Šta je novo?

Instalacija SSD-a

I SMART je upaljen (lupam napamet jer ne vidim razlog! :d)?

У биосу? да, нисам ништа чачко што је најцрње.

Proveri SATA kabl i kabl od napajanja, ako imaš mogućnosti promeni oba, pa vidi onda šta se dešava.

Sklopih pre 2-3 nedelje na brzinu jednog "rudara",a imadoh samo Intel 520 120GB slobodan za njega..treba li sta da ukljucim/iskljucim da se ne "aka"(radi na asus maximus formuli 775 sata2)
Znaci, samo sam ukljucio achi,podigao sistem(win7 64) i par programcica...

Jel radi, ako radi ne diraj i pusti ga da rudari...

^ Hvala,mudri "zeće" ... :D

pozdrav formasi..
evo da dodam i ja svoje testove ssd-a
interesuje me da li je sve ok..?
as.png
u Hard Disk Sentinel mi je pokazao 99% healt i pise

The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The TRIM feature of the SSD is supported and enabled for optimal performance.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): #177 Wear Leveling Count

No actions needed.

a disk je star oko mesec dana
maticna je ASUS m4a88td-v evo usb3

Povezao sam danas Intel 530 na maticnu (ASUS B85M-E) na SATAIII (6Gb/s), u biosu automatski prepoznao ACHI, disejblovao system restore, defragmentaciju, pagefile, trim stavio na 0 i dobio ove rezultate:

U cemu moze da bude problem?

Ukratko: gde grešim u proceduri clone-ovanja sistema sa poslovnog laptopa na ssd pa mi stalno prijavljuje da "windows not genuine". I ne samo to vec bukvalno podigne se sistem, imam samo svetloplavi ekran na kome to pise u uglu, strelicu miša i to je to, nikakva ikona, nema start dugmeta ništa...

Da se i ja prijavim.
Kupio sam Kigston HyperX 120 Gb. Skontao sam da na njega treba da odradim čistu instalaciju Wina, updata+driveri, buni me šta je sa fajlovima na HDD i Winom koji je na njemu.
Da li da uradim klon HDD sa Acronisom, formatiranaje HDD i onda recovery sa Acronisom ili samo da nastavim da radim najnormalnije kada mi se sistem butuje sa SSD?
Ee da, da li Acronis može da klonira samo Win sa HDD na Ex HDD, pa na SSD?

Poslednja izmena:
Sa acronis-om napravi image, pa taj images restorujes na ssd.
A mozes i direktno kroz acronis da kloniras taj hdd na ssd.

BTW sta je sa onom temom o optimizaciji ssd-a?

Poslednja izmena:
Povezao sam danas Intel 530 na maticnu (ASUS B85M-E) na SATAIII (6Gb/s), u biosu automatski prepoznao ACHI, disejblovao system restore, defragmentaciju, pagefile, trim stavio na 0 i dobio ove rezultate:

U cemu moze da bude problem?

A sto si "podesavao" kad podesavati nije potrebno. Jel ono "0" znaci da je iskljuceno, da ne radi nesto? u ovo nisam siguran jre rucno nikad nisam iskljucivao ili ukljucivao trim, vec samo nagadjam. Nula iskljuceno, jedan ukljuceno... Sledi pitanje "sto iskljuci trim"? Defragmentacija se sama iskljuci za ssd. Page file nemoj skroz gasiti, ostavi barem 2GB. Da li si siguran da si ssd prikljucio na recimo prvi sata III (sata 6GB) konektor? Ako si ukljucio na neki "pomocni" sata kontroler, koji radi pod nekim marvellom onda i nije cudo sto su rezultati slabi. Jesi samo ovo "podesavao", nisi nista vise dirao? U svakom slucaju i ove brzine su takve da razliku neces primetiti sto radi nesto sporije nego sto zaista moze...

Da se i ja prijavim.
Kupio sam Kigston HyperX 120 Gb. Skontao sam da na njega treba da odradim čistu instalaciju Wina, updata+driveri, buni me šta je sa fajlovima na HDD i Winom koji je na njemu.
Da li da uradim klon HDD sa Acronisom, formatiranaje HDD i onda recovery sa Acronisom ili samo da nastavim da radim najnormalnije kada mi se sistem butuje sa SSD?
Ee da, da li Acronis može da klonira samo Win sa HDD na Ex HDD, pa na SSD?

Sa Acronis-om mozes da biras sta hoces da radis. Uradi cisto kloniranje hdd particije sa OS na svih 120GB u ssd-u (dobro nesto menje, oko 111GB). Kad zavrsis kloniranje iskopcaj hdd i upali komp da vidis da li sve radi kako treba. Onda ugasi komp i prikopcaj hdd i iz win-a obrisi particiju gde je win NA HDD-u (AKO SVE RADI DOBRO NA SSD-u). Takodje mozes uraditi instalaciju win7, sve polako, korak po korak, ubaciti drajvere, programe, sve iz pocetka ali za tim nema potrebe ako win sa hdd radi dobro. Ako je win na hdd ok uradi kloniranje.

Poslednja izmena:
Odradio sam, ali sam išao na čistu instalaciju, korak po korak.
Mašina leti, šta da kažem, dok ugrabim vremena šaljem score, za sad samo ovoliko.

Untitled.png

Ako vec gledas te ocene u win, za sdd bi trebalo da stoji 7.9.

Znam, flešovo sam BIOS na MB, pa mi je resetovao podešavanja, nešto sam od optimizacije odradio nešto ne, moram još jednom da proverim kako stoje stvari, moguće da mi je SSD ostao u IDE modu.

Poslednja izmena:
Okači screenshot iz AS SSD.

Ja rešio problem pa ako kome zatreba: prikazivao je Win not genuine zato što mu je program za kloniranje dodelio slovo H: koje je i zadržano. Dakle boot u safe mode i u registry-ju srediti slova. Promenite C: u neko slovo tipa M: da oslobodite C:, zatim vaše slovo H: na primer zamenite da bude C:, a ono M: da bude H: - i gotovo.

Zvuči jednostavno zar ne :)

Ja rešio problem pa ako kome zatreba: prikazivao je Win not genuine zato što mu je program za kloniranje dodelio slovo H: koje je i zadržano. Dakle boot u safe mode i u registry-ju srediti slova. Promenite C: u neko slovo tipa M: da oslobodite C:, zatim vaše slovo H: na primer zamenite da bude C:, a ono M: da bude H: - i gotovo.

Zvuči jednostavno zar ne :)

Vrlo jednostavno :)

cyfbv.png rfhr.png uvhgkl.png
Mislim da sam ubo u SATA 2. ,)
Da li mogu da prebacim kabal na SATA 3, a da pritom ne gubim podatke?

Mozes da ubodes u drugi i neces gubiti podatke.

Too :happy:

Dopuna
*** izgleda da ću morati da reinstaliram win, mb ne prepoznaje ssd

Izgleda da sam sredio, sledi test

Poslednja izmena:
Eee ***, svako daje drugačiji rezultat, jedino ovaj ATTO daje željeni.

2.png 1.png 3.png 4.png

Nisi čitao SSD teme očigledno... :rtfm:
SF daje "reklamirane" brzine samo sa ATTO koji ima NEkompresibilne podatke, svi ostali daju samo kompresibilne, a istina realne upotrebe je negde između (probaj Anvil Pro na 46% kompresije ;)).
I prestani da ga mučiš (često testiraš) to ga trenutno baci na kolena, daj mu da dođe sebi da povrati brzine.. Možeš i sa Anvil-om trim da forsiraš i ostavi ga nakon toga koji sat kod BIOS-a recimo da odradi GC, e onda testiraj i to samo 1-2 programa!

Pa ni ne mučim ga puno, ovo mu je treće testiranje ali dobro, po ovim testovima ispada da je sve OK.

7.png

Poslednja izmena:
A sto si "podesavao" kad podesavati nije potrebno. Jel ono "0" znaci da je iskljuceno, da ne radi nesto? u ovo nisam siguran jre rucno nikad nisam iskljucivao ili ukljucivao trim, vec samo nagadjam. Nula iskljuceno, jedan ukljuceno... Sledi pitanje "sto iskljuci trim"? Defragmentacija se sama iskljuci za ssd. Page file nemoj skroz gasiti, ostavi barem 2GB. Da li si siguran da si ssd prikljucio na recimo prvi sata III (sata 6GB) konektor? Ako si ukljucio na neki "pomocni" sata kontroler, koji radi pod nekim marvellom onda i nije cudo sto su rezultati slabi. Jesi samo ovo "podesavao", nisi nista vise dirao? U svakom slucaju i ove brzine su takve da razliku neces primetiti sto radi nesto sporije nego sto zaista moze...

Podesavao = povezao ssd na SATAIII(kao sto sam napisao), stavio ACHI, taj trim sam stavio na opciju koju sam procitao na nekom tutorijalu(ima na nekoj od prethodnih stranicama), ugasio Defragmentaciju, ugasio pagefile.

Verujem da ne bi primetio razlike, ali ako sam platio 480mb hocu da imam 480mb :)

^ takođe ali @mdm je u postu iznad pojasnio zašto nemamo te brznine, vidi ATTO.

Poslednja izmena:
Ne znam @koNaSRB, meni kad si rekao da si postavio za trim na 0 sugerise da si ga iskljucio, jer za mene je 0 iskljuceno, a 1 je ukljuceno. Mozda ja gresim, zaista ne znam.
SF ssd-ovi ionako imaju usporen trim i ako si ga iskljucio onda ce usporiti nakon nekog vremena i to vrlo brzo.
Ja bi savetovao da proguglas i proveris da li 0 iskljucuje trim pro tom "podesavanj" sto si potpuno nepotrebno uradio.

Imas pravo sto hoces da imas ono sto si platio (mislis da si platio) ili barem veoma blizu toga.

Vrh Dno