 10 godina star :D

Jedan amerikanac mi je rekao je jos pre mesec dana rekao da je na 15 komada probanih 12900ks nasao bolji primerak nego na 100 150 komada 12900k i KF tako da definitivno KS jesu sazreli i bolji cipovi. Ja sam to rekao cim se cule glasine o KS verziji posto se vidi da Intel gura OC pricu pa su nesto resili malo da urade tj unaprede.
Sa FX6300 je i7 2600k dobar skok.
Upravo sam to i ja hteo da kazem sve posle tog mrtvog FX -a je super :D pa X58 bloomifuled rade bolje od tog FX-a

Poslednja izmena:
Hahaha sve vas razumem, ali ja taj FX uzeh 2016, tada Ryzen još nije izašao, a intel mi je tek bio nepristupačan, a pre toga imao A8 5600k i neku FM2+ matičnu, tek uzeo GTX950, i morao je neki upgrade da se desi, ovo mi je iskočilo povoljno, solidna matična i OK procesor za to vreme, a sve manje više novo i u garanciji, meni bilo super. A krajem te godine kupujem Xbox One i prelazim na konzolni gaming pa osim dodavanja SSD-a i promene kućišta 2017, do pre mesec dana kada sam ubacio još jedan SSD od 500GB ništa nisam menjao, znači skoro 6god (ala prolete vreme), i sada preko firme uzeo ove tri stavke jer mogu nešto na rate i još mi računaju cenu bez PDV-a pa sam manje više prošao jeftino u odnosu na KP npr...

E sada jedno drugo pitanje imam jer meni je intel nova platforma, nikada ga nisam imao i ovo je skroz sve novo za mene, imam jedan problemčić, kada igram npr Total War Warhammer posle nekog vremena samo se zacrni ekran, igra se čuje u pozadini, registruje i kliktanje po mapi, ali je crno sve i kada isključim igru jedan HDD mi ispadne iz sistema, tj kao da prestane raditi, ne pomaže ni restart već moram da otvaram kućište i premeštam SATA kablove i onda ga uspe videti i sve radi normalno, i to mi se za ova dva dana desilo 2, 3 puta.

A drugi problem je što kada uđem u boot options više mi ne izbacuje opcije za boot, nego samo mi nudi ulaz u BIOS, dok mi je u početku to nudilo, e sad šta se tu moglo desiti? Nisam znao da instaliram drajvere sa Gigabyte sajta jer kada skinem nema instalacije već kao da mora negde da se prekopira, pokušao sam guglati, ali nema pomoći pa sam koristio Driver booster koji je sve to odradio za mene i počeo je sve lepo videti i nije više bilo problema u device manager-u da kao ne prepoznaje neke stavke, ovaj problem mi nije toliko bitan, ali ako dođe do reinstalacije sistema bilo bi dobro da može da se namesti sa čega butuje zbog flash-a.

Sa FX6300 je i7 2600k dobar skok.

Ne baš, haswell je neki minimum minimuma danas.

Upravo sam to i ja hteo da kazem sve posle tog mrtvog FX -a je super :D pa X58 bloomifuled rade bolje od tog FX-a

Jer je FX, ipak nivo Core 2 Duo (Quad).

S druge strane, Bloomfield je danas FX.

A opet, FX je i dalje tu, jer je intelova buldozerizacija u punom jeku (gomiletina slabih jezgara u odnosu na današnja stvarna jezgra koja su bitna).

Poslednja izmena:
@Marko1996 za navedene probleme otvori novu/e temu/e. meni deluje da je problem do drajvera za ploču.

@sam633 FX se meri sa 2., eventualno 3. generacijom Core i. FX 8xxx je na nivou i5, donekle i7 (al' stvarno ne znam na osnovu čega je nekima palo na pamet da porede FX 8xxx sa i7). Core2Quad nema podršku za virtuelizaciju, koliko se sećam.

FX 8xxx je na nivou i5, donekle i7

Tu na neki način leži greška.

Relativno lako se mogao poterati na 4,5 GHz, plus NB, plus HT, i da kažemo da je i5 ili i7.

Ali kada napišemo da je Bloomfield bolji od FX, misli se na IPC. Svakako je Bloomfield bolji na istoj frekvenciji, makar minimalno, dok FX je oko Core 2 Duo (Quad), možda nešto bolji.

Tu na neki način leži greška.

Relativno lako se mogao poterati na 4,5 GHz, plus NB, plus HT, i da kažemo da je i5 ili i7.

Ali kada napišemo da je Bloomfield bolji od FX, misli se na IPC. Svakako je Bloomfield bolji na istoj frekvenciji, makar minimalno, dok FX je oko Core 2 Duo (Quad), možda nešto bolji.
Teze malo to. Phenom II je bio na nivou Core 2 Duo(Quad) procesora(gore dole 10%) a zna se da je FX imao dosta gori IPC.

Nego ja i dalje ne mogu da verujem da i3 u odredjenom broju naslova ispada bolji od i7 10700 odnosno i9 10900. Ne secam se kad smo prosli put imali ovoliki skok. Maltene kao sa Ryzen 2000 na Ryzen 5000.

Zambezi svakako, Piledriver je popravio stvar u tom smeru.

@Marko1996 za navedene probleme otvori novu/e temu/e. meni deluje da je problem do drajvera za ploču.
Iskreno i ja mislim, doduše nov je sistem, a i napajanje mi je staro skoro 11god, tako da moraće i to da se menja uskoro jer uz i5 GTX950 je uvek zakucana na 99%, plus je overklokovana pa i povlači više struje, oseti se da grafika radi punom parom, temperature su veće, a imam 4 storage drive-a, tako da možda je malo i do toga..

E sad što se računara samog tiče box kuler se mora što pre promeniti ono je katastrofa, iako imam silent kućište čuje se kao mala turbina, razmazio me TX3, čak je i on kao basic bio vrhunski :D
Ali sam procesor je vrh, tačno bih se pokajao da sam uzeo i3 10-te generacije koji je bio prva zamisao ili i5 10-te generacije, ovaj je baš zverka, i sveža je platforma, konačno i ja da usvojim nešto novo kada izađe i da ne kaskam dugo :)

Svaka preporuka od mene za i5 12400/F, odličan procesor za ljude koji su generalno na budžet opciji, čak i ova Gigabyte matična nije loša, sve radi sad kako treba, tako da i ona može biti opcija kada se gledaju najjeftinije ploče..

Osvezih konfiguraciju sa 12700kf, na dobroj akciji Nemackoj sam kupio Arctic liquid freezer II 360, bukvalno nisam video temperaturu preko 57c u igrama, pustio plocu (asus z690 prime-a) samo da malo klokuje i usaglasi se sa ddr5 (xmp on) pa radi na nekih 5300mhz u boost mode-u, sve stabilno i u odnosu na 8700k na istom GPU (rtx3080) dobio 10fps u Warzone recimo. Sa rtx3080ti dobijeno jos 20tak fps kasnije.

PXL_20220208_223850428.jpg

da li moze neko da mi kaze koja je razlika izmedju ova dva procesora oba su otkljucana
i5-12600kf i i5-12600k?

KF nema integrisanu graficku

Hvala dukelanderu :D

Naručio sam 12400 i asus tuf b660m ploču.

Mogu li da koristim stari cooler ili miram da kupujem adaptere?

Takodje da li tuf podržava blck klokovanje?

I da li podržave sklanjanje power limita?

Mora adapter, a ploča nema bclk klokovanje

Ako misliš na B660 ploče onda samo Strix DDR5 od Asusa, moguće i da premium ploče od drugih proizvođača isto imaju ali nije potvrđeno.

Koje ploče imaju blck?
KOliko mi je poznato za sada OC bclk imaju samo ploce kojima to nije potrebno tj nema smisla za siroku upotrebu za takmicarski OC. Treba da mi stigne Strix z690-a D4 sa reklamacije mislim da sa novim biosem on moze OC BCLK ali opet to je ploca od 300+ evra i nece niko kupiti nju a uzeti non K CPU.

Gde je 200€? U Germaniji?

U suštini nebitno, kolje je DDR5...

Vrv je mislio tamo. Ko hoce 32Gb rama njemu je jos i ok da ide na ddr5 ali opet kada sracuna na kraju sve ozbiljna klackalica

Sutra bi kupio ASUS ROG Strix B660-I Gaming WIFI da je DDR4. Baš je loš izbor itx ploča za Alder Lake oko 200e.
GIGABYTE B660I AORUS Pro DDR4 je pristojna ali ima samo jedan M.2 plus su imali neke probleme sa DDR4 memorijama.

ZNaci jos uvek su gigabyte DDR4 ploce problematicne sa biosima i na pocetku je tako bilo

Nazad
Vrh Dno