Šta je novo?

Industrija igara

Ja sam bio medju prvima koji su pricali da je sadasnja generacija konzola fail, i iako konzolasi kukaju na sav glas sto ne igraju u 60FPS 1080p, konzole se prodaju kao alva.
PS4 je do sad prodat u 18 miliona primeraka, ima 10 miliona PS+ pretplatnika i na mesecnom nivou inkasira vise od $50 miliona i sta god mi mislili konzole su tu da ostanu jos neko vreme.
Buducnost konzola i PC-ija sto se gejminga tice, kako zasad stoje stvari uglavnom zavisi od Microsofta i AMD-a.
Microsoft obecava da ce novi DX 12 biti u mogucnosti da svari 75 000 drawcalls po frejmu, a isto to tvrdi i AMD za njegov Mantle pa cak i vise (~300k drawcalls/frame).
Sve da Mantle i ne bude toliko dobar, bitan je jer vrsi pritisak na M$ ne bi li poradio na svom API-ju, inace ne znam ko ce da kupuje taj W10 kad bude izasao.
Ogromna razlika izmedju DX-a i konzolaskog API-ja jesu drawcalls i pristup aplikacije hardveru i samim tim performanse.
Kada developer pravi igru za Windows on mora da koristi posrednika koji se zove DX, a koji je bottleneck u najmanju ruku jer je sadasnji DX11 sposoban za svega 10k drawcalls per frame.
Sa konzolama je drugacija stvar jer developer ima direktan pristup hardveru i moze da uradi mnogo vise nego sto bi mogao sa ubogim DX-om jer je ogranicen samo snagom hardvera koji ima na raspolaganju i nicim drugim.

AMD je takodje bitan jer imedju ostalog pravi HW za konzole (sledeci na redu je Nintendo) i od njega zavisi koliki ce biti u stanju unapredi tehnologiju, smanji potrosnju i da spakuje sve to na jednom mestu za sledecu generaciju konzola koa je mozda doce i ranije nego sto se nadamo.
AMD takodje bije bitku sa Intelom i Nvidijom. Trenutna bitka sa Intelom je cist ceremonijal, dok sa Nvidijom stvari stoje nesto bolje ali ruze im ni tu bas ne cvetaju .
Nvidia igra dosta prljavo, dal ce opet neko nekog morati da tuzi da bi se ovaj doveo u red to tek treba da vidimo...
Sto se tice stream-ovanja dok ne vidim kako ce to da radi ne verujem nista.
Sony je najavio taj Gaikai servis gde ce korisnici moci da igraju svoje PS3 igre na PS4 putem stream-a ali ja stvarno ne verujem da je tako nesto realno, uzevsi u obzir koliki ce lag biti kao i bandwith potreban za tako nesto...
Gledajte samo koliki je lag kada se igra sa Nvidijinim Shield-om na nekoliko metra od kompa, a mani sa konzolama koje dobijaju stream ko zna odakle.
Microsoft sa onolikom serverskom strukturom jos nije isporucio taj neki "dodatni stream" koji je obecavao jos u ranim danima Xbone, ne bi li konzola dobila na snazi.

To je najobicniji buzzword.

Dzaba ti Mantle i slican API ako developer ne optimizira igru.

Vidi, sve bi to bilo lepo kada bi se pojavilo danas, sada, po povoljnoj ceni. Međutim, ovakve stvari se stalno najavljuju na sve strane, a istina je da je ekosistem previše rascepkan da bi neko ponudio prodaju koja bi realno bila na tolikom nivou da bi se zaista postigla neka mala cena. Pošto cene neće nikako moći biti pristupačnije od konzola, tu prestaje svaka diskusija o nekakvoj konkurenciji.

Mnogo toga je u ovakvim konceptima u vazduhu, pri čemu ne mislim na cloud. Možda će. Ako bude dobra cena. Ako Steam OS zaživi. Ako bude fleksibilno. A u suštini radi se o mašinama malih dimenzija koje se prave da budu nalik na konzole, iako sa konzolama nemaju nikakvih dodirnih tačaka, niti su im konkurencija, i predstavljaju samo dalje usložnjavanje PC ekosistema.

Poenta konzola je da možeš da igraš dobre igre na lak, brz i efikasan način zahvaljujući dedicated mašini. To što neko može da zbudži PC računar nalik na to, ili što će postojati tablet koji će za par godina da daje toliko i toliko giga/teraflopsa pa u teoriji može da se koristi da strimuje na veliki ekran, to sve neće imati mnogo veze. Jer niti ćeš ti želeti da igraš svajperske mobilne igre na velikim televizorima, niti će se praviti hardkor igre za mobilne jer je prosto neisplativo, niti ću ja hteti da igram Torment Tides of Numenera ili Pillars of Eternity na televizoru. Jednostavno, ima prostora za sve.

Hm... mislim da se i na PC-u mogu jednako lako zaigrati igre. Treba sačekati ipak cene pa ćemo videti. Ova Alienware mašinica dolazi u varijantama sa i3, i5 i i7 procesorima a to ipak nešto znači... Osim toga meni ovo zvuči tek kao nekakav početak koji tek treba da se uobliči u nešto konkretno. Steam paltforma bi mogla da pogura celu stvar a ako se uključe pored Asusa i ostali proizvođači u priču i recimo još pride i AMD i NVidia, bogami nešto će se tu već desiti...

Što se softvera tiče, heh biće da je to diskutabilna tema. Ja bih napr rado zaigrao Wasteland 2 na velikom TV-u zavaljen u fotelju, jer zaboga šta mi je potrebno od periferije da bih to i ostvario, izuzev nekog recimo bežičnog keyboard + mose seta koji se danas mogu naći po više nego pristupačnoj ceni. 😉

Ja sam bio medju prvima koji su pricali da je sadasnja generacija konzola fail, i iako konzolasi kukaju na sav glas sto ne igraju u 60FPS 1080p, konzole se prodaju kao alva.
PS4 je do sad prodat u 18 miliona primeraka, ima 10 miliona PS+ pretplatnika i na mesecnom nivou inkasira vise od $50 miliona i sta god mi mislili konzole su tu da ostanu jos neko vreme.
Buducnost konzola i PC-ija sto se gejminga tice, kako zasad stoje stvari uglavnom zavisi od Microsofta i AMD-a.
Microsoft obecava da ce novi DX 12 biti u mogucnosti da svari 75 000 drawcalls po frejmu, a isto to tvrdi i AMD za njegov Mantle pa cak i vise (~300k drawcalls/frame).
Sve da Mantle i ne bude toliko dobar, bitan je jer vrsi pritisak na M$ ne bi li poradio na svom API-ju, inace ne znam ko ce da kupuje taj W10 kad bude izasao.
Ogromna razlika izmedju DX-a i konzolaskog API-ja jesu drawcalls i pristup aplikacije hardveru i samim tim performanse.
Kada developer pravi igru za Windows on mora da koristi posrednika koji se zove DX, a koji je bottleneck u najmanju ruku jer je sadasnji DX11 sposoban za svega 10k drawcalls per frame.
Sa konzolama je drugacija stvar jer developer ima direktan pristup hardveru i moze da uradi mnogo vise nego sto bi mogao sa ubogim DX-om jer je ogranicen samo snagom hardvera koji ima na raspolaganju i nicim drugim.
AMD je takodje bitan jer imedju ostalog pravi HW za konzole (sledeci na redu je Nintendo) i od njega zavisi koliki ce biti u stanju unapredi tehnologiju, smanji potrosnju i da spakuje sve to na jednom mestu za sledecu generaciju konzola koa je mozda doce i ranije nego sto se nadamo.
AMD takodje bije bitku sa Intelom i Nvidijom. Trenutna bitka sa Intelom je cist ceremonijal, dok sa Nvidijom stvari stoje nesto bolje ali ruze im ni tu bas ne cvetaju .
Nvidia igra dosta prljavo, dal ce opet neko nekog morati da tuzi da bi se ovaj doveo u red to tek treba da vidimo...
Sto se tice stream-ovanja dok ne vidim kako ce to da radi ne verujem nista.
Sony je najavio taj Gaikai servis gde ce korisnici moci da igraju svoje PS3 igre na PS4 putem stream-a ali ja stvarno ne verujem da je tako nesto realno, uzevsi u obzir koliki ce lag biti kao i bandwith potreban za tako nesto...
Gledajte samo koliki je lag kada se igra sa Nvidijinim Shield-om na nekoliko metra od kompa, a mani sa konzolama koje dobijaju stream ko zna odakle.
Microsoft sa onolikom serverskom strukturom jos nije isporucio taj neki "dodatni stream" koji je obecavao jos u ranim danima Xbone, ne bi li konzola dobila na snazi.

svaka čast na postu,produktivno,edukativno i informativno,kad bi ovakih postova bilo više

Konzole su napravile genijalan potez otvorivši se za indy naslove i tu su dobile još tonu dodatnih sadržaja. Ne samo da veliki izdavači najviše zarađuju na tim platformama, već su svojim korisnicima otvorile mogućnost za tone i tone indy developmenta, koji oni opet mogu da prodaju možda i za koji dolar više. Nema zime za njih još ohoho vremena, i to nema nikakve veze sa hardverom ili mogućnostima nekih drugih uređaja. Jednostavno, izdavači se presaberu gde prodaju novih naslova ponajviše i to je to. A što će Valve i fukkin' Lego Counterstrike iz 2002. da prodaje u 20 miliona primeraka na akcijama njih ne interesuje previše...

Konzole su napravile genijalan potez otvorivši se za indy naslove i tu su dobile još tonu dodatnih sadržaja. Ne samo da veliki izdavači najviše zarađuju na tim platformama, već su svojim korisnicima otvorile mogućnost za tone i tone indy developmenta, koji oni opet mogu da prodaju možda i za koji dolar više. Nema zime za njih još ohoho vremena, i to nema nikakve veze sa hardverom ili mogućnostima nekih drugih uređaja. Jednostavno, izdavači se presaberu gde prodaju novih naslova ponajviše i to je to. A što će Valve i fukkin' Lego Counterstrike iz 2002. da prodaje u 20 miliona primeraka na akcijama njih ne interesuje previše...

To da razvojni timovi na konzolama zarađuju više je ogroman mit. Na konzolama je slučaj takav da sav kajmak kupe isključivo par najvećih izdavača/naslova, dok ostalima ostaju sitne mrvice. Igre kao što su GTA, CoD, Halo ili Destiny prebacuju 10 miliona prodatih kopija, što na PC nikada neće napraviti (na PC u tim brojkama prođu imaju naslovi kao što su Diablo 3 ili kroz mikrotransakcije u mmo igrama i mobama), 3-4 miliona dostigne neka ekskluziva, ostalima ostaju mrvice.

Na PC tržištu ta preraspodela novca koje na ovom tržištu ima više http://arstechnica.com/gaming/2014/...now-brings-in-more-money-than-console-gaming/, je daleko prirodnija i ujednačenija. 🙂

Btw, ne vidim u čemu je problem što se CS GO, igra koja dobija toliku pažnju od razvojnog tima i zaslužuje da se dobro igra i prodaje, nema puno igara koje tri godine po izlasku dobijaju nedeljne apdejtove i unapređenja i pozitivno je za industriju što se takve stvari nagrađuju, a ne oni kojima se cela priča završava nedelju dana po izbacivanju igre.

Poslednja izmena:
Dobro, i sad npr. ako će The Forest da izađe i za PS4, a hoće, što im ne pošalješ te statistike i objasniš im da je prirodnije i ujednačenije da se drže isključivo PC platforme i da nije za njih konzola tako profitabilna kao što se priča? :d

Naravno da par najvećih kupe najveći kajmak na konzolama, to je opšte poznata stvar. However, oni onda i diktiraju tempo tržišta. Uz odluku da se otvore i prema malim timovima, konzole su sebi stvorile takvu situaciju kakvu svi ti mobilni trange-frange uređaji neće imati. Jednostavno, obesmišljene su sve te priče koje slušam godinama o tome kako će mobilni ili tableti tu nekome nešto silno da naude, po sistemu kako mali Perica zamišlja da se ljudi igraju. Već postoje ozbiljni problemi sa isplativošću igara na mobilnim uređajima, samo nam još fali da se taj koncept prebaci na PC ili konzole.

Jedan Forest izlazi za PS4, konzolasi skacu od srece. Jos pet takvih igara na PC. Konzole su trenutno premrsave ponudom igara. Bukvalno se igra sve sto izadje dok je na PC to postalo neizvodljivo.

Na kakve cifre i grafikone mislis?

AMD je prikazivao na nekom skupu i Singapuru ako se dobro secam, pre mesec-dva gde DX12 i Mantle izbacuju 75k drawcalls/per frame

Da sam negde rekao da da ce mantle i DX 12 automatski doneti bolje u performansama u igrama koje ih nativno ne podrzavaju.

PC gejming je tu ostace jos vrlo dugo, ali me bas zanima koliko ce konzole jos moci da guraju ovako jer je ocigledno da trku sa PC-ijem nije moguce izdrzati cak ni na krace staze.
Paradoksalno, ne bi me cudilo da ne bude PC taj koji ce da zakuca kolac konzolama u srce vez zapravo mobilni uredjaji, ako se pogleda koliko su napredovali u poslednje 2-3 godine.
Danas mozes da igras neki priprosti FPS koji pokrece osrednji mobilni telefon na monitoru i da upravljas u igri sa gejmpadom.

Poslednja izmena:
Mobilni telefoni najbrže napreduju, u poređenju s njima PC stagnira.

To je tacno, mobilni gejming je pravi konkurent PC gejmingu jer gadja casual trziste koje je ogromno (vise ima igraca HOPA igara nego li igraca AAA naslova).

Kako konkurent kad ne gađaju isto tržište?
Mobilno tržište je konkurent web igrama sa fb i sl.

Meni nije jasno kako iko može da smatra da je mobilni gejming...pa, gejming uopšte, u onom smislu koji mi ovde podrazumevamo.

Prvo, igre uopšte nisu iste, ni približno. Igraju se na neopisivo glup i dosadan način, svajpovanjem po ekranu, zanimljivim samo deci. Drugo, a i delimično posledično, gejmpleji nemaju veze nikakve međusobno. Treće, poslovni modeli nisu isti i dramatično se razlikuju. Najzad, četvrto, monetizacija igara na mobilnim i na igrački optimizovanim platformama (PC, konzole) je nebo i zemlja. Niko ti neće platiti 40-60 dolara za mobilnu igru, prosto to nikada nikome neće padati na pamet. Naravno, mogu oni da izvuku i više para od nekih sirotana koji se zadovoljavaju žetonima i bržom gradnjom farme (što nas opet vraća na poslovni model), ali jasno je da pare za takve igre dolaze od 0.2% onih koji probaju igru uopšte. Ceo koncept "ajde da ovo ponudimo milijardi korisnika da bi možda svaki dvehiljaditi potrošio 2-5 dolara" je potpuno neodrživ za industriju kao takvu, osim za one koji spamuju tržište nekakvim krš igricama svaka dva meseca.

Sve u svemu, to nisu nikakvi konkurenti. Drugačiji profili korisnika, drugačije igračke navike, drugačije platne navike, drugačiji kriterijumi, drugačije...sve. Tu i tamo će poneka igra da se poklopi i prođe, ali to će biti to. Totalno mi se k*nja kada vidim da ljudi krenu da ekvivalentiraju tablete i konzole ili pričaju da hardverska snaga mobilnih uređaja ima bilo kakve veze sa bilo čime. To su sve drugi svetovi. Niti će mobilni igrač ikada da koristi kontroler/miša u kombinaciji sa svojom napravom, bez obzira što je ona hardverski u stanju da strimuje kvalitetne igre, niti će neko ko voli iole ozbiljnije igre da igra mobilne zaje*ancije. Nema od tog posla ništa.

Nego nas bombarduju sa svih strana lažni analitičari koji posmatraju babe i žabe i eto tako vide neke sličnosti u tehnologijama i krenu da trube o tome kako će ovo ili ono. Niđe veze. I onda se ljudi primaju na takve priče. Otprilike, ovako Klarkson pizdi kada krenu da mu pričaju o Tata Hindustanu kao sjajnom automobilu koji se odlično prodaje u velikim količinama :d

Poslednja izmena:
mesate i vi babe i zabe, ali mobilni gejming je prisutan raste i razvija se
i koriste ga i konzolasi i pc master race, i domacice, i traktoristi i doktori i inzenjeri....

Pa raste i razvija se...baš kao što se i ovaj, uslovno rečeno, normalan gejming razvija i raste. Niko tu nikog neće pojesti, niti će iko nestati. Ima prostora za sve i tu je poenta. Što opet znači da niti će tableti istisnuti konzole, niti će konzole ugroziti PC, niti će PC da skrši mobilni gejming, ili kako god...

Pa raste i razvija se...baš kao što se i ovaj, uslovno rečeno, normalan gejming razvija i raste. Niko tu nikog neće pojesti, niti će iko nestati. Ima prostora za sve i tu je poenta. Što opet znači da niti će tableti istisnuti konzole, niti će konzole ugroziti PC, niti će PC da skrši mobilni gejming, ili kako god...
Upravo tako, ali ove rasprave ipak nikada neće prestati.🙂 Svako dete mora da dokaže i sebi i drugima da je njegova omiljena igračka baš najbolja.🙂

Citam po 5-6 put ovaj post i ovde mesanje baba i zaba vidim samo kod tebe na stranu sto mislim da veze nemas o cemu pricas, ali ajde da krenemo redom.

Meni nije jasno kako iko može da smatra da je mobilni gejming...pa, gejming uopšte, u onom smislu koji mi ovde podrazumevamo.

Sto definitivno postavlja pitanje sta ti to sve podrazumevas pod gejming?

Prvo, igre uopšte nisu iste, ni približno. Igraju se na neopisivo glup i dosadan način, svajpovanjem po ekranu, zanimljivim samo deci.

Mobilni gejming uredjaji nisu samo mobilni telefoni i tableti gde se svajpuje po ekranu, vec i stvarcice poput Nintendo 3DS i Playstation Vita.

Drugo, a i delimično posledično, gejmpleji nemaju veze nikakve međusobno.

Opet netacno, imas razne igre koje su portovane na handheld konzole poput Nintendove Ocarina of Time 3D, Resident Evil, Mario Kart, Ubisoft je pravio AC3: Liberation samo za PS Vita pa ga je portovao kasnije na PC i konzole.
Stavise Nintendov Wii U, barem u nekom ogranicenom smislu, je prenosni uredjaj takodje.
Kao sto si i na onom klipu mogao da vidis hardverski gledano telefoni su vec na nivou kompjutera s pocetka 2000-ih.
Pitanje je samo koliko ce ARM pa i Intel imati interesa da ulaze u ovu pricu ali ako to ne urade oni, onda ce neko drugi.

Treće, poslovni modeli nisu isti i dramatično se razlikuju.

Praviti igru za prenosni uredjaj ne znaci po defaultu da ce ona biti odredjenog poslovnog modela, a isto vazi i za PC.
Kakve veze u poslovnom modelu imaju Dota 2 i Witcher 2 recimo? Nikakve.

Niko ti neće platiti 40-60 dolara za mobilnu igru, prosto to nikada nikome neće padati na pamet.

Pogledaj majke ti koliko kosta Ocarina Of Time ili A Link Between Worlds za 3DS pa se zamisli malo...
Btw OoT se prodala u skoro 3,5 miliona primeraka a Link Between worlds u otprilike isto toliko.
Mario kart 7 koji kosta $30 se prodao u skoro 10 miliona primeraka!

Naravno, mogu oni da izvuku i više para od nekih sirotana koji se zadovoljavaju žetonima i bržom gradnjom farme (što nas opet vraća na poslovni model), ali jasno je da pare za takve igre dolaze od 0.2% onih koji probaju igru uopšte. Ceo koncept "ajde da ovo ponudimo milijardi korisnika da bi možda svaki dvehiljaditi potrošio 2-5 dolara" je potpuno neodrživ za industriju kao takvu, osim za one koji spamuju tržište nekakvim krš igricama svaka dva meseca.

Te krs igre imas i na PC i na mobilinm platformama, a kake su se sadasnje konzole otvorile za indie developere bice ih i tamo, nista se ne sekiraj.
Ako hardver na odredjenom uredjaju moze da izbaci samo jednostavne igre, samo te igre ce se i praviti dok tehnologija ne uznapreduje..
Uvek bilo i bice.

Sve u svemu, to nisu nikakvi konkurenti. Drugačiji profili korisnika, drugačije igračke navike, drugačije platne navike, drugačiji kriterijumi, drugačije...sve. Tu i tamo će poneka igra da se poklopi i prođe, ali to će biti to. Totalno mi se k*nja kada vidim da ljudi krenu da ekvivalentiraju tablete i konzole ili pričaju da hardverska snaga mobilnih uređaja ima bilo kakve veze sa bilo čime. To su sve drugi svetovi. Niti će mobilni igrač ikada da koristi kontroler/miša u kombinaciji sa svojom napravom, bez obzira što je ona hardverski u stanju da strimuje kvalitetne igre, niti će neko ko voli iole ozbiljnije igre da igra mobilne zaje*ancije. Nema od tog posla ništa.

Nego nas bombarduju sa svih strana lažni analitičari koji posmatraju babe i žabe i eto tako vide neke sličnosti u tehnologijama i krenu da trube o tome kako će ovo ili ono. Niđe veze. I onda se ljudi primaju na takve priče. Otprilike, ovako Klarkson pizdi kada krenu da mu pričaju o Tata Hindustanu kao sjajnom automobilu koji se odlično prodaje u velikim količinama :d

Vrhunac!

Nista tu nije drugacije, ako neko igra igre na PC-iju ili konzoli ne znaci da se ne igra na mobilnim platfotmama i obrnuto.
Za nekih 5-10 godina sigurno, konzole kakve znamo ili ce postati nekakvi stream risiveri ili ce potpuno nestati zbog ocekivanog naleta mobilnih igrackih platformi.
Zasto bi onaj koji igra konzole kupovao jednu veliku kutiju, ako moze da ima isto ili mali slabije u svakom trenutku sa mogucnoscu povezivanja na TV i kontroler?
Ali evo ti mali primer. Kada je izasao Nintendo x64 za njega je 1998 napravljena i The Legend of Zelda: Ocarina of Time (smatra se jednom od najboljih igara svih vremena) koju si mogao da igras na svom TV-u preko konzole.
Bila je velicine ~35MB zbog ogranicenja tadasnjih ketridza.
13 godina kasnije Ocarinu of Time 3D mozes da igras na Nintendu 3DS (spoiler: prenosni uredjaj) u kud i kamo vecoj rezoluciji nego tad. Igra je sada 13x veca i broji 455MB i da nije Nintendove restriktivne politike
mogla bi ladno da se igra na TV, mada postoje zaobolazni metodi.
Da li stvarno mislis da sledece recimo Nintendova handheld kozola nece biti sposobna da pusta gameplay na TV-u u 720/1080p?
I da li stvarno mislis da i drugi veliki igraci (Nvidia npr) nece videti to ogromno trziste, ako ga vec ne vide?
Evo i zanimljivog poredjenja snage GPU iz last gen i current gen konzola sa GPU-ima na mobilinm uredjajima.
Pametnom dosta 😉

Poslednja izmena:
Kad se misli na mobilni gejming, vise se mislis na telefone I tablete, a ne na prenosive konzole. Bar ja to tako razdvajam. I u pravu si @Miskonius kada kazes za cenu igrica, ali opet, to se odnosi na prenosive konzole (3DS, Vita, PSP), ali kad dodjemo do mobilnih I tableta, mislim da nema coveka koga ces naterati da plati vise od 6.99$ za neki program ili igricu (ima par igrica koje su preko toga, ali to su 2K I Final Fantasy igrice). E sad, igricu za mobilni moze da napravi svako ko se razume u programiranje I ima kreativnost, fazon 3, 4 ljudi se okupi u garazi, napravi igru, lansira na store I ceka da vidi sta ce se desiti, da li ce igrica postati hit ili fail, ali oni nece biti na velikom gubitku, jer su ulozili par $ za hranu I pice dok se radi I to je to. Dok sa AAA igrama je dosta drugacije I to svi znaju. Danas najuspesnije igre su one sa velikim budzetima, mislim bez min 50 miliona$ ne mozes napraviti dosta jaku igru, ali koju ce pratiti I reklama (Hollywood fazon, ipak je gejming industrija pretekla skoro filmsku), I zato ja npr nisam cuo za neke igrice koje vi spominjete ovde na forumu, a ja se samo cudim nazivu, kao npr onaj Elite, ne reklamira se, I logicno ne zna puno ljudi za tu igru, osim naravno onih koji prate malo dublje... I naravno zarada je na prvom mestu, mislim WD je imao budzet od 66miliona$ I zaradu od oko 500miliona$, GTA V budzet od 200 I kusur miliona I zaradu od sigurno jos malo pa 2milijarde$, I jos mnoge druge AAA igrice. Dok oni imaju zaradu nece njih ugroziti mobilni gejming koliko god cipovi u telefonima bili jaci u odnosu na one na last gen konzolama, iskreno par igrica zaradi lovu koliko zarade sve mobilne zajedno.

I da, mnogo je veca bleja igrati zavaljen u fotelju sa dzojstikom u ruci I kutijom, ili misem, tastaturom I uzivati, po meni igrati FPS na telefonu, pa makar on I strimovao to na TV je najveca glupost, I konzole nece umreti, sve dok ima zarade bice I konzola I velikih AAA naslova 🙂

@Miskonius Dobar ti je post sto se tice gejminga in general, ali samo da se nadovezem na ovo:

Za nekih 5-10 godina sigurno, konzole kakve znamo ili ce postati nekakvi stream risiveri ili ce potpuno nestati zbog ocekivanog naleta mobilnih igrackih platformi.
Zasto bi onaj koji igra konzole kupovao jednu veliku kutiju, ako moze da ima isto ili mali slabije u svakom trenutku sa mogucnoscu povezivanja na TV i kontroler?

To ce tesko da se desi jer konzole kao konzole postoje i kao brend i dan danas se odlicno prodaju i logicno je da imaju svoje ciljano trziste koje nije toliko oslabilo. Snaga mobilnih uredjaja ne moze nikad da stigne snagu vecih kutija pa tako i next-gen nece da bude downgradeovan da bi se isforsirao vec mora da ima sminku da bi se prodavao... evo recimo slucaja XBONE i PS4 uredjaja gde ce vecina da se odluci za PS4 posto dobijaju jacu masinu za gejming za slicne ili manje pare.

A sto se tice toliko forsiranog streaminga, on je OK zamisao na papiru ali je ne bas toliko dobro ostvarljiv u stvarnosti i moze uvek da postoji kao sporedan servis a ne kao primarni servis, bar ne u nekoj doglednoj buducnosti... a i tada ce biti da ko zeli IQ i sve ostalo, logicno izrenderovace to lokalno - na primarnoj masini na kojoj se igra.

Pa pazi kraj konzola ovakvih kakve znamo ne mora znaci i kraj za Sony i Microsoft sto se tice gejminga.
Sony vec ima handheld konzolu, Nintendo takodje, a posto Microsoft reklamira Windows 10 i DX 12 pre svega kroz prizmu mobilnih uredjaja, ne bi me cudilo da i oni najave
nekakav gaming tablet.

Glavni covek Xbox odeljenja u Microsoftu Phil Spencer (koji veze nema sa Windows odeljenjem) je izjavio ovo na tviteru
https://twitter.com/XboxP3/status/543296007664959488

(cak ce valjda da drzi neka predavanja o Win 10) ali to ne mora nista da znaci...
Svejedno, Microsoft i ako se resi da udje na ovo trziste nece mu trebati vise od godinu dana za to...

Poslednja izmena:
Handheld konzole su izgubile svaku trku sa mobilnim telefonima i tabletima, ne mogu da izdrže korak kojim napreduje mobilna tehnologija i prodaja strmovito pada iz godine u godinu, prodaja Vite daleko zaostaje u odnosu na ono što je recimo PSP pravio u svom ciklusu.

Sales of the Vita continue to remain below expectations. Sony initially expected to sell at least 5 million units of its handheld in their FY13 (their fiscal year which goes from April 1, 2013 to March 31, 2014). Sony doesn’t release the exact figure of Vitas sold, but instead lumps them together with sales of the PSP and the Vita TV. Even still, the numbers are less than stellar.

The portable entertainment systems sold only 4.1 million units, which is down from the 7 million sold the prior year. Much of this is attributable to declining sales of the PSP and the failure of the Vita TV to catch on in Japan. Their forecast for the coming year has been lowered, and they now only expect to sell 3.5 million PS Vitas, along with the PSP and Vita TV.

Isto tako nije baš istina da mobilni uređaji nemaju uticaj na samo konzolno tržište, o tome svedoče i dešavanja na japanskom gejming tržištu gde je konzolno tržište palo na najniže grane od 1990-e, a radi se o trištu na kome se gejming upravo svodio na konzole i handheld uređaje.

http://www.eurogamer.net/articles/2...sical-game-sales-at-lowest-point-for-24-years

Published 07/01/2015

2014 saw Japan's home console and handheld game sales reach their lowest point for 24 years.

Japanese gamers bought fewer consoles and physical console games last year than in any year since 1990 - when SNES arrived in the country.

"I think the Japanese market hasn't declined - it's just moved," explained Monkey Paw's John Greiner, former head of the now-defunct Hudson.

"We've shifted from a console-dominated market to a mobile-dominated market. That's not necessarily a bad thing - I think there are some great games out there. But it might not be globally oriented games - your RPGs of old that everybody loved, your fighters and things like that doesn't necessarily translate to mobile."

Korektno zapazanje ali problem PS Vite je sto Sony nije podrzao tu konzolu sa dobrim igrama.
Da je uradio nesto kao sto je Nintendo uradio sa 3DS, Sony bi se sad samo baskario u parama.
Brojke govore sve, PS Vita je izasla septembra 2011 i predvidjanja su da se do sada prodala u <9 miliona primeraka world wide,
dok je Nintendo 3DS izasao 6 meseci ranije i do sad je prodat u ~45 miliona primeraka.
3DS je cak presissao Wii U koji je prodat u mizernih ~7,5 miliona primeraka.
Nintendo je cak prodao vise Mario Kart primeraka za 3DS nego sto je Sony prodao samo Vitu!
Stavise prodaja toliko dobro ide da ce Nintendo sad u februaru da pusti u prodaju upgrade-ovanu verziju Nintendo 3DS XL a tada ce moci da se kupi i
Legend of Zelda: Majora's Mask. Tako se radi promocija!
Negde videh da se AC3: Liberation smatra jednom od najboljih igara za Vitu sto verujem da dosta toga govori.

Poslednja izmena:
Svasta, ja za ovo nisam znao...

Global Game Jam 2015

Napravite video igru ili društvenu igru (board game) za 48 sati!

Univerzitet Metropolitan, Beograd
Od 23.1. do 25.1.2015.

Na događaj morate nositi svoju opremu.
Klopu i piće nažalost ne možemo obezbediti ove godine.
Ali ovo nije važno.

Proučite http://globalgamejam.org/faq
Prijavite se na http://bit.ly/metggj15 (Molimo vas da pročitate tekst formulara.)

Učestvujte!

Sklonjeno. S obzirom da je ovo bio jedini hint da se radi remaster, pitanje je da li je to tacno.

Nazad
Vrh Dno