Šta je novo?

Intel 630

GoranM je napisao(la):
Winchester 3000+ koji radi na 1.8GHz moze da se OC na 2.5-2.6GHz, svaki, sto bi bilo (2.55/1.8)*3000+=4250+ Pa sad da vidim koji ce to P4 630 da stigne ovo pa sve i OC ;) Da ne spominjem da ima dosta onih koji rade na 2.7Ghz~4500+, a Venice ide 2.8 do 3.0GHz na vazduhu (ima da ih bude kod nas za 2 meseca), sto mu dodje 4666+ do 5000+
Nemoze niko da me ubedi da A64 u ove dve verzije nije brzi od bilo kog Intela ;)
Pa kada taj A64 bude uspeo da u SuperPi dobije bolji rezultat, javi :D
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=59394

Sasa je napisao(la):
Al' za malo.
Ne znam koliko si Winchestera probao ali ja sta sam probao, primerci koji idu preko 2.5 su retki, a oni preko 2.6 extremno retki.

Sto se mene tice, AMD se vise klokovao kada je NewCastrle bio aktuelniji, nego sada sa Winchesterima.

s939 3000+ i 3200+ kad preguram preko 2.4, prezadovoljan sam.

Poenta, nemam pojma kako se klokuju Inteli, nemam tako cesto priliku da se igram sa njima, ali AMD-ovi A64 se losije klokuju sada nego sto je to slucaj bio pocetkom godine.
Apsolutno se slazem.
Cinjenica je da su se serije Winchestera iz poslednjih par nedelja prosle godine mnogo bolje klokovale nego sve sto je izaslo od pocetka 2005, pa sve do Venice-a i San Diega.
Naci dobro overklokabilni Winch sada je veoma tesko.
S druge strane San Diego je najjednostavnije receno FENOMENALAN!
2.8 GHz bez ikakvih problema na samo 1.36V (Naravno na DFI-u ;) i vazdusnom hladjenju)
:wave:

@illidan:

Poredis babe i zabe...Ono je PentiumM na LN2 hladjenju...ne vidim kakve veze sad PentiumM ima sa preskotom 630...

Pa napisao je bilo kog Intela :)

Pa dobro Nedjo, kada ce biti objavljen taj test San Diega?
Vidis da smo nestrpljivi...

Moso je napisao(la):
Pa dobro Nedjo, kada ce biti objavljen taj test San Diega?
Vidis da smo nestrpljivi...
Znas kako kazu: "Strpljen spasen" ;)
Delimir ce ti dgovoriti na ovo pitanje mnogo preciznije ;)

GoranM je napisao(la):
Winchester 3000+ koji radi na 1.8GHz moze da se OC na 2.5-2.6GHz, svaki, sto bi bilo (2.55/1.8)*3000+=4250+ Pa sad da vidim koji ce to P4 630 da stigne ovo pa sve i OC ;) Da ne spominjem da ima dosta onih koji rade na 2.7Ghz~4500+, a Venice ide 2.8 do 3.0GHz na vazduhu (ima da ih bude kod nas za 2 meseca), sto mu dodje 4666+ do 5000+
Nemoze niko da me ubedi da A64 u ove dve verzije nije brzi od bilo kog Intela ;)
Ovi poslednji A64 3000+ su losi overklokeri, barem kada je Winch u pitanju. 2200 mhz ide bez dizanja napona, 2400 Mhz ide jako jako tesko. Brza mi je masina sa S754 Newcastle-om @2.53 Ghz na default naponu.

Ja trenutno primecujem da od svih "mocnih" Intela AMD vodi na TOP10 Benchmark listi :p

audiofreak je napisao(la):
"Omogucio ostecenje ploce"? To je po meni neobjektivno jer si rekao samo jedan deo istine -- zasto nisi naglasio da je sada skoro nemoguce ostetiti sam procesor (npr. ispustanjem na pod i krivljenjem ili lomljenjem pinova) koji je daleko skuplji od ploce?!?
Pa ako se u plocu ubada LGA Celeron, onda je ploca daleko skuplja od procesora. :)

Inace, vecini servisera koji sklapaju kompove, kada vide P4 630 pocnu da im se tresu ruke od uzbudjenja, pa iz tog razloga, proizvodjac vise ne ugradjuje pinove na CPU :d :d :d

Bas su bili predusretljivi, ti divni ljudi iz Intela ;)

GoranM je napisao(la):
Ja trenutno primecujem da od svih "mocnih" Intela AMD vodi na TOP10 Benchmark listi :p
Niko ne kaze da AMD ne valja ili da Intel ne valja, ali situacija je trenutno takva da je Winch napravljen kao prelazno resenje. Iskreno, umalo da uzmem ovih dana DFI NF4 Ultra i Winch 3000+, ali kada sam video kakvi su primerci, odustao sam do jeseni dok se ne pojave Venice i San Diego, odnosno E0 i E1 jezgra. Ionako dolaze izdaci poput registracije kola, godisnjeg odmora itd.... Newcastle ce lepo sljakati do jeseni ;)

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Niko ne kaze da AMD ne valja ili da Intel ne valja, ali situacija je trenutno takva da je Winch napravljen kao prelazno resenje. Iskreno, umalo da uzmem ovih dana DFI NF4 Ultra i Winch 3000+, ali kada sam video kakvi su primerci, odustao sam do jeseni dok se ne pojave Venice i San Diego, odnosno E0 i E1 jezgra. Ionako dolaze izdaci poput registracije kola, godisnjeg odmora itd.... Newcastle ce lepo sljakati do jeseni ;)
Znaci nisam jedini koji je odlucio da saceka San Diego, lepo mi radi i ovaj Newcastle na 2.4Ghz, pa bez 2.8-3.0Ghz ne vredi ni "kreciti" ;)

:wave:

drfedja je napisao(la):
Pa ako se u plocu ubada LGA Celeron, onda je ploca daleko skuplja od procesora. :)

Hteo sam da kazem da je proizvodjacu ploce lakse zalemiti novi socket nego proizvodjacu procesora prepakovati procesor kome je otkinut neki pin.
Btw, Celeron 2.8 GHz LGA775 je 95-100 EUR, a ploca moze da se nadje za 70 EUR. Cak i ako uzmes jeftiniji Celeron opet nije ploca toliko skuplja.

drfedja je napisao(la):
Inace, vecini servisera koji sklapaju kompove, kada vide P4 630 pocnu da im se tresu ruke od uzbudjenja, pa iz tog razloga, proizvodjac vise ne ugradjuje pinove na CPU :d :d :d

Hahahahahaha!!! :D Hvala ti za ovo, odoh veseo nocas na spavanje ;)

drfedja je napisao(la):
Newcastle ce lepo sljakati do jeseni
GoranM je napisao(la):
Znaci nisam jedini koji je odlucio da saceka San Diego, lepo mi radi i ovaj Newcastle na 2.4Ghz

Cudo su ovi vlasnici AMD-a kako se mirno prilagodjavaju situaciji :d
Neka, neka, sad malo vi cekajte da se pojavi nesto bolje iz vase omiljene firme :p

Samo bojim se da jednu stvar nazalost vise nikada necete docekati, a to je da AMD procesori opet budu jeftini kao nekad ili kako to volite da kazete "da nude vise za manje".

Samo bojim se da jednu stvar nazalost vise nikada necete docekati, a to je da AMD procesori opet budu jeftini kao nekad ili kako to volite da kazete "da nude vise za manje".
Zivi bili pa videli :D ili ti "nikad ne reci nikad" :eyebrows:

GoranM je napisao(la):
Zivi bili pa videli :D ili ti "nikad ne reci nikad" :eyebrows:

...javlja mi se... "kroz 6 meseci do najvise godinu dana vecina hardcore AMD fanova sa foruma ce furati dual-core Intel procesor u masini u potrazi za brzim skorom u multithreaded verziji omrazenog mi SuperPI-ja i kritikovati do pre toga ljubljeni im AMD sto je tako skup" :d :d :d

Jedan zanimljiv detalj iz jednog starijeg teksta sa tomshardware.com:

"It's either delightful or depressing (that depends on your personal view) to see how many processors can be made of one single wafer. The theoretical limit should be 588 Prescott processors in case of Intel's 300 mm wafers and 148 Opteron/Athlon64 FX CPUs with AMD's 200 mm models. Even if Intel yielded only 40%, it would still gain more than double the amount of processors than AMD with a 60% yield. Still you should not forget that Intel usually has to supply larger customers than AMD, and has the fab capacity to do so."

Po meni to je dovoljno dobro objasnjenje zasto je AMD-ova cenovna politika morala biti promenjena.

Poslednja izmena:
Cenovna politika je promenjena ali je i dalje "vise za manje" ili kako nasa vlada voli da kaze "vise od autonomije, manje od nezavisnosti": )))). Pa ne moze bolji procesor toliko dugo da bude bas toliko jeftiniji od Intela, nema smisla :eyebrows: .
Po meni to je dovoljno dobro objasnjenje zasto je AMD-ova cenovna politika morala biti promenjena.

ako 120e naspram 200e nije "bolje za manje" onda ne znam sta je. Naravno govorim o 64bit arhitekturi, winch 3000+ naspram 3ghz preskot 630.

edit: Evo izvinjavam se, da ne bude "bolje za manje" , nek bude "slicno za manje" i to skoro duplo manje !

Poslednja izmena:
AMD64 3000+ CPU Athlon 64 2.0 GHz/ 200, 512kb, socket 754 - 137 eura i jos dodaj 18% PDV ~162 eura
PIN Computers cenovnik 05.05.2005. ako je to skoro duplo manje slaba ti je matematika :)

drfedja je napisao(la):

Odakle ti informacije da ce Venice kod nas stici tek na jesen?
Uzgred, sto se svi loze na taj super Pi kada je najvaznija stvar da je procesor brz u igrama, a zna se ko je ovde sampion...

illidan je napisao(la):
AMD64 3000+ CPU Athlon 64 2.0 GHz/ 200, 512kb, socket 754 - 137 eura i jos dodaj 18% PDV ~162 eura
PIN Computers cenovnik 05.05.2005. ako je to skoro duplo manje slaba ti je matematika :)

Da, vole da overclockuju performanse, a da underclockuju cenu :d

Btw, treba da se poredi 3200+ S939 -- on je slicnih performansi (to kaze cak i cika Delimir!) ali on je 214 EUR sa porezom sto je vec blizu 265 EUR koliko kosta Pentium 630. Pa ako hoces O/C treba i dobra ploca i dobra memorija...

Za Nedju informacije o novom AMD-ovom socketu:

Socket 940 .vs. Socket M2
000034314.jpg

Dakle imam razloga da verujem da AMD opet sam sebi puca u nogu ovakvim potezima. Ovaj korak sigurno nece dovesti do pojeftinjenja i pojednostavljenja proizvodnje.

Evo svezih cena, izvor je www.pricewatch.com. Zasto? Zato sto ne upravlja ova mala zemlja trzistem racunara vec SAD. To sto oni ovde prodaju nije im dosta ni za pokrivanje troskova popijene kafe kako u jednoj, tako ni u drugoj firmi ;)
P4 630 (3.0Ghz) kosta 210 $
P4 640 (3.2Ghz) kosta 281 $
AMD 3000+ S939 90nm kosta 133 $
AMD 3200+ S939 90nm kosta 169 $

Obrni okreni u svakoj varijanti je AMD jeftiniji.

GoranM je napisao(la):
Evo svezih cena, izvor je www.pricewatch.com. Zasto? Zato sto ne upravlja ova mala zemlja trzistem racunara vec SAD. To sto oni ovde prodaju nije im dosta ni za pokrivanje troskova popijene kafe kako u jednoj, tako ni u drugoj firmi ;)
P4 630 (3.0Ghz) kosta 210 $
P4 640 (3.2Ghz) kosta 281 $
AMD 3000+ S939 90nm kosta 133 $
AMD 3200+ S939 90nm kosta 169 $

Obrni okreni u svakoj varijanti je AMD jeftiniji.

Samo ga ti kupi po toj ceni ovde slobodno.

Moram malo da se ispravim, M2 zaista ima 940 pinova kao i S939/940. Jedina razlika je u poziciji markera (cepica koji zatvaraju po dve rupice) i to samo donja dva na slici koji su pomereni za dva pina udesno. Ne vidim kako ce im to omoguciti podrsku za DDR2? Izgleda da je sad i AMD promenio socket reda radi?

@audiofreak:

winch. s939 3000+ 135e kad god oces, manite se pin-ovog cenovnika...inace u pinovom cenovniku na netu su cene SA PDV-om...

PS. 3000+ se ocas posla prebaci u 3200+ ...AMD je to ! ;)

Poslednja izmena:
Moso je napisao(la):
Odakle ti informacije da ce Venice kod nas stici tek na jesen?
Uzgred, sto se svi loze na taj super Pi kada je najvaznija stvar da je procesor brz u igrama, a zna se ko je ovde sampion...
Venice se vec pojavio, a San Diego postoji ali samo u odredjenim brand name masinama. Do jeseni ce se pojaviti kod nas, solidni overklokabilni primerci u normalnim kolicinama.

Ne vidim kako ce im to omoguciti podrsku za DDR2? Izgleda da je sad i AMD promenio socket reda radi?
Pa, ne bih se slozio sa tobom da je promena socketa - "reda radi"
Prvo, AMD je morao da promeni kontakte na pinovima da bi imao podrsku za DDR2, a verovatno da ima tu jos svega i svacega.
Pre bi se to moglo reci za LGA, da je uveden "reda radi" :d

Samo ga ti kupi po toj ceni ovde slobodno.
Prosto ne verujem kako "teras" svoje vec 3-4 meseca. Covece lepo pise u SAD. Mi ne kreiramo trziste, ne uticemo ni malo na njega, niti prodaja procesora kod nas menja nesto u odnosu snaga Intel-a i AMD-a. Ove cene pokazuju kakav je odnos na trzistu gde se proda 50% svih racunara (SAD), tako da je uspeh na tom trzistu za bilo koju od ove dve kompanije od izuzetnog znacaja. Trenutno stanje cena je takvo. Svako kupuje sta mu je "po meri", tj. koliki mu je novcanik. Trenutno AMD i dalje nudi vise za iste pare, hteo ti to da priznas ili ne. Pozdrav :wave:

drfedja je napisao(la):
Pa, ne bih se slozio sa tobom da je promena socketa - "reda radi"
Prvo, AMD je morao da promeni kontakte na pinovima da bi imao podrsku za DDR2, a verovatno da ima tu jos svega i svacega.
Pre bi se to moglo reci za LGA, da je uveden "reda radi" :d

Citirao si samo deo mog posta, lepo sam napisao da je broj pinova isti, pomereni su samo markeri da ne moze da se ubode stari procesor u novi socket i obratno.

GoranM je napisao(la):
Prosto ne verujem kako "teras" svoje vec 3-4 meseca. Covece lepo pise u SAD. Mi ne kreiramo trziste, ne uticemo ni malo na njega, niti prodaja procesora kod nas menja nesto u odnosu snaga Intel-a i AMD-a. Ove cene pokazuju kakav je odnos na trzistu gde se proda 50% svih racunara (SAD), tako da je uspeh na tom trzistu za bilo koju od ove dve kompanije od izuzetnog znacaja. Trenutno stanje cena je takvo. Svako kupuje sta mu je "po meri", tj. koliki mu je novcanik. Trenutno AMD i dalje nudi vise za iste pare, hteo ti to da priznas ili ne. Pozdrav :wave:

Ja sam samo hteo da kazem da mene stvarno ne zanima SAD i njihove cene ako ne mogu po tim cenama ovde da kupim procesor.

Citirao si samo deo mog posta, lepo sam napisao da je broj pinova isti, pomereni su samo markeri da ne moze da se ubode stari procesor u novi socket i obratno.
Citirao sam deo tvog posta, koji govori o tome da je promena podnozija uradjena reda radi i nadovezao se na to. Napisao si da su promenjeni markeri, ali nisi pricao o signalima, vec samo o tome da je promena socketa AMD-ov hir.
To sto je broj pinova isti, t.j. za jedan razlicit, ne znaci da su kontakti isti. A promena markera je sasvim realna, da neuki ljudi ne bi ubadali stare AthlonFX s940 i Opterone 1xx u novi Socket.
Promena memorijskog standarda, donosi potpuno drugacije napone, razlicitu signalizaciju i mnogo stosta, pa je sasvim realno ocekivati, da novi Socket iako ima isti broj pinova je potpuno drugaciji - drugim recima, sve jedno ti je da li ima 940 ili 1207 pinova.
Nadam se da smo se razumeli.

Da, vole da overclockuju performanse, a da underclockuju cenu :d

Btw, treba da se poredi 3200+ S939 -- on je slicnih performansi (to kaze cak i cika Delimir!) ali on je 214 EUR sa porezom sto je vec blizu 265 EUR koliko kosta Pentium 630. Pa ako hoces O/C treba i dobra ploca i dobra memorija...

Za Nedju informacije o novom AMD-ovom socketu:

Socket 940 .vs. Socket M2

Dakle imam razloga da verujem da AMD opet sam sebi puca u nogu ovakvim potezima. Ovaj korak sigurno nece dovesti do pojeftinjenja i pojednostavljenja proizvodnje.
000034314.jpg

Slika koju si linkovao je Socket S1 i Socket M2

A ova slika
000034313.jpg

je slika starog Socketa 940. :d

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
novi Socket iako ima isti broj pinova je potpuno drugaciji - drugim recima, sve jedno ti je da li ima 940 ili 1207 pinova. Nadam se da smo se razumeli.

Dobro de jasno da je drugaciji iako ima isti broj pinova. Samo sam rekao da i AMD menja socket svako malo.

drfedja je napisao(la):
Slika koju si linkovao je Socket S1 i Socket M2...

Kad vidim da sam pogresio, ja sam sebe ispravim, ne cekam druge da mi to kazu -- vidi post #82 u istom ovom threadu, jedan od onih koje si citirao.

Vrh Dno