A ja sam baš voleo da radim UVW unwrap, naročito kada sam skontao RizomUV apliakaciju ! 😅 Ali da to jeste deo koji je naporan i nezanimljiv.
Za hardsurface sada ti više skoro pa i ne treba UVW unwrap pošto se većina stvari može napraviti putem world position projekcije. Ima neko vreme kako sam počeo da radim na procedrualnom materijalu koji bi trebalo da funckioniše na principu Substance Paintera i upravo ove WP projekcije. Znači cilj je da materijal kada ga primeniš na neki model detektuje ivice i projektuje oštećenja i ogrebotine, doda noise paterne i zasenčenja na osnovu depth mape. Na primeru dole može se videti kako to izgleda. Sve je proceduralno, u donjem delu je primenjen gradijent prolaz kako bi donji deo zida bio prljaviji i tamniji u tonu, a za oštećenja sam koristio namenski skockan random alogritam koji koristi maske, pa je svaki sledeći zid u nizu praktično unikatan jer nema ponavljanja.
Nažalost još uvek ga nisam završio jer radim paraleleno na još na par dodatnih alata, ali i ovako kako je može već da se koristi.
Pogledajte prilog 544603