Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

Stavljen zadnji 1503 i nikakve razlike u performansama nema. Ko nije stavio neka stavi slobodno.

Stavio 1503 i vratio 1402, meni bolje radi 1402 bios

^ samo microcode ne možeš vratiti koji je sa 1503 došao, ja svejedno ne držim na default pa da li 1402 ili 1503 dođe na isto. Bitno je da microcode nije srušio performanse

Sad sam pogledao, vratio se 125, kad je bio 1503 bios bio je 129

Zdravo ljudi,

U susretu sa najnovijim Intel debaklom sa microcodom i oksidacijom, u poslednjih 20 dana mi se izgleda bas taj debakl desava.
Konfiguraciju sam spakovao pocetkom Oktobra 2023, komp mi je za rad u vezi dizajna zvuka koji je uglavnom single core intezivan i jedva da utilizuje 80% procesora.

Intel Core i9-13900K
ASUS ROG Maximus Z790 Hero
Corsair CMK96GX5M2B5600C40
Noctua NH-D15
Seasonic PRIME PX-1000
Radeon RX 6600 V2 8GB DUAL-RX6600-8G-V2

Upalio XMP 1 u biosu i to je to sto se tice bios settingsa.

Prvog dana extenzivni testovi (mem test, prime, cinebench + nekih audio DSP testova) 12+ sati 0 errora 0 crashova 0 sve je radilo top.
Vec vise od 10 godina imam praksu da uvek kada setujem sistem instaliram celu postavku programa bukvalno zakljucam sistem, ne apdejtujem sistem, ne apdejtujem drajvere nista ne cackam dalje. Ne instaliram dodatne programe(koji su van mog domena dizajna zvuka) igrice i slicno.

Od Oktobra 2023 do pocetka Avgusta sve je radilo kako treba, sada mi se desava BSOD i zamrzavanje slike, cak i kada je komp samo upaljen iako su temperature dobre i pri opterecenju i ovako.

Pitanje za clanove
U slucaju da reklamiram procesor kako objasniti (BC Group) o novonastalom intel debaklu, a da mi ne drze CPU na dijagnostici i vrate isti jer kod njih radi?
Koja je najbolja praksa prici tome, da li da se javim dobavljacu mozda? Ima li neko iskustva sa ovakvim stvarima? Jer mi nije u interesu da se natezem sa prodavcem i budem bez radnog kompa.
Svaki predlog i razmisljanje na glas bice mi od velikog znacaja :)

Pitanje za moderatore
Da li da otvorim novu temu u vezi ovoga?

Pozdrav i hvala

Updejtuj bios na zadnju verziju za pocetak i ucitaj optimized defaults bez xmp, ako ti radi sistem posle toga stabilno cpu je ispravan, ako ne, reklamiraj

Zdravo ljudi,

U susretu sa najnovijim Intel debaklom sa microcodom i oksidacijom, u poslednjih 20 dana mi se izgleda bas taj debakl desava.
Konfiguraciju sam spakovao pocetkom Oktobra 2023, komp mi je za rad u vezi dizajna zvuka koji je uglavnom single core intezivan i jedva da utilizuje 80% procesora.

Intel Core i9-13900K
ASUS ROG Maximus Z790 Hero
Corsair CMK96GX5M2B5600C40
Noctua NH-D15
Seasonic PRIME PX-1000
Radeon RX 6600 V2 8GB DUAL-RX6600-8G-V2

Prvog dana extenzivni testovi (mem test, prime, cinebench + nekih audio DSP testova) 12+ sati 0 errora 0 crashova 0 sve je radilo top.
Vec vise od 10 godina imam praksu da uvek kada setujem sistem instaliram celu postavku programa bukvalno zakljucam sistem, ne apdejtujem sistem, ne apdejtujem drajvere nista ne cackam dalje. Ne instaliram dodatne programe(koji su van mog domena dizajna zvuka) igrice i slicno.

Od Oktobra 2023 do pocetka Avgusta sve je radilo kako treba, sada mi se desava BSOD i zamrzavanje slike, cak i kada je komp samo upaljen iako su temperature dobre i pri opterecenju i ovako.

Pitanje za clanove
U slucaju da reklamiram procesor kako objasniti (BC Group) o novonastalom intel debaklu, a da mi ne drze CPU na dijagnostici i vrate isti jer kod njih radi?
Koja je najbolja praksa prici tome, da li da se javim dobavljacu mozda? Ima li neko iskustva sa ovakvim stvarima? Jer mi nije u interesu da se natezem sa prodavcem i budem bez radnog kompa.
Svaki predlog i razmisljanje na glas bice mi od velikog znacaja :)

Pitanje za moderatore
Da li da otvorim novu temu u vezi ovoga?

Pozdrav i hvala
Trebao bi da uradiš seriju tih testova koje si radio na početku čisto da vidiš da li će da se desi neki problem, ako nema problema onda lako može da se desi i da nije CPU... Recimo ta ploča je sklona tome da šlogira memoriju na veoma čudan način da neće da radi stabilno preko 5.2ghz, mada to će se pokazati u mem testu. Generalno može svašta da bude u pitanju. Koji je SP tog procesora to mozeš da vidiš u biosu, ako je ispod 95c velika je šansa da je sve ovo vreme bez potreba a zbog bangavog biosa procesor pre često dobijao previše struje a po svemu sudeći to je glavni razlog degradacije.
Ako ti je za posao kupi novi CPU jer od dovoljno brze reklmacije čak i da je uvaže nema ništa, bićeš bez procesra sigruno mesec dana.

Kazes radilo top, koje temperature si dobijao tada ? je l' bilo throttlovanja, na kom kloku ti je radio pri punom renderu?

ne mogu da probalim koji ti je to ram ili ako si stavio aftermaket hladnjake opet ne mogu da provalim ciji su
Ram je Patriot 2x24gb/8000mhz. Razlog zbog kojeg sam sam se odlučio za ovaj ram je mogućnost skidanja hladnjaka jer nisu lepljeni kao kod g.skill-a ili cors-a + bili su i jeftiniji...

Hladnjaci su:

Ram je Patriot 2x24gb/8000mhz. Razlog zbog kojeg sam sam se odlučio za ovaj ram je mogućnost skidanja hladnjaka jer nisu lepljeni kao kod g.skill-a ili cors-a + bili su i jeftiniji...

Hladnjaci su:
Koliko vidim po netu dobar je patriot svasta su ljudi pravili sa tim 24gb kitovima. Ja sam dobio 4 stapa od 16gb 8200 bin ali im se jos nisam posvetio kako treba.
Ali da i meni kada su stigli ja rekao liku koji mi je poslao posto je bilo retail pakovanje, reko da vam nije neka greska posto kod mojih modula hladnjak nije u opste dodirivao cipove. Rekao mi to sam namerno ostavio da lakse skines. Ja sam kupio hladnjake od Bitspower posto se oni prvi pojavili na trzistu, sada vidim imaju svi to i dosta jeftinije nego bits power.

Koja je fora sa byskisom vidim pise u dinarima. Jel si ti narucio bas sa ovog sajta i stiglo ti je sve ok?

Poslednja izmena:
Updejtuj bios na zadnju verziju za pocetak i ucitaj optimized defaults bez xmp, ako ti radi sistem posle toga stabilno cpu je ispravan, ako ne, reklamiraj
Zaboravio sam da kažem da sam već uradio to čim sam primetio crashovanje/freezovanje. Ali nije pomoglo. Ako krene učestalo da se dešava gasim smo pa ću videti kako radi rada, mada čudno je da je 8 meseci radio bez greške.

Kazes radilo top, koje temperature si dobijao tada ? je l' bilo throttlovanja, na kom kloku ti je radio pri punom renderu?
Bilo je throtlovanja ali samo pri benchmarku(prime/cinebench) je jer je u pitanju vazdušno hladjenje, u radu (pa čak iako više opteretim projekat nego što bi ga ikad opteretio) nema throtlovanja a temperatura nije prelazila 85-90c na nekih 2h testa. Što se tiče freq nezahvalno je da kažem jer programi za audio pogotovo ovaj koji koristim nije baš najbolje optimizovan da iskorišćava sva jezgra punim kapacitetom, pa tako neka jezgra idu do 500mhz a neka do 5ghz.

Koliko vidim po netu dobar je patriot svasta su ljudi pravili sa tim 24gb kitovima. Ja sam dobio 4 stapa od 16gb 8200 bin ali im se jos nisam posvetio kako treba.
Ali da i meni kada su stigli ja rekao liku koji mi je poslao posto je bilo retail pakovanje, reko da vam nije neka greska posto kod mojih modula hladnjak nije u opste dodirivao cipove. Rekao mi to sam namerno ostavio da lakse skines. Ja sam kupio hladnjake od Bitspower posto se oni prvi pojavili na trzistu, sada vidim imaju svi to i dosta jeftinije nego bits power.

Koja je fora sa byskisom vidim pise u dinarima. Jel si ti narucio bas sa ovog sajta i stiglo ti je sve ok?

Pa dobar... ali opet nekako prosečan... Na mojim modulima, koji su zakucavali 75 stepeni, prvi problem je bio što folija nije skinuta sa termalnih padova i to između čipa i termalne paste pa se ne vidi dok ne skineš pastu da imaš problem. Ne bih rekao da su ostavili foliju da bi ja lakše za skinuo hladnjak. Strana modula na kojoj nema čipova je bila zalepljena duplo lepljiom trakom, a da nije mogao bi da skvučeš oplatu a da modul ostane u slotu. To mi se dešavalo dok sam čekao ove Bykski, stavio nove termalne padove i stari hladnjak... Ona dva šrafića drže led plastiku i ništa više.

Ima official Bykski prodajni kanal na Aliju, tamo sam poručio. Isporučeno za 3 nedelje.

Trebao bi da uradiš seriju tih testova koje si radio na početku čisto da vidiš da li će da se desi neki problem, ako nema problema onda lako može da se desi i da nije CPU... Recimo ta ploča je sklona tome da šlogira memoriju na veoma čudan način da neće da radi stabilno preko 5.2ghz, mada to će se pokazati u mem testu. Generalno može svašta da bude u pitanju. Koji je SP tog procesora to mozeš da vidiš u biosu, ako je ispod 95c velika je šansa da je sve ovo vreme bez potreba a zbog bangavog biosa procesor pre često dobijao previše struje a po svemu sudeći to je glavni razlog degradacije.
Ako ti je za posao kupi novi CPU jer od dovoljno brze reklmacije čak i da je uvaže nema ništa, bićeš bez procesra sigruno mesec dana.
To cu morati da ponovim sve, ne znam sta predstavlja ali P-Core SP = 108, E-Core SP =78 (Bios\Extreme Tweaker\AI Features) ako sam dobro nasao. Ja sam namerno uzeo memoriju gde cu popuniti samo 2 slota zbog ekstra stabilnosti. Da ponovim sve je bilo perfektno do pre nekih 15-20 dana i sa razlogom sumnjam da je degradacija.

E sad u slucaju da moram da kupim nov CPU sta je pametnije da sacekam jos malo mozda izadje lista od kog do kog perioda su felericni primerci, da li je pametnije da uzimam 14900k u tom slucaju? Ili je generalno sa ovim sve lutrija....

Hvala na odgovorima :)

@Dogra sve to sto si opisoa moze da bude bilo sta, pogotovo ako ti se slika zamrzne samo a nema bsod-a (bsod kad kazes onda treba da imas prali ekran i tada je vec lakse zakljuciti sta je ponekad), aj ne verujem da degradiran CPU zamrava sliku verujem pre da BSODU-je i da se pre toga pojavljuju i whea greske, ali dok ne istestiras sve ovako je cisto nagadjanje i zbog preteranog FUD oko intel-a ja bi donosio zakljucke odma da je CPU

Ako ima BSOD bilo je analizatora za to od whocrashed pa i oni koji detaljno citaju debug fajlove "bluescreenview", prvo kreni do toga

JA light load crash najlakse detektujem kad u chrome ucitam 10-20 sajtova i surfujem i iste menjam sa alt-tab da doprinesem da sto pre bsoduje

Poslednja izmena:

U prevodu za nas sa "jeftinijim ulaznicama" ocigledno je da sada podesavaju min VCore i da ce na taj nacin pokusati da zakrpe znacajan deo degradiranih procesora, makar onih koji su u manjoj meri degradirani. Da se podsetimo procesori su najcesce BSOD-ovali u light loadu te stoga i nije bilo pravog testa stabilnosti, a to je upravo slucaj sa promenom opterecenja i da u slucaju nizeg opterecenja i nizeg takta treba i manji napon ali je verovatno kod izvesnog broja procesora doslo do degradacije pa se pojavljuje nestabilnost pri niskom naponu. U sustini podizanjem napona u tim slucajevima za izvesnu vrednost oni ce resiti veliki deo problema. Mislim da se to kod vecine korisnika nece ni primetiti u potrosnjie.

Pa da vrv svi ti Bsodovi kada CPU proba da ripi na 6ghz za taj light load i ti kresuje a degiradirao je sto je dobijao 1.6V za te stvari cenim da je tako neka fora.

U prevodu za nas sa "jeftinijim ulaznicama" ocigledno je da sada podesavaju min VCore i da ce na taj nacin pokusati da zakrpe znacajan deo degradiranih procesora, makar onih koji su u manjoj meri degradirani. Da se podsetimo procesori su najcesce BSOD-ovali u light loadu te stoga i nije bilo pravog testa stabilnosti, a to je upravo slucaj sa promenom opterecenja i da u slucaju nizeg opterecenja i nizeg takta treba i manji napon ali je verovatno kod izvesnog broja procesora doslo do degradacije pa se pojavljuje nestabilnost pri niskom naponu. U sustini podizanjem napona u tim slucajevima za izvesnu vrednost oni ce resiti veliki deo problema. Mislim da se to kod vecine korisnika nece ni primetiti u potrosnjie.

Ako sam dobro razumeo, procesori se ruše kad su besposleni, onda kada su već oštećeni?
Na punom opterećenju, tj testovima, još i rade, ali kada treba održavati nizak napon, oni onda zakažu?
......za nas bez ulaznica! moglo bi se reći...

Do sada sam imao “susret” sa 2x 14900K i 1x 13900K procesorima koji su degradirali. Nijedan od njih nije prolazio ni light testive, a ni heavy. Dizanje napona nismo ni pokusavali jer su svi procesori bili u garanciji, pa nije bilo smisla ni pokusavati.

@Dogra

Najlakse ti je da posudis bilo koji s1700 cpu, stavi ga umjesto svog 13900K, pustis testove i znaces do cega je. Sto se tice reklamacije, sigurno ce ti potrajati 30ak dana, pa su ti varijante da kupis drugi i koristis ga, a kad dobijes novi da ga prodas.

Ps. + danas smo imali susret sa 12900KF koji je neispravan. Sa njim Win ne moze ni butati. Bios uredno postuje, ali Win u loadu dobija BS. Sumnjam da je na njemu ploca propustila preveliki napon i sprzila ga, posto 12th gen nije podlozna degradaciji.

Do sada sam imao “susret” sa 2x 14900K i 1x 13900K procesorima koji su degradirali. Nijedan od njih nije prolazio ni light testive, a ni heavy. Dizanje napona nismo ni pokusavali jer su svi procesori bili u garanciji, pa nije bilo smisla ni pokusavati.

@Dogra

Najlakse ti je da posudis bilo koji s1700 cpu, stavi ga umjesto svog 13900K, pustis testove i znaces do cega je. Sto se tice reklamacije, sigurno ce ti potrajati 30ak dana, pa su ti varijante da kupis drugi i koristis ga, a kad dobijes novi da ga prodas.

Ps. + danas smo imali susret sa 12900KF koji je neispravan. Sa njim Win ne moze ni butati. Bios uredno postuje, ali Win u loadu dobija BS. Sumnjam da je na njemu ploca propustila preveliki napon i sprzila ga, posto 12th gen nije podlozna degradaciji.
Ugasi i biosu sve sem 4 P cora, i vidi dal bootuje ako butuje pali 1 po 1 core dok ne dodjes do defektnog, ubrzace proces reklamacije ako znas tacno koji core ne radi , naravno ako ne radi sa 4 cora smanju do 1 i tu ako ne prodje i to opet olaksava reklamaciju, meni su tako davno resili cpu reklamaciju za 48h

Kako stoje stvari, ovo ce biti prva generacija Intela koja nece drzati nerealno visoku cenu na trzistu polovnih komponenti :)

Ugasi i biosu sve sem 4 P cora, i vidi dal bootuje ako butuje pali 1 po 1 core dok ne dodjes do defektnog, ubrzace proces reklamacije ako znas tacno koji core ne radi , naravno ako ne radi sa 4 cora smanju do 1 i tu ako ne prodje i to opet olaksava reklamaciju, meni su tako davno resili cpu reklamaciju za 48h
Nema smisla to raditi i gubiti vrijeme kad je cpu neispravan, a pod garancijom. Da nema garanciju, onda bi se isplatilo gledati da li je sa visim naponima stabilan ili da se neispravna jezgra gase.

Ako sam dobro razumeo, procesori se ruše kad su besposleni, onda kada su već oštećeni?
Na punom opterećenju, tj testovima, još i rade, ali kada treba održavati nizak napon, oni onda zakažu?
......za nas bez ulaznica! moglo bi se reći...
Tako nekako, radi u full opterecenju, ali na light opterecenima crashuje. Zbog toga nije ni bilo pouzdanog testa da se nedvosmisleno utvrdi da li je stabilan. Preporuka je bila da 5x instaliras NVidia drajvere za grafiku i da ako 5 puta uzastopno prodje instalacija bez prijave bilo kakve greske greske, onda je kao sve OK sa procesorom, jer eto jedno od mesta gde cesto puca je iz nekog razloga bas ta instalacija drajvera. Nigde veze da radi npr Prime 95, a onda puca chrome ili instalacija drajvera ili nesto trece "lagano" sto ne tereti CPU previse.

^TLDR:
Izgleda da su bolje prošli oni sa lošijim hlađenjem jer su procesori slabije boostovali, a s tim i manje napona tražili.

Generalno oni koji su ostavljali sve na diflotu ilzgleda da su najvise najebali. Posto koliko vidim ljudi sa manuelni OC i extreminim OC na azotu nismo primetili degradacije. Drugar ima dosta dugo CPU na direct die hladjenju bez problema, meni se ni 13900K i ni 14900k nisu degradirali na vodenom hladju mi je podesen 5.8 all core sa iskljucenim effi jezgrima 5,7 sa effi, i 6.1 sa p jezgrima bez HT a.

Vrh Dno