Šta je novo?

Industrija igara

Ovi su bas ozbiljno zagrizli: http://unity3d.com/5

Confirmed Features
Physically-based shading
Improved workflow efficiency by our new unified shader architecture
Real-time lightmap previews
Real-time Global Illumination with Enlighten
Mecanim StateMachine Behaviours
A completely overhauled audio system
New Audio Mixer
Unity is now 64-bit
New multithreaded job scheduler
NVIDIA PhysX 3.3
Easier and incremental building of Asset Bundles
New 2D physics effectors
SpeedTree Integration
NavMesh improvements
Loading optimizations

http://www.reddit.com/r/gamedev/comments/20nc9j/unity_5_announced/

Jedina mana, jos nema editora za Linux. Ali valjda ce i to uskoro.

Plašim se da će biti hiperprodukcija igara, ovo što smo do sada imali će biti smešno koliko će igara tek da nastene.
A to da svako može da pravi igre, tu grešiš, jer iako deluje da je sve na tacni, ima tu mnogo posla, i potrebno je veliko znanje

Nisu oni nikakav tata nego ih je stisla konkurencija. Moraju da daju bolju ponudu jer UE se mnogo više koristi, mnogo više ljudi ga zna sa prethodne generacije i CE mora da se izbori za svoje mesto.
Sve u svemu očekivan potez i dobar razvoj događaja po male timove.

@smith_bre
Mislim da ih neće biti mnogo više nego će umesto da gube vreme i prave svoju mašinu moći da koriste neku od ovih velikih jer su postale pristupačne.

Poslednja izmena:
Plašim se da će biti hiperprodukcija igara, ovo što smo do sada imali će biti smešno koliko će igara tek da nastene.
A to da svako može da pravi igre, tu grešiš, jer iako deluje da je sve na tacni, ima tu mnogo posla, i potrebno je veliko znanje

Pa dobro, to se sve moglo očekivati, zar ne. Sa bujanjem indy naslova, sa porastom broja programera orijentisanih ka gejming industriji, sa bumom broja platformi na kojima se možemo igrati (sada su tu i telefoni i tableti i drugi uređaji opšte namene, osim pc računara, konzola i džepnih konzola), to je sasvim normalno. Mene plaši da neću moći da sortiram sve i da ću na kraju baciti pare na gomilu naslova, koji su možda kvalitetni, ali koje jednostavno ili neću imati vremena da igram ili će se ispostaviti kao veoma nalik na neke druge naslove koje sam igrao pa će me mrzeti da ih prelazim 🙂 A najviše me plaši bujanje gomile igara koje će večno ostati u nekom alfa/beta statusu i prodavati se na konto obećanja šta će biti jednog dana, koji nikad neće doći.

Oculur Rift je za sada jedini ozbiljan projekat, ostalo je sve slabo.

Pa ovo i nije skupo a skraćuje posao mnogo. Samo 500 dolara za komercijalnu licencu. Plus CE za deset ljudi mesečno izađe 100 dolara iliti 2400 za dve godine i eto indie igre gde alati koštaju ispod deset hiljada dolara, što je do sada bila misaona imenica.

Samo što će u toj kombinaciji sve te igre izgledati više manje isto.

Ne mora da znaci, i danas velika vecina studija koristi assete (narocito teksture) sa poznatih sajtova, tj firmi koje iste prodaju. Zatim to prodje kroz fotoshop u nekoliko iteracija i kad najzad "legne" na model nemoguce je uociti slicnost🙂

Uglavnom, posle UE4 i CE3 novosti vezanih za licenciranje, ceka se odgovor Unity-ja posto im trenutno stanje stvari uopste ne ide na ruku, tj nece opstati ako ne koriguju trenutni biznis model

Zaboravljas da jedino unity nudi potpuno besplatnu verziju koja se moze koristiti u komercijalne svrhe od strane manjih timova. Ima Unity 5 skoro sve sto CE i UE samo sto je pro verzija skuplja.

Doduse Unity 5 ti omogucava da za 75 dolara mesecno po licenci izdas i za konzole dok je kod cryteka i epica totalno zasebna prica koja ne ulazi u super povoljnu pretplatu. To je kod ce/ue samo za indies dok je unity za tu kategoriju developera free.

Jos jedna stvar, Unity 5 je 75$ po licenci ali postoji i takozvana tim licenca koja omogucava drugima da sa svojih racunara rade zajedno sa tobom. Tako da u principu izadje tu negde.

Mada po mom misljenju UE4 je ubedljivo najbolja ponuda iako ima 5% royalty. CE je super dok radis u okviru onoga sto dobijas u paketu. Modifikacija je teska zbog nedostatka dokumentacije, primera i pristupa sorsu. Unreal engine sve to ima.

Poslednja izmena:
Zavisi kako gledas na to, ali generalno ceo njegov stav vs misljenje i dela razocaranih gejemera (pos uslovom da ne laze) fino sumira moderno internet connected konzumersko drustvo i njegove vrednosti...

Ali on to drustvo ne moze da menja, moze da menja samo sebe. Jel sad treba da ga zalim sto je radio posao koji ne ume pa popio otkaz. Ko je kriv tim likovima iz Microsofta sto ne razumeju internet, osim njih samih.

Gejb je isto nekada radio u Microsoftu pa savrseno razume kako se svira po volji internet biraca.

Nisam ja ni na njegovoj, niti na strani tih razmazenih "potrosaca", samo je interesantno za posmatranje u sta se sve internet drustvo pretvara, gde je standardna pojava ucenjivanje preko Twittera i ostalih socijalnih mreza, mob lynch internet mase gde se lako oblikuju misljenja, zivotno nebitni proizvodi zbog kojih je nekome stalo da salje pretnje smrcu etc.

Zaista me stid gaming zajednice kada zbog takvih stvari, kada se setim čemu je taj čovek bio izložen i kroz šta je prošao.
Drago mi je da je to prevazišao i želim mu sreću u daljoj karijeri!!
With the support of other developers, Orth was able to begin anew and start an independent studio, Three One Zero games. He still bears what he says are the scars of his experience, and he worries about the chilling effect on the industry if other developers receive similar treatment. On the condition of anonymity, Orth polled other developers for his talk and posted a few of their comments for the audience.

Kod nas ima dosta ljudi koji su povezani sa industrijom igara, ali se veoma malo priča o njima, i slabo se zna.
Razlog toga je mahom što rade za strance, ili to što izbace bude na engleskom, pa se ne razlikuje od drugih naslova.
Evo jedne igre koja je sa ovih prostora, radila je jedna osoba, imao sam prilike da probam igru sredinom januara, igra je odlična.

Switchcars

Bice ovako nesto u The Forest.

News just in:

Facebook kupio OculusVR

But this is just the start. After games, we're going to make Oculus a platform for many other experiences. Imagine enjoying a court side seat at a game, studying in a classroom of students and teachers all over the world or consulting with a doctor face-to-face -- just by putting on goggles in your home.

This is really a new communication platform. By feeling truly present, you can share unbounded spaces and experiences with the people in your life. Imagine sharing not just moments with your friends online, but entire experiences and adventures.

These are just some of the potential uses. By working with developers and partners across the industry, together we can build many more. One day, we believe this kind of immersive, augmented reality will become a part of daily life for billions of people.

I would just like to point out that John Carmack now works at Facebook :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno