Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

To se retko desava za 10 dana, obicno treba vise vremena da se pasta raslozi/raspadne. Ovo bih rekao da je verovatnije dve konveksne povrsine (CPU i baza kulera).
Iskreno "pretrčao" sam očima preko teksta, posle sam tek video da je tek naneta pasta.
Pa ako je nešto konveksno (pre će biti kuler), onda je praktično neupotrebljivo. Treba testirati pa ako je još u garanciji, reklamirati.

Pa ako je nešto konveksno (pre će biti kuler), onda je praktično neupotrebljivo. Treba testirati pa ako je još u garanciji, reklamirati.
Nije neupotrebljivo, mala su to odstupanja. CPU IHS svakako podleze dodatnim deformacijama kad se stavi u soket, tesko ce se potrefiti da bude idealna povrsina za svaku varijantu kulera. Ovda stavise mislim da je odmogao onaj socket frame od Thermalright, ali tesko je proceniti bez nekog lenjira/kreditne kartice koji bi se stavili na povrsinu da se utvdi jel konkavna ili konveksna.

Mislim konkretno po samoj sredini jedna velika tacka.
I onda se nadaš da će lepo da pokrije sve?

Pastu stavljan tako što je u što tanjem sloju razmažem vizit karticom ili nečim sličnim po celoj površini procesora. Tako bude najmanje curenja sa strane i najsigurnije je da nema neki balončić i sl.

Veruj mi da sam probao do sada skoro sve varijante, ovu sam zapravo ostavio za kraj, jer mi je uvek bila najnepouzdanija, iz razloga sto kada rucno nanosim slicnu varijantu kao i tvoju, znam tacno koliko sam naneo, ovako ostavljas pasti da se sama oblikuje, sto mi se ne svidja. Bas kako si i sam naveo.

Pritisak kacenja i prijanjenje povrsina su jedino bitni, jedino sto pravi neku opipljivu razliku.

Ispupcenost ovako uglavnom ne igra nikakvu negativnu ulogu, ali moze da se desi falican primerak da je previse ispupcen [kod nekih starijih Thermalright kulera]. Stara Noctua kao i svi stariji kuleri su smislesno po Intel guideline-ima konveksni jer je to koristilo starijim Intel procesorima, Noviji kuleri su sve manje i manje, zato sto AMD nikad to nije koristilo, AMD procesori nikad nisu bili udubljeni, nego isto ispupceni.

A novi Intel sa Thermalright frame-om, su normalno ravni ili takodje ispupceni. Sta vise to je cela poenta, to je nacin na koji frame-ovi "ispravljalju gresku", greska je da se novi Intel procesori iskrive da budu previse konkavni/udubljeni. Cela poenta frame-a je da ih ispravi i napravi ravnijim odnosno kovenksnim/ispupcenim. Ovo sve je "working as intended" Manjak pasta/istisnuta pasta izmedju kulera i procesora je pozitivna stvar, zeljeni efekat (u granicama normale, da nema greske u proizvodnji kulera naravno).

Za AMD i Intel pod frame-om (sto je uvek samo +, ne moze da bude - po sebi, ako je - onda je retko falican procesor). konveksni kuleri vise nisu potrebni kao nekad, sad i u buducnosti AMD i Intel ce se nadamo se ponasati uskladjeno sto je olaksanje za proizvodjace kulera.

Ostalo sve sto ste spomenuli, ljudi koji se bavi dizajnom/proizvodnjom + nezavisno od njih top review-eri tvrde da je na nivou statisticke greske.

Mora da su bas lose temp, da procesor obara frekvencije, da je zakucan na limit (u hladnoj sobi), da je nesto bas bas falicno

Poslednja izmena:
Da li bi ovo spajali u konfiguraciju, ove komponente? Ovde da se radi o render masini za obradu video materijala, mahom HD i po nekad 4K.
IMG_0171.jpeg

Prilozi

• IMG_0172.png
    IMG_0172.png
    11.9 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
@Lemaja što da ne, skroz fine komponente; ja eventualno pošto sam maniac bi išao na tipa 850w napajanje.

I ja mislim da je napajanje na granici. Verovatno će da radi, ali "na vrlo visokim obrtajima". Što kaže kolega 200 vati gore, pa čak i 100 i mirna Bačka...

Niko ne spominje kuler, vrlo tanko što se toga tiče.

Istina, ali koliko će biti uposlen u takvoj varijanti?

Kako koliko, mašina za render?!?

Došli smo do dela gde nije ona priča: "Meni u gejmingu 70 stepeni, nema problema" 😂 Ima da zvoni 100 stepeni samo tako.

Kućište podržava kulere do 155mm i puno je kaveza za HDD...neće se nagledati hlađenja. Ima dva mesta za fanove sa strane, doduše, pojma nemam da li bi to pomoglo, taj setup se odavno ne koristi.

Kuler je definitivno slab za ovo, možda pomogao i undervolt ali nisam siguran...

Mislim da slobodno može da se ide na DDR4 za video obradu, koliko se sećam skoro da nema razlike u odnosu na DDR5...

Zašto ne Kingston KC3000 ili sličan za SSD? Nemaju ga tamo? Poslužiće i ovaj (Legend 840) ali opet...

27" 1080p gaming monitor za ovo...ne znam koliko košta, možda bi moglo nešto oštrije i adekvatnije za sličan novac? Plus, Cooler Master se nije proslavio sa monitorima...

Gde se kupuju delovi?

I ja mislim da je napajanje na granici. Verovatno će da radi, ali "na vrlo visokim obrtajima". Što kaže kolega 200 vati gore, pa čak i 100 i mirna Bačka...
Niko ne spominje kuler, vrlo tanko što se toga tiče.
Čist primer lošeg planiranja i neinformisanosti. 100C u najavi.
Došli smo do dela gde nije ona priča: "Meni u gejmingu 70 stepeni, nema problema" 😂 Ima da zvoni 100 stepeni samo tako.
I meni je ovako nesto prolazilo kroz glavu... Ovaj kuler ne moze ni 120~150w da ohladi kako treba a kamoli 200~250w koliko pravi 13700k zavisno cime se optereti... Ovo napajanje, ne znam, 250w grafika + 250w cpu, trose valjda nesto ploca, memorija, hd, m2.
Medjutim on mi na sve to kaze "ima ovo da prede kao mala maca sa temepraturom procesora do 90c (sema ako nije neki bas krs primerak) uz performanse kako intel zapoved kada se poniste svi limiti, ili priblizno, grafika ne preko 60c, i sve to ako treba zajedno da radi ovako kako sam naveo sa ovim napajanjem u full loada 24/7 pri ambijentalnom temeperaturom oko 25c.
Kućište podržava kulere do 155mm i puno je kaveza za HDD...neće se nagledati hlađenja. Ima dva mesta za fanove sa strane, doduše, pojma nemam da li bi to pomoglo, taj setup se odavno ne koristi.

Kuler je definitivno slab za ovo, možda pomogao i undervolt ali nisam siguran...

Mislim da slobodno može da se ide na DDR4 za video obradu, koliko se sećam skoro da nema razlike u odnosu na DDR5...

Zašto ne Kingston KC3000 ili sličan za SSD? Nemaju ga tamo? Poslužiće i ovaj (Legend 840) ali opet...

27" 1080p gaming monitor za ovo...ne znam koliko košta, možda bi moglo nešto oštrije i adekvatnije za sličan novac? Plus, Cooler Master se nije proslavio sa monitorima...

Gde se kupuju delovi?
Pitao sam ga za ovo, kaze "sve je to lepo na net testovim, milina, ali u praksi ovaj M2 A-data veoma malo se greje u full loadu, ima odlicne perfomanse za to koliko kosta, i samim tim perfketno se uklapa sa plocama koje nemaju bas tako dobro hladjenje kao ova siromansa asrock Z790. Sve je ovde odabrano sem napajanje konkretano ovaj model onako kako sam napisao da treba da kupe, ovo napajanje imam malo bucniji venti cim potrosnja predje 150w. Videces kad slozim sistem, sem ako cpu nije neki krs bice ovo odlicno... Budzet varijanta render masine koja nece zaostajati ni 3~4% za duplo skupljim 13700k sistemom. Inace ova Kingston memorija radi na 6400 bez dodatnih podesavanja, a moze i na 7200 na malo boljoj Z790 ploci, uz dodatna podesavanja"

Izgleda da ovo ipak nece da prede 😀 nista mi ne javlja kako radi...

Prede možda na 4.5ghz kada se ograniči 😂

Meni je delovalo da je ovo nespojivo... Kako ovaj kuler da ohladi 13700k a da ne dodje do znacajnog degradiranja perfomansi... Kako ovo napajenja da napoji 3070 + 13700k ??? Nemam jos uvek 13xxx sistem, ali po svemu o cemu smo diskutovali ovde na forumu ovo nece da moze, i izgleda da stvarno ne moze.

Napajanje je dovoljno jako, pitanje je kakav je kvalitet...

Nego, kakva je priča za Intel ME, mora li da se instalira ako je ploča Z690, ne mora, pre ili posle Windowsa...negde videh da dolazi sa BIOS-om, zaboravih koji proizvođač...?

^ Sta jedno te isto milion puta ? Konkretno u ovoj temi koja se bavi 13gen procesorima jos nisam video jedan komplet primer u kome se navodi hardver, podesavanja i kako je sistem radio pre a kako posle podesavanja posto je glavni problem 100c default sa bilo kojim komercijalnim hladjenjem... Podrazumeva se da sistem bude stabilan za sve posle podesavanja. Samo je @niki999 zadovoljan, i nesto je objasno sta je radio samo je tesko povatati jer su poruke razbacane na nekoliko strana. Dosta se ljudi javilo sa problemom, a sve se kroz diskusiju svodi na nagadjanje kako da doskoce problemu jer sustinski niko od tih entuzijasta kroz konkretan primer nije makar u kratkim crtam, koncizno objasnio kojom metodom se dolazi do dobrih perfomansi sa temepraturama proceosra ispod 100c, nije objasnio ni jednom a ne 100.000.000x.

Pa ista je stvar i sa AMD i Intel trenutno udaraju na temp limit oba, na AMD je podeseno na 95 na intelu na 100C, sto opet zavisi o kalibracije senzor u cpu koliko su te brojke tacne i precizne, sto samo ovi iz intel-a i amd-a znaju, donekle je nesto manja potrosnja na AMD ali je i kuciste jezgra debelo 2 prsta pa sto se tice temperature slicni su problemi!
Ja ne vidim da se 7xxx AMD lako tweakije jer je procesor doveden do granice OC negde i preko ko moj slucaj, za par dana mi stize i intel pa cu mocu da uporedim, na netu ima objasnjenja i za undervolt i za podesavanja za menjanje freq/voltage grafika za intel (imas i predefinisane oc profile za isto ali u zavosnosto ploce razlicito zovu sto samo buni ljude na netu), isto ko sto na AMD temama masa fura da je -20 pa i -30 PBO stabilno tako isto i ne citam postove za intel gde guraju - 150mv ljudi ne testiraju ,slikaju i onda tvrde nebuloze da to tako radi, za mene rad nije slikanje, vec stabilnost nakon par nedelje koriscenja
Naravno zavisi i puno od silicon srece eto moj 7900x je silicon ***** i stabilan je tek na +10 PBO

Poslednja izmena:
Kojom metodom se dolazi do ispod 100C. Metodom silikonske lutrije, dobrim vodenim hladjenjem, high matičnom.ostalo se podešava u BIOSu al to već svi znaju valjda
Ja imam 13600kf koji je trenutno na 5,5ghz sa 1,165v u BIOSu
Temperarure su 60C u cb 23
Na 5,8 ghz su 74C a do toga se dolazi castom loop + apex i naravno dobrim primerkom CPUa.

@techone
Slazem se sa tobom od reci do recim... Imam AMD sistem i tacno znam o cemu govoris, a upoznat sam i sa detaljima vezano za intel offset pereterivanje.
@nenad 970
Fino radi 13600 imas i odlican OC za svakli dan sa dosta prostora do 90c da ga jos malo nasviras. Gledao sam neke gaming rezultate na netu, na istom kaloku bas na 5.5ghz zaostaje u HD rezoluciji svega 5% za 13900k. Kolko imas u CB23 ?
Po ovome sto si napisao cenis da ova asrock ploca Z790 od 200e sa hyper 212 ne moze da izvuce iz 13700k performanse kako je intel to zamislio, a da ne kuca u 100c ?

Nazad
Vrh Dno