Šta je novo?

Intel 630

Iv@N_SD

Čuven
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
630
Sta mislite o ovom procesoru? Intel 630 (P4 3.0GHz, 2MB cache, 64 bita). Da li ima negde kod nas i po kojoj ceni. :type:

Ima kod nas da se kupi. Cena mu je izmedju 250 i 300€ (nisam siguran u po pitanju tacne cifre, pa sam ti naeveo opseg). Kakav je? Pa imaces uskoro na Benchu iscrpan test kojim ce sva tvoja pitanja biti odgovorena ;)

Ja sam bas nabavio i zadovoljan sam. Na 3.0 GHz 32 C idle.

Nesto malo je brzi od A64 3000+ 939 procesora pod 32-bitnim OS-om, a dosta sporiji pod 64-bitnim sistemom, ali je vecina benchmark programa zbog duzeg trzisnog postojanja AMD64 resenja bolje optmizivan za X86-64 nego za EM64T. Sve u svemu - nije lose toliko koliko se cini na prvi pogled :)

Windows XP x64 radi bez problema, jedino puca novi 64-bitni ScienceMark, ali on ni ranije nije radio kako treba na Prescott jezgru. Treba da se omasovi 64-bitni softver (da stigne jos igrica osim Dizelovih Ridika) da bi se videlo sta zaista Prescott 2M ume pod x64.

Obe platforme su probane na NForce4 cipsetu tako da su bile veoma uporedive.

delimir je napisao(la):
Obe platforme su probane na NForce4 cipsetu tako da su bile veoma uporedive.

Jel sam nesto ja pogresno shvatio ili si Intela probao na nForce4? :)

nForce4 intel edition...

For the record, mislim da nije pametno uporedjivati AMD64 i Intel 630 procesore u tim uslovima. Intel ide uparen iskljucivo sa 925XE, a AMD64 sa nForce4. Nisam probao nForce4 za Intela, ali sumnjam da neko moze da napravi bolji chipset za P4 od intela.

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
nForce4 intel edition...

For the record, mislim da nije pametno uporedjivati AMD64 i Intel 630 procesore u tim uslovima. Intel ide uparen iskljucivo sa 925XE, a AMD64 sa nForce4. Nisam probao nForce4 za Intela, ali sumnjam da neko moze da napravi bolji chipset za P4 od intela.

Na inostranim testovima je nF4 IE brzi ponekad cak i od 955...925XE je u toj situaciji prevazidjen.

audiofreak je napisao(la):

Ovo je vrlo vazna informacija :d. i zbog toga si zadovoljan :) Napucaj ti lepo S&M FPU test jedno 15 minuta i reci koliko ide. For the record :d , Winchester (3000+) na 2.55GHz na 1.65V sa box coolerom ide na max 53*C.

Na koju foru? Meni na vodenom i na istoj frekvenciji (i manjoj voltazi), temperatura ide do 52C (doduse posle 1 sat testiranja). Koji soft. koristis? Onaj SmartGuardian?

Cooler je odmah ociscen od zvake, ispoliran vodenom smirglom a na cpu je nanet vrlo tanak sloj paste. Unutar kucista imam promaju od 4x80mm (2 in i 2 out) doduse na 7V zbog manje buke. Za ocitavanje koristim MBM5 sa INI fajlom koji ima podrsku i za DFI i to prilicno dobro meri (recimo idle temperature se poklapaju u BIOS-u i u MBM, voltaze takodje a merio sam i unimerom). Treci i po meni najsigurniji metod je metod prsta :) jer sam pre toga imao XP 1700+ na 2.2GHz na 1.725V i on je isao preko 60*C pod S&M i znam sta znaci drzati prst na WhisperRocku-u na toj temperaturi :d. Box cooler u najgorem slicaju bude topao ali daleko od toga da ne mogu da ga pipnem. Opet da je lose namontiran, CPU bi se vise grejao. Ocitavanje temperature je iz jezgra tako da ako dioda laze onda i ja lazem.

P.S. Da ne pricam da mi se jutros cooler zaustavio jer je ujutru bilo hladno (core je bio na 28*C doduse CPU radi na 2.4GHz i na 1.5V) a u BIOS-u je podeseno da se iskljuci tada. A max RPM dostize tek kada temp dodje do 50*C tako da se u svakodnevnoj upotrebi CPU cooler vrti negde oko 1000-1300 RPM. Zgodno!

nForce4 intel edition...

Zar mislis da je toliki problem napraviti cipset? Uostalom, po testovima na Tech Report-u, nF4 SLI Intel Edition bolje radi sa SATA diskovima od Intel 955 cipseta, a i implementacija NCQ tehnologije je bolje odradjena. Takodje ima i nizu latenciju u komunikaciji sa memorijom i nesto bolje memorijske performanse, mada u realnim uslovim su razlike akademske.
Ostaje da se vidi kakva je situacija po pitanju bug-ova i kod jednog i kod drugog cipseta.

nVidia je napravila odlican cipset i za Intel i u velikoj meri je razbila predrasude oko toga da su samo intelovi cipsetovi zakon.

@Lukija

I meni se kuler ponasa tako skoro svaki dan, ne znam da li da se zabrinem:d.

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    54.3 KB · Pregleda: 144
Kupi 64bitnog Prescotta koji radi na 32*C u leru i nemoj da se brines :d

...intel izgleda ima novu strategiju formiranja cena - po temperaturi :d

Lukija je napisao(la):
Kupi 64bitnog Prescotta koji radi na 32*C u leru i nemoj da se brines :d

Pa pazi, moguce je da radi na 32C u leru, jer ima SpeedStep, pa obori napon na 1.2V i takt na 2.8 GHz.

cpuz-3.png

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Zar mislis da je toliki problem napraviti cipset? Uostalom, po testovima na Tech Report-u, nF4 SLI Intel Edition bolje radi sa SATA diskovima od Intel 955 cipseta, a i implementacija NCQ tehnologije je bolje odradjena. Takodje ima i nizu latenciju u komunikaciji sa memorijom i nesto bolje memorijske performanse, mada u realnim uslovim su razlike akademske.
Ostaje da se vidi kakva je situacija po pitanju bug-ova i kod jednog i kod drugog cipseta.

nVidia je napravila odlican cipset i za Intel i u velikoj meri je razbila predrasude oko toga da su samo intelovi cipsetovi zakon.

Ma sigurno ume i nVidia da napravi cipset, ali na kutiji P4 procesora lepo pise: "Delivers digital excitement with system based on Intel Express Chipsets"

Znaci, brza je nVidia, ali ne daje digital excitement - verovatno je Uros na to mislio :D

delimir je napisao(la):
Nesto malo je brzi od A64 3000+ 939 procesora pod 32-bitnim OS-om, a dosta sporiji pod 64-bitnim sistemom, ali je vecina benchmark programa zbog duzeg trzisnog postojanja AMD64 resenja bolje optmizivan za X86-64 nego za EM64T.
Pa EM64T jeste u sustini x86-64 (tako, barem pise na tvom CPU-Z shotu) ;)
A "problem" u performansama je tu zato sto je EM64T losija hardverska implementaciju x86-64 ISA-e u odnosu na AMD64 ;)
Ne postoji niti ce postojati softver specijalno optimizovan za EM64T i x86-64, vec samo softver kompajliran da podrzava x86-64 skup instrukcija ;)
Ono sto su tvoji testovi pokazali jeste ko ima bolju x86-64 hardversku implementaciju.

:wave:

delimir je napisao(la):
Pa pazi, moguce je da radi na 32C u leru, jer ima SpeedStep, pa obori napon na 1.2V i takt na 2.8 GHz.

Poenta je da je moj cpu na 2.5ghz(default V) bez cool`n`quiet na 36-7c i kuler na 0rpm ;)

Nedjo je napisao(la):
Pa EM64T jeste u sustini x86-64 (tako, barem pise na tvom CPU-Z shotu) ;)
A "problem" u performansama je tu zato sto je EM64T losija hardverska implementaciju x86-64 ISA-e u odnosu na AMD64 ;)
Ne postoji niti ce postojati softver specijalno optimizovan za EM64T i x86-64, vec samo softver kompajliran da podrzava x86-64 skup instrukcija ;)
Ono sto su tvoji testovi pokazali jeste ko ima bolju x86-64 hardversku implementaciju.

:wave:

Da, ali nisu 100% kompatibilni. Verovatno je izvodljiva neka optimizacija i za P4, ali to ne vreujem da ce dramaticno da promeni situaciju i AMD ce ostati brzi u tom domenu - zato Intel nije ni dizao neku famu oko serije 6, a gromoglasno najavljuje dual core.

drfedja je napisao(la):

Mozemo da pricamo i o izvrsnim SiS i VIA chipsetovima za AMD64 procesore...Nista im ne fali, u rangu su sa najboljim nVidia resenjima, pa opet ih niko ne kupuje, ili ih slabo ko kupuje. Mislim da je svaka rasprava na temu "koji je chipset najbolji za Intelove procesore" suvisna. Svako ko je iole ozbiljan, uzece Intelov chipset za svoj procesor. Razlike koje spominjes u benchmark programima su mozda 1~3% (lupam...). Ako si voljan da zbog 3% predjes i preporucis nekome nVidia-u, onda samo napred, jer ja to sigurno necu. Da bi se uopste i probila na trzistu, nVidia mora da bude mnoogo bolja.

Ustvari, sta ja tebi pricam, Delimir je sve rekao :d

Nedjo je napisao(la):
A "problem" u performansama je tu zato sto je EM64T losija hardverska implementaciju x86-64 ISA-e u odnosu na AMD64.

A sta ovo znaci? O kakvoj hardverskoj implementaciji pricas?

I kako se i koji softver koristi za benchmark-ovanje 64bitnih sistema? Sandra, ScienceMark, nVidia dancer i xvid kodek (koji je inace kriminalno lose uradjen)nikako ne mogu da budu neki reperi. Previse je rano da bi se donosili neki zakljucci.

Nedjo je napisao(la):
Ne postoji niti ce postojati softver specijalno optimizovan za EM64T i x86-64, vec samo softver kompajliran da podrzava x86-64 skup instrukcija

Kako nece? Evo konkretno AMD64 procesori. Ne samo da imaju 64bitne registre, vec je njihov broj povecan sa 8 na 16, sto ce svakako olaksati posao softverasima, koji ce dostupne registre znatno bolje iskoristiti i uciniti kodove znatno efikasnijim, pa samim time i brzim.

Da ne pominjem Intel i SSE2/SSE3 instrukcije.

Dakle, imamo hardver, sada samo treba sacekati adekvatno optimizovan softver, a meni se nesto cini da je Intel tu u prednosti.

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Ovo je vrlo vazna informacija :d. i zbog toga si zadovoljan :) Napucaj ti lepo S&M FPU test jedno 15 minuta i reci koliko ide. For the record :d , Winchester (3000+) na 2.55GHz na 1.65V sa box coolerom ide na max 53*C.

Evo da odgovorim na provokacije ovde:

EIST iskljucen, CPU na 3.0 GHz

32 C Idle, fan 1500 RPM
47 C Load, fan 2100 RPM

Test je kao sto je Lukija trazio S&M 1.6.0 (normal mod, 100% load) posle 11 min (sredina FPU testa) je dostigao ovu temperaturu i nije mrdao od nje (mereno Everestom 1.51 koji je ranije pokazivao 55 C Load za Pentium 520 (2.8 GHz). Ploca i BIOS su isti (GA-8I915P Duo Pro F5), samo se CPU promenio.

Kao sto rekoh vrlo sam zadovoljan :D

Lukija je napisao(la):
Cooler je odmah ociscen od zvake, ispoliran vodenom smirglom a na cpu je nanet vrlo tanak sloj paste. Unutar kucista imam promaju od 4x80mm...

Eh, a ja koristim BOX cooler i nisam dirao zvaku uopste, imam 3x80mm na 2100 RPM, a ne 4 komada kao ti, imam manje kuciste od tvog (Eurocase Q3 naspram tvog Chieftec BX) i pored svega toga imam nizu temperaturu na vecem taktu nego ti. Dobar taj AMD-ov 90nm proces, nema sta. :d

delimir je napisao(la):

Da, narocito u Windows XP SP1. Za neinformisane ovde da bi SpeedStep radio neophodne su sledece stvari:

1. Windows XP SP2 (zbog drajvera za procesor -- intelppm.sys)
2. Control Panel->Power Options izabrana Minimal Power Management shema

Kao sto rekoh EIST (SpeedStep) je kod mene iskljucen, 200MHz nije neka razlika da bih ga ukljucivao, a jos manje zbog toga instalirao SP2 i usporio celu masinu i ugusio eMule.

Nedjo je napisao(la):
A "problem" u performansama je tu zato sto je EM64T losija hardverska implementaciju x86-64 ISA-e u odnosu na AMD64

Kako te ne boli kad ovako k.njas kvake?!? Da si dizajner procesora u Intelu ili AMD-u ili makar programer kao ja pa da znas o cemu pricas jer si licno nesto probao, ali na osnovu cega tvrdis ovako nesto? Postoji samo jedna SSE2 instrukcija koja je dosta sporija nego kod AMD-a, ali sve ostalo je ili isto ili cak ima manji penal na 64-bita nego AMD. Zato se mani generalizacija.

Nedjo je napisao(la):
Ne postoji niti ce postojati softver specijalno optimizovan za EM64T i x86-64, vec samo softver kompajliran da podrzava x86-64 skup instrukcija

Optimizovan softver za EM64T ce postojati jer postoji kompajler za EM64T koji je napisao Intel. Opet pricas napamet.

Evo da odgovorim na provokacije ovde:

EIST iskljucen, CPU na 3.0 GHz

32 C Idle, fan 1500 RPM
47 C Load, fan 2100 RPM

Test je kao sto je Lukija trazio S&M 1.6.0 (normal mod, 100% load) posle 11 min (sredina FPU testa) je dostigao ovu temperaturu i nije mrdao od nje (mereno Everestom 1.51 koji je ranije pokazivao 55 C Load za Pentium 520 (2.8 GHz). Ploca i BIOS su isti (GA-8I915P Duo Pro F5), samo se CPU promenio.

Kao sto rekoh vrlo sam zadovoljan :D

Eh, a ja koristim BOX cooler i nisam dirao zvaku uopste, imam 3x80mm na 2100 RPM, a ne 4 komada kao ti, imam manje kuciste od tvog (Eurocase Q3 naspram tvog Chieftec BX) i pored svega toga imam nizu temperaturu na vecem taktu nego ti. Dobar taj AMD-ov 90nm proces, nema sta. :d

Da, narocito u Windows XP SP1. Za neinformisane ovde da bi SpeedStep radio neophodne su sledece stvari:

1. Windows XP SP2 (zbog drajvera za procesor -- intelppm.sys)
2. Control Panel->Power Options izabrana Minimal Power Management shema

Kao sto rekoh EIST (SpeedStep) je kod mene iskljucen, 200MHz nije neka razlika da bih ga ukljucivao, a jos manje zbog toga instalirao SP2 i usporio celu masinu i ugusio eMule.

Kako te ne boli kad ovako k.njas kvake?!? Da si dizajner procesora u Intelu ili AMD-u ili makar programer kao ja pa da znas o cemu pricas jer si licno nesto probao, ali na osnovu cega tvrdis ovako nesto? Postoji samo jedna SSE2 instrukcija koja je dosta sporija nego kod AMD-a, ali sve ostalo je ili isto ili cak ima manji penal na 64-bita nego AMD. Zato se mani generalizacija.

Optimizovan softver za EM64T ce postojati jer postoji kompajler za EM64T koji je napisao Intel. Opet pricas napamet.

A gde si ti gore naveo da je SP1? Moje iskustvo sa tim procesorom je daleko od tih 32C u idleu, ali ajde - nemam sta kome da dokazujem niti da se raspravljam...Ne bih da uletim u citanje kilometarskih postove, a jos manje da ih pisem, nisam toliko zaludan ;)
http://www.intel.com/cd/channel/res...op/proc_dsk_p4/technical_reference/203838.htm

Odoh ja za moj PowerBook, a vi furajte te furune i un-fancy racunare :D

Poslednja izmena:
Mislim da je svaka rasprava na temu "koji je chipset najbolji za Intelove procesore" suvisna. Svako ko je iole ozbiljan, uzece Intelov chipset za svoj procesor. Razlike koje spominjes u benchmark programima su mozda 1~3% (lupam...). Ako si voljan da zbog 3% predjes i preporucis nekome nVidia-u, onda samo napred, jer ja to sigurno necu. Da bi se uopste i probila na trzistu, nVidia mora da bude mnoogo bolja.

Bas, onako, lepo argumentovano :D Vidim probao si taj NF4 IE, uporedio ga sa 925/955 i doneo zakljucak :)

TO da li ce nVidia sa NF4 IE imati uspeha ne zavisi samo od kvaliteta cipseta, vec i od Intel-ovog ponasanja i odnosa prema toj kontrolerskoj logici. I SiS je u jednom trenutku imao mnogo uspeha na trziastu cipsetova (cak su imali prvi dual chanell cipset za P4) i bio je veoma cest izbor, cak i ovde na forumu. Toliko o tome da treba kupovati samo Intel za Intel (to mu dodje kao kupio sam ASUS plocu, pa cu i ASUS graficku, zasto? ne znam ni sam, ali mi je logicno!). Kasnije je Intel, kada je video da trziste nije vodjeno predrasudama, lepo zavrnuo SiS-u licencu za novi FSB i ovi su ga ispusili.

NF4 IE doduse podrzava i FSB na 1066, ali i Smithfield procesore.

Ne treba robovati predrasudama.

Ne znam sta si od K8 SiS cipsetova probao i sta si od VIA-e za K8 probao, ali se kod tih cipsetova jasno vidi inferiornost u odnosu na nVidia NForce3 ili nForce4 resenja. VIA do pojave K8T800Pro nije imala PCI lock. I dalje koriste cak i kod K8T890 cipseta prastari VT8237 juzni most, a kako bi imali IDE RAID dodali su dodatni VIA kontroler?! Imaju inferiorni RAID kontroler. Nema podrske za SATAII, NCQ i slicne tehnologije. NVidia je u odnosu na K8T890 naopravila sa nForce4 daleeeeko bolji cipset. Nije mi jasno kako je VIA mogla toliko da prsne...

SiS nije za poredjenje u ovoj prici, jer je taj prozivodjac prevashodno okrenut na ugovore sa proizvodjacima maticnih ploca kao sto su ECS i sl. tako da njihove cipsetove ne mozes da vidis na plocama iz MSI-ja, ASUS-a i sl. Tj. postoje ploce bazirane na tim cipsetovima kod najvecih proizvodjaca, ali tih ploca nikada nema na legrima, vec samo u katalozima.

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
A gde si ti gore naveo da je SP1?

Pa si ti umesto da pitas pretpostavio? Lepo ja kazem da u Srbiji svi misle da sve znaju najbolje, nema sta da pitaju...

Pa si ti umesto da pitas pretpostavio? Lepo ja kazem da u Srbiji svi misle da sve znaju najbolje, nema sta da pitaju...

Prilicno si nepristojan.

Ja sam naveo da je moguce da radi npr. EIST i da izmedju ostalog zbog toga Nebojsi ne treba da bude cudno sto taj CPU ima nisku idle temeperaturu, koja je neuobicajena za P4 serije 5. Znaci, konstruktivna opaska, na koju ti (kada vec pricamo sta je, nazalost, tipicno za ovo podneblje) odgovaras vrlo drsko sto, naravno, najvise govori o tvom nacinu ophodjenja prema ljudima... Ali to je teret koji ti treba da nosis.

Dakle, kao sto rekoh EIST je jedan od faktora zasto je moguce da ajdl temrperatura bude niska, drugi moze biti da sedis na santi leda na severnom polu, da ti radi klima iza kompa, da izmisljas i jos stosta...

delimir je napisao(la):
Ja sam naveo da je moguce da radi npr. EIST i da izmedju ostalog zbog toga Nebojsi ne treba da bude cudno sto taj CPU ima nisku idle temeperaturu, koja je neuobicajena za P4 serije 5. Znaci, konstruktivna opaska, na koju ti (kada vec pricamo sta je, nazalost, tipicno za ovo podneblje) odgovaras vrlo drsko sto, naravno, najvise govori o tvom nacinu ophodjenja prema ljudima... Ali to je teret koji ti treba da nosis.

Nekima stvarno treba crtati:

1. Topic je Intel 630

2. Covek pita sledece:

Iv@n_SD je napisao(la):
Sta mislite o ovom procesoru? Intel 630 (P4 3.0GHz, 2MB cache, 64 bita). Da li ima negde kod nas i po kojoj ceni.

3. Moj prvi post u threadu glasi:

E sad, pogledaj ono podebljano, podvuceno i zakrivljeno u citatu tvog posta pa se zapitaj gde su ti misli odlutale kad si pisao to?

1. Da li 5xx ima EIST?
2. Da li je covek pitao za 5xx ili za 6xx?
3. Da li ja imam 5xx ili 6xx?
4. Da li ja licno imam isti procesor za koji se covek raspituje?
5. Da li cu mu ja prodati pa mi je u interesu da ga obmanem?
6. Odakle ti ideja da imam instaliran SP2?
7. Odakle ti ideja da drzim ukljucen EIST za 200 MHz razlike?

Opaske su ti vecinom pogresne jer previse pretpostavljas, a premalo pitas i/ili nepazljivo citas.

delimir je napisao(la):
drugi moze biti da sedis na santi leda na severnom polu, da ti radi klima iza kompa, da izmisljas i jos stosta...

Sve je moguce osim da je Intelov CPU dobar, zar ne? Drugo nisam ni ocekivao od nekog kome na avataru pise AMD 64.

Meni nazalost izgleda da sam s razlogom bio kako ti kazes nepristojan i drzak -- iz tvog odgovora mi je jasno da ti konstruktivnu kritiku (a moj reply je samo to i bio) drugacije ne mozes da dozivis nego kao napad na sopstveni ego sto opet potvrdjuje moju tezu da ovde svi sve znaju najbolje.

Delimir je Apple ovisnik a avatar mu je tu da bi ispao cool i bio prihvaćen od raje sa foruma. :)

Nema potrebe da se vređate.

Stvorenje je napisao(la):
Delimir je Apple ovisnik a avatar mu je tu da bi ispao cool i bio prihvaćen od raje sa foruma. :)

Nema potrebe da se vređate.

Ha ha, evo danas bas citam opet onaj thread o Lukijevom programu za idnetifikaciju procesora i cak sam ga i downloadowao da bih se tek posle setio da nemam kuci vise nijedan PC - samo dva Mac-a :) Doduse imam i PC, ali mi trenutno nije dostupan. Naravno, A64 je u pitanju :)

Uglavnom, bice u sredu, nadam se, review tog P4 630 procesora, a mislim da nisam bio pristrastan. Procesor se super pokazao na testovima, odlican je overkloker, a sad sto nije G5 to nema veze :D

Posle njega ide i San Diego 3700+ tek da svi budu siti, a i ovce na broju :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno