Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

^ nije poenta samo degradiranja procesora nego i velike razlike u samoj efikasnosti procesora. Pri temperaturama na 100c neka neko pusti par puta za redom R23 pa će videti razliku u padu performansi, između prvog i drugog testa pad je oko 8-10% u samom skoru.

Ko sto rece kolega Gulfy samo ln2 ovo može da ladi, a sta li ce tek biti sa nadolazećim to će tek smejurija biti ako ne osmisle nesto da skinu temperature😂
Ja sa custom loop hladnim 13600k,13900k nisam ni probao, znam unapred scenario😂😂

Mislim da sam blago uspeo da spustim temperature. Reorganizovao sam airflow u kucistu, izbacio sam previse nepotrebnih stvari koji idu uz Cosmos 2 , a koji su odavno prevazidjeni. Nakon toga sam 20-icu vent koji je bio na vrhu uperio direktno u Noctuu da uvlaci svez vazduh. 3x-12ice koje su bezpotrebno na dnu hladile HDD-ove koji idu u kavez, sva 3 sam montirao gore, s’ leva na desno 2 da izbacuju vruc vazduh gore, a onaj skroz desno da ubacuje dodatno svez vazduh koji ispod njega uvlaci Noctua.

Rezultat: 95c max posle pola sata Cinebecha. Jedno jezgro je u jednom trenutku pobeglo na 100c, medjutim sva ostala nisu prelazila 95c.

S’ druge strane, dobio sam dosta provetrenije kuciste. Temperature svih ostalih komponenti su sada znato nize! Tako da moze se reci da sam definitivno imao problema sa airflow-om, a da nisam previse obracao paznju na to.

Za par dana mi stize Deepcool Assassin IV, ako sa njim dobijem jos 5c nize temperature, sto i ocekujem, to ce biti pun pogodak, dalje necu dirati nista jer 90c u Cinebenchu znaci samo jos nize temperature u gamingu.

Evo i par losih slika kako sad to izgleda ovako zbudzeno: (20-ica vent desno od Noctue je vezicama zakacen, iza njega nema nista sem prednjeg panela kucista, koji se spusta i dize, tako da kada spustim taj deo panela, ostaje cist put do ventilatora bez ikakvih filtera i slicno. Ispod njega je jos jedna 20-ica. Na trecoj slici je 12 vent skroz desno koju sam rotirao ka dole da ubacuje jos svezeg vazduha)

Prilozi

• IMG_1296.jpeg
    IMG_1296.jpeg
    88.5 KB · Pregleda: 79
  • IMG_1297.jpeg
    IMG_1297.jpeg
    89.1 KB · Pregleda: 42
  • IMG_1298.jpeg
    IMG_1298.jpeg
    88.9 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Posto sam pokazao interesovanje za 13-tu seriji intela poslao mi kolega sliku testa i kaze nikakakv problem da si podesim sistem da ima preformse konstantno kakve treba da ima na 5.5/5.8 a da se pritmo ne zagreva na 100c, sa prosecnim 360 vodenim hladjenjem.

Prilozi

• IMG_0118.jpeg
    IMG_0118.jpeg
    318.9 KB · Pregleda: 70
Treba da dođem do nekih para uskoro pa i ja sad merkam 13600K...

Samo dopunim posto je post istekao, radi se o 13900KF

U pitanju je samo jedno podesavanje, sobna temp. na 16°C 😀

I koja su to podešavanja?
Iskreno ne znam koja su podešavanja, nisam ga ni pitao posto se i dalje razmišljam oko uzimanja 13-te serije. Posto ovde vidim da i dalje ima kolega hardveraša koji kazu da ne može i performanse i temepratura poslao sam mu pitanje kako je to uradio, posto ovaj screenshot pokazuje da moze.

Uradjen undervolt i sa 95 stepeni palo na 92. Baš i nije neki boljitak u temperaturi specijalan. Šta ako se zabode leš primerak, pa nije raspoložen za uv.
Ja sam na 7900X uspeo sa 95 na defaultu na 82 stepena sa Dark Rock 4 Pro. Modifikovan Eco mode, PBO i curve optimizer.

Poslednja izmena:
Ovo je isti taj cpu na default, samo je memorija podesena. Hlađen sa istim AIO 360. Meni deluje da je ovo ogromna razlika default sistem vs optimizovan sistem, pritom ovde na svakoj strani citam samo kako to ne moze i kako je samo za igrice, da nema nista od render performansi i temepratura ispod 100c, bez trotlovanja, sa prosecnim AIO hladjenjem... To su neka misljenja i tvdnje koje prevladavaju ovde zbog kojih nisam ni prelazo na 13gen. Jedino se kolega @niki999 ne zali nego je uspeo da postigne adekvatne performanse uz pristojnu temperaturu.

Prilozi

• IMG_0119.jpeg
    IMG_0119.jpeg
    333.3 KB · Pregleda: 53
  • IMG_0120.jpeg
    IMG_0120.jpeg
    353 KB · Pregleda: 50
ne znam da li ste pisali, informacija je da ce 14th gen moci na lga 1700, eto konacno lepih vesti od intela

Da, jer je u pitanju RL refresh, nije Meteor Lake...
A navodno će biti još jači, na većim taktovima, dakle i vreliji...mašala.

Ovo je isti taj cpu na default, samo je memorija podesena. Hlađen sa istim AIO 360. Meni deluje da je ovo ogromna razlika default sistem vs optimizovan sistem, pritom ovde na svakoj strani citam samo kako to ne moze i kako je samo za igrice, da nema nista od render performansi i temepratura ispod 100c, bez trotlovanja, sa prosecnim AIO hladjenjem... To su neka misljenja i tvdnje koje prevladavaju ovde zbog kojih nisam ni prelazo na 13gen. Jedino se kolega @niki999 ne zali nego je uspeo da postigne adekvatne performanse uz pristojnu temperaturu.
1.4v default vs 1.18v na drugoj slici i oboren za 100mhz. Tom logikom može još i bolje da se namesti, stsviš temp limit 80 stepeni i da ide na 5ghz u multicore loadu i ćao. Niko nije rekao da na taj način ne može da se utegne, nego se teže dobijaju default zamišljeni taktovi uz normalnu temp.

^ Konkretno da te pitam da li si ti do sada optimizovao neki 13900 sistem koji je pre optimizacaije imao ovako los rez 34k uz 100c a da si posle optimizacija dobio 41k uz bolje temeperature ? Ako jesi napisi sta si konkretno uradio, kako je bilo pre a kako posle optimizacije pa da vidimo da dodjemo do necega koja je metoda najbolja. Nego ovde u temi mnogo pitanja, mnogo ljudi sa mukom od 100c, a nigde odgovora sta kako konkretno. Samo neke teze i kratke doskocice od kojih nema koristi. Ima na netu, pa ima na netu sve i stvasta nego sta mi onda ovde radimo na hardverskom forumu, caskamo u prazno.

34k ima, jer procesor trotluje, to valja svi vidimo ovde, a vidi se i zbog čeka i koliki je napon. Ima odgovora, nego nisi detaljno čitao. Pisao d0minat0r. Uradiš undervolt ili staviš temp limit, nema tu neke filozofije.
Nego ljudi se bune što je tako na defaultu i imaju pravo. Moraju da se budže i šteluju da bi malo normalnije bilo.

Sad me i drugar nerevira. Zvao coveka ispricao mu ove tvoje predloga za temepraturu na 80c, udervolt, za udervolt me pitao kako udervolt, metoda, i sta konkretno ? Nego me sprda, kaze da nisu ti hardverasi oni tvoji bajkeri, mozda na moturu postoji opcija za 80c temeprature limit na Asus plocama do sad je nije video. Gde je u biosu ta opcija za 80c limit ? Rece posla ce mi sa posla rez sa temp limit na 90c, sve ostalo auto za ovaj isti CPU. Kaze nije mu jasna logika kojom sa temp limit postici bolji rez sa procesorom koji default daje los rezultat.

A sada ne znam napamet, neke ploče imaju limit u potrošnji da se stavi, neke temp limit, neke imaju oba.
Potrebno je poigrati se malo i naći najbolji mogući način da se što manje izgubi na perf, da se smanji temp. Ako je procesor dobar primerak, treba naći najniži napon na kom će raditi. Svakako ima rešenja ko je spreman na kompromise zarad performansi, a ko ima sreće sa primerkom možda i ne bude neki pad performansi.

Kod mene na 13700F sa PL na 220W u CineBanch-u multicore ide na oko ~75 C sa Arctic Liquid Freezer II 280 a boost je na ~5Ghz.

U toku gaminga, primer Last of us Part I, temperature su 50-60 C dok CPU vuče ~80W i radi na 5087Mhz što je nekih 200Mhz niže od 13700K koji takođe nije nešto hladan tako da po meni je ovo dobar kompromis perfromansi i temperatura.

Upravo to, ko hoće da ih uštroji, dobiće niže temp. Zavisi ko šta želi.

^ Ako nisi radio optimizaciju 13900, sto smo makar to zakljucili da mora, daj neka neko drugi to napise, konkretno koje opcije treba menjati i sta se dobija tim... Kako korekcijama da sa dobije recimo kao sto je on uradio da cpu koji trotluje da na kraju zahvata radi na 5.4ghz CB23 41k posle 30min testa uz temepraturu koja ne udara u 100c. Nije valjda tolko komplikovano da neko napise smernice iz licnog iskustva, a bilo bi extra korisno.
Ovako naka opsta mesta, limti 80c, undervolt, to sam i ja zakljucio sto do sad nisam video 13gen sistem, da nesto treba da se podesi u tom pravcu, ali sta konkretno ? Ne verujem da tu ima samo jedan napon da se menja, offsetuje, barem po onome sto sam gledao na OC netu.

Upravo to, ko hoće da ih uštroji, dobiće niže temp. Zavisi ko šta želi.
Da ali on je strojenjem dobio i nizu temperaturu i daleko bolje performanse koje su u rangu 13900KS, to onda nije strojenje nego dobar poso... Cpu koji ce max dobro raditi i render i igre. Cini se da ovaj primerk sa kojim je radio i nje bas tako zlatan, zapravo cini se da je jako los, ne mogu da procenim.

Imam utisak da me sprdaš malo. 😀 Jel si nekada radio unvervolt ili tako neki vid optimizacije procesora? Držiš li ti taj 5900X na defaultu ili si ga utezao dodatno?
Kapiram da znaš da su 13900K i KS isti procesori, samo je KS bolji bin i zato ima bolji boost?
To kakav je primerak procesor, mora da se proba kako ide na kom naponu.
Dovodiš me u situaciju da uzmem i da probam procesor da ti pokažem kako se to radi i šta od opcija može da se koristi. Ali mnogo me mrzi da to radim 😀

^ Da ali pises u temi i dajes kratke savete i sugestije kao da si to radio 1000x, a kad treba odgovor na konkretna pitanja, sta podesti, kako, zasto, sta se dobija tim podesavanjima, odgovora nema. Do ovih rezultata koje sam postavio kroz celu temu provejava, samo je za igrice, i ne moze da se ohladi sa AIO. Jos me drugar sprada da hocu da podesim 13900k sa moto hardverasima. Evo sta mi je odgovorio... Covek me przi... "Evo rez sve default, podesena memorija, sve kao sto sam ti do sada slao samo sa TL 90c posto nema 80c TL... Lemaja druze daj jos neki "hardveraski" predlog mozda dodjemo do rezultata 0 u CB23 (teeth) posto idemo unazad krupnim koracima sa loseg rezultata 35000 dosli smo do jos goreg 27500 😀

Prilozi

• IMG_0123.jpeg
    IMG_0123.jpeg
    319.6 KB · Pregleda: 30
Nemam mašinu pored sebe. Misliš li da pamtim svaku generaciju procesora koju sam overklokovao ili podešavao, nemam pametnija posla. Ako ne znaš šta se dobija s undervoltom procesora ili postavljanjem temp limita ili limita potrošnje, onda stvarno ni ne vredi da ulazim u neko detaljnije objašnjenje kada ne razumeš osnove 🙂
Nije ovo nuklearna fizika, samo malo treba pročačkati po podešavanjima, isprobati, uporediti rezultate i naći se na kraju šta je najefikasnije.

Nazad
Vrh Dno