Šta je novo?

Imtel - reputacija i iskustva?

Na osnovu svega recenog covek moze da zakljuci samo jedno. U Imtel-u MP funkcionise odlicno... Dobre cene, ljubazni prodavci, super brzo resavanje reklamacije. Ovi pricu mi je potvrdilo nekoliko drugara koji tamo redovno kupuju po 1-2 komponente.

E sada, u VP stvari stoje prilicno drugacije... pri tom ne mislim na VP i robu koju Imtel prodaje stvarno velikim firmama (tu ne znam kako rade) vec mislim na firme/ljude koji nabavljaju od njih robu u vrednosti par hiljada evra mesecno i sl.
Konkretno ne znam ama bas ni jednog sitnijeg prodavca opreme koji ce reci ista dobro o Imtel-ovoj veleprodaji. Mene licno zaboli glava kada vidim da imam reklamaciju na nesto iz Imtel-a. Reklamacije se razvlace neretko po 2 meseca (sto je potpuno van zakona o potrosacima, ako uopste iko dilere tretira kao potrosace... izgleda neki misle da dileri sluze da se razdeli sumnjiva roba). Meni se desilo da kupim 5 procesora i da svih 5 ne rade!!!!! Verovatnoca za to je NULA, potpuno je jasno da su mi prodali pokvarene procesore i cekali da okrnjim neki u silnim montazama/demontazama (jer ko bi pomislio da ima 5 neispravnih procesora) pa da mi kazu NEMA GARANCIJE!!!
O prici sa cenama da i ne pricam, ploca npr u MP kosta 63e, a u VP 61... to je zaista sjajan popust za bolje kupce... ili npr. hard MP 136.2 VP 135.1
I sve ovo nije bitno jer je covek pitao da li da kupi u MP racunar u Imtel-u i svi su mu rekli da slobodno kupi, ali mislim da bi vi trebalo da se zamislite zasto svi vasi dileri imaju istu losu pricu o vama i ako stvarno maloprodaja toliko malo ucestvuje u prometu to znaci da 90% vasih klijenata ima lose misljenje o vama... Meni licno vise ne pada na pamet da kupim VP robu iz imtela, ako mi nesto bas treba pre cu kupiti u vasoj maloprodaji po krajnjoj ceni da bi imao tretman kao covek a ne kao poslednje g.... i zaradicu 2e manje na toj konkretnoj komponenti koju BAS nigde ne mogu da nadjem...

Ako sam malo preterao izvinjavam se i ocekujem da me neko ko je radio iole duze sa Imtel-om u VP demantuje...

Ja sam dugo godina kupovao u Imtelu kao diler. Mislim da im je otvaranje showroom-a pun pogodak! Mnogo ljudi tj vecina zeli da vidi i da pipne hardver pre nego sto ga kupi i to je u tom smislu prava svar. Devojka koja tamo radi je zaista fenomenalna. Dosta zna i nista joj nije tesko. Decko je OK, vidi se da tu i tamo ide u teretanu jer malo malo pa pipa pektoralise i triceps ali nema veze sve je to ok kad se radi na masi...:)
Cene su odlicne i da sumiram - o MP sve najbolje.
VP je druga prica. Uvek sam imao osecaj da je nekako bolje ici u MP nego imati status dilera i ici u VP. Nekako smo bili gore kao neka stoka koja je dosla na pojilo. Necu sad da iznosim neke socne price ali sve u svemu nisam bio zadovoljan ljubaznoscu i znanjem. Ustvari znanje je bilo na najnizem mogucem nivou. Cesto se desavalo da se daju (s predumisljajem) neispravne komponente i to stvarno ume da frustrira. Postojale su i neki kodovi pri davanju hardvera....znate na sta mislim..

OT: kao covek koji ovde dolazi ne tako cesto i uglavnom da nesto procita i nauci, a retko ima ste (pametno) da napise, mogu da primetim da je nivo kulture i pristojnosti na vrlo visokom nivou. bojao sam se da se thread ne pretvoti u pjluvacinu i bash sam iznenadjen :trust:

respect

Kada bi se u svakom topicu o nekoj firmi pojavio neko sa info "iz prve ruke" (u ovom slucaju i malo blize :d ), bilo bi mnogo manje "pljuvanja".

Naravno, ima firmi koje prate "svoje topice", ali kada procitaju sta se pise "bolje da se pravim da nisam video"...

Broz je dao lepo objasnjenje za VP....kao da smo mi odlazili tamo zbog zaposlenih,...umesto da budu na usluzi...

mdobri je napisao(la):
Meni se desilo da kupim 5 procesora i da svih 5 ne rade!!!!! Verovatnoca za to je NULA, potpuno je jasno da su mi prodali pokvarene procesore i cekali da okrnjim neki u silnim montazama/demontazama (jer ko bi pomislio da ima 5 neispravnih procesora) pa da mi kazu NEMA GARANCIJE!!!
Sumnjam, iz čisto praktičnih razloga: ko bi se time zamajavao? U veleprodaji važe neki drugi redovi veličina, drugačija je organizacija i ne muva se istom logikom kao na malo. S obzirom da se prodaje 200-300 komada procesora DNEVNO niko ne bi organizovao zaveru zbog nekoliko komada. Ovo je verovatno davni slučaj kad su dolazili procesori s Dalekog Istoka u OEM (tray) pakovanju i dešavalo se da stignu neispravne serije. Tada se i inače dvaput mesečno slao pun sanduk na reklamaciju. Dakle, suviše ih ne zanima da tako jajare, već je pravo pitanje 'a zašto ste uopšte uvozili procesore iz sumnjivih izvora?'. Za mene odgovor 'pa zbog par evra bolje cene inače dileri odu kod drugog, dakle oni sami su tako hteli' ne pije vodu. Onda je pre par godina sklopljen ugovor sa AMDom o zvaničnoj distribuciji i uvoze se samo zavarena box pakovanja s trogodišnjom garancijom.

Što se tiče tretmana manjih dilera, čuo sam i ovakve i onakve priče. Opet se ograđujem da nemam veze sa VP ni informacije iz prve ruke. Ali koliko znam 20tak firmi otkupljuje 80% uvoza a preko 600 firmi otkupljuje preostalih 20% uvoza. Svejedno, dileri koji kupuju za par hiljada evra mesečno treba da dobiju dužno poštovanje makar ih to koštalo nešto više cene ako se ovako ne isplati raditi s njima. Zbog shvatanja redova veličina uvoznik koji pravi milion evra prometa mesečno može odmah da zatvori radnju jer to ne pokriva troškove. Treba mu znatno više, par hiljada jeste kap u moru, ali kap po kap...

Sad su u modi krupniji dileri koji su uložili veće pare, drže svoj lager i po više prodavnica. Prošlo je vreme prodaje iz stana uz lager spiskove na stolu, pa kad se nađe kupac (poznanik, komšija, rođak...) trk do distributera. Takav način je bio vrlo isplativ kad su na falš 'izjave o repromaterijalu' komponente 'isprane' u knjigovodstvu na izmišljene (tada neoporezovane) konfiguracije i prodavane poznatom kupcu bez računa, tj. glavna zarada je bila na zakidanju poreza. Od uvođenja PDVa i poreza na računare više ne može da se naplati takva 'usluga' pa su se mnogi našli u rebusu šta ustvari da naplate (od servisiranja se slabo živi, od sitnog programiranja isto).

Dok je ranije distributer imao stalan lager, oslanjao se na mnogo sitnih dilera i njihove vezice, mogao da im zadovolji tražnju (i uzimao veći procenat zbog rizika držanja lagera kod sebe) sada se to malo pomerilo pa lager drže veći dileri a distributer samo uvozi količine (i uzima manji procenat) dajući na odloženo plaćanje. Sada je traženija roba uglavnom rasprodata unapred (još dok se carini) a za sitne dilere ne ostaje više kad god im zatreba. Evo, moj najveći problem u prodavnici je što teško čupam šta mi treba iz uvozne kvote sopstvene firme (!?) pa sam u stalnom sukobu s veleprodajom koja sve zanimljivo unapred nekom obeća. Jedino sam oteo pre neki dan sve 6800GS kartice, stiglo samo 5 komada pa nisu znali kako da podele (ima sedam komercijalista u VP)... :d

Vrh Dno