Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

Poceo sam da razmisljam u smeru da nesto nije u redu sa bazom D15. Jos dok sam imao 7700K kojeg sam delidovao, naneo sam tecni metal ispod IHS-a, ali i na samom IHS-u. Sve je bilo u redu neko vreme, medjutim posle toliko godina tecnog metala kasnije kao da sam imao vise temperature na 7700K, nego na pocetku. Nisam obracao toliko paznju tada, ali znam da je isao na 85-90c. Kada sam skinuo kuler i ocistio bazu, nije delovala vise tako glatko, nema vise onog ogledalo efekta. Prodjem prstom po bazi i deluje da je na nekim delovima hrapava, tacnije da ima nekih sitnih tackica od ostatka ne znam cega, verovatno paste, ali ne moze da se skine obicnim ciscenjem. Znam da se ranije na kulerima radilo lapovanje, radio sam i ja jednom i imalo je efekta, ne znam da li bi u ovom slucaju pomoglo i da li moze uopste na ovu bazu to raditi…

Noctua NT-H2 je pasta.

Sta bi to u radnji mogli da ‘nastimaju’? Sta ti mislis, sta ovde nije uradjeno kako treba?
I te gluposti u radnju da ti nastimaju u kojoj to radnji rade entuzijasti koji se bave najnovijim hardverom i sve drze u malom prstu pa ce da nastimaju. Ljudi koji rade u radnjama nemaju pare da trose stotine evra na najnovije procesore sve i da imaju zelju da to rade a takivh ljudi i nema, evo samo ovde po forumu se vidi da entizijazam koji je bio 2004 2005 pa na dalje odavno ne postoji. Posle sve toga gde to pasta moze da napravi neku razliku necu od 3c. Kupis GD900 pastu sa alija koja ce imati 3c losije od grizlija ili kingpin paste ili nokutao. Ja kada pricam pricam sto sam sve to probao. Imam sve te paste kuci i 3 vrste frame kuci imam od grizlija preko bitspower a do aliekspresa.

Poceo sam da razmisljam u smeru da nesto nije u redu sa bazom D15. Jos dok sam imao 7700K kojeg sam delidovao, naneo sam tecni metal ispod IHS-a, ali i na samom IHS-u. Sve je bilo u redu neko vreme, medjutim posle toliko godina tecnog metala kasnije kao da sam imao vise temperature na 7700K, nego na pocetku. Nisam obracao toliko paznju tada, ali znam da je isao na 85-90c. Kada sam skinuo kuler i ocistio bazu, nije delovala vise tako glatko, nema vise onog ogledalo efekta. Prodjem prstom po bazi i deluje da je na nekim delovima hrapava, tacnije da ima nekih sitnih tackica od ostatka ne znam cega, verovatno paste, ali ne moze da se skine obicnim ciscenjem. Znam da se ranije na kulerima radilo lapovanje, radio sam i ja jednom i imalo je efekta, ne znam da li bi u ovom slucaju pomoglo i da li moze uopste na ovu bazu to raditi…
7700K delidovan na 85-90 stepeni, nešto debelo ne valja tu.

U mirovanju se krece izmedju 35 i 43c, s’ tim sto cim se nesto radi (otvaranje pretrazivaca recimo) ode na 70c na trenutak, pa se ponovo spusti.

Svakako to lose izgleda 7700k na diflotu delidova ne sme da predje 60c ali da ne trujemo temu

^Bolesno.

Ne znam da li bi bilo moguće obraditi bazu na Noctua flagship cooleru na nekoj CNC mašini tako da se može montirati na delidovan procesor. Ili staviti podloške ispod klasičnog LGA1700 mounting kit-a sa kojim bi se ceo cooler podigao. Zanima me da li bi onda NH-D15 mogao da se nosi sa 13900K. Čudi me da to još niko nije probao.

Da ne spamujem dalje, doneo sam odluku da probam sa drugim kulerom, jer sve vise sumnjam na losu bazu D15-ice. S’ obzirom da od delidovanja za sada nista, jer direct die frame postoji samo za EKWB, ostaje mi ova varijanta.

Izbor je pao na Deepcool Assasin IV ili Artic Freezer II 280 ARGB. Vazdusni kuler ponovo ili AIO. Assasin IV je deklasiran na 280W TDP, izgleda da bije Noctuu po perfomansama. Jos nije izasao nijedan review, tek se pojavio. S’ druge strane provereni Artic 280 koji je po testovima bolji od D15-ice za minumum 5c.

Jedina dilema mi je sta bi bilo bolje za airflow kucista, sto mi je jako bitno, zbog ovog problema. Da li sa jedne strane sa ogromnim kulerom kao i do sada pravim manjak prostora za protok vazduha , dok sa druge strane se razmisljam, radijator od AIO ce mi biti na vrhu montiran, kada krene da se usija RTX 4090 i sve ostalo u igrama, pa sva ta toplota krene na gore da se izbacuje preko samog radijatora, koliko li ce zapravo biti efikasno to hladjenje procesora?

Sve u svemu, kako sam krenuo na kraju cu i kuciste promeniti dok ovo ne resim 😀

Pa za to mi isto treba voda? Nista mi ne znaci dok ne izbace nesto za klasicne kulere.

Prvo ti vidi šta je s tom Noctuom, pa polako 🙂

Mislim da može to da se napravi, što da ne. Sigurno bi bila dosta bolja situacija.
Nece skoro niko to praviti za mrtve proizvode, sve sto Intel ima izbaceno do sad su monolitni antikviteti. Ima vise smisla cekati Intel Chiplet-e i samo prilagoditi AM5 direct-die i offset. Mada cudi mi da nije Thermalright recimo odradio za Intel vec. Kad je Intel vodio inovaciju, dobijali smo ispupcene coldplate na kulerima, sto nije bilo idealno za AMD. Meteor Lake or bust (sa aspekta firme/proizvodjaca).

A sa aspekta korisnika (uf, prva nova generacija, bice zanimljivo koliko ce biti ispeglana 😅 )

Meteor će izgledati isto kao i 13. serija. Tako da bi eventualno moglo za obe serije.

Meteor će izgledati isto kao i 13. serija. Tako da bi eventualno moglo za obe serije.
Cim dodju chiplet-i, najverovatnije nista ne vazi vise za gde je najveca koncetracije toplote. Eventualno moglo = nema dovoljno ustede. Noctua isto rekla, offset i direct-die dolaze dizajnirani u paketu (potrosenog novca i vremenja i ljudstva za istrazivanje proizvodnju). Tako se najvise novcano isplati

A da ne spominjemo, da cim dodje backside power delievery, eto opet problema, evo sad pre koji dan Intel izbacio detaljno o PowerVia, i jedva primetan fineprint se provlaci kroz clanke, o potrebi za nove inovacije na polju hladjenja, jer ce biti jos teze da se ohlade chip-ovi od 2024/2025 i nadalje, imace jos vise haoticno-ludacke temperature sa jos vecom termalnom gustinom i jos vecim praznim hodom od najtoplijih delova.

Sad ce najtopliji deo logickih jezgara da bude u sendvicu izmedju (strujnih zica i kontrolnih/komunikacionih zica zarivenih u komade silicijuma) i dalje od IHS-a nego koliko je sad (trenutno su sve zice sa donje strane, a najtopliji deo logike odmah do IHS-a). Pa ne samo da ce biti problem ako je velika termalna gustina, ne samo da ce biti problem ako su debeli IHS-ovi kao kod AM5, nego ce biti problem sto ce biti odredjena kolicina silicijuma sa kontrolnim+komunikacionim zicama jos tu odmah ispod IHS-a.

P.S. mozda sam pomesao koje ce zice biti iznad procesora ka kulerima, ali svejedno ni jedno ni drugu nije dobro za hladjenje, da li ako budu strujne, ili ostale. Skok u efikasnost ce biti veoma lep ako ne i fenomenalan, ali ce da bude kao Ryzen 7000 samo na kvadrat, sa samim temperaturama,

Poslednja izmena:
Ma koga boli uvo, čiler će da se stavlja za svaki dan. Samo dajte 6.5ghz single core boost za 12000fps-a u 1080p.

Ma koga boli uvo, čiler će da se stavlja za svaki dan
Pa to, pogotovo za obicne korisnike, samo ciler ce da ostvari napredak u odnosu na hyper 212-ce (od par stepeni /s) 😅 overclock-ere boli uvo, cak sta vise zanimljivije, dinamicnije ce da bude + nove igracke za hladjenje 😅

gyPx9vAEcHTykcy44omrt7-1200-80.png

Poslednja izmena:
Za overklokere samo azot ima smisla, počeće i fazna hladjenja da nemaju smisla.

Ma koga boli uvo, čiler će da se stavlja za svaki dan. Samo dajte 6.5ghz single core boost za 12000fps-a u 1080p.
A upravo sa igrama temperature nisu problem jer nijedna ne može da napne procesor iznad 150W, heh. Kad mrcina poput 13900K ne ide iznad 70-75 stepeni...

Problema će imati ljudi koji ih kupuju za serioznije stvari, render, krckanje brojeva i slično jer će da im gaze po 250+ W i nabijaju po 100 stepeni, a trebaju ti performanse. A nisu svi čuli za PL i undervolt i direct die, niti im se mlati s tim, čovek samo hoće da sedne i radi posao...e, takvi će biti u problemima.

Do sad si mogao lepo da kažeš "ništa, uzmi Ryzen 5900x, on se lako hladi" ali sada je AMD u svojoj premudrosti zalepio onaj IHS i zeznuo sebi šansu da obesmisli Raptor Lake. Jer realno, da ti i jedni i drugi daju iste performanse ali Intel ide na 100 stepeni, tera te da pljesneš 150e na 360mm AIO i throtluje a AMD (recimo) do 80 stepeni i dovoljan mu je vazdušni kuler od 70e, ti isti gorepomenuti ljudi bi kupili AMD jerbo why not? Ali eto.

Došlo mi je da čupam kosu kad god vidim Ryzen 7000 test negde i internet se oduševljava "lele, što su efikasni!", a meni dođe da viknem "pa šta, ***, svejedno radi na 90+ stepeni u loadu, kakve veze ima što vuče duplo manje od Intela?!"

Baš me zanima šta će AMD da uradi sa Zen 5 po piranju toplote...ako ne promene taj IHS budale su, toliko je jasno.

Mislim da neće AMD menjati ništa. Ko hoće, može direct die i to je to.
Ma za igrice ok, ali kao što kažeš, problemi dolaze kada neko kupi procesor za ozbiljnije stvari.

Ryzen 7950 i 13900k su gamerski procesori. Time se i hvale na reklamama. Ko hoće ozbiljno za posao uzme lepo threadripper.

A upravo sa igrama temperature nisu problem jer nijedna ne može da napne procesor iznad 150W, heh. Kad mrcina poput 13900K ne ide iznad 70-75 stepeni...

Ovo prosto nije tacno. Dodji kod mene da vidis kako u igrama 13900KF u 4K 144Hz bije 200-250W i 100c…

Ryzen 7950 i 13900k su gamerski procesori. Time se i hvale na reklamama. Ko hoće ozbiljno za posao uzme lepo threadripper.
A ko nema love za Threadrippera? I Xeon pandan. Uvek je moglo i sa procesorima iz tog segmenta i da se izrenderuje nešto i to su obavljali sasvim solidno.
Ja sam lično preko PBO uspeo drugarici sa 95 na 82 stepeni da spustim, uz curve optimizer i performanse kao na defaultu i malo bolje.

^ čim udara kroz par min u 100c šta će biti posle 15h takvog opterećenja a kamoli da tako radi mesecima.

Pa Intel je odredio da je 100°C OK za 24/7, ne znam sta se brinete za dugovecnost CPUa.

Desiće se degradiranje procesora, samo pitanje koji je vremenski period potreban.

^ otprilike tako nešto. Samo idu kojima je duži.

Nazad
Vrh Dno