Šta je novo?

Intel 630

genijalcin@23 je napisao(la):
Mozemo da pricamo i o izvrsnim SiS i VIA chipsetovima za AMD64 procesore...Nista im ne fali, u rangu su sa najboljim nVidia resenjima, pa opet ih niko ne kupuje, ili ih slabo ko kupuje. Mislim da je svaka rasprava na temu "koji je chipset najbolji za Intelove procesore" suvisna. Svako ko je iole ozbiljan, uzece Intelov chipset za svoj procesor. Razlike koje spominjes u benchmark programima su mozda 1~3% (lupam...). Ako si voljan da zbog 3% predjes i preporucis nekome nVidia-u, onda samo napred, jer ja to sigurno necu. Da bi se uopste i probila na trzistu, nVidia mora da bude mnoogo bolja.
Ok, mozda si u pravu, za to da nV mora da bude bolja da bi se kupovala. Ja ipak mislim da bi trebala da bude jeftinija, barem u Intel segmentu, nf4 SLI je uzasno skup.
Ipak, SiS i VIA za AMD nemaju memorijski kontroler, vec je on u procesoru, dok za Intela nF4 ima daleko napredniji mem. kontroler od kojekakvih VIA i SiS resenja i potpuno je rame uz rame sa Intel 955 cipsetom, u svakom pogledu. I po performansama i po overkloku i po "fičrsima". Intel 955 prakticno ni po cemu nije bolji, osim po reputaciji unutar "Intel-FAN" krugova....
Niko ne ocekuje da ce sad nV da potisne Intel sa trzista cipsetova, iako je bolja SATA implementacija, brzi mem. kontroler, bolja PCI express SLI implementacija itd....

POGLEDAJ SAJT: www.pcberza.co.yu - racunari\komponente\procesori - strana 9, negde pri dnu. nude intel 630 procesor, iskreno ne secam se cene.

drfedja je napisao(la):
iako je bolja SATA implementacija, brzi mem. kontroler, bolja PCI express SLI implementacija itd....

A po cemu je to bolja, kada Intelov SLI (za sada) ne postoji? :D Inace, suska se da ce Intel imati dve x16 PCIe linije, izvedene preko eksternog bridge-a, sto je, slozices se, bolje nego nVidia resenje.

nF4 SLi ploce nece podrzavati TM2, sto nije bas mala stvar, posto power saving rezimi kod novih P4 procesora znaju da spuste potrosnju i za 35W (pogotovo DC). Kada sam testirao, imao sam prilicno problema sa 6xx serijom procesora.

Stvarno ne znam po cemu je SATA implementacija bolja nego na Intelu. ICH7R je odlican. Memorijski kontroler nije doziveo neka bitnija unapredjenja, mada bih za neku konacnu ocenu ja ipak sacekao DC, posto je 955X ipak namenjen tim procesorima.

Poslednja izmena:
Imam sledecu konfiguraciju:

Ploca : Asus P5WD2 i955X
Procesor : Intel (630) Pentium 4 3.0GHz 2MB (Prescott 2M) LGA775
Memorija : PQI 2 X 512MB DDR2 PC4300 533MHz CL-4
Graficka : Asus GeForce 6600(SILENCER) 256MB PCI-E
Hard : WD Caviar 120GB S-ATA 7200RPM 8MB
MODEM : USR #5661B 56K
.
.
.
i ostalo je nebitno.

Imam instaliran:

MS Windows XP PRO (version 5.1.2600 Service pack 1 Build 2600)

E sad je problem u tome sto mi se sistem prepoznaje kao multiprocesorski (ACPI Multiprocessor PC) i u Device Manager-u su prikazana dva ista procesora.

Procitao sam uz to, negde na netu da moram imati instaliran SP2 da bi sve instrukcije ovog procesora bile podrzane.

Da li bi sve bilo mnogo bolje i da li bi sistem bio prepoznat kao jednoprocesorski kada bih instalirao SP2, ili bi tek onda doslo do raznih problema nekompatibilnosti sa nekim aplikacijama za koje sam cuo od ljudi koji su ga isprobali.

Koji je najbolji nacin da se to uradi:

1)da instaliram MS Windows XP PRO (version 5.1.2600 Service pack 1 Build 2600) pa da ga nadogradim na Service pack 2

2)da instaliram MS Windows XP PRO bez SP1 (ako uopste mogu da ga nadjem) pa da odmah instaliram SP2 bez predhodnog instaliranja SP1

3)ili mozda najbolja solucija da nadjem MS Windows XP PRO SP2 sa vec ugradjenim Service Pack-om 2.

Ili je najbolje da nista od navedenog ne uradim nego ako postoji negde nadjem Windows XP pRO-64bitni, i da li mi uz to treba josh nekog softvera ili posebnih driver-a za ostale komponenete?

Puno hvala unapred>>>>>>BanE<<<<<<

Nazad
Vrh Dno