Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

Ukoliko se ograniči Power limit 13600k procesora po onim iz specifikacije 125/181w , da li će imati normalnije temperature u realnom radu (windows/gaming) ukoliko se hladi nekim mid range vazdusnim coolerom? Ukoliko se ograniči na limit od 13500ke 154w, da li će u tim situacijama i dalje brzi od 13500ke i imati slične temperature kao i ona? Da li bi se isplatila razlika u ceni?

Sve zavisi od CPUa kakav je primerak i koliko brzo se može odvesti temperatura sa IHSa
Undervolt om se naravno smanjuju dosta temperature

Ima li neko neku preporuku za budzet plocu za 13400f ?🙂

Jel su ovo temperature prilikom power limita od 125W? Nisam bas siguran kako da tumacim ove podatke, nisam bas nesto koristio te programe 🙂 Ja bih evenutalno hladio sa Shadow Rockom 3. Znam da nije bog zna sta za tu zver, ali bih mu ja bas iz tog razloga ogranicio power limit. Stoga i nisam siguran da li je pri tim limitima i dalje vidno jaci od 13500, tj da li se ta razlika u performansama u toj situaciji isplati.

Stigao 13700F pre nedelju dana. U globalu je ispunio očekivanja.
Memorija radi na 6400 preko XMP-a bez problema za sada.
Power limit sam podigao na 220W. U Cinebench-u ide all core na ~5Ghz, pri tom vuče oko 190W. Za to vreme Arctic Liquid Freezer II 280 radi dobar posao i temperature idu do 75 C što mislim da je dobro jer na Hardware Unboxed testu 13700K koji ima PL2 253W i radi all core na ~200Mhz više, udara u TjMAX od 100 C nakon 3 minuta.

Izvrteo sam par igara na prethodnoj platformi (AM4 5800X) i uporedio sa 13700F:

CPU test.jpg
Ispada da čak i u 3440x1440 sam bio solidno CPU limited pa sa 13700 boost ide od 8% do 29% (ne računajući Cyberpunk sa frame generation). Far Cry 6 se čudno ponaša i na oba procesora dobijam isti fps u sve 3 rezolucije, ali poznato je da je Far Cry 6 zavisi jako od procesora.

Sve u svemu, ima merljivog dobitka za RTX 4080 samo prelaskom sa 5800X na 13700.

Da li sam dobro video, stigao je i direct die frame? Da li je frame za vazdušni hladnjak?

Nemoj mi ta dva razdvajat' 😀

Da li sam dobro video, stigao je i direct die frame? Da li je frame za vazdušni hladnjak?
Koliko vidim, ovo je EK proizvod koji je razvijen u saradnji sa Der8auerom, ima klipova na internetu gde su slovenci predstavljali proizvod.
Gledajući fotke i slušajući ono što su momci iz EK pričali, mislim da sam proizvod nema ograničenje u tome da li će na die ići vodeno ili vazdušno hlađenje, a po meni je i krajnje logično da se ne pravi razlika, jer je raspored rupa za kačenje definisan i identičan za LGA1700.

Mislim na visinu od jezgra do hladnjaka, pošto fali ihs, ili nisam upućen?

Ovo je za EK nema za vazdusno hladjenje ko krene u ove egzibicije obicno vec ima vodeno hladjenje. Moze da se deliduje sa EK tool om i da se ide na ovu ICE varijantu koja je jeftinija i ima bolje performanse od EK

Pogotov sto EK cesto u poslednje vreme zestoko varira sa kvalitetom.
E to je problem
ako ti je do performansi prvo sklopi vodeno hladjnje ima dosta dobrih polovnih komponenti na KP i onda je sledeci korak da se ide na delid. Delidovan procesor je tesko prodati posle pravis sebi lepu venacnicu to treba imati u vidu.

Noctua pravi direct-die za vazdusno hladjenje u saradnji sa Der8auer-om.

Jedino ne vidim za Intel da pricaju

I Ryzen off-set za vazdusno takodje
noctua direct die - Copy.png

Ovo je za EK nema za vazdusno hladjenje ko krene u ove egzibicije obicno vec ima vodeno hladjenje. Moze da se deliduje sa EK tool om i da se ide na ovu ICE varijantu koja je jeftinija i ima bolje performanse od EK

ako ti je do performansi prvo sklopi vodeno hladjnje ima dosta dobrih polovnih komponenti na KP i onda je sledeci korak da se ide na delid. Delidovan procesor je tesko prodati posle pravis sebi lepu venacnicu to treba imati u vidu.
13700K je već delidovan, nikako ne bih stavljao vodeno, razmišljao jesam mnogo puta ali ne smem.
Uspeo sam da mu spustim temperaturu raznim ograničenjima a da ne gubim mnogo na performansama (bar mislim da je tako 😀)
Inače je bio vruć kao plotna, 100tka na skoro pola jezgara odmah, u Cinebenchu, hladjeno sa Be Quiet Dark Rock 4

Ovo sa variranjem u kvalitetu sam osetio na svojoj koži kad mi je stigao blok koji je bio napunjen sa rashladnom tečnošću i procureo dok je stigao do mene iz SLO. Zamenjen FOC, nisam platio transport, ali jesam carinu ponovo, Slovenci refundirali.
A ovo za prodaju…pa nađeš isto nekog entuzijastu i prodaš mu sve u paketu.

Budzet entuzijasti su izmrli danas ko je entijasta roka najnovije nema tih sto hoce prethodnu generaciju jako tesko se posle prodaje, kao i za sve u covecanstvu ode nekako u krivu stranu, vodena hladjana se sklapaju zbog izgleda i drze se komponente na stock vrednostima, nema vise budzet OC ili ga ima jako malo nego samo da od najjaceg stvoris jos jace. Mislim ja ne marim za to oko prodaje nego samo kazem da se ima u vidu.

I drugar kod koji je kupio ovaj delider i ceo kit je isto na svojoj kozi sve to osetio i sada prelazi polako na aquacomputer zamenio je EK distroplate za Leaksheild pa ide dalje.
13700K je već delidovan, nikako ne bih stavljao vodeno, razmišljao jesam mnogo puta ali ne smem.
Uspeo sam da mu spustim temperaturu raznim ograničenjima a da ne gubim mnogo na performansama (bar mislim da je tako 😀)
Inače je bio vruć kao plotna, 100tka na skoro pola jezgara odmah, u Cinebenchu, hladjeno sa Be Quiet Dark Rock 4

Sta ima da se sme ili ne sme 😀?

Koliko sam ja video to za temp ti ne treba delid lepo stavis u bios temp granicanje na 85C i izgubis mozda par procenata performasni kada sam merio u CB20 znaci da je realno jos manji gubitak. Ako se nisi plasio da delidujes CPU sto je mnogo vece drndanje od vode ne znam sto ti je sada to problem 😀 Skinuti IHS zavaren indiumom i skinuti sav taj indium nije lako.

Poslednja izmena:
Krenulo toplije vreme i problemi sa temperaturama. Izgleda da je ocigledno da D15 ne moze ohladiti 13900K, sada i u igrama dostizem 100c… Kupio sam jos odavno Thermalright contact frame, mrzelo me je da ga montiram, moracu da probam sa njim da vidim da li cu dobiti nesto nize temperature.

Ako i to ne uspe, da li bi prelazak na AIO dobio bolje temperature? Razmisljao sam o Artic Liquid Freezer II 280 ARGB, zbog karakteristika kucista ne mogu montirati vise od 320mm…

Znam da bih delidovanjem i direct frameom dobio najvise u padu temperatura, medjutim ne radi mi se to od kad su ‘zavarili’ procesore.

Ako i to ne uspe, da li bi prelazak na AIO dobio bolje temperature?
Ne.
Razmisljao sam o Artic Liquid Freezer II 280 ARGB, zbog karakteristika kucista ne mogu montirati vise od 320mm…
Kao što je više puta spomenuto u ovoj temi, problem nije do samog hlađenja već do odvođenja temperature sa DIE-a na heat spreader.
Znam da bih delidovanjem i direct frameom dobio najvise u padu temperatura, medjutim ne radi mi se to od kad su ‘zavarili’ procesore.
Delidovanje i direct die je jedino rešenje koje ti preostaje ako hoćeš da spustiš temperature. Drugog rešenja nema. Osim ekstremnih metoda tipa chiller.

Poluproizvod, izbaciti cpu na trziste a prepustiti korisniku da se dovija na koji nacin ga zadrzati ispod 100 °C

Delid bih odradio sa Thermal Grizzly deliderom, medjutim ne znam kako bih montirao D15 direktno na 13900K, nemam srca za to. Jel ima neki direct die frame da pase uz Noctuu?

Edit: Naknadno sam procitao par postova iznad u ovoj temi i sve mi je u sustini vec odgovoreno, moja greska. Znaci, nista za sada od direct die za vazdusne hladnjake.

Poslednja izmena:
Kakve su temperature kod 13700k? Razmišljam se kad prepakujem kućište da pređem sa 5900x. Hlađenje je vodeno 360mm.

Znam da su visoke u R23 cinebench, jel neko ko ima 13700k od kolega može da kaže kakve su u igricama? Čisto da znam da li da prelazim ili da ostanem na trenutnoj platformi.

Za igrice nemaju problema tih. Projektovani su za to 😂

^ generalno koristim PC za Graficki dizajn, igranje, surf… ne radim teške obrade gde bi procesor bio celo vreme na max. Zato i pitam kako se ponaša u igricama.

Stižu novi Inteli, što bi sada uzimao 13. seriju. Još malo 10nm magije 😁

Nazad
Vrh Dno