Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Da li si tu verziju windowsa koristio i ranije ?

Тренутно имам м4 128гига а стиже ми Самсунг 840 про256. Како најбезболније одрадити clone image или migration? Контам да нису исте партиције. Акронис? Која опција? Или да идем све од почетка?

Acronis - clone disk. I to je to, on će sam preseliti particije i uvećati ih, ili ih možeš i ti ručno...

Хвала. Само једну партицију желим то је то. Значи клон и то је то? Нема неких додатних подешавања после?

A šta bi ti to NAKON kloniranja podešavao? :D

Никад нисам радио зато питам.;)

Samo udri, evo moj sistem je kloniran sa prethodnon duplo manjeg ssd-a i nakon 2,5g od instalacije sistema i 1,5g od kloniranja radi (kuc kuc kuc) i nemam nameru da reinstaliram...

Хвала екстра је добар тај Акронис.

izvinjavam se ako upadam ovako kao padobranac, ali nesto me muci...

naime, imam ocz vertex2 koji je do malopre vozio win8. sad mi treba win7 i uzmem da uradim reinstall, ali dobijam gresku error code 0x80070570 na stupnju expanding windows files... prebacivanje u biosu iz ahci u native ide nije pomoglo, opet isto.

jel ima neko ideju sta mu je?

Јеси пробао други ИЗО? Нашао сам ово:
You cancel the install which returns you to the "install now" screen with NO REBOOT then just click install again ...If that doesn't work then look here: http://www.sevenforums.com/installat...-problems.htmlIf the disk is sticking at 62% then a fix has been released (in link above).
Неки су чак решили тако што су извадили један меморијски стик , инсталирали и вратили назад мемару.
Ај па јави.

probao sam nesto ovaj prvi predlog, ali nisam vadio ram, to cu da probam danas, previse sam umoran bio jutros u 5. win8 mi se bez problema instalirao i sa dva modula rama.

Odavno je vec bilo reci o optimizaciji sistema sa SSD-om, sta raditi, ukljuciti, iskljuciti isl. Da li ima neki program (software) koji to automatski radi sa par klik-ova, ili bas moram sve da radim manuelno tj "peske"

Ne moras nista da "optimizujes" kad je SSD novije generacije u pitanju (kao tvoj Intel).

Ajde malo da osvežimo ovu temu. Koliko vidim za kloniranje diska najpopularniji je Acronis ali ima i drugih. Možemo li da se složimo koja opcija i program su najbolji i daju najbolje rezultate. To nikada nisam radio (ustvari jednom davno probao pa mi Norton zeznuo sve). Dali se isplati upotrebiti jedan stariji ali u odličnom stanju 160 GB Sata HDD i ostaviti backup na njega i upotrebiti ga samo za to.

Izbegavam korišćenje licenciranog softvera, pa sam za kloniranje kada se radilo o Kingston drajvovima koristio njihovu adaptiranu verziju acronisa koja dolazi na disku koji ide uz retail pakovanje. Kada mi je kloniranje bilo neophodno za Samsing drajv, koristio sam Samsung Data Migration v2.0 softver koji je takođe besplatan.

Poslednja izmena:
Koliko god da mi se sviđaju Easusovi Partition Master i Data Recovery koje stalno upotrebljavam, ovaj za backup je prilično konfuzan, umalo da mi upropasti HDD gde sam hteo da napravim backup. Naime probao sam Full Disk Backup i dobro je što mi je javio da će ostatak diska da bude izbrisan. Na Partition Backup ne javlja to ali mu nešto ne verujem. Besplatni Acronis je samo trial pa se ne isplati dugoročno a da ga "lečim" ne pada mi na pamet. Pokušavam da nađem nešto što samo to radi, Backup disk u jedan file i posle SE diska da može samo da se sve vrati u želeno stanje.
Pošto sam ovaj V300 kupio klot bez ičega drugog nisam dobio nikakav CD sa njim a sa Kingstonovog sajta nema da se skine ceo.
Znači potraga je u toku.
PS.
Skinuo sam Macrium Reflect Free, imali neko iskustva sa njim ? Koliko vidim to mu je jedini posao.

Poslednja izmena od urednika:
Meni je Clonzilla zakon ali ne preporučujem je svima jer nije user friendly.

Zdravo drugari,

ugradio sam juce Samsung 840 Pro 250GB u moj HP Pavilion DV7 (i7-3610) laptop.

Klonirao sam sistem uz pomoc Samsung Data migration softwera, i posle ga ubacio na mesto HDD-a, podigao sistem i sve radi ali imam par pitanja:

1) izgleda da ne mogu da ukljucim AHCI mode u BIOSu koji je totalno sakat od opcija. To mi kaze i najnoviji Samsung Magician, da AHCI nije ukljucen i nema informacija o SATA prikljucku (pisem sa posla i ostavicu ss kad dodjem kuci mada mislim da znate o cemu pricam)
2) probao sam sa Win7 registry editom (da msahci stavim na 0 umesto na 3), restart sistema ali opet isto.
3) update na zadnji FW preko Samsung Magician i opet isto.

Benchmark iz Samsung Magician daje odlicne rezultate, ali me brine da li ce ovo (AHCI) uticati na performanse i dugotrajnost sistema? U pitanju je development masina i taj SSD ce prilicno da se znoji jedno 9 sati dnevno.

Procitao sam negde da je problem sto sam uradio clone sistema i da je AHCI ukljucen po defaultu i da to moze da se resi fresh instalacijom?

Vrlo sam rookie sto se tice SSD-ova i znam da je ovo verovatno negde odgovoreno te se unapred izvinjavam, ali od posla ne stizem da se bavim istrazivanjem na tu temu a VRLO mi je bitno da sistem bude stabilan jer mi je skuplje da mi SSD ne radi 3 dana nego nov da kupim.

Takodje, manje bitno, sta je Over Provisioning jer vidim da mi Samsung Magician to nudi kao opciju uz jedno 10% kapaciteta ali da ce to da poveca sigurnost SSD-a?

Unapred hvala na pomoci!

Ima dva različita mesta za uključivanje AHCI ja i obadva moraju da budu uključena. Prvi je u BIOSU, ako tu nije uključen nikakva menjanja na OS-u neće pomoći. 7mica i 8mica će po dafaultu da se konfigurišu za AHCI pri instaliranju ( ako ima drajvere za to) ali ako promeniš u BIOSu na AHCI posle instalacije, onda moraš da uradiš to prebacivanje u win-u. Znači MORA da AHCI bude namešten u BIOSu da bi radio.
U BIOSU, u Integrated Perioherals / On Chip SATA Type imaš : Native IDE, RAID i AHCI.
Ako si odradio tu promenu u registry-u kako treba, sada samo uđi u BIOS i promeni na AHCI.

Kao sto sam rekao, nemam u BIOSu opciju da ukljucim/promenim bilo sta vezano za Native IDE, RAID i AHCI. HP Pavilion DV7 laptop je u pitanju i mnogi hakuju njegov insyde BIOS kako bi otkljucali opcije. Samo se nadam da moj laptop po defaultu dolazi sa AHCI ukljucenim, jer kad sam promenio vrednost u win registry, nije zaboo, vec je nastavio da radi.

Mislim da mi ne gine clean instalacija sistema, ali cekam jos odgovora i citam po netu da vidim da li ce to da mi pomogne, pa da presecem sta i kako.

A šta ti kaže AS SSD?

as-ssd-bench Samsung SSD 840  10.6.2013 19-56-54.png

magician1.png

magician2.png

Crva nije ni bilo, disk ti je u AHCI modu, sa IDE modom ne bi imao ovako dobre rezultate ;)

Tačno tako, a to što Samsung-ov program ne detektuje IDE/AHCI mod, mačku o rep! :d
Verovatno jer ni nema opciji u BIOS-u da se menja, ali je AHCI sigurno!!

Ok drugari, hvala, dobre vesti :) Barem ne moram da preinstaliram sistem :)

btw, ajde malo pored sve muke da se pohvalim, ovo Samsungovo cudo ubija kako radi :D

da li je neko imao i resio problem sa hard diskovima (ssd-om) koji se pojavljuju u removable devices posle instalacije win-a 8?

u win7 ima onaj registry entry treatasinternatport u msahci, u win8 to ne radi (probao u storahci)

kolko sam izguglao jedno od resenja je i da stavim dobar AHCI drajver za moju ga-ep35-ds3 plocu, ali numem da ga nadjem, onaj intel rapid storage technology nece da se instalira

nije da mi mnogo smeta ali bih voleo to da sakrijem

Vrh Dno