Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Tebe duže za porez kvartalno i to što je bio dug tih 10 dana kamata vozi i dalje, sledećom uplatom samo skidaš svoj dug za porez a mojom uplatom za dva kvartala samo sam skinuo dug za odredjeni period pa ajmo ispočetka kamata na dug. Kada si poslednji put proveravao stanje? Ko zna od kada se to vuče a moj primer je 2018-2020.
Jednostavno svakom zakasnelom uplatom i to zaokruženom na veću cifru ideš u dubiozu a ako uplaćuješ tačno dubioza još veća. Odeš u Opštinsku poresku upravu i uzmeš listing i dalje je na tebi da listaš kad si šta uplaćivao.
Da dodam na e-porezi duže te isto i kao paušalca i kao fizičko lice, prikazuje istu cifru ali nije duplirano, prošao kroz to.

Ja nemam dug, samo mi je bilo interesantno. Po kalkulatoru treba vise od 12 godina da bi kamata bila tolika na glavnicu od 3300, a to ne moze biti po zakonu kao ni to o cemu ti pricas, da kamata vozi i dalje i nakon uplate (kako kamata na dugovanje ako dugovanja vise nema?).
Jedino ako namerno idu na to, kao Infostan pre 5-6 godina, pa ko nema uplatnice mogu da ga oderu kako hoce. Ja npr. ne znam da li imam dokaze i za prethodnih 5-6 godina a sigurno nemam za 10-12.

Možda imaš dugovanje + kamatu, ti uplatiš samo sredstva u visini glavnice oni prvi namire kamatu od onda ostatak glavnice tako da ti ostane deo glavnice i dalje kao dug i tako redom...

Prvo se namiruje glavnica, a ako pretekne onda ostatak se knjiži na kamatu (ako postoji kamata). Svakom uplatom se namiruje dug sa prvim rokom dospeća tako da nema ništa od otpisa duga zbog zastarelosti ovde.
Dok ne vidi celu istoriju zaduženja i uplata može samo da se nagadja.
Takodje možda su obaveze za porez ranijih godina bile veće (pr. imao si više nekretnina) pa je zato i kamata ovolika, ali opet kažem dok se ne vidi istorija tj kartice iz prethodnih godina ništa ne možes da znaš.

Da li mogu da tuzim izvodjaca radova jer mi nikada nije izdao racun za sve sto je radio? Naime, unajmio sam odredjenu firmu koja se bavi adaptacijom i renoviranjem objekata. Nasao sam ih na instagramu, dogovorili smo sve uzivo i sve je to odradjeno prosle godine ali neke stvari su ostale nedovrsene. Bila je prica da ce zavrsiti da bi sada stigli do toga da me covek kulira i ne javlja se vise.

Pa posto se on pravi lud, onda da probam i ja, pa me zanima da li mogu da podnesem tuzbu za to sto je sve radjeno na "crno" da tako kazem? Pare je dobijao na ruke, doduse dao mi je neke priznanice ali ne znam koliko to znaci nesto po zakonu. Firma postoji, registrovana je, a dokaza imam i vise nego dovoljno da je njegova firma radila sve.

Ako je rata za porez 1000din i uplati se na vreme a na uplatnici naznaci "prva rata za porez 2024", kako to moze da se knjizi na kamatu ili glavnicu eventualnog prethodnog dugovanja, po kom zakonu? I koliko onda treba da cuvamo uplatnice ako nema zastare?

Ja npr. placam 2 puta godisnje po 2 rate, pre roka i sigurno imam i nesto preplate (iako se u resenjima ne vidi a ne ide mi se do poreske da proverim), ali da preskocim jednom isao bi dug na to dok se ne izmiri, onda bi pretpostavljam ostala samo kamata do opomene. Pod uslovom da u poreskoj radi neko ko zna, a ne kao moj bivsi komsija koji nije znao da koristi ni Excel.

Poslednja izmena:
Zašto bi išao u poresku, kad možeš da proveriš stanje na LPA?
Pozdrav

Nemam sertifikat, a nisam ni mislio sad vec dogodine, pred rok za prvu ratu, bas da vidim sta je s preplatama posto uvek uplatim vise.
Ovde https://www.kamatica.com/vodic/pore...e-to-skoro-nikada-ne-desava-evo-i-zasto/72056 kazu da zastareva vec posle 5 godina
rok zastarelosti od pet godina teče u principu ukoliko Poreska uprava u periodu od pet godina ne preduzme nikakvu aktivnost.

Ta aktivnost, kako dodaje, podrazumeva slanje opomene ili pokretanje nekog postupka naplate.
posle 10 i ako pokrenu a ne naplate, ali da i pored toga (hohstapleri) pokusavaju naplatu duga starijeg od 10 godina, sto valjda znaci da moramo da cuvamo dokaze 10 godina? Ili je dovoljno 5?

Ja sam se na LPA prijavljivao bez sertifikata.
Ako nešto nisu menjali, verovatno možeš i ti.

Da li mogu da tuzim izvodjaca radova jer mi nikada nije izdao racun za sve sto je radio? Naime, unajmio sam odredjenu firmu koja se bavi adaptacijom i renoviranjem objekata. Nasao sam ih na instagramu, dogovorili smo sve uzivo i sve je to odradjeno prosle godine ali neke stvari su ostale nedovrsene. Bila je prica da ce zavrsiti da bi sada stigli do toga da me covek kulira i ne javlja se vise.

Pa posto se on pravi lud, onda da probam i ja, pa me zanima da li mogu da podnesem tuzbu za to sto je sve radjeno na "crno" da tako kazem? Pare je dobijao na ruke, doduse dao mi je neke priznanice ali ne znam koliko to znaci nesto po zakonu. Firma postoji, registrovana je, a dokaza imam i vise nego dovoljno da je njegova firma radila sve.
Ako ćeš baš sve po zakonu da li si prijavio radove nadležnom organu? Da li si sačinio ugovor o izvođenju radova....dužan je da ti izda račun ali ako je sve crno šta će ti onda račun? Naravno da možeš da tužiš ali se upitaj da li vredi to tvojih resursa?

Sta bi morao da ima ugovor kao fizicko lice?

On je unajmio firmu da mu izvrsi odredjene dogovorene usluge koje nisu izvrsene.
verovatno je usmen dogovor bio ali ako moze da dokaze da nije ispunjeno ono sto je dogovoreno i placeno itekako moze da ga tuzi i dobije.

U svakom slucaju toj firmi nikako ne ide u prilog tuzba privatnog lica jer nemaju mnogo nacina da izbegnu velike troskove, jeftinije im je da zavrse posao nego da plate po tuzbi.
u oba slucaja je u dobroj poziciji. Samo ne sme pristajati na usmene dogovore!

Dobio sam ponudu mailom gde pise sta je sve obuhvaceno i garanciju na izvedene radove 2 god. Od te garancije nema nista, nisu nista uvazili sto su zeznuli pod izgovorom da nije do njih sto je jedan zid napukao itd, vec do zgrade.

Svakako cu se konsultovati sa advokatom nego sam prvo hteo da vidim da li uopste mogu nesto da uradim po tom pitanju.

Добар је почетак што имаш њихову понуду коју су ти упутили мејлом али је много важније да докажеш да су они извршили спорне радове.
Ако планираш да идеш тим путем ово је ситуација за адвоката али пази и да те неки адвокат не превари јер ако немаш чврсте доказе да су они радили код тебе мислим да нећеш моћи да оствариш своја права а мораћеш и да надокнадиш све судске трошкове.

Добар је почетак што имаш њихову понуду коју су ти упутили мејлом али је много важније да докажеш да су они извршили спорне радове.
Ако планираш да идеш тим путем ово је ситуација за адвоката али пази и да те неки адвокат не превари јер ако немаш чврсте доказе да су они радили код тебе мислим да нећеш моћи да оствариш своја права а мораћеш и да надокнадиш све судске трошкове.
Snimio sam vec sve, njihove objave na instagramu i datume, kao i projekat koji im stoji na sajtu zajedno sa datumom koji je bio tog dana kada sam snimao, a imam i prepisku sa njim. U krajnjem slucaju, arhitekte mogu da potvrde da su oni izvodili radove.

Malo je to rekla kazala, ali opet moze tebi da se obije o glavu. Kao investitor ako si radio bilo kakve izmene na promeni stabilnosti,sigurnosti tipa rusenje zidova, promena instalacija itd., potrebna ti je gradjevinska dozvola, a samim tim i prijava radova. To ako nisi prijavio mozes dobiti lepu kaznu.
Druga stvar je dokaz o radovima. Ukoliko ste sve usmeno dogovorili, gotovo je ne moguce dobiti na sudu ako nemas bar neki pisani trag. Ti tvrdis jedno on drugo. On moze da kaze da je uradio sve kako si trazio i sta ste dogovorili, a da to sto sad trazis su naknadni radovi. Uzimajuci u obzir nase sudove verovatno neces docekati presudu.
Za ubuduce sve na papiru, bar mail ,napravis predmer radova (sa detaljnim opisom radova) i cena po poziciji. i obavezno avansna uplata pa se delimicno uplacuje ostalo do zavrsetka radova. Ostavis odredjeni iznos koji mu uplatis tek nakon primopredaje radova.
E sad sto se tice priznanica ne znam sta su, da li za radove ili materijal. Ako su za izvrsenje usluga onda mogu da posluze kao dokaz da je radio. Ali opet sta je radio to je pitanje. On ce tvrditi da je uradio sve, a ti ces tvrditi kontra. Jedino ako ces da se svetis pa se posavetuj sa advokatom ko bi platio vise kazni

Ja svakako i ne zelim da ga tuzim da nije izveo radove do kraja, vec da je to radio na crno i time zakinuo drzavu za porez. Svestan sam da je tesko dokazati da nije uradio sve, doduse mogu za klimu da dokazem jer imam pecat od servisa koji je ugradio. Imam i vise nego dovoljno dokaza da je on radio moj stan, a ako bude potrebno imam i svedoke. Radove nisam prijavio, ne znam ko danas to radi kada se renovira stan u zgradi. Zidove nisam rusio, instalacije su menjane.

Imam ponudu na papiru, imam priznanice gde mi on napismeno potvrdjuje koliko sam mu para dao i kad. Placao sam iz delova ali eto, za poslednje sam se zeznuo. Cak mi nije toliko do para koliko do njegovog ponasanja gde se ne parvio lud i iskulirao sve.

Kako sam ja saucesnik ako sam zahtevao racun, a on mi nije izdao?

Izdaće ti račun i naplatiti i 20% pdv, imho.

Dobio sam neku opomenu od poreske koja nema veze s mozgom 🤯 duga (glavnice) nema 100%, kamata suluda, kao da se skuplja jedno 15 godina a ne pise nista o zalbi vec samo da mogu u roku od 5 dana da raspravim 😮 preko podneska, mail-a ili licno. Jel to po sistemu ko-je-jaci ili ako-prodje-prodje i samo-posteno-pa-ko-koga-*****e?
Pogledajte prilog 472678
Kao sto rekoh, ovo nema veze s mozgom i skuplja se ne 15 ali 14 godina 🤬, u odgovoru na mail bez blama kazu:
"Analizom pregleda stanja na računima obveznika za posmatrani period utvrđeno je da uplate utvrđenog poreza na imovinu nisu vršene u roku dospeća (akontativnih ili konačnih) što je prouzrokovalo obračun kamatе i naplatu istih u 2012. i 2015. godini., uz napomenu da u 2011. godini izvršena uplata nije bila dovoljna za namirenje utvrđene obaveze poreza na imovinu za 2010. i 2011. godinu."

a kamata je inace smesna, evo za 5 dana i na tu sumu samo 6din
kamata.png
Nego sta me sad zanima a malo je urgentno (sutra istice rok od 5 dana), zalba na opomenu ne moze jer ce odbiti kao neosnovanu, samo bih bacio pare na taksu, ali sta moze, zahtev za otpis po osnovu zastarelosti ili za povracaj (uplatim sve pa trazim razliku) ili mozda neki prigovor uz zahtev po osnovu zastarelosti.
Ako zalba na poresko resenje ne odlaze izvrsenje, da li ovi zahtevi, prigovori na opomenu odlazu ili mora neki zahtev za odlaganje? Cak i da pustim da ode na prinudno, moracu onda prigovor o zastarelosti kad krenu u naplatu.

Pozovi se na apsolutnu zastarelost naplate poreskog duga, koja nastupa posle 10 godina, to je definitivno i protiv toga ne mogu da imaju nikakve argumente, jer je to APSOLUTNA zastara, samo im skreni pažnju da veoma dobro znaš šta je apsolutna zastarelost. Dakle, bilo koja poreska obaveza i kamate u vezi te obaveze, koje su recimo nastale npr. u maju 2014. godine definitivno zastarevaju istekom kalendarske poreske 2024. godine (31.12.2024.). Sve obaveze nastale počev od 01.01.2015. godine pa do 31.12.2015. godine će zastareti tek 31.12.2025. godine.

Kako sam ja saucesnik ako sam zahtevao racun, a on mi nije izdao?
Nisi saučesnik, ti si u krivici ako si izvodio radove bez građevinske dozvole ili odobrenja za izvođenje radova iz člana 145 Zakona o planiranju i izgradnji.
Adaptacija postoji kao termin u zakonu, renoviranje ne.
Samo za tekuće održavanje ne treba nikakav papir.
Šta si zaista radio, ne znam.

Pozovi se na apsolutnu zastarelost naplate poreskog duga, koja nastupa posle 10 godina, to je definitivno i protiv toga ne mogu da imaju nikakve argumente, jer je to APSOLUTNA zastara, samo im skreni pažnju da veoma dobro znaš šta je apsolutna zastarelost. Dakle, bilo koja poreska obaveza i kamate u vezi te obaveze, koje su recimo nastale npr. u maju 2014. godine definitivno zastarevaju istekom kalendarske poreske 2024. godine (31.12.2024.). Sve obaveze nastale počev od 01.01.2015. godine pa do 31.12.2015. godine će zastareti tek 31.12.2025. godine.
Koliko sam razumeo mail dug je iz 2010. (otkud znam, ko jos cuva uplatnice od pre 14 godina) a uplata iz 2011. nije pokrila porez za 2010. i 2011. a onda su 2012. i 2015. 😕 poceli da obracunavaju kamatu?
Da li pozivanje na zastarelost odlaze izvrsenje? Video sam da je zahtev za reprogram odlagao ali su izmenili pa vise ne odlaze https://assets.kpmg.com/content/dam...ova-poreska-praksa-u-naplati-poreza-final.pdf
Ako dobro tumacim, po ovom clanu zakona ne bi smeli da prebacuju uplate na prethodna dugovanja, po redosledu dospevanja se naplacuje samo ako ima vise vrsta poreza a ne samo jedna?
Redosled namirenja

Član 70

Poreski obveznik određuje prilikom uplate vrstu dugovanog poreza koje plaća.

Raspored uplaćenog iznosa vrši se po sledećem redosledu:

1) iznos glavne poreske obaveze;

2) kamata;

3) troškovi naplate.

Ako poreski obveznik duguje plaćanje više vrsta poreza, a uplaćeni iznos nije dovoljan za plaćanje ukupnog poreskog duga, pojedine vrste poreza naplaćuju se po redosledu njihovog dospevanja.

Kod poreza iz stava 3. ovog člana koji dospevaju istovremeno, naplata se vrši srazmerno učešću pojedinog poreza u ukupno dospelom poreskom dugu.

Ako je iznos uplate po osnovu poreza veći od dugovanog iznosa, iznos preplate može da se koristi za namirenje obaveza po istom osnovu koje kasnije dospevaju.

U slučaju iz stava 5. ovog člana, na zahtev poreskog obveznika:

1) namiruje se dugovani porez po drugom osnovu;

2) vrši se povraćaj, ako nema dospelih obaveza po drugom osnovu.

Zahtevom iz stava 6. ovog člana ne smatra se opredeljenje poreskog obveznika da mu se izvrši povraćaj poreza na dodatu vrednost iz poreske prijave za porez na dodatu vrednost.

U slučaju kada se u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost vrši povraćaj poreza, poreskom obvezniku se vrši povraćaj umanjen za iznos dugovanog poreza dospelog po drugom osnovu.

Poslednja izmena:
2015. su dobar deo uplate prebacili na kamatu, otud i povecanje duga glavnice na ~3500 i rast kamate do trenutnih skoro 7000din.
2015.png

Kada si u minusu svaka uplata ide prvo na pokrivanje kamate a ako ostane nešta pokrivaju zaduženje za porez. Kad kamata debelo prevazidje godišnje zaduženje za porez i vode računa o zastarevanju šalju opomenu u zadnjem trenutku. Tako je bilo do sada a sad vidim da šalju opomene ako nije izmiren porez za ovu godinu (svejedno da li delimično ili u celosti) sa obračunatim dugovanjem za porez i kamatom sa rokom plaćanja od 5 dana.
Inače odavno postoji kazna za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu za koju verujem da do sada nisu primenjivali ali ne da miriše već smrdi da će se redovno primenjivati.

Kako prvo kamatu kad gore lepo pise:

Raspored uplaćenog iznosa vrši se po sledećem redosledu:
1) iznos glavne poreske obaveze;
2) kamata;
3) troškovi naplate.

A i to pokrivanje kamate su primenili samo 2 puta u 14 godina, jednom dugovanje za kamatu bilo 28din oni skinuli 277, drugi put kamata bila 1501 a skinuli 2091.

Najvaznije pitanje je ipak da li smeju da rasporedjuju redovne uplate na dug (stvarni ili izmisljen) umesto na aktuelne i sta je efikasnije, zahtev za otpis po osnovu zastarelosti ili za povracaj pogresno naplacenog poreza ili neki prigovor?

Nazad
Vrh Dno