Šta je novo?

Instalacija SSD-a

:D Jos bolje nemoj kupovati AMD :D
Inace moze i bez amd drajvera, radi on kao zmaj i sa ms drajverima...

Danas sam instalirao Sasmung EVO 840 120gb SSD i po citanju tema ovde na ovom podforumu podesio isti tj. ukljucio AHCI, TRIM ukljucen i preko samsung softweara stavio Maximum Realibility (sataII je ploca) i dobio ovaj rezultat

x5kyDMi.png

Jel ovo ok za gore navedeno?!

Vrlo dobro...

Planiram vec mesec dana da kupim ssd, napakon sam skupio pare i hteo za koji dan da ga kupim. Usao u bios da vidim gde se namesta ahci i nigde nisam mogao da nadjem u podesavanjima, malo sam guglao i pronasao da chipset g41 uopste ne podrzava ahci vec samo ide. Da li da zaboravim na kupovinu ssd?

U IDE da radi ponegde (visok QD 4K..) i 50% sporije nego u AHCI, ima da bude 100x brži od HDD-a! :D
A kasnije kad budeš menjao ploču i proc. jednog dana imaćeš njegovu punu performansu...

U IDE da radi ponegde (visok QD 4K..) i 50% sporije nego u AHCI, ima da bude 100x brži od HDD-a! :D
A kasnije kad budeš menjao ploču i proc. jednog dana imaćeš njegovu punu performansu...

A da li mu se i radni vek dosta smanjuje jer IDE ne podrzava trim?

Ne baš, uglavnom se samo gubi na performansama.
Jedino što onda nije tako efikasan da se čisti, jer "nije u toku" šta je za brisanje pa sve mora sam GC (kroz FW) da odradi, ali to ne utiče mnogo na neko dodatno trošenje više od par procenata...

Hmm... uzeo sam pre jedno mesec ipo dana intel ssd 730 240gb ssd, tek sad videh da postoje nege *******cije i podesavanja, kako koristim sata II plocu( ne postizem full performanse obv. ) da li mozete da mi kazete sta otprilike trebam da podesim da ubrzam ssd? Koristim ga za posao , u kojima ima milijardu malih fajlova (tipa txt fajlovi/baza) od po 10-20 kb sa kojim svakodnevno baratam(pisem/brisem) ?
Ili mozda da ne diram nista?:)

da bi omogucio ovaj ahci, da li moram opet da instaliram win ili mogu samo u biosu da promenim ( bez gubljenja podataka i *******cija ) ?posto sam kada sam kupio samo ubacio ssd i instalirao win nista nisam dirao/menjao/podesavao

evo grafika pa mi javite dal valja ili ne, stavio sam ovaj Ansi ili kako vec umesto IDE i trim je na nuli, jos jednom na sata 2 je prikljucen ssd :

testovi-grafik.png

najbolje ne diraj nista

Frubi instaliraj Samsung Magician i onda cemo ti reci sta da odradis od podesavanja.
Pored toga, program ce ti redovno javljati kada se za tvoj disk pojavio Firmaware.

Sto se tice brzine koju imas, za SATA II to su odlicni rezultati.

Nemoze Magician jer nije samsungov ssd, uglavnom posle ovih podesavanja radi mnogo bolje(sto sam prebacio u onaj mod u biosu ) i posebno sto sam disejblovao ovo :
"Allow files to have contents indexed in addition to file properties".
sad ovi sitni fajlovi sa kojima radim ne prave vise probleme/lagove . Sve radi mnogo vise smooth ;)

hvala svima !

imam gigabajt GA-H61M-S1 (rev. 2.2) plocu koja ima h61 intelov cipset koji NE BI trebao da ima support za AHCI, ali ja kad udjem u bios imam opciju da biram sata mode na AHCI? Planiram da uzmem SSD neki pa me zanima oce li to raditi kako valja? Ne treba meni nesto specijalno u fullu da radi jer ce svakako biti 3 puta brze od obicnog hdd... I da, nemam sata 3.0 nego 2.0 usporava li to? Jer i ovaj 2.0 je do 3gb/s sto bi trebalo da bude vise nego dovoljno

sata 2 je oko 330mb/320mb ako se ne varam, sata 3 520mb/520mb, mada to nista ne znaci i da radice ti bitno da imas ahci mod :D

podrav,
pazario sam danas samsungov ssd evo 120gb, pokusao sam da stavim nov sistem (win7 64) sa fleske na ssd, stavio na ahci u biosu pre toga i stalno mi izbacuje poruku
"this version only supports hard disk and cdrom drives" i tu zakuca.... press ctrl alt delete to reboot....
mb je ga-p35-ds3l, bios je f8...
da li ima neko slican problem?

Mislim da ti je to poruka od ploče - ne podržava butovanje sa fleške, već kako ti lepo kaže samo sa HDD-a ili CD-a...
Ili ti to izbaci instalacija koja se već pokrenula?
Pojasni.

ovako,
ploca podrzava butovanje sa fleske jer sam u nekoliko navrata stavljao sistem sa te iste fleske (probao sam i sada sa iskjucenim ssd-om i radi)...
hocu da stavim sistem na ssd a preostala dva harda da koristim za muziku, filmove, slike...
nov ssd sam povezao dok sam preostala dva harda iskljucio, stavio flesku, ukljucio komp, usao u bios i namestio ahci, stavio flesku kao primarni but hard (tu je na spisku i ssd, tako da ga bios vidi), save & exit
pojavi mi se ova poruka

a nakon par momenata ova

posle te poruke ne mogu restartovati na ctrl+alt+delete (kao sto pise u poruci) vec samo na kucistu...

u biosu sam samo na jednom mestu imao opciju za ahci (sve sam pregledao nekoliko puta)

hvala unapred

Vidi šta kaže kad namestiš na IDE, možda ti tvoji windowsi nemaju drajvere za SATA AHCI. Ako ide tako onda možeš da prebaciš na AHCI posle instalacije i ubacivanja novih drajvera. Malo više posla ali .....

Trenutno sam na poslu, mogu tek popodne da proverim...
Ja uopšte ne dolazim do poruke press any key da butuje sa fleske...

Ili to da fleška nije uredu (butabilna)?

Ploca ne detektuje ssd izgleda, probaj da diskonektujes hdd i cdrom, ostavi samo ssd i vidi hoce li krenuti.

nisam mogao ranije da probam, *** sljaka ;), ubacio sam ssd kao storage (cisto da vidim da li uopste radi) i digao sistem sa starog hd-a... sada mi win vidi ssd u device manageru ali se ssd ne vidi u t.commanderu... otisao sam na disk management i win mi sada nudi instalaciju gpt ili mbr? Da li da uopste instaliram ssd (da nesto ne ostetim, ne razumem se u ssd, totalni noob :))) i ako treba da li da idem na gpt ili mbr?
ssd sam namenio za sistem a ne za storage (cisto da se zna ;))
ps. disk manager vidi ssd kao unallocated space

Poslednja izmena:
Kreiraj particiju, windows ce odrediti odgovarajucu. Al bezveze si to uradio, svakako moras opet sistem da dizes na ssd.

Vrh Dno