Šta je novo?

instalacija win sa usb-boot usb

ne znam da treba u root. Ja jednostavno sa jumijem samo obelezim sta hocu da dodam na USB, nadjem ISO i on se sam napravi.
Da li ga smesti u root, nisam nikad ni obracao paznju. :).
Sa tim USBom sam digao najmanje 50 windowsa zadnjih par meseci. I prvi put da mi nije radio eto na nekoj novoj masini koja ima UEFI bios.
neka MSI ploca.
sa F11 izaberem prvo UEFI USB, tu mi digne yumi, ali tastatura nije sljakala. Pa posle butujem kao obican USB, tu ni ne digne yumi.

mada sad kad razmislim, digao sam nekoliko vec windowsa na masinama koje imaju uefi bios. Cak i moju masinu... bem li ga zasto se desio taj zaglup

Taman da ne otvaram novu temu, imam sledeci problem:

Ne umijem da instaliram Win na blanko usb koji ranije nije kacen ni na jedan komp.

BIOS vidi oba flesa (jedan na kom je instalacija i ovaj novi), pokrenem instalaciju normalno i ne vidi fles kad dodjem do tog dijela gdje treba da oznacim na koji usb cu da instaliram win.
Treba izgleda instalirati drajvere za fles ali nemam blage veze koje. Skidao sam sa Asusovog sajta sve moguce i nijedan mi ne prikazuje usb nakon sto ga loadujem.

U biosu sam probao ahci i ide. Takodje ne znam da li jos nesto treba podesiti u biosu jer se prvi put susrecem sa uefi-em.

Ploca je Asus b85 plus.

Pomagajte da ne zaginem nocas :)

Ne ne.

Treba mi drajver koji cu da ucitam sa flesa prilikom instalacije Win-a za fles na koji treba da se instalira taj Win :)

Interesantno je da bios vidi oba flesa, cak i kad kliknem Load Drivers vidim oba flesa.

Mora da neko zna koja je fora majku mu... :)

Update-ovao sam bios nista.

Preko diskpart komandi u prompu napravio particiju i formatirao ntfs nista.

Probao razlicite usb-ove nista.

Ово је тема о инсталацији са а не на USB флешку. Колико знам, windows не може (или бар није могао док сам се играо њиме) да се инсталира на removable диск/флешку, једино неки посебан начин инсталације.

Taman da ne otvaram novu temu, imam sledeci problem:

Ne umijem da instaliram Win na blanko usb koji ranije nije kacen ni na jedan komp.

BIOS vidi oba flesa (jedan na kom je instalacija i ovaj novi), pokrenem instalaciju normalno i ne vidi fles kad dodjem do tog dijela gdje treba da oznacim na koji usb cu da instaliram win.
Treba izgleda instalirati drajvere za fles ali nemam blage veze koje. Skidao sam sa Asusovog sajta sve moguce i nijedan mi ne prikazuje usb nakon sto ga loadujem.

U biosu sam probao ahci i ide. Takodje ne znam da li jos nesto treba podesiti u biosu jer se prvi put susrecem sa uefi-em.

Ploca je Asus b85 plus.

Pomagajte da ne zaginem nocas :)

Ne iz boota instalacija da li ti je opcija?
Nisam ovo radio ali tutorijal mi izgleda verodostojan.

www.rmprepusb.com/tutorials/win7onusb

@calexx
Izgleda da nema posebnog nacina

@poolmaker
Hvaka za link, i meni djeluje da radi. Probacu ujutru. Ako ne, ide hdd u masinu ***.

E bas me krenulo sa Winom i hardverom juce i danas....

Izvadim iz masine iz potpisa disk, da pripremim za sjutra ako mi fles opet ne prodje, upalim svoj komp i dobijem Disk Boot Failure....

Dakle, na ssd-u mi je Win koji koristim skoro 3 godine, na tom disku koji sam izvadio je bio stari Win. Ssd nisam pipnuo.
Ne mogu da vratim disk jer sam formatirao particiju na kojoj je bio win.

Koji mu je djavo sad? Kakve veze mogu imati 2 Win os-a na dva razlicita diska??

E bas me krenulo sa Winom i hardverom juce i danas....

Izvadim iz masine iz potpisa disk, da pripremim za sjutra ako mi fles opet ne prodje, upalim svoj komp i dobijem Disk Boot Failure....

Dakle, na ssd-u mi je Win koji koristim skoro 3 godine, na tom disku koji sam izvadio je bio stari Win. Ssd nisam pipnuo.
Ne mogu da vratim disk jer sam formatirao particiju na kojoj je bio win.

Koji mu je djavo sad? Kakve veze mogu imati 2 Win os-a na dva razlicita diska??

Popravi bootmgr sa EasyBCD. Imaju veze zato sto si ti instalirao Windows na SSD dok si bio u Windowsu na drugom disku.

Hm, nadjoh neki tutorijal za hiren's boot cd ali pogledacu sad i ovo sto si rekao.
Tnx.

Edit:
Ovo je exe fajl, nemam gdje da ga instaliram :/

Btw, kad sam formatirao disk koji je izvadjen, formatirao sam samo Win particiju, ona 100mb je ostala ako nesto znaci.

Poslednja izmena:
Uspio sam da butujem postojeci Win na ssd-u ali je iz nekog razloga nestao hdd od 1tb tj. pretvoren je u System Reserved ??? O cemu se radi uopste?

Na tom disku mi je sve zivo sto mi je bitno u zivotu od digitalnih zapisa, ne znam samo razlog zbog kog je pored ostalih diskova Win odlucio da unisti bas taj.

Tako je, Samsungov disk iz potpisa je bio System Reserved particija od 100mb. Prazan kad kliknem. Nisu se vidjeli fajlovi nit nista. Svi ostali diskovi ok, Win se dize bez problema.

E sad, popizdim zbog toga i raskacim iz kompa sve zivo sem ssd-a i grafike. Dignem sistem normalno, podesim bios kako je bilo (vadio sam bateriju) i onda vratim sve diskove na identicna mjesta, povezem ih istim sata kablovima i istim konektorima od napajanja.

Bum, sve se vidi normalno ali imam novu particiju System Reserved od 100mb (nemam pojma od kog diska) + ostali diskovi kao da se nista nije desilo nikad!?

Potpuno raskacim jedan disk, bilo koji, nastane haos. Vratim sve nazad, sve ok.

Zamijenim kablove diskovima ili mjesta (posto su mi na jednom kablu 4 konektora napajanja) nastane haos. Vratim sve nazad, upalim komp, sve radi.....

Nisam pored kompa trenutno, okacicu scr shot disk managementa i kako su fizicki diskovi povezani.

Zato je uvek preporučljivo prilikom instalacije sistema raskačiti sve hardove osim onoga na koji se instalira OS.
Sada system reserved particiju umesto na sistemskom imaš na storage hardu.

Trebalo bi da može bezbolno da se vrati na sistemski.
Pre toga ipak okači screenshot sa situacijom.

Ja sam os na ssd-u instalirao prije skoro 3 godine i tako je stahalo do sinoc kad sam odlucio da jedan disk izvadim i instaliram na drugu masinu....

Evo situacije:

vuzeqepe.jpg

edynepa8.jpg

Možeš na ovaj način srediti stvar, pazi na drive letters (to jest ne koristi one iz tutorijala nego ove koji su u tvom slučaju) i prati doslovno tutorijal.
I pri prvom startu iz boota izbrišeš ovu trenutnu sistem reserved particiju i taj disk posle ako ti je bitno expand-uješ za tih 100mb.

Ja bih ipak išao na 100% sigurnu stvar (koja ne može poći krivo po tvoje podatke ni na koji način), a to je da raskačiš sve hardove osim ssd diska, i ponovo uradiš instalaciju windowsa na njega.
Startuješ kompjuter, instaliraš antivirus i obaviš za prvu ruku šta ti je potrebno, a onda ugasiš kompjuter, spojiš hdd-ove i prvo iz boota za svaki slučaj izbrišeš ovu trenutnu system reserved particiju koja je na krivom mestu.

Poslednja izmena:
Pogledacu tutorijal, mada za sada sve radi. Primijetio sam da na ssd-u imam ~13gb manje prostora nego juce... Moracu da vidim o cemu se radi.
Win instalacija nije resenje jer nemam backup nekih stvari a sa druge strane imam dosta stvari vezanih za mining ciji backup imam ali sad nisam u mogućnosti da reinstaliram sve....

Pozdrav!

Napravio sam butabilan windows usb preko command promta, i kada zavrsi onaj uvod "Windows is loading files" , sam proces instalacije je jako spor. Treba mu 4-5 minuta da ocita prozor gde se odabere jezik, a da ne pricamo dalje. Probao sam i sa windows 7 i 8, ali ista prica. Fles je DataTraveler 100 G3 8GB, podrzava i USB 2.0 i USB 3.0. Maticna ploca je malo starija Gygabite G41M-ES2L koja ima podrsku za usb 2. Da li je tu mozda problem? Ili treba nesto u BIOSU podeseiti? Da napomenem da postupak instalacije ide tecno preko DVD-a.

Poslednja izmena:
Ово је тема о инсталацији са а не на USB флешку. Колико знам, windows не може (или бар није могао док сам се играо њиме) да се инсталира на removable диск/флешку, једино неки посебан начин инсталације.

Naravno da moze, mozes sam da napravis instalaciju, a mozes i da skines gotovu i samo je pokrenes, recimo potrazi 7PE_x86_1280x1024_English na vec poznatim mestima.

Pozdrav!

Napravio sam butabilan windows usb preko command promta, i kada zavrsi onaj uvod "Windows is loading files" , sam proces instalacije je jako spor. Treba mu 4-5 minuta da ocita prozor gde se odabere jezik, a da ne pricamo dalje. Probao sam i sa windows 7 i 8, ali ista prica. Fles je DataTraveler 100 G3 8GB, podrzava i USB 2.0 i USB 3.0. Maticna ploca je malo starija Gygabite G41M-ES2L koja ima podrsku za usb 2. Da li je tu mozda problem? Ili treba nesto u BIOSU podeseiti? Da napomenem da postupak instalacije ide tecno preko DVD-a.

Ploca ti ne podrzava brzi transfer.

Naravno da moze, mozes sam da napravis instalaciju, a mozes i da skines gotovu i samo je pokrenes, recimo potrazi 7PE_x86_1280x1024_English na vec poznatim mestima.
Један део моје поруке (из јануара, мислим) је био о томе да је тема о инсталацији са флешке а не на флешку. А други ... и даље не знам да ли може да се инсталира а ту не мислим на готове лајв или на припрему своје лајв верзије. Да ли можеш да покренеш инсталацију, инсталираш и касније додајеш или уклањаш програме? BartPE постоји много година, ваљда су сви лајв прављени од њега/са њим али не знам да може да се конкретно инсталира. Као што можеш линух да инсталираш на флешку.

BartPE постоји много година, ваљда су сви лајв прављени од њега/са њим али не знам да може да се конкретно инсталира. Као што можеш линух да инсталираш на флешку.
Može bez problema, izguglaj na primer "windows 7 usb edition".
Nije dobro (ako će se koristiti duže vremena) po flešić a i fleška je poželjna što brža ali rešenja su sasvim upotrebljiva.

Edit:
и даље не знам да ли може да се инсталира а ту не мислим на готове лајв или на припрему своје лајв верзије. Да ли можеш да покренеш инсталацију, инсталираш и касније додајеш или уклањаш програме?

Za ovaj pristup nema rešenja.

Poslednja izmena:
Pozdrav!

Zvucace glupo, disable floppy u biosu :) ja sam jednom imao problem sa instalacijom preko usb-a, par minuta je trebalo da ucita prozor sa jezicima, i sve se vuklo. Negde na netu sam procitao za ovo, i resilo problem. Probaj, nista ne kosta.

Pretpostavio sam da je do maticne ploce. Hvala u svakom slucaju.

Moras u biosu da vratis podesavanja na default (F5) i sacuvas (F10). Onda ce ti Windows setup raditi normalno. Mozes ostaviti AHCI umesto IDE.

Performance Enhance: Default

Poslednja izmena:
Meni ispise ovo kada sam pokusao da dignem na drugaricinom lapu preko usb-a, a do sada sam usb korstio 100 puta za dizanje normalno, bez problema.. "no previous version of windows nt can be found on your computer" a siguran sam da je win dobar i da je bio xp i pre na kompu. Nema veze sto je prazan HDD, trebalo bi da instalira normalno kao nov sistem..
.

Verovatno imas upgrade verziju diska, potrebno je da skines Retail ili VL.
Mozes da koristis Rufus, odlican program za te stvari.

Ako i dalje ne budes mogao instalirati, moras odraditi low level format.
Hirens BCD ili F4UBCD zavrsavaju posao.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno