delimir je napisao(la):Obe platforme su probane na NForce4 cipsetu tako da su bile veoma uporedive.
genijalcin@23 je napisao(la):nForce4 intel edition...
genijalcin@23 je napisao(la):nForce4 intel edition...
For the record, mislim da nije pametno uporedjivati AMD64 i Intel 630 procesore u tim uslovima. Intel ide uparen iskljucivo sa 925XE, a AMD64 sa nForce4. Nisam probao nForce4 za Intela, ali sumnjam da neko moze da napravi bolji chipset za P4 od intela.
audiofreak je napisao(la):Ja sam bas nabavio i zadovoljan sam. Na 3.0 GHz 32 C idle.
Zar mislis da je toliki problem napraviti cipset? Uostalom, po testovima na Tech Report-u, nF4 SLI Intel Edition bolje radi sa SATA diskovima od Intel 955 cipseta, a i implementacija NCQ tehnologije je bolje odradjena. Takodje ima i nizu latenciju u komunikaciji sa memorijom i nesto bolje memorijske performanse, mada u realnim uslovim su razlike akademske.genijalcin@23 je napisao(la):nForce4 intel edition...
For the record, mislim da nije pametno uporedjivati AMD64 i Intel 630 procesore u tim uslovima. Intel ide uparen iskljucivo sa 925XE, a AMD64 sa nForce4. Nisam probao nForce4 za Intela, ali sumnjam da neko moze da napravi bolji chipset za P4 od intela.
Lukija je napisao(la):Kupi 64bitnog Prescotta koji radi na 32*C u leru i nemoj da se brines :d
drfedja je napisao(la):Zar mislis da je toliki problem napraviti cipset? Uostalom, po testovima na Tech Report-u, nF4 SLI Intel Edition bolje radi sa SATA diskovima od Intel 955 cipseta, a i implementacija NCQ tehnologije je bolje odradjena. Takodje ima i nizu latenciju u komunikaciji sa memorijom i nesto bolje memorijske performanse, mada u realnim uslovim su razlike akademske.
Ostaje da se vidi kakva je situacija po pitanju bug-ova i kod jednog i kod drugog cipseta.
nVidia je napravila odlican cipset i za Intel i u velikoj meri je razbila predrasude oko toga da su samo intelovi cipsetovi zakon.
Pa EM64T jeste u sustini x86-64 (tako, barem pise na tvom CPU-Z shotu)delimir je napisao(la):Nesto malo je brzi od A64 3000+ 939 procesora pod 32-bitnim OS-om, a dosta sporiji pod 64-bitnim sistemom, ali je vecina benchmark programa zbog duzeg trzisnog postojanja AMD64 resenja bolje optmizivan za X86-64 nego za EM64T.
delimir je napisao(la):Pa pazi, moguce je da radi na 32C u leru, jer ima SpeedStep, pa obori napon na 1.2V i takt na 2.8 GHz.
Nedjo je napisao(la):Pa EM64T jeste u sustini x86-64 (tako, barem pise na tvom CPU-Z shotu)
A "problem" u performansama je tu zato sto je EM64T losija hardverska implementaciju x86-64 ISA-e u odnosu na AMD64
Ne postoji niti ce postojati softver specijalno optimizovan za EM64T i x86-64, vec samo softver kompajliran da podrzava x86-64 skup instrukcija
Ono sto su tvoji testovi pokazali jeste ko ima bolju x86-64 hardversku implementaciju.
:wave:
drfedja je napisao(la):Zar mislis da je toliki problem napraviti cipset? Uostalom, po testovima na Tech Report-u, nF4 SLI Intel Edition bolje radi sa SATA diskovima od Intel 955 cipseta, a i implementacija NCQ tehnologije je bolje odradjena. Takodje ima i nizu latenciju u komunikaciji sa memorijom i nesto bolje memorijske performanse, mada u realnim uslovim su razlike akademske.
Nedjo je napisao(la):A "problem" u performansama je tu zato sto je EM64T losija hardverska implementaciju x86-64 ISA-e u odnosu na AMD64.
Nedjo je napisao(la):Ne postoji niti ce postojati softver specijalno optimizovan za EM64T i x86-64, vec samo softver kompajliran da podrzava x86-64 skup instrukcija
Lukija je napisao(la):Ovo je vrlo vazna informacija :d. i zbog toga si zadovoljanNapucaj ti lepo S&M FPU test jedno 15 minuta i reci koliko ide. For the record :d , Winchester (3000+) na 2.55GHz na 1.65V sa box coolerom ide na max 53*C.
Lukija je napisao(la):Cooler je odmah ociscen od zvake, ispoliran vodenom smirglom a na cpu je nanet vrlo tanak sloj paste. Unutar kucista imam promaju od 4x80mm...
delimir je napisao(la):Pa pazi, moguce je da radi na 32C u leru, jer ima SpeedStep, pa obori napon na 1.2V i takt na 2.8 GHz.
Nedjo je napisao(la):A "problem" u performansama je tu zato sto je EM64T losija hardverska implementaciju x86-64 ISA-e u odnosu na AMD64
Nedjo je napisao(la):Ne postoji niti ce postojati softver specijalno optimizovan za EM64T i x86-64, vec samo softver kompajliran da podrzava x86-64 skup instrukcija
audiofreak je napisao(la):Evo da odgovorim na provokacije ovde:
EIST iskljucen, CPU na 3.0 GHz
32 C Idle, fan 1500 RPM
47 C Load, fan 2100 RPM
Test je kao sto je Lukija trazio S&M 1.6.0 (normal mod, 100% load) posle 11 min (sredina FPU testa) je dostigao ovu temperaturu i nije mrdao od nje (mereno Everestom 1.51 koji je ranije pokazivao 55 C Load za Pentium 520 (2.8 GHz). Ploca i BIOS su isti (GA-8I915P Duo Pro F5), samo se CPU promenio.
Kao sto rekoh vrlo sam zadovoljan
Eh, a ja koristim BOX cooler i nisam dirao zvaku uopste, imam 3x80mm na 2100 RPM, a ne 4 komada kao ti, imam manje kuciste od tvog (Eurocase Q3 naspram tvog Chieftec BX) i pored svega toga imam nizu temperaturu na vecem taktu nego ti. Dobar taj AMD-ov 90nm proces, nema sta. :d
Da, narocito u Windows XP SP1. Za neinformisane ovde da bi SpeedStep radio neophodne su sledece stvari:
1. Windows XP SP2 (zbog drajvera za procesor -- intelppm.sys)
2. Control Panel->Power Options izabrana Minimal Power Management shema
Kao sto rekoh EIST (SpeedStep) je kod mene iskljucen, 200MHz nije neka razlika da bih ga ukljucivao, a jos manje zbog toga instalirao SP2 i usporio celu masinu i ugusio eMule.
Kako te ne boli kad ovako k.njas kvake?!? Da si dizajner procesora u Intelu ili AMD-u ili makar programer kao ja pa da znas o cemu pricas jer si licno nesto probao, ali na osnovu cega tvrdis ovako nesto? Postoji samo jedna SSE2 instrukcija koja je dosta sporija nego kod AMD-a, ali sve ostalo je ili isto ili cak ima manji penal na 64-bita nego AMD. Zato se mani generalizacija.
Optimizovan softver za EM64T ce postojati jer postoji kompajler za EM64T koji je napisao Intel. Opet pricas napamet.
genijalcin@23 je napisao(la):Mislim da je svaka rasprava na temu "koji je chipset najbolji za Intelove procesore" suvisna. Svako ko je iole ozbiljan, uzece Intelov chipset za svoj procesor. Razlike koje spominjes u benchmark programima su mozda 1~3% (lupam...). Ako si voljan da zbog 3% predjes i preporucis nekome nVidia-u, onda samo napred, jer ja to sigurno necu. Da bi se uopste i probila na trzistu, nVidia mora da bude mnoogo bolja.
delimir je napisao(la):A gde si ti gore naveo da je SP1?
audiofreak je napisao(la):Pa si ti umesto da pitas pretpostavio? Lepo ja kazem da u Srbiji svi misle da sve znaju najbolje, nema sta da pitaju...
delimir je napisao(la):Ja sam naveo da je moguce da radi npr. EIST i da izmedju ostalog zbog toga Nebojsi ne treba da bude cudno sto taj CPU ima nisku idle temeperaturu, koja je neuobicajena za P4 serije 5. Znaci, konstruktivna opaska, na koju ti (kada vec pricamo sta je, nazalost, tipicno za ovo podneblje) odgovaras vrlo drsko sto, naravno, najvise govori o tvom nacinu ophodjenja prema ljudima... Ali to je teret koji ti treba da nosis.
Iv@n_SD je napisao(la):Sta mislite o ovom procesoru? Intel 630 (P4 3.0GHz, 2MB cache, 64 bita). Da li ima negde kod nas i po kojoj ceni.
audiofreak je napisao(la):Ja sam bas nabavio i zadovoljan sam. Na 3.0 GHz 32 C idle.
delimir je napisao(la):drugi moze biti da sedis na santi leda na severnom polu, da ti radi klima iza kompa, da izmisljas i jos stosta...
Stvorenje je napisao(la):Delimir je Apple ovisnik a avatar mu je tu da bi ispao cool i bio prihvaćen od raje sa foruma.![]()
Nema potrebe da se vređate.
delimir je napisao(la):Uglavnom, bice u sredu, nadam se, review tog P4 630 procesora
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari