Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

@dejca
Mozda zato sto je reso manje povrsine. Standardna ploca je sira pa je mozda dovoljno 0,5 da uzima vazduh.

Sad mi kaze ortak koji ima neku belu gorenje indukcionu plocu da mu nisu ostavili nikakav prostor za hladjenje ali da cuje samo povremeno ventilatore.
Videcu u uputstvu kod mene kako pise posto se cesto pale.
Neka javi jos neko kako mu rade ventilatori, znacilo bi mi posto sam pre dva meseca opremio novu kuhinju.

Pročitaj uputstvo za ploču, tamo bi trebalo da piše da je buka ventilatora očekivana. E sad kolika je ta buka, to teško neko može da ti kaže. Moja Electrolux se isto čuje, ne uvek i ne mnogo, ali na momente bude malo glasnija.
Pozdrav

Nije iritirajuci zvuk i nije buka, samo se cuje cesto pa proveravam da li je to normalno kod indukcije. Mozda je svaki proizvodjac drugacije resio hladjenje.
Moja je Miele, ne znam napamet tacan model. Videcu svakako u uputstvu jer ne bih da joj skratim zivotni vek.

Svaka ploča ima ventilator koji uvlači vazduh i drugi ventilator koji izvlači vruć vazduh. Ako ti je rerna ispod ploče tu se stvara vreo vazduh od rerne dok radi i ventilator radi non stop kako bi ohladio ringle, jednostavno se ploča kasnije sama isključi ili izbaci neku grešku. Ja sam zbog toga napravio dodatni element i odvojio rernu od ploče, sada tih problema nema, a bilo ih je dok to nisam uradio. Ventilator radi non stop kada ti je ringla na max, ako je staviš da se pali gasi onda se hlađenje aktivira redje. Nadam se da sam ti malo razjasnio.

Hvala, jasnije je ali meni retko kad radi rerna i ploca. Zato ovo i pisem jer ne znam koliko se cesto pale ventilatori drugima i da li je to ok.
Kada je ploca na max mislim da se pale i ventilatori na max. Kada je negde na sredini jacine rade pri manjim obrtajima ali kao da rade konstantno.
Verujem kad nesto ne bi bilo u redu da bi radili uvek na max.
Pogledacu svakako u uputstvu da li ostavljeno dovoljno mesta za hladjenje.

Sad razmišljam, on odozdo uzima vazduh i za to ima dovoljno prostora ali vidi kakvo je stanje na drugom kraju gde izlazi topao vazduh.

QUOTE="ericm, post: 7358514, member: 42373"]
Bas sam hteo da pitam koliko se cuju vama ventilatori na ploci i da li je to normalno posto mi je ovo prvo iskustvo sa indukcijom.
Koristim je zadnja 2 meseca i ne bih se nikada vracao na obicnu staklo keramicku plocu.
Kod mene se upale fanovi ako ukljucim boost kad stavim kafu. Tek kad krene voda da vri upale se na kratko dok ne sklonim dzezvu.
Kad kuvamo rucak i stavimo zajedno dve serpe na recimo jacinu 5-6, cujem da fanovi sve vreme rade ali ne na najvisoj brzini.
Ispod indukcione ploce imam 0,5cm razmaka za hladjenje.
Moze li info nekog strucnijeg da li je ovo dovoljno?
Evo i slike u prilogu:

Pogledajte prilog 473325
[/QUOTE]
Vidm da ti se vidi ventilator i ispod ploce, to jest prelazi preko njene debljine, meni ne, nego je ravan sa njom, barem na ovoj Gorenje. Sto se ventilatora tice, moraju se paliti i posto meni fioka ne ide skroz do zida pa kruzi vazduh, dok u drugoj je manje prostora izmjedju ploce i fioke i zna da mi se ugrije escajg. Kada zavrsim, samo izvucem fioku ili tokom kuvanja je odskrinem

Videcu veceras kad budem grejao nesto da li izlazi topao vazduh jer to nisam do sada primetio.
Ima jos dodatnog prostora izmedju kucista gde je hladjenje i pocetka rerne sto se ne vidi na slici.
Procitacu veceras i uputstvo, najsigurnije je tako ali verujem da jednostavno indukcija tako radi i mora da se hladi.

Kod mene radi ventilator non stop kada je ringla na max (9), kada recimo kuvamo ručak i smanjimo na 4-5 ventilator se pali povremeno, ohladi i ugasi. Ne radi na svim pločama isto ventilator, nekome se gasi nekome smanje jačinu ali princip je isti, ohladiti ringle ili ringlu kako ne bi stradala elektronika.

Proverio sam, imam svuda ostavljeno i vise nego dovoljno prostora za hladjenje osim sto sa prednje strane preporucuju prorez od 2cm a kod mene je 0,5.
2cm bi bilo i previse, videla bi se rupa.
Kroz ovaj prorez koji imam se vidi ceo kuler sa fanovima, u toj je visini, nije ugusen. Do pocetka rerne ima poprilicno prostora. Sinoc kad smo spremali veceru sam testirao, fanovi se vrte na niskim obrtajima, ispod dela ploce gde je serpa ili tiganj izbacuje topao vazduh a pored gde nema serpe je hladan.
Kod mene nije klasicna ploca sa 4 ringle nego je podeljena u dve zone. Jedna zona je kao 2 ringle i ume da se aktivira cela zona kad stavim vecu serpu ili tiganj pa se i zbog toga upale fanovi da bi ohladili sve to.

Prilozi

• KM_7564_FL_MIELE_Induction_Cooktop__42076.jpg
    KM_7564_FL_MIELE_Induction_Cooktop__42076.jpg
    379.4 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Posle podnetog zahteva, bio nam je serviser danas. Zamenice nam elektroniku indukcione i trebala bi da bude opet u redu neko vreme bar, ali skrenuo je i on paznju na premalo prostora za cirkulaciju toplote i da su problemi verovatno od zagrevanja...

***, neko je pomenuo da podignemo celu radnu plocu u kuhinji - to nam je prevelik pohuhvat i bar za sad ne bismo to radili.

Sa druge strane, ako ploca sa zamenjenom elektronikom opet rikne, ne znam da li vredi ici na drugog proizvodjaca..? Nas malo ta bela boja ogranicava, pa sam video samo dva modela od Gorenja (kao nas trenutni i jos jedan, prakticno iste cene oko 50k), kao i jedan od Bosch-a, oko 90k. Da znam da ce ta ploca od Bosch-a biti trajnija i nece imati slican problem - uzeo bih i nju.

Pa kad opet budemo menjali kuhinju, videcemo sta cemo, ali verovatno nece rerna i ploca biti u istoj vertikali.

Jedino stoozes da uradis a da bude jeftinije je da promeniš raspored fioka, da element donji sa fiokama pomeriš levo ili desno kako ne bi fioka bila odmah ispod pločea da na to mesto dodje element sa vratima, ako me razumeš.

Pozdrav društvo, mala pomoc. Fox reso nece da greje manje dzezve (milim na promer/precnik) takodje one malo vece loncice/dzeve i kada ukljuci grejanje nece na manje od 2000w da greje.
U čemu moze biti problem?
Hvala

Pozdrav društvo, imam gorenje indukcioni reso od 2000w i prezadovoljan sam, ali imam problem sto tiganj ikea sensuell 28cm ne može da se ugreje na njoj nikako. Postoji li neki drugi indukcioni rešo na kom bi radio taj tiganj? Kontam da je problem veći prečnik tiganja od 28cm..

Da li reso prepoznaje tiganj ili on ga prepoznaje, ali ne moze da ga ugrije?

Nije problem veličina nego je tiganj možda od aluminijuma.

Prepoznaje tiganj, radi normalno ali ne zagreva uopšte, na 200c ga zagreje kao da je 80c. Sličan problem je isto sa ikea 365+ 28cm tiganj. Neravnomerno greje, jedna strana tiganja je uvek toplija od druge. (jaja bacim na tiganj i tortilja preko, kad okrenem uvek je jedna strana rešija dosta od druge)

A i na dodir se oseti razlika, na jednu stranu te ispeče u sekundi a na drugoj je samo vrelo

Ne znam da li bi pomogla veća indukcija ako postoji uopšte veći indukcioni rešo, nešto gledajući po internet prodavnica deluje mi da su svi rešoi istih dimenzija... ili da poklonim nekome te 28ice i kupim 24cm ti anje.

Dno na oba tiganja je aluminijum između nerđajućeg čelika.

Za indukcijske tiganje preoručujem Metro, imaju liniju za profesionalce.

Pozdrav svima, zelim da kupim indukcionu plocu i dopala mi se Beko HII 68811 NT, deluje mi zanimljivo i drugacije sa dosta opcija. Citala sam da se na modelima od pre par godina na manjim snagama primecuje paljenje i gasenje kao sa videa iz prvog posta. Da li neko ima iskustva sa ovom plocom i da li se mozda do sada nesto promenilo po tom pitanju kod Beko ploca? Takodje, zanima me kako funkcionisu ove Flex zone, da li se plali sve u pravougaonom obliku iako ja stavim okrugli sud i da li to onda znaci da je potrosnja veca i da se ploca bespotrebno greje. Nigde nisam uspela da nadjem video ili da procitam recenziju za konkretno ovu plocu, a u prodavnici sam mogla da vidim samo ugasenu plocu, pa bi mi znacilo vase misljenje i iskustvo.
Takodje, Beko ploce imaju HobToHood tehnologiju a nije mi najjasnije kako to funkcionise i da li treba da se kupi poseban aspiratoor sa tom opcijom?

Prepoznaje tiganj, radi normalno ali ne zagreva uopšte, na 200c ga zagreje kao da je 80c. Sličan problem je isto sa ikea 365+ 28cm tiganj. Neravnomerno greje, jedna strana tiganja je uvek toplija od druge. (jaja bacim na tiganj i tortilja preko, kad okrenem uvek je jedna strana rešija dosta od druge)

A i na dodir se oseti razlika, na jednu stranu te ispeče u sekundi a na drugoj je samo vrelo

Ne znam da li bi pomogla veća indukcija ako postoji uopšte veći indukcioni rešo, nešto gledajući po internet prodavnica deluje mi da su svi rešoi istih dimenzija... ili da poklonim nekome te 28ice i kupim 24cm ti anje.

Dno na oba tiganja je aluminijum između nerđajućeg čelika.
Neodgovarajuće posuđe.

Kvalitetne šerpe i lonci, prohrom, koje bi svaka kuća trebala da ima jer je to nešto što se ne menja godinama, radi na svakom tipu šporeta perfektno.

Moja preporuka za uloženo dobijeno je Mehrzer kad je na akciji.

Pozdrav svima, zelim da kupim indukcionu plocu i dopala mi se Beko HII 68811 NT, deluje mi zanimljivo i drugacije sa dosta opcija. Citala sam da se na modelima od pre par godina na manjim snagama primecuje paljenje i gasenje kao sa videa iz prvog posta. Da li neko ima iskustva sa ovom plocom i da li se mozda do sada nesto promenilo po tom pitanju kod Beko ploca? Takodje, zanima me kako funkcionisu ove Flex zone, da li se plali sve u pravougaonom obliku iako ja stavim okrugli sud i da li to onda znaci da je potrosnja veca i da se ploca bespotrebno greje. Nigde nisam uspela da nadjem video ili da procitam recenziju za konkretno ovu plocu, a u prodavnici sam mogla da vidim samo ugasenu plocu, pa bi mi znacilo vase misljenje i iskustvo.
Takodje, Beko ploce imaju HobToHood tehnologiju a nije mi najjasnije kako to funkcionise i da li treba da se kupi poseban aspiratoor sa tom opcijom?

Ovo je napredniji model Beko ploče, i gotovo sigurno radi kako treba na manjim snagama, bez vidljivih prekida.
Za taj rad sa prekidima, znamo da su obavezni kod single zone rešoa, i kod najjeftinijih 4zone ploča.

Flexi zone rade kako treba, okrugli sud bez problema, greje se samo sud. Nije veća potrošnja.

Indukciona ploča van površine na kojoj sud leži se uopšte ne zagreva, ona sama od sebe. Zagreva se indirektno od toplote posude koja je na njoj.
Dakle, toplota se indukuje u sudu, a ploča će se ugrejati onoliko koliko ju ugreje sud, samo na mestu gde posuda stoji.
Može to biti dosta tokom dužih kuvanja, ali ipak je i dalje daleko manje nego kod staklokeramičkih ploča gde se toplota stvara ispod ploče, pa onda prenosi na sud. Staklokeramička ploča će uvek biti daleko jače zagrejana nego posuda, dok je kod indukcionih obrnuto. Samim tim, na samoj površini indukcione ploče ništa iskipelo i prosuto ne može baš da se zapeče/ugljeniše i da bude teško za čišćenje.

Pozdrav društvo, imam gorenje indukcioni reso od 2000w i prezadovoljan sam, ali imam problem sto tiganj ikea sensuell 28cm ne može da se ugreje na njoj nikako. Postoji li neki drugi indukcioni rešo na kom bi radio taj tiganj? Kontam da je problem veći prečnik tiganja od 28cm..

To je baš veliki tiganj, a indukcioni rešoi su poznati da imaju prilično male indukcione zone (da bi mogli da rade i sa manjim šerpicama i džezvama).
Samim tim, indukcioni rešo će zagrevati samo jedan manji deo tvog (gigantskog) tiganja. Postoje i veći indukcioni rešoi, ali su oni velika retkost i spadaju u profesionalnu opremu.
Cena je proporcionalno nebulozna, ako ga i nađeš negde.

Ugradne indukcione ploče sa više zona imaju i veće te zone, dve ili bar jednu.
Taj problem možeš rešiti eventualno da tiganj znatno duže zagrevaš na manjoj snazi, da se ceo tiganj i ploča, celi zajedno progreju prenošenjem toplote.
To može da potraje, čime se malo gubi smisao indukcije, jel?

To što ti zagrevanje nije na sredini, proveri da li ti je sredina tiganja baš na sredini indukcione zone?!? Nacrtano je na samoj ploči
Taj tiganj je velik, i mož' biti da si ga smaknuo prema gore, da imaš pristup komandama. Nanišani da sredina tiganja jeste na sredini grejne zone indukcjie, pa vidi kako radi.

Ovo je napredniji model Beko ploče, i gotovo sigurno radi kako treba na manjim snagama, bez vidljivih prekida.
Za taj rad sa prekidima, znamo da su obavezni kod single zone rešoa, i kod najjeftinijih 4zone ploča.

Flexi zone rade kako treba, okrugli sud bez problema, greje se samo sud. Nije veća potrošnja.

Indukciona ploča van površine na kojoj sud leži se uopšte ne zagreva, ona sama od sebe. Zagreva se indirektno od toplote posude koja je na njoj.
Dakle, toplota se indukuje u sudu, a ploča će se ugrejati onoliko koliko ju ugreje sud, samo na mestu gde posuda stoji.
Može to biti dosta tokom dužih kuvanja, ali ipak je i dalje daleko manje nego kod staklokeramičkih ploča gde se toplota stvara ispod ploče, pa onda prenosi na sud. Staklokeramička ploča će uvek biti daleko jače zagrejana nego posuda, dok je kod indukcionih obrnuto. Samim tim, na samoj površini indukcione ploče ništa iskipelo i prosuto ne može baš da se zapeče/ugljeniše i da bude teško za čišćenje.
Hvala puno na detaljnom odgovoru!
Onda ce to definitivno biti moj izbor, a za aspirator cu jos da proverim, verujem da postoji neko objasnjenje kako se povezuje sa plocom ako je moguce uopste sa ovim modelom.

Hvala puno na detaljnom odgovoru!

Mislim, ne znam za konkretan model Beko ploče. Pišem generalno za te modele sa flexi zonama.
Po ceni gledano, taj Beko je u rangu skupljih ploča, za kojih par modela znam da rade kako treba.

Pozdrav društvo, jedno pitanje: Imam malu ugradnu ploču dimenzija 29 x 52 cm (sa 2 zone za kuvanje), menjam donje elemente kuhinje pa bih da je ugradim poprečno, tako da mi elementi budu dubine oko 45 cm (umesto 60 cm). Da li je ovo izvodljivo?

Skoro sam nabavio taj tiganj i primetio da se ugreje do neke temperature a zatim se smanji indukcija automatski. To se dešava samo sa ovim tiganjom. Mislim da mnogo akumulira temperaturu i da senzor u samoj indukcionoj misli da je prevelika temperatura pa zato smanjuje indukciju. Rezultat je takav da može da se prži u njemu ali traje duže nego sa običnim tiganjom.
Inače u pitanju je velika kuhinjska indukciona ploča Gorenje.

Koje posuđe se preporučuje za rad sa indukcionom pločom, nešto što je ok, što ima da se kupi kod nas, i da nije papreno skupo.
Sutra mi stiže indukciona ploča Beko HII64400SMT. Baš nema ništa na netu o tom konkretnom modelu. AKo neko ima baš tu ploču veoma me zanima kakva su mu iskustva.

Ja kupujem u Lidlu posude i dobri su a povoljni, od šerpi do tiganja. Samo gledaj koje podržavaju ibdukciju, ima kod njih posuda koje ne podržavaju indukciju, ta posudja mahom imaju alu dno. Najbitnije je samo da posude nema aluminijumski dno, sve ostalo radi bez problema.

Gledaj i da bude deblje dno.

Koje posuđe se preporučuje za rad sa indukcionom pločom, nešto što je ok, što ima da se kupi kod nas, i da nije papreno skupo.

Metalac, njihovi inox sudovi su odlični.

Ovi neki drugi sudovi, sa keramičkim premazima, sve je vrlo slično. Lidl su ok.
Takvi su uglavnom od aluminijuma, tako da obavezno proveri da su induction ready (dno je sendvič čelika i alu).
I gledaj da su generalno, što deblji materijal, bar dno.

Nazad
Vrh Dno