Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Ma ubacio sam ga čisto da proverim da li radi... Nisam na kraju napravio particiju...
Izgleda da ću na kraju kupiti novu ploču jer ovu nikako da nateram da radi...

Ako u BIOSU imaš opcije za razne načine USB boot-a namesti na USB-HDD, ne na USB-CD. Ako imaš BIOS sa UEFI onda GPT ako ne onda MBR. Ako već imaš dignute windows na HDDu, napravi iz disk management-a particiju. GPT ili MBR sa NTFS, Primary, Active , Ostavi samo SSD i instaliraj Windows kao da je i najobičniji HDD.

Nakon par sati i ne znam i više ni sam koliko kombinacija - proradio ssd ;-)
Promenio sam sve sata kablove, nekoliko fleske, redosled povezivanja... u jednom trenutku su čak nestajale i particije :)
Pošto je sve proradilo noćas oko 3 a ja danas radim od 7 :p samo sam ugasio komp i pravac krevet :)
Danas popodne ću završiti instaliranje i onda kacim rezultat
Hvala svima na savetima

zaboravio sam da postavim... pocetna podesavanja... nista nisam cackao... masina iz potpisa

Prilozi

• 598.pdf
    264.9 KB · Pregleda: 93
Pa objasni kako je proradio ssd na toj ploci, sta si uradio, koje je rješenje na kraju?

Drugari imam cudnu situaciju od kada sam stavio ssd. Trenutno u masini imam ssd i 2xhdd.

Kada mi je duze komp upaljen nece da se ugasi, pojavi se onaj plavi ekran logoff i to tako u beskonacno. Primetio sam da ako hocu nesto da pokrenem sa hdd-a cekam par sekundi da se on upali. Siguran sam da je to problem, iz nekog razloga se hdd-ovi ugase pa ne moze da se ugasi lepo komp.
Inace sve ostalo mi sljaka odlicno.
A, da, testa radi, sam par puta kada zelim da ugasim komp kliknuo na hdd kao da pokrenem nesto i onda se ugasi komp bez problema odmah kao sto zna ssd.

Kontam da je to nesto do onih smart ili achi opcija. Mozda treba da hdd-ove stavim na sata opciju, a ssd da mi stoji na achi.....

Moze pomoc?

Koliko vidim u potpisu imas windows 7 pa probaj za početak ovo..otvori control panel idi na power options zatim klik na high preformance,change plan settings,change advanced power settings klik na hard disk onaj plusic pored dok nedođeš do opcije turn off hard disk affter pa setings tu podesi na never (klik na setings i postaviš nulu pisat će ti never) spremi postavke i probaj.

Namesti onda u Power Options da se HDDovi ne gase, nekima treba baš podobro vremena da prorade, sa SSDom hardovi se čine toliko sporijim. Neki "spinneri" nisu oduševljeni sa AHCI a i ne pomaže im ništa pa ako možeš da ih staviš na drugi controler onda mož' da im bude bolje.

Stavio sam na NEVER hdd i sada je ugasio ok. Aj ispraticu jos.
Gledao sam u biosu, meni su vezani 1,2,3,4 sata i 5,6 odvojeno u podesavanjima. Mozda da na jedinicu stavim ssd i stavim da mi bude na achi, a hdd-ove da stavim na 5 i 6 i stavim na sata, naravno ako mi se ponovi ovo sto mi se dogadja, ali mislim da nece jer sam ostavio komp oko sat vremena da nista ne radim na njemu i onda sam ga samo ugasio.

Ssd bi i"trebalo" da bude na 1 (ili 0 kako kod koje ploce) bas da se ne desi da bude nakacen na "one pomocne" sata konektore (5 i 6).
Svi su ti sata konektori pa su i hdd-ovi i ssd sata, a i moze biti ukljuceno samo ahci ili IDE ne moze sata jer sata je nesto drugo u odnosu na ide ili ahci... (brkamo pojmove, babe i zabe nisu isto pa ni slicno cak).

Problem si 99,99% resio podesavanjem prethodno predlozenim, namestis das se nikad ne gase hdd (ssd, dakle "skladista") iskljucis "spavanje i hibernaciju" i nece praviti problem ssd.

U pravu si, moj lapsus, ne pise sata vec ide. :d

Posto nisam nasao nigde da pise pa to pitam ovde...Kada vrsim migraciju sa starog hdd na ssd windows 7 da li se prebacivanje ide u anci vrsi pre prebacivanja ili posle kada stari hdd izvadim iz kucista i onda dignem sistem sa ssd ?

Pazi posto sam laik u ovome ,sada kada prebacim u anci mod nece da mi digne sistem (trenutno imam hdd) ?

U ovoj ili nekoj slicnoj temi se o time pisalo, pretrazi. Interesuje Te Sta treba u registry-u da setujes pre prebacivanja na AHCI.

Interesuje me sada imam obican hdd i hocu da kupim ssd za sistem (taj stari hdd je samo za sistem i zauzima 60gb...e sada da li treba pri prikljucenju ssd na komp pre migracije os treba prebaciti na anci mod ili prvo prebaciti os izvaditi stari hdd pa onda prebaciti u anci mod ?

Ne postoji aNci mod, postoji AHCI u biosu.
Igraj se pre kloniranja sa aHci a mozes i nakon kloniranja na ssd, na isto ti se svodi...

danas kupio ssd patriot pyro ssd 550 migrirao sa starog hdd win 7 na ssd (za otprilike 15 min) iskljucio stari hdd stavio ssd primary boot i za sada sve sljaka kako valja(znam da sam trebao clean install) . Zasad prezadovoljan...:D

Sto bi moralo ako W7 (stari) radi ok... ja sam sa manjeg ssd-a pre 3g klonirao W7 i evo ga radi ko doksa ... pre toga je 1,5g od prilike isti W7 radio na tom manjem ssd-u ... kuc kuc kuc (u drvo) nemam nameru nista da menjam jos dugo... ako uzmem neki jos veci ssd (za ovu masinu) i na njega cu klonirati OVAJ W7 ... 5, 6g i vise neka radi...

Mada jesi u pravu, tebao si reda radi, cistu instalaciju, ipak je to prvi ssd, pa u njegovu cast ... :d

Znam ali toliko toga posle treba da instaliram prosto nemam vise vremena da se zezam...dokle radi da radi...

Drugari jel bih mogao da instaliram uTorrent na obican hdd kako mi ne bi keširao na ssd?
Nepraktična mi je totalno portabilna verzija zbog magnet?! (Ili i to može nekako da se sredi)

Drugari jel bih mogao da instaliram uTorrent na obican hdd kako mi ne bi keširao na ssd?
Nepraktična mi je totalno portabilna verzija zbog magnet?! (Ili i to može nekako da se sredi)
Možeš sam program da instaliraš na SSD a da namestiš da skida i kešira na HDD. Tamo gde idu .torent falovi tamo i kešira,valjda.

U mene 3-4 godine ssd a torenti piche na hdd i ne vidim da ima nekih problema...

Nije me ni pitao gde da instalira program !? (default putanja je bila u user/... nekom folderu) ladno sam ga "katovao" na obican HDD i forza kako treba :D

Nazad
Vrh Dno