Šta je novo?

Industrija igara

MS zaista ni ne prestavlja neku prerpeku PC gamingu, sem igara svojih studija oni ni na koji način ne utiču na razvojne timove, izmeđuostalog zato je i gaming uspeo na win platformi. Daleko veći uticaj imaju konzolne kompanije, koje određuju šta se može objaviti, i uzimaju sasvim solidne procente da bi se to objavilo.

Jedino što prestavlja donekli neki problem je dx, ali niko ne drži za rukav razvojne timove, pa ni proizvođače hw-a da se slepo drže dx-a.

Razlika izmedju CARS-a ili WMD-a i ovih Kickstarter igara je kao sto vec rekoh u fer odnosu developera prema igracu aka investitoru. Dok kod prvih imas pristup kao cist investitor sa procentom zarade, znaci vece ulaganje i veca prodaja znaci i velika zarada, dok kod ovih drugih je taj sistem da te i pri vecem ulaganju namame nekim sitnim pokloncicima i nekim takozvanim sense of entitlement-ima (rucak sa developerom 😀) i naravno kao i pri manjem novcu sva zarada od igre ce da ode njima. A hajp koliko je sve to kul i in samo ce da potpomogne ovom drugom modelu. Pa sad ti razmisli sta je tu fer a sta ne.

Da ne bude zabune ja nisam protiv kickstarter modela, ali kao skoro jednogodisnji clan wmd-a jasno mi je koliko je veca zelja za zaradom u kickstarter modelu i jednostavno mi se ne svidja takav odnos da kazem profitiranja na igracima.

pa kao sto rekoh, cilj kikstartera je da se fanovi zadovolje, a ne da donatori zarade pare... razlika je ogromna 🙂 u svakom slucaju kickstarter je vise skrenu paznju na sebe svojom idejom, bar u ovim mass komercijalnim internet medijima :]

naravno sama uspesnost ce se na kraju meriti tek kada igre izadju i pokazu se kao uspesne, zato ne verujem da ce se cela idej brzo razvijati

ali zanimljiva opcija da steam napravi slican sistem (mada generalno mislim da je lose da se ista ideja realizuje na vise razlicitih mesta, jer se novac i ljudi onda razdvajaju i sve bi moglo da utihne i brze nego sto mislimo, ali recimo kickstarter preko steam-a to je vec nesto 😛 )

Poslednja izmena:
U svakom slucaju je cilj da developer zaradi i to je presudno. Da je cilj da se fanovi zadovolje onda bi developer sam isfinansirao projekat i zadovoljio fanove. Medjutim, pazi ovaku hipotezu, developer nema para i treba mu investitor, opcije su da neki investitor donira celu svotu ali zauzvrat ce da i trazi procenat od zarade sto je i logicno. Druga opcija je napaliti fanove unapred sa nekim poklonima i zadovoljstvima i oni unapred ceo plate projekat i sav profit developer zadrzi za sebe. Sta je ovde isplativije, tj. sta je developeru bolje? Naravno ovo drugo i zato ce se u buducnosti jos gomila developera odluciti na ovakve poteze jer tu je lezi novac i veca zarada. A sada ono glavno pitanje, da li je developer mogao istu igru da razvije da je postojao veci investitor koji trazi svoj procenat. Naravno da je mogao i to sa istim kvalitetom kao da su fanovi finansirali, ali vise ce para da izmuze kada fanovi finansiraju jer njima nema sta da se pravda.
Upoznat sam ja sa celim sistemom ovog finansiranja jer posmatrajuci razvoj Cars-a jasno mi je da u mesecima kada nije imalo donacija oni su sami placali svoje troskove iz svog budzeta, kao i sto je i dalje kada se projekat sto vise blizi cilju i nema dovoljno donacija uleti neki "devizni spric" (Pantic) od velikog investitora ali i dalje svi ostali ostaju ravnopravni kao i on, tj. i dalje se nista ne menja. Dok u slucaju Kickstartera tako nesto ne ide dok se u startu ne obezbede sredstva i krene sa radom.
I kao sto rece gore da su developeri robovi, to malo teze ide, vise njih interesuje zarada pre svega, a ideje zavise od njih samih ali ispada da i one zavise od zarade.

Tako nekako stoje stvari, ne umire u suštini samo uglavnom stižu konzolni naslovi i veoma retki su naslovi koji je kvalitetno odrađen i za PC. Ja se zapravo najviše čudim ljudima koji širom sveta kupuju recimo grafičke skuplje 200evra iznova i iznova i još se svađaju sa "protivničkim" fanboj taborom kako je njihova karta krš jer daje samo 100 a ne 120+ frejmova za 400-500evra u konzolnom portu 😛. I tako besmisleno bacamo pare i finansiramo AMD i nvidiju a izdavači nam serviraju mlake naslove uglavnom. No dobro, takva je situacija pa je take it or leave it..

Kakve sad veze konzole imaju s tim što drugi deo nije u fazonu prvog, kad treba da bude open world i daleko kompleksnija igra, što se izvođenja tiče, u odnosu na prvi deo.

Ja nemam konzolu i generalno nisam fan istih, s tim što bih uzeo neku da imam love za bacanje pa da mi bude u drugoj sobi ili tako nešto... Ali nemojte više da za apsolutno sve krivite konzole, baš preterujete...
Jeste da PC dobija gomilu konzolnih portova i to loše odradjenih i sve to stoji, ali Chabex, bez ikakve uvrede , lupio si ovo sad ko' mokrom krpom o prljav astal... vala baš... :smash:

Mislim da si me loše quote-ovao 😉, na ono što si ti odgovorio sam rekao u temi Prey 2 a ne ovde..

U svakom slucaju je cilj da developer zaradi i to je presudno. Da je cilj da se fanovi zadovolje onda bi developer sam isfinansirao projekat i zadovoljio fanove. Medjutim, pazi ovaku hipotezu, developer nema para i treba mu investitor, opcije su da neki investitor donira celu svotu ali zauzvrat ce da i trazi procenat od zarade sto je i logicno. Druga opcija je napaliti fanove unapred sa nekim poklonima i zadovoljstvima i oni unapred ceo plate projekat i sav profit developer zadrzi za sebe. Sta je ovde isplativije, tj. sta je developeru bolje? Naravno ovo drugo i zato ce se u buducnosti jos gomila developera odluciti na ovakve poteze jer tu je lezi novac i veca zarada. A sada ono glavno pitanje, da li je developer mogao istu igru da razvije da je postojao veci investitor koji trazi svoj procenat. Naravno da je mogao i to sa istim kvalitetom kao da su fanovi finansirali, ali vise ce para da izmuze kada fanovi finansiraju jer njima nema sta da se pravda.
Upoznat sam ja sa celim sistemom ovog finansiranja jer posmatrajuci razvoj Cars-a jasno mi je da u mesecima kada nije imalo donacija oni su sami placali svoje troskove iz svog budzeta, kao i sto je i dalje kada se projekat sto vise blizi cilju i nema dovoljno donacija uleti neki "devizni spric" (Pantic) od velikog investitora ali i dalje svi ostali ostaju ravnopravni kao i on, tj. i dalje se nista ne menja. Dok u slucaju Kickstartera tako nesto ne ide dok se u startu ne obezbede sredstva i krene sa radom.
I kao sto rece gore da su developeri robovi, to malo teze ide, vise njih interesuje zarada pre svega, a ideje zavise od njih samih ali ispada da i one zavise od zarade.

pa naravno mora i developer da zaradi, ali sa tim parama developer moze da zaradi sebi platu a ne neke silne multimilionerske premije, a sam projekat finansiraju fanovi kojima odgovara kako se igra razvija (jer nista drugo nije opcija)

ako posle i krene lose prodaja, fanovi su dobili ono sto su trazili, a developer je radio za platu svo vreme
fanovi se zovu takvim jer iracionalno razmisljaju po pitanju stvari koji ih fasciniraju, tako da njima nije bitno da li ce developer da zgrne xyz novca ako su dobili igru za koje su dali pare unapred

problematika koja se ovim nacinom finansiranja resava je ta da se mogu praviti igre koje su interesantne malom broju gejmera... ako ces da usloznjavas proces finansiranja tu se pojavljuje jos milion pitanja ko moze i koliko da utice na razvoj igre a samo finansira igru, dok je kod kickstarera sve to pitanje poverenja ?

developeri svakako jesu robovi, niko nije postao nekakav milioner a bavio se razvojem igara u poslednjih 10ak godina... izadavaci kupe sav kajmak, kao u ostalom i u muzici i filmovima, a svakako da se izdavaci vise pitaju sta ce da se finansira nego developer, sta vise s obzirom na recesiju ne pitaju se ni izdavaci vec banke koji preuzimaju mnoge

ne znam da li si citao sta je Brian Fargo pisao, ali mnogo toga je pojasnio

Nisi razumeo poentu mog posta, mozda zato sto sam ga malo skaradno na brzinu napisao. Poenta je da tebi niko ne garantuje dobru igru, da ti unapred placas za finalni produkt a i da developer moze i sa drugim investitorima da napravi "do yaya" igru, a ne samo da to moze kada fanovi finansiraju. 😉
Samo ovako preko crowudfunding-a (kickstarter) prave neke da kazem kao "inovativne" fore i sve ispada kul, moderno i nahajpovano a u sustini je samo drugaciji nacin finansiranja "na tacni" i gotovo nista vise od toga.

Kad bi se smislio neki nacin da MS prestane da bude bitan faktor u PC gamingu... Popularizacija linuxa u dektop segmentu sigurno nece dovesti do toga, posto se nece desiti, mora nesto drugo. Ne znam sta. Neki Steam OS 🙂.

Ko brani siroko otvorenoj linux populaciji da izmisli svoj razvojni alat za fantasticni Linux svet i plasira neku odlicnu igru.
Ne vidim razloga zasto bi MS nio problem.
Osim ako nije problem sto i u toj *nix zajednici skoro 65% patenata cini Microsoft.

Realno, bez neke nove tehnologije, tesko da ce dobre ideje moci da se pretoce u kvalitetne Pc igre.

Poslednja izmena:
A sada ono glavno pitanje, da li je developer mogao istu igru da razvije da je postojao veci investitor koji trazi svoj procenat

A šta ako ne postoji taj veći investitor ili više njih, tj. ako nema nikog ko je zaintesovan za koncept igre i hoće da uloži? Nije taj prvi model uvek opcija.

Ko se to nama javio posle godinu dana. Dobro došao nazad 😀

O, bilo je vec vreme😀

A šta ako ne postoji taj veći investitor ili više njih, tj. ako nema nikog ko je zaintesovan za koncept igre i hoće da uloži? Nije taj prvi model uvek opcija.

Des` nano. 😀 Za pocetak i povratak baci pogled na CARS temu, ako te interesuje ovaj sistem...

Dobar development uvek nadje svog investitora, CARS kao primer. 😉 Samo developer ne treba da bude skrtica i da mu bude sve na tacni kao sto je kickstarter zamisljen. I opet da navedem primer CARS-a gde je sve vec krenulo sa izradom igre i tek onda ako se igracima svidjalo onda su ulagali u nju, znaci imali su prezentaciju u sta ulazu. I naravno kako je vreme odmicalo nije imalo dovoljno investicija pa su finansirali iz svog dzepa i par meseci trazili investitora ko ce da podrzi projekat. Naravno nasli su ga jer je sam razvoj igre prikazao kvalitet developera i njegovu isplativost, ma ko god da ulaze. Dalje, ako ti se ne svidja razvoj igre ti mozes komotno da se povuces iz bilo kog vremenskog perioda razvoja igre i vrate ti sve pare. A naravno ako ostanes do kraja ceka te procenat zarade od prodaje igre.
Kickstarter igre on the other hands su na "casnu pionirsku", a i vecina ako ne i sve sto ce da se radi preko njega imace minimalni input igraca, tj. oni su zamisljeni najvecim delom samo kao sredstvo finansiranja. Za to da ne mogu da nadju investitora cisto sumnjam, jer oni ako stvarno imaju nesto originalno i osvezavajuce uvek mogu da nadju investitora koji ce sve to da pogura, i opet CARS kao ocigledan primer jer hardcore simulacija nije bas najisplativiji proizvod. 😉

http://gameological.com/
Eurogamer vet John Teti has popped up on a new gaming site called Gameological, a partner site of The A.V. Club, which will have a “similar editorial direction and tone” to the later. Both sites are members of the Onion family. The site is self-described as “an independent-minded online magazine that explores games as works of art and pop culture,” and informed by “a passion for play and grounded in a broad cultural awareness.” With Teti involved, it’s bound to be witty. You may wish to check it out.
http://www.vg247.com/2012/04/03/the-gameological-site-founded-involves-eurogamer-vet-john-teti/

Dok mi pricamo, ljudi rade...

[youtube]x_xJqkzngBI[/youtube]

Dobro je da se pogleda posle svega sto smo ikada napisali u ovoj temi 😀

Jadan Han Solo 🙁

The Witcher 2 producer announces Dark Souls-inspired RPG

Former The Witcher 2 senior producer Tomasz Gop has unveiled his latest project - a new multiplatform RPG due for release on PC, PlayStation 3 and Xbox 360 in 2013.

As revealed by DigitalSpy, the game, currently codenamed Project RPG, is set 1000 years after the death of a God, whose enormous corpse forms a mountain that has divided the world in two. Each half has its own distinct philosophy and you'll have to pick a side early on in the game.

The combat system is apparently influenced by the likes of Dark Souls, Kingdoms of Amalur and Batman: Arkham City, with enemies designed so that players recognise them by their behaviour rather than their appearance.

It's being developed at German studio Deck13, with Sniper: Ghost Warrior publisher City Interactive pulling the strings.

That's all we know for now, but the rather handsome piece of concept art below should whet your appetite for more.

:smash:

Ali DS nije RPG, nego akciona igra sa kastomizacijom/progresom avatara kroz igru. Isto kao što i System Shock nije RPG nego FPS sa kastomizacijom/razvojem sposobnosti lika kroz igru. I Elder Scrolls, Gothic i slične su jedva RPG, u pravom značenju te reči. Final Fantasy i Dragon Quest uopšte nisu RPG.

Ljudi moraju jednom da shvate da role-playing chine elastičnost priče/choices&consquences. To da li je igra pored toga ima mehaniku akcionih igara, puzzle, strategija, avantura, ili kombinaciju svega toga je nebitno za klasifikaciju.

Za to da ne mogu da nadju investitora cisto sumnjam, jer oni ako stvarno imaju nesto originalno i osvezavajuce uvek mogu da nadju investitora koji ce sve to da pogura, i opet CARS kao ocigledan primer jer hardcore simulacija nije bas najisplativiji proizvod. 😉

To sam napisao jer znam iz prve ruke za primer gde su developeri morali prilično da promene "doseg" originalnog dizajna jer niko od investitora kome su prišli nije hteo da ih finansira. Trebalo im je mnogo više od Kickstarterovskih 1-2M$ za to. I igra je iskreno najpre estetski prilično van mainstreama o odnosu na bilo koju "igru sa automobilima", bez obzira koliko one bile "hardcore".
E 'de ste btw. 🙂

sa većinom kežual igara, a pošto među igračkom populacijom ima najviše kežual korisnika, normalno je da se kežual igre generalno najviše i prodaju.

Ubedljivo najviše "kežual" korisnika ima na PC-u sa milion krš igara na portalima poput Kongregate i Newgrounds, koje su mnogo puta manje estetski i mehanički kompleksnije te stoga dosta manje zanimljivije nego CoD i slične "blokbaster" igre, ma koliko one bile strimlajnovane i zaglupljene.

Poslednja izmena:
a i vreme im je da osmisle nesto zapravo novo 🙂

Warren Spector "scared" about cost of next generation consoles

"I think the power of the platforms is outstripping the size of the audience. We can't charge $150 for a game. And when the best-selling game of all time has sold only 20 million copies, at $60, do the math!

"If you're spending $200 million on a game and you're making $60 on 20 million copies sold, oh wait, you're losing money if you're the best-selling game of all time basically, right? I don't know how the business works anymore, that's the problem."

lol ovaj ni ne zna sta prica...

Pa u pravu je čovek za računicu, naravno ako se uloži tih 200 milki 🙂

Što se tiče konzola, na kraju od cene igre do razvojnog tima dođe nešto manje od 7-8 evra. Bila je svojevremno ta računica na eurogameru.

Poslednja izmena:
Matematika slabo ide u ove sitne sate? 🙂 20mil*60 dolara je 1.2 milijarde dolara... doduse ovaj pravi igru o Miki Mausu i ima preko 700 zaposlenih na njoj, tako da ovaj vec smesan tekst pada jos vise na dno...

Našao 🙂

http://www.eurogamer.net/articles/2011-01-10-where-does-my-money-go-article

If you bought a game in the run-up to Christmas and it cost £39.99 to buy, approximately £7 (17.5 per cent) went on VAT (that figure increased to 20 per cent as of 4th January), while £10.50 (27 per cent) went to the shop and £12 (30 per cent) to the publisher.

The rest goes on what's called cost of goods: the nuts and bolts of videogame publishing. 65 pence (two per cent) goes on distribution, £1.75 (four to five per cent) on marketing, and an £8 (20 per cent) licence fee goes to the platform holder (Microsoft, Nintendo or Sony). All these costs are paid for by the game's publisher. If a third-party is behind the game, approximately £3 goes to the developer, or 25 per cent of the publisher's revenue after deductibles, although developers are often paid in a series of advances as they meet milestones.

Naravno ništa od ovoga ne važi za digitalno tržište, ali za konzolno, gde reatail zasad dominira itekako važi.

Poslednja izmena:
Sa kakvim se ti vetrenjacama bijes? 😀

Gore u tekstu covek prica o "fantaziji" buducnosti igara, igrama koje ce da kostaju vise nego Avatar, Wii igrama koje razbijaju kako su dobre, matematickoj racunici da ni sa 200 miliona ulozenih ni 1 milijarda profita nije dovoljna. I ne, ovde se ne radi o tome koliki procenat developer, Mika, Zika, Pera ili bilo koji drugi investitor/publisher dobija vec o tome da mu profitabilna racunica suck-uje i da ceo tekst sa znanjem da taj isti lik koji ovo prica ima preko 700 ljudi koji rade na Miki Maus igri, deluje apsolutno komicno.

Nazad
Vrh Dno