Zdravo drugari,
ugradio sam juce Samsung 840 Pro 250GB u moj HP Pavilion DV7 (i7-3610) laptop.
Klonirao sam sistem uz pomoc Samsung Data migration softwera, i posle ga ubacio na mesto HDD-a, podigao sistem i sve radi ali imam par pitanja:
1) izgleda da ne mogu da ukljucim AHCI mode u BIOSu koji je totalno sakat od opcija. To mi kaze i najnoviji Samsung Magician, da AHCI nije ukljucen i nema informacija o SATA prikljucku (pisem sa posla i ostavicu ss kad dodjem kuci mada mislim da znate o cemu pricam)
2) probao sam sa Win7 registry editom (da msahci stavim na 0 umesto na 3), restart sistema ali opet isto.
3) update na zadnji FW preko Samsung Magician i opet isto.
Benchmark iz Samsung Magician daje odlicne rezultate, ali me brine da li ce ovo (AHCI) uticati na performanse i dugotrajnost sistema? U pitanju je development masina i taj SSD ce prilicno da se znoji jedno 9 sati dnevno.
Procitao sam negde da je problem sto sam uradio clone sistema i da je AHCI ukljucen po defaultu i da to moze da se resi fresh instalacijom?
Vrlo sam rookie sto se tice SSD-ova i znam da je ovo verovatno negde odgovoreno te se unapred izvinjavam, ali od posla ne stizem da se bavim istrazivanjem na tu temu a VRLO mi je bitno da sistem bude stabilan jer mi je skuplje da mi SSD ne radi 3 dana nego nov da kupim.
Takodje, manje bitno, sta je Over Provisioning jer vidim da mi Samsung Magician to nudi kao opciju uz jedno 10% kapaciteta ali da ce to da poveca sigurnost SSD-a?
Unapred hvala na pomoci!