Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Za taj novac teško da možeš da pogrešiš. Miele, Bosch, verovatno i Electrolux... Odeš na sajt i izabereš šta ti se sviđa :)
Mislim da je Miele jedinstven da može 7.3kW snage da isporuči na flex zonu, ostale idu do 3.7kW - mada je i to sasvim OK.
Ne znam ima li prednosti i to što može da se poveže na sve tri faze...

Ja sada teško da bih kupio bez neke prethodne probe. Ne bi me mrzelo niti bilo blam da ponesem dve šerpe u salon i probam ploču. Prosto da proverim da nema pulsiranja (ili bar da je svedeno na neki minimum). Za ~1500 Eur ne sme da bude mnogo kompromisa, a lcd ekrani slične fensi stvari ne pomažu ako osnovne stvari ne rade savršeno. Hvala puno. Miele nije pod moranje i moze cijena biti niza, ali imam osjecaj da bih najmanje mogao pogrijesitis tom markom u ovoj cjenovnoj kategoriji. Ima li jos neki brend cije bih ploce mogao pogledat, a da su kvalitetne. Cijena nije bitna, moze biti i jeftinija, ali ipak ne bih preko 1500€

Mislio sam za probu najviše zbog pulsiranja ploče, nešto što me ponekad nervira i na ovoj Bosch ploči što imam :)

U gotovo svakom postu o indukcionim pločama potenciraš problem sa pulsiranjem. Ako sam dobro razumeo (a do sada nisam sam primetio na svojoj Bosh ploči), javlja se samo prilikom rada velikom snagom istovremeno na dve zone koje su na istoj fazi? Jel?!? Realno gledano, to je nešto što je veoma teško inicirati i primetiti, a još je manje nešto što zaista smeta u radu.

Pulsiranje rada indukcione ploče na većim snagama, (ovo koje smeta samo desp-u :p ), ako se zaista tehnološki može izbeći i ako zaista NE postoji na pločama +1500€ (što još niko nije potvrdio :unsure: ), da li indicira da samo ploče od preko 1500€ iole valjaju?!? Mislim da temu ne bi trebalo usmeravati u tom pravcu.

Sa druge strane, najjeftinije ploče, da, imaju problem start/stop rada na malim snagama, ali već smo utvrdili da već kod srednje klase taj problem uopšte ne postoji, (prikazano u videu u prvom postu teme).

Swift22, čak i Gorenje indukcione ploče rade odlično. Kroz temu, imamo neke dileme oko Beko. Ali sve od preko 300-400€ za 4-zone ugradnu ploču radi odlično.
Cena je funkcija fancy dizajna, veličine grejnih zona i mogućnostima njihovog kombinovanja, dodatnih funkcija, garancije, brenda...

Sa Miele nema greške, ali i Bosh, Elektrolux, AEG rade odlično, pogotovo u rangu svojih cena.
Videh danas da i Samsung ima indukcione ploče. Siguran sam da nisu loše, plus 5 godina default garancija. Ima je i od 7.2kW.

javlja se samo prilikom rada velikom snagom istovremeno na dve zone koje su na istoj fazi? Jel?!? Realno gledano, to je nešto što je veoma teško inicirati i primetiti, a još je manje nešto što zaista smeta u radu.
Primetim kad kuvam kafu :) Tad koristim onu najmanju ringlu (gore desno) i uvek na 9 da provri. Ako se u isto vreme nešto kuva i na ringli dole desno bar na 7, eto meni nervoze. I zbog zvuka i zbog tog pulsiranja. Inače, izbegavam koliko god mogu da ih koristim istovremeno.
Da budem iskren, istina je da mojima u kući to i ne smeta; čuju zvuk kad se tako uključi ali kao OK je. Tako da ima i do mene problema :)
Nervira me ustvari što to nisam znao kada sam kupovao. To je i jedan od razloga što sam sada skeptičan prema svim Bosch uređajima.

Poslednja izmena:
NShappy, nemam nikakvog iskustva sto se tice indukcionih ploca. Za cijenu od 1500€ sam pitao kako bih sigurnije izbjegao probleme sa pulsiranjem koji se spominje kroz temu. Ako se za 300-400€ moze naci jako dobra ploca sa 4 zone, ukljucujuci i flex zonu, jos bolje :)

Da li je kod ploca od 7,2kWstruja na 3 faze obavezna, ili ce i na monofaznoj raditi bez vecih problema? Koju je bolje uzeti i koje su prednosti i mane ploce od 3,7kW i 7,2kW?

Za 400-500eur ima dobrih, ali eto moraju se praviti neki kompromisi. Većini to ne smete, drugi tvrde čak da i nema toga (ili ne primete). Prema Bosch servisu, to je uobičajen način rada za njihove ploče. Ovde sam i citirao njihov odgovor.
Više nisam siguran ni da li zavisi i od konkretnog primerka. Svejedno mi je jako krivo što nisam znao za te stvari, da bolje istražim pre kupovine.

Gorenje ploče nikad nisam video, ali prema ovom videu, bar poneki njihovi modeli su problematični kao i Beko modeli.

To je i jedan od razloga što sam sada skeptičan prema svim Bosch uređajima.

NShappy, nemam nikakvog iskustva sto se tice indukcionih ploca. Za cijenu od 1500€ sam pitao kako bih sigurnije izbjegao probleme sa pulsiranjem koji se spominje kroz temu. Ako se za 300-400€ moze naci jako dobra ploca sa 4 zone, ukljucujuci i flex zonu, jos bolje :)

Da li je kod ploca od 7,2kWstruja na 3 faze obavezna, ili ce i na monofaznoj raditi bez vecih problema? Koju je bolje uzeti i koje su prednosti i mane ploce od 3,7kW i 7,2kW?

To pokušavam da naglasim, nasuprot desp-ovim tvrdnjama, NISU samo ploče od preko 1500€ valjane za kupovinu (što provejava kroz njegove postove).
Na stranu što još uvek ne znamo da li i kod njih ima pulsiranja.
Insistiranje na tom problemu će navesti ljude da u potpunosti izbegavaju indukcione ploče.

I da razdvojimo pulsiranje na većim snagama, (koje je generalno, samo subjektivna smetnja), od predugih start/stop perioda na malim snagama koje vidimo na najjeftinijim indukcionim rešoima i na nekim Beko pločama (koji zaista prave problem za duga i spora krčkanja). To su dve potpuno različte osobine ind. ploča.

Swift, pročitaj temu od početka. Ispisali smo skoro sve o vezivanju ploča kao 1f i kao 2f.
Uvak vezuj na najveći broj faza koji ploča podržava.

Ок доста сам збуњен са свим могућим коментарима па бих питао овако. Да ли постоји нека плоча од ~300 евра која нема приметних старт-стоп проблема при коришћењу 2 површине на 60-70%. (Никад не користим више одједном на макс плус једнофазни ми је прикључак)

Kupi bilo koju Bosh ili Elektrolux.
Niko nije probao sve ploče na tržištu da bi mogao dati smislen komentar. :(

Što se tiče rada na 1f priključku, ne znam kako će se ponašati. Nisu predviđene tako da rade.

Poslednja izmena:
Sve jedno, svi su isti iz te niže klase. Uzmi onaj neki Gorenje što bude oko 4000din.

Ako ćeš višu klasu, ima Xiaomi neki model već spominjan ovde u temi.

Tog Xiaomija nema već duže vreme , barem u Mi Srbija. Ja čekam da se pojavi u Lidlu, ali nikako, imaju inače 3 modela čini mi se i bilo ih je ranijih godina.

Onda je Gorenje ICM2000 za oko 4000din (koliko bude na akcijama (koje su jako česte baš za taj model)) možda i ponajbolje što se može naći.
Imamo ga na poslu, 10-ak kafa dnevno, plus poneke viršle/supicu/jaja/kukuruze odradi odlično. :p

Svi ti single zone indukcioni rešoi su zapravo identični, i razlika u radu gotovo i da nema. Gorenje je odlično dizajniran i izgleda zantno skuplje od ostalih u toj klasi.
Znam da Ikea ima model koji je obično oko 80€, i radi identično kao i svi low budget modeli.

Da li je neko koristio Tefal IH2018? cini mi se da ima vise opcija.

Postovanje za sve clanove foruma na ovoj temi.U fazi sam nabavke ugradne rerne i ploce,a jako se malo razumem.U kuci mi je vecina uredjaja Beko i generalno sam zadovoljan.Na par mesta,izmedju i ostalog i na ovom forumu sam video da se Beko ugradna ploca ne preporucuje.Vecina mi je rekla da u izboru izmedju staklokeramicke ploce i indukcije odaberem svakako indukciju.Nisam do sada imao dodirnih tacaka sa njom.Ono sto mi je konkretno predlozeno je Elektrolux ploca EHH6240ISK.Zanima me misljenje onih koji poznaju problematiku,da li je ova ploca zadovoljavajuca?Tog nekog cenovnog ranga,do 35000,preko toga ne bih isao.I predlog za rernu do te neke cene bih molio.Hvala unapred.

Onda je Gorenje ICM2000 za oko 4000din (koliko bude na akcijama (koje su jako česte baš za taj model)) možda i ponajbolje što se može naći.
Imamo ga na poslu, 10-ak kafa dnevno, plus poneke viršle/supicu/jaja/kukuruze odradi odlično. :p

Svi ti single zone indukcioni rešoi su zapravo identični, i razlika u radu gotovo i da nema. Gorenje je odlično dizajniran i izgleda zantno skuplje od ostalih u toj klasi.
Znam da Ikea ima model koji je obično oko 80€, i radi identično kao i svi low budget modeli.
Mozes mi reci kakvi su mu senzori na dodir, imam jednu gorenje vagicu na kome su takodje senzori - upravljanje na dodir ali jako loseg kvaliteta, da li si imao nekih problema?

Ako će ti biti od koristi, imamo iskustvo sa Gorenje od pre 11-12 godina, obična Simplicity, sa katastrofa neosetljivim tasterima na dodir, dok sad imamo njihovu indukciju od 2017, reaguje munjevito, kao telefon. Nadam se da više i ne postoje onaive kakva nam je bila stara ploča, baš loše.

OK, nasao sam samo jedan kratak video na Youtube na kome mi deluje kao da kasni odziv.

Mozes mi reci kakvi su mu senzori na dodir, imam jednu gorenje vagicu na kome su takodje senzori - upravljanje na dodir ali jako loseg kvaliteta, da li si imao nekih problema?

Imamo jednu kod kuće što nosimo na putovanja, i jednu na poslu što se kuva kafa 10-ak puta svaki dan. Senzori rade odlično.

Uzeo sam je, uputstvo je dosta lose. Moze mali info, vidim i na sajtu je neko pitao a nisu mu odgovorili, sta znaci L na displeju? Kad zavrsim kuvanje i sklonim posudu i dalje radi jedno minut pa se iskljuci i ostaje L. Da li dok tako radi radi samo ventilator ili i indukcija? Da li da je iskljucujem iz uticnice ili da je ostavim tako? Kakva je praksa, posto do sada nisam koristio? :)

L stoji stalno. Ne obraćaj pažnju.
Ne moraš je iskkjucivati iz struje. Možeš, eventualno, ako ideš iz kuće na više dana.

Ima li neko Xiaomi indukcionu ploču? Sviđa mi se što nema mesa sa strane i odgovara mi izgled. E, sad; je l' stvarno termo senzori funkcionišu na foru kad detektuju temperaturu da automatski regulišu jačinu impulsa prema definisanoj snazi? U smislu, stavio sam nešto na 60° i kod obične bi postojala mogućnost da poklopljena šerpa prekipi, da li bi to bio i ovde slučaj? Kad prebacim na 200 ili 400W, onda to sa mestimičnim pauzama nije to i opet moram da bdim nad njom. Npr. ako je limit za 200W određeni broj stepeni ploče, je l' ona za to vreme ne radi sve dok se ohladi i tek onda nastavlja sa radom?

Au bre, šta birate te (naj)jeftinije indukcione rešoe?!? Svi rade isto. Sve na maloj snazi imaju vidljive start/stop periode.
Onih par "funkcija" tipa održavanje temperature nećete korisititi nikada, jer radi loše. Kod svih. Možda tajmer ima smisla.
Ali ono, izbor prženje/kuvanje/piletina/riba je besmisleno, samoi komplikuje komande. Vi ne znate šta ona tačno tada radi.
Izbor snage je jedina korisna funkcija.

Ima po netu nekih egzotika sa IC kontrolom temperature i PID regulacijama, ali to nema kod nas da se kupi.

Gorenje i slične tog dizajna su u prednosti tek toliko što je cela ispod jedne staklene ploče što em lepše izgleda, em se cela jako lako čisti, em ako nešto baš iskipi ne završi u dugmićima. I nije glomazna kao neke.

Xiaomi ima odlične fičere, ali se veoma retko pojavi u prodaji. I jača je cena.

• Like
Reagovanja: uji
Da, ali ako me je Bauerova koštala 5,5k a Xiaomi bude 8 ili 9k, nije mi problem da dam skoro duplo, ako osim praktičnosti i nudi neku korist tj. da stavim na tiho, poklopim, bavim se svojim stvarima i kad posle par sati se to istišti ili ukrčka, da završim sa tim. To mogu sa staklokeramikom, ali ne polazi mi za rukom na indukciji, a zgodna je tokom leta.

Da naravno, Xiaomi jeste daleko daleko bolja ploča, i vredi razlike u ceni.

Ali mislio sam u postu na ove razne od oko 4-5-6000din, a kada nisu na akcijama i u pogubljenim radnjama znaju i ti da idu i do 9-10 hiljada dinara. Sve one su iste, iste kineske ploč(ic)e u njima.

Ja se zaleteo da kupim Ikeinu, i srećom je tada nisu imali u radnji (inače je oko 80€).
Na kraju ispalo da je isto što i najjeftiniji Vortex, osim malo boljeg dizajna.

Gorenje je bio odličan izbor na akcijama za oko 4500din.

Uzeo sam Gorenje za 4200, ima po toj ceni. Uzeo sam u metalcu, poslali su mi papiric da treba da odnesem da overim garanciji u njihovu radnju, uz to je i neki stampani racun koji doduse ima potpis i pecat, pa ne znam da li moram da se cimam za overu, mislim da po zakonu treba da mi priznaju u slucaju garancije kad imam racun? Inace gledao sam prvo taj bazzar za indukcionu, pa se javio tamo kupac da mu nisu poslali racun.
Ne bih uzimao te noname marke fox-vox i ostalo, imam losa iskustva. Cilvercrest iz lidla kakav je sto se tice kvaliteta, da li je nesto bolji?

Nazad
Vrh Dno