Šta je novo?

Instalacija SSD-a

... It will give you one of two results, either a 0 or a 1. A zero indicates that TRIM is enabled correctly, a one means that it is not.
Dakle ja nisam bio u pravu...
Izvinjavam se na blebetanju. :smackbum:

To ti kazem, P307 xD
Iz radoznalosti sam prebacio kabl iz SATAIII u SATAII i brzina je duplo manja, ako je bila 160, u SATAII je 80.

Ne znam do cega moze biti problem, jel ima neko neki predlog?

I 160 i 80 MB/s je u okviru SATA2 specifikacije...

Molim za jedan savet i pojasnjenje,,,,,,,desio mi se fenomen sa Pagefile.sys na SSD disku........jednostavno mi neda da ga prebacim na drugi hard disk a imam ih jos 4 u kompu....
Kliknem na na ikonu My Computer, zatim prođem kroz sledeće dijaloge: Properties / Advanced System Settings / Advanced / Performance / Settings / Advanced / Change. Za SSD disk uključim opciju No paging file.........i tada trazi restart kompa.......ok uradim to i kad ponovo pokrenem komp nema vise na C disku Pagefile.sys. u Total Comannder.Pagefile. muka.png
Molim vas pojasnite mi proceduru kako da ga fizicki trajno premestim na neki drugi hard disk da nebi pisao non stop po SSDu...gde to gresim??? evo i screenshot sta se desava

Cek cek, aj prvo izguglaj da vidis sta je zapravo pagefile pa ce ti biti sve jasno zasto ne mozes tek tako da ga prebacis.

A ako zaista hoces da ga prebacis to se radi ovako:

Control Panel » System » Advanced system settings » Advaced(tab) » Settings( prvi odozgo - u performance delu ) » Advanced (tab)

Kliknes na CHANGE.

Odstikliras prvu opciju gore: "Automatically manage..." zatim izaberes odgovarajuci hdd sa kog zelis da sklonis pagefile i kliknes na NO PAGING FILE koji se nalazi malo nize i onda na SET, nakon toga izaberi hdd na koji zelis da stavis pagefile i kliknes SYSTEM MANAGED SIZE ako zelis automatski da tu se odredi velicina ili na CUSTOM SIZE ako hoces ti to da odradis. Opet ides na SET pa OK i to je to. Mozda restart sistema i vozi...

Nadam se da ti ovo zavrsava posao :)

Poslednja izmena:
A da dodam da poenta i jeste za PF ako se koristi da bude na SSD-u baš zbog brzine! ;)
A sa količinom memorije koju imaš neće mnogo ni grebati, ako ikad...

djolenzi......zahvaljujem od srca ........sve je sad uradjeno kako si mi objasnio i uspesno sam prebacio na drugi hard disk......hvala

mdm.......cek molim te.......zar koliko sam kao laik shvatio citajuci nesto po forumu ovde........da je bolje za SSD da ne pise non stop po njemu nego da se pagefile prebaci na drugi disk??
imam 16g ram memorije.......ako to nesto znaci u tvom komentaru oko memorije.....nisam bas nestoo upucen pa ne zameri ako smaram
Jos jedno pitanje molim vas.........hiberfil.sys mi je za malo isto veliki kao pagefile .......12,840giga..........dali i njega smem da prebacim i dali se to uopste i radi ....ili on mora da ostane na C particiji.
Hvala

Poslednja izmena:
Stara informacija i pogrešna preporuka oduvek iz ne opravdanog straha trošenja SSD-a (čemu onda imati ga ako se ne koristi?!), uglavnom dok se još malo znalo o njima i veku trajanja... PF nema šanse da "istroši" SSD, kao ni keš brovsera itd. :smoke:
Osim za laptop za desk mašinu hibernacija nema koristi to isključi, u admin Command Prompt-u ukucaj "powercfg -h off" bez navodnika.

Stara informacija i pogrešna preporuka oduvek iz ne opravdanog straha trošenja SSD-a (čemu onda imati ga ako se ne koristi?!), uglavnom dok se još malo znalo o njima i veku trajanja... PF nema šanse da "istroši" SSD, kao ni keš brovsera itd. :smoke:
Osim za laptop za desk mašinu hibernacija nema koristi to isključi, u admin Command Prompt-u ukucaj "powercfg -h off" bez navodnika.

znaci pogresno sam stekao misljenje o veku trosenja SSD a.........hvala

Iskljuci i hibernaciju i pagefile. Imas 16 Giga i ne treba ti. A u slucaju da te nesto zahebava mozes opet da ukljucis.

ja bi ipak ostavio pagefile, valjda je sistem dovoljno pametan da ga koristi samo po potrebi.

Drugari, uzeo sam novi komp, ukljucujuci i magicni SSD :d Komp sam narucio preko poznanika tako da mi je on sve sklopio i digao sistem.

Glavne kompomenete: Intel i5 4570 / Gigabyte GA-B85M-D3H / Crucial 1x8GB 1600MHz / Samsung 840 EVO 120 GB

Posto sam nov u koristenju SSD-a i W 8.1, zanima ma par stvari:

- Kako da proverim da li je iskljucena automatska defragmentacija
- Kako da proverim da je TRIM aktiviran
- Sta je AHCI, iRST, RAPID, RAID0 i kako da proverim da li su te stvari kod mene omogucene

- Dobio sam CD sa SSD-om pa me zanima da li odatle da instaliram Magician ili da skinem sa neta i nakon instalacije da li je dovoljno da podesim sledece stvari:
- Maximum Reliability
- Deaktivacija za Hibernate, Prefetch i Indexing

Ovo su rezultati SSD-a koje sam dobio :wave:

CrystalDiskMark 3.0.3 x64 (C) 2007-2013 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

Sequential Read : 507.457 MB/s
Sequential Write : 499.163 MB/s
Random Read 512KB : 434.218 MB/s
Random Write 512KB : 150.285 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 26.000 MB/s [ 6347.7 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 48.577 MB/s [ 11859.7 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 367.030 MB/s [ 89606.9 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 145.093 MB/s [ 35423.2 IOPS]

Test : 1000 MB [C: 31.6% (35.2/111.3 GB)] (x5)
Date : 2014/04/29 18:20:10

automatsku defragmentaciju W iskljucuje cim detektuje TRIM.
Provera dal je defragmentacija iskljucena : desni klik na sistemski disk ( SSD ) , properties , tools , defragment now , turn on schedule , i opcija " run on a schedule" treba da bude decekirano.
Provera dal je TRIM ukljucen / iskljucen : U polju za pretragu Start menija kucaj cmd; ( command promt )
Desni klik na cmd i odaberi Run as Adminstrator
Zatim kucaj "fsutil behavior query DisableDeleteNotify".
Ako dobijes poruku DisableDeleteNotify = 0 TRIM je uključen.
Ako dobijes poruku DisableDeleteNotify = 1 TRIM je isključen.
Kada kucas tekst u komandnom prozoru ne koristi navodnike (" ").
AHCI : jedan od nacina rada Hard diska. Omogucuje direktan softverski pristup Sata kontroleru i daje neke dodatne mogucnosti u odnosu na IDE mod - recimo hot plug HDD-a.Kada instaliras sistem u biosu podesis ovu opciju da ti HDD radi u AHCI mod-u i tako instaliras sistem.
RAID 0 : nacin povezivanja dva ili vise HDD-a u jednu celinu. Dobija se dvostruka brzina rada diskova u nizu , kapacitet diskova se sabira ali i nesigurnost podataka jer kvarom jednog od hard diskova u RAID 0 nizu gube se svi podaci. ( pola podataka zapisuje jedan disk - pola drugi i ispadom jednog diska iz sistemu odose svi podaci ) . Zato treba raditi cesti backup podataka kod ovakvog niza.

@ Vukmon
RAPID ti je jedna od mogucnosti koje daju samsung ssd-ovi i kad je ona ukljucena (preko magician) ssd "kao" radi brze i daje nenormalno velike rezultate pri testovima. Jadna od opcija u sami ssd-ovima je "Maximum Reliability" koju ces podestit (vec ce biti podesena) i koju zelis da imas (previlan izbor) a sa kojom su brzine normalne (ovi skorovi sto si ispisao umesto da okacis sliku).
Skini sa neta noviji Magician sa neta (verovatno je na cd-u stariji).
Skini odavde: http://alex-is.de/PHP/fusion/downloads.php?download_id=9 AS-ssd pa i sa njim istestiraj i ako je sve ok (ahci ukljucen) mi ce mo znati i tebe poduciti gde se to vidi. Obavezno nam okaci sliku sa rezultatima.
NEMOJ mnogo podesavati, u stvari sto manje to bolje...

Poslednja izmena:
Uz vasu pomoc sam isproveravao sledece stvari:
- Automatska defragmentacija je iskljucena
- TRIM je ukljucen
- SSD radi pod AHCI-jem

Skinuo sam sa neta Magician, aktivirao sam opciju Maximum Reliability. U okviru programa sam odradio i Performance Benchmark.
Sto se tice zauzeca prostora, instaliracu jos par programa, tako da ce zauzece na kraju biti oko 32 GB.

Odradio sam test sa AS SSD Benchmark i sa CrystalDiskMark. Laicki gledano, izgleda da je sve pravilno podeseno :wave:

Poslednja izmena:
Da sve je kako treba, ali što si u AS SSD-u sakrio broj FW? :D To nije serijski kao u Magician-u! :d
A i šta bi iko mogao da uradi sa tvojim serijskim br.?? :trust: ;)

Jedno pitanje, mislim da je pravi topik. Vidim da svi brišu sistemske particije sa hdd-a nakon instalacije ssd-a. Da li je to neophodno, ili je moguće ostaviti os i na hdd-u (u mom slučaju dual boot)? Jasno mi je da je isključivanje hdd-a prilikom instalacije novog sistema na ssd potrebno zbog eventualnih problema sa boot informacijama u kasnijem radu, tj. nakon uklanjanja hdd-a iz sistema. Na jednoj mašini imam dva hdd-a, koji lepo rade u ovakvom režimu (klonirana samo particija win 8.1 na drugi).
Dakle, na drugoj mašini bih napravio nešto slično, samo bez kloniranja, već svežu instalaciju na ssd. Da li bi došlo do problema ukoliko bi se povremeno dizao sistem sa hdd-a i da li da prebacim sedmicu i xp na ahci mod, ili mogu u biosu da vratim na ide kada želim da startujem sa hdd-a?
Hvala unapred.

Kakav crni IDE za šta god SSD, HDD; Xp, 7 ili 8? I HDD ima prednosti od AHCI, manje nego SSD ali ima!

Nikad mi nije bio jasan savet da se čupaju drugi drajvovi (SSD-HDD) pre instalacije? Valjda neki strah, ili lakše objašnjenje za manje upućene...
Naime, dovoljno je staviti željeni medijum kao prvi za BOOT u BIOS-u (šta god on bio: SSD, HDD, PCIe SDD, USB...) pre instalacije i nema šta da se zezne, možeš tako na svakom staviti drugi OS, i nijedan neće znati za drugi (naravno ovako nema Multiboot-a, ali meni je tako i bolje, jer koja poenta ako npr. krepa baš taj na kome je BOOT?).
Onda kada želiš da podigneš sistem promeniš u BIOS-u na željeni, ili još lakše kao što sada već više godina imaju mislim sve ploče, putem nekog Fastboot menija (kod mene na ASUS-u pri paljenju stisnem F8 i samo odaberem disk koji hoću da butujem).
I to je to!

Poslednja izmena:
Kakav crni IDE za šta god SSD, HDD; Xp, 7 ili 8? I HDD ima prednosti od AHCI, manje nego SSD ali ima!

Nikad mi nije bio jasan savet da se čupaju drugi drajvovi (SSD-HDD) pre instalacije? Valjda neki strah, ili lakše objašnjenje za manje upućene...
Naime, dovoljno je staviti željeni medijum kao prvi za BOOT u BIOS-u (šta god on bio: SSD, HDD, PCIe SDD, USB...) pre instalacije i nema šta da se zezne, možeš tako na svakom staviti drugi OS, i nijedan neće znati za drugi (naravno ovako nema Multiboot-a, ali meni je tako i bolje, jer koja poenta ako npr. krepa baš taj na kome je BOOT?).
Onda kada želiš da podigneš sistem promeniš u BIOS-u na željeni, ili još lakše kao što sada već više godina imaju mislim sve ploče, putem nekog Fastboot menija (kod mene na ASUS-u pri paljenju stisnem F8 i samo odaberem disk koji hoću da butujem).
I to je to!
Pa to "čupanje" je za one koji ne nameste dobro prvi disk pa windows zapiše boot na njega, windows na drugog i sve radi dok se taj drugi disk ne isključi. Za dual boot može i da se namesti na oba diska pomoću EasyBCD da izađe boot meni sa bilo kog od tih diskova pa ne mora preko biosa. Da se nebi stvari pomešale, najbolje je dati ime svakom disku (i particiji).

Koje podesavanje je negde na sredini, sto se tice trajnosti i performansi?

Hvala mdm i countmike. Koliko sam shvatio, nema razlike kada se uparuju ssd i hdd u odnosu na uparivanje 2 hdd-a.

@Roksab nema potrebe "voditi racuna" o trajnosti ili ganjati performanse "iz zemlje snova" vec treba namestiti maximalnu pouzdanost i dobijes realne brzine, "ono ostalo" je sve sminka, netacno, a moze u nekom retkom i neocekivanom momentu izazvati gubitak podataka ...

@vlayza naravno da nema razlike, njih oba rade potpuno isti posao samo im se fizicki razlikuje unutrasnjost, nacin upisa (cuvanja) podatak.

Hvala P307. Još jedno pitanje. Planiram da uzmem samsung evo 250, ali vidim da magician ne podržava amd drajvere. Da li je bolje da ostavim microsoftove drajvere? Imam AMD athlon x4 630 i asusovu m3a78 MB (sata II samo).

Namestiš magician na ms drajverima (update FW, ostalo je kao što je rekao i P307 nebitno) i onda staviš AMD-ove, i zaboraviš da imaš SSD! :D

Hvala. Video sam kasnije na temi o evo samsungu savet. Znao sam da sam negde pročitao, ali sam mislio da je bila ova tema, a ovde nisam mogao da nađem. Hvala još jednom svima.

Vrh Dno