Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Ja se plasim da ratel u tom slucaju ne moze da pomogne vise od toga da ti omoguci raskid ugovora bez penala. Ali to nije ono sto vecina nas zeli. Kao prvo mnogi i nismo pod ugovornom obavezom. Kao drugo nemamo alternativno resenje za internet provajdera.

.... IZ POUZDANIH IZVORA ZNAM DA RATEL IDE PONAOSOB DA ISPITA TAKVE PROBLEME.[/B] Mozemo ih samo naterati da na kraju odbijaju nase zalbe.

.

Evo ja garantujem da im sistem provere nije dobar.
Kada su majstori u ormaricu u zgradi prespojili kablove, devojka iz susedne firme nam je napravila račun preko 8.000 dinara pozivajući horoskop. Za ostale brojeve ne znam šta je bilo čije. Žalimo se Telekomu, oni kažu nije njihova greška. Žalimo se Ratelu, oni kažu PITALI SMO MTS, oni kažu da nije njihova greška. A meni se majstori koji su prespojili pogrešno, izvinjavaju, kaže nije njihov reon, pa nisu znali šta je šta(?!).
Na kraju sam jos jednom opsovao sistem i platio račun da mi ne bi svakog meseca gasili ADSL, dok ne pozovemo i prijavio da je račun pod reklamacijom, pa nas uključe za pola sata.
Devojka koja je napravila račun je dobila otkaz po potpuno drugom osnovu i ne mogu ja da potražujem novac od firme koja nije ništa pogrešila, jer su majstori na moje oči prevezali kablove u ormaricu za koji će se ispostaviti da je pogrešan.

Pre par dana dolazio tehnicar zbog sporog neta, na kraju zamenio modem, ali tada su se zakljucali neki kanali na tv-u. Nije strasno jer su ti kanali bili u promo periodu koji je odavno istekao ali je zakljucan i jedan sto nije trebao. U pitanju je deciji/crtani kanal za koji sam veoma zainteresovan, kada sam zvao kazu nije u mom/start paketu, a na na sajtu pise da jeste. Posle ubadjivanja i njihove provere preko call centra ispada da jeste u paketu i opet ce covek doci kuci da vidi sta nije u redu. Izgleda da je problem do zakljucavanja a ne instalacija, koje su provereno ok. I taako cekam opet da dodje tehnicar da vidi-ne znam sta.Ispadaju kao ekspeditivni ali nemaju pojma o tehnici i radu mreze....

Evo ja garantujem da im sistem provere nije dobar.
Kada su majstori u ormaricu u zgradi prespojili kablove, devojka iz susedne firme nam je napravila račun preko 8.000 dinara pozivajući horoskop. Za ostale brojeve ne znam šta je bilo čije. Žalimo se Telekomu, oni kažu nije njihova greška. Žalimo se Ratelu, oni kažu PITALI SMO MTS, oni kažu da nije njihova greška. A meni se majstori koji su prespojili pogrešno, izvinjavaju, kaže nije njihov reon, pa nisu znali šta je šta(?!).
Na kraju sam jos jednom opsovao sistem i platio račun da mi ne bi svakog meseca gasili ADSL, dok ne pozovemo i prijavio da je račun pod reklamacijom, pa nas uključe za pola sata.
Devojka koja je napravila račun je dobila otkaz po potpuno drugom osnovu i ne mogu ja da potražujem novac od firme koja nije ništa pogrešila, jer su majstori na moje oči prevezali kablove u ormaricu za koji će se ispostaviti da je pogrešan.

10 000 din. napravio racun pre mnogo godina pozivajuci za vizu Grcku ambasadu u Francuskoj ulici (verovatno zakazivanje). Naravno MTS zvao da opomene i da pita sta se desava.
Naravno na bezobrazluk smo anulirali taj racun, jer automat je bio u kvaru i izbacivao je zauzeto. Mislim da tad Ratel nije ni postojao.
Treba biti malo bezobrazan i ostriji, inace ima da te prosetaju.

Necu da buden neprecizan, verovatno se jos neko opekao za isti problem kod tog automata, pa je i to doprinelo da Telekom anulira racun.
A to sto se tice tih zica, doziveo sam u skorije vreme i ja da meni greskom skinu zice iz ormara (5 dana nisam imao telefon), ne bi me ni cudilo da su me prespojili sa nekim drugim!!!!!

Ali opet da se vratim na temu, sto se tice barem mog slucaja, kada sam se ja zalio ratelu, obavestili su me da je neko zaista morao da ode i da to proveri za tu zalbu.

Poslednja izmena:
идемо даље.. нисам због обавеза стигао јуче.. али нигде не журимо... тиха вода, брег рони...
----------------------------------------
Поштовани г. Каљевићу,

....

----------------------------------------
пошто је форум јавни, нећу да објавим текст који сам посало... чекам одговор...

шта мислите да саставимо једно писмо и проследимо медијима?

Sto se medija tice, ne znam kako to ide, mozda poslati neki dopis B92 (O2) iil sta vec, ali kao sto rekoh da sacekamo jos dan dva, da se oglasi ratel na poslate mailove pa onda da gledamo sta dalje.

Ljudi, da vas uputim!!!
Ako vec idete kod ratela, nemojte se zaliti za nat, posto to ne utice na ISPORUKU usluge.
ISKLJUCIVO ALI ISKLJUCIVO se zalite ako:
1) Imate problema sa signalom, a SBB nije resio u predvidjenom roku
2) Ako je ipak sve u redu sa isporukom signala, da li internet radi! (packet loss itd). Ako imate packet loss - nemate pravilnu isporuku usluge.
3) AKO STE BILO GDE OSTECENI U ISPORUCI PO PROTOKOLU (CITAJ - THROTTLOVANJE - zakinut torrent, ftp itd) to vam isto spada u ne isporucivanju usluge. Za sada provajder mora da ima sve otvoreno preba bilo kom protokolu.
4) Ako imate pikselizaciju na tvu - NE ZALITI SE DA NEMATE ODREDJENE KANALE PO SEMI, BICETE ODBIJENI.
5) Ako vam telefonska usluga ne radi, ili naprasno promenjen broj bez obavestenja (a imate potpisan paket za telefonsku uslugu) imate prava zalbe.
6) UPTIME interneta mora biti odredjeni - iako ste rezidencijalni korisnik, zasigurno nije zagarantovan 99.9% uptime, ali zasigurno mora biti preko 80% (nije pouzdan tacan podatak, treba po ugovoru naci tacan podatak).
7) Ako ste malo napredniji korisnik, a niste dobili strucnu podrsku (ne mislim na prvi nivo podrske gde pitaju da li lampice na modemu svetle), imate prava zalbe na zadnji nivo
podrske, i cak po pitanju rutiranja sopstvenog interneta i odredjenih usluga. Primera radi imate problem prema linku ka Francuskoj (moja situacija iz telekoma), bio je los download, Telekom je bio duzan da ispita rutu. Cak i ako zelite sopstveni (kupljeni) modem da zakacite, podrska mora da vam to omoguci.

Opet napominjem - udarate u zid sa cgnat-om, dobijate genericke odgovore, koji su cak predvideli i ugovorom. To cak i ne utice oko kvaliteta isporuke interneta, ali nazalost degradira kvalitet usluge. Udarajte po ISPORUCI USLUGE, SAMO I AKO SAMO IMATE TAKAV PROBLEM. NE IZMISLJAJTE SOPSTVENE PROBLEME, IZ POUZDANIH IZVORA ZNAM DA RATEL IDE PONAOSOB DA ISPITA TAKVE PROBLEME. Mozemo ih samo naterati da na kraju odbijaju nase zalbe.

Moje iskustvo je kada sam se zalio ratelu oko isporuke telekomovog vdsl-a, ratel je preporucio da se obnovi ugovor, ali na najmanji moguci (samo fiksni, ali morala je obnova na 2 godine). Tako da, eto vam realnog recepta sta mozete uraditi povodom vaseg problema.

Zapravo NAT utice na kvalitet interneta. Internet nije samo bleja po stranicama (sto je uglavnom), FTP ili slicno. Internet je mreza i radi isto kao i svaka mreza, bilo kucna ili cak u firmi. Samo na mnogo rasprostanijem nivou. NAT-ovanjem se gube mnoge stvari. Kao sto je direktan pristup tvojoj kucnoj opremi. Pocevs od kompa/servera, kamera, NAS-a, kucnog obezbedjenja...itd. A dodatna naplata za staticku IP adresu je samo pokazatelj da ti internet nije u potunosti isporucen. SBB nije firma, pa da ti administrator zabrani odredjene stvari na kompu, kao i izlaz van interne mreze. SBB mora da isporuci internet u potpunosti funkcionalan. Ako ti zabranjuje, pravi probleme i sl. sam krsi svoj ugovor.
Ratel, koliko god je regulatorno telo, ti isti imaju likove koji se blage veze ne razumeju u internet.

Ista situacija je u SAD(USA), sa ovom internet neutralnoscu. Donosioci odluke su isto glupaci, pa cak i da ih nema, mito i korupcija na delu. Cak su mnogi ljudi, ukljucujuci i kreatora interneta, pokazali da internet nije samo bleja po netu, Netflix i sl. Internet je mreza. A ti sta ces da stavis na tu mrezu i gde ces da pristupas sadrzaju ili uredjajima, to je samo sastavni deo toga. Stavi te u sporu traku, throttluje ti net, a ti hoces da povuces podatke sa svog kompa, direktnim pristupom. Zamisli, nesto se desilo, a moras da povuces projekat koji je tezak stotine MB, pa cak i koji gigabajt? A zbog net neutralnosti, pa cak i ovog NAT-ovanja, imas usporen ili cak ne mozes da pristupis.

Jednom recju, placas poluproizvod. A sa druge strane svi ti "garantuju" da imas slobodan i netaknut net.

Poslednja izmena:
Opet, ne slazem se sa tobom, i par stvari koje si cak napomenuo nemaju veze sa istinom.
Kao prvo NAT ne utice na brzinu interneta, niti si throttlovan od strane sbb-a. Imam i ja projekte, cak i da povuces 10 gb, povucices u punoj brzini (cak i zavisi od brzine servera koji ti salje podatke). Opet nat samo utice da ne mozes da pristupis spoljnoj ka unutrasnjoj mrezi, ali ipak je resiv problem (adresa, vpn, tunnel).

Zasigurno necu raditi backup baze podataka iz moje mreze, zamisli da imas 10 gb da skines, i posle 10 gb da uploadujes. Sa srecom da uploadujes 10 giga. Zakupim fino vps sa 100/100 mbps i obavim posao. Sada mi pricate da svi ovde korisnici sa maksimalnih 8 mbps uploada ce se osevapiti da odrade neki posao, i da im bas posao zavisi od toga.
Kome zavisi posao i ima zaradu - neka bude u stanju i da plati adresu za svoje potrebe, tu nemam razumevanja ni sazaljenja - i ja placam svoje.

Sve dokle uzimate "jeftiniji" internet za rezidencijalne korisnike (a citaj jeftiniji znaci bilo koji paket cak i najskuplji po cenovniku za fizicko lice), dobijaces ono sto dobijas.
Cim budes bio u stanju da kesiras 200 evra mesecno za 30/30, iliti cak 4500 eur za 1gbps/1gbps dobijaces ono sto si zaista naumio, cak i sa privilegijom rutiranja svoje mreze.

Ono sto ti garantuju to ti ispunjavaju, tebi zaista nista nije obustavljeno. Bilo koji protokol da upotrebis, nemas restrikciju.
Da napomenem, NAT-om se degradira kvalitet interneta, ali nije istina da se degradira KVALITET isporuke istog. I dalje dobijas paket za ono sto si platio.

A drugo nesto degradira brzinu tvoj interneta a to su RUTE. Koliko su "strucni" ovde korisnici, vise bi trebali da se zalite na iste, posto imate 5-6 hopova samo da izadjete iz SBB-ove mreze ka spoljnoj.

не слажем се стефкев... звучиш као Владан из СББа ;)
треба написати и послати писмо... Данас, Политика, Блиц, Н1, Пинк, Б92.. сви..... ајде направићу 'драфт' ових дана па шаљем на пп кога интересује...

@novakno1 Niti sam Vladan niti sam iz SBB-a. Moj stav je da ako imate posao i zaradu, i zavisite od toga, budite spremni da platite resenje, posto resenje postoji. A da zaista nemate internet, tu se slazem, treba se zaliti.
A svako ko mi kaze da je to preko skupo(610 din mesecno), to mi porucuje koliko je ozbiljan u svojim poslovnim namerama.

Poslednja izmena:
Stefkev, poslovnu upotrebu sem tebe niko nije pominjao. Za poslovnu upotrebu i treba da platiš debelo. Ovde se samo žalimo da nam je ukinuto nešto što smo kod IKOM-a imali bez dodatnog plaćanja. Neka gospoda iz SBB-a umanje cenu usluge koje nam isporučuju za 610 dinara, koliko naplaćuju javnu adresu koju smo kod IKOM-a imali besplatno, i sve je u redu. Kome treba javna adresa doplatiće tih 610 dinara, kome ne treba neće i niko nije oštećen.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

немам посао од куће.. имам 'клауд драјв/сервер' који сам сам направио, који ми служи да бекапујем слике и снимке са телефона.. мени и мојој драгој.. ништа комерцијално.. довољно безбедно и сигурно... јер су то углавном слике наше деце...
треба ми за личну некомерцијалну употребу... дакле да ми треба за посао, наравно да би платио 'премијум' услугу...

pa sad, brzina torenata i generalno p2p direktno zavisi od tih portova. mislim da je cak i za ftp u nekim slucajevima bitno

Ja sam iza 2 nat-a. Jedan dobijam iza modema, drugi iza rutera. Nisam primetio da sam zakinut za brzinu torrenta. Mozes biti zakinut da ne mozes da seedujes, ali ne da leechujes.
Brzina ti zavisi od ruta, posto to moze da odredi. Ti tehnicki placas brzinu prema ISP-u, sto znaci ako si zakupio 100 mbps do sbb-a, imaces, a preko od sbb-a nema garancije.
Izvinjavam se sto ovako sporadicno pisem poruke, molim moderatore da ne brisu.

@novakno1 ok, smatras se obicinim rezidencijalnim korisnikom, ali opet imas potrebu. Smatram da doplata od 610 din nije bas tolika premium usluga, a pritom stedis da ne platis neku zaista uslugu koja se bavi cuvanjem fajlova (dropbox, neki vps itd itd).
Da ne ulazim u statistiku ko sta gde placa skuplje, a da nije potrebno (cigare itd itd, a 610 din se klasifikuju kao 2 paklice cigara).

@bobster - ali ipak imate upotrebu i potrebu, pa makar i bila privatna. Sto se tice smanjivanja, to se obratite njima, opet kazem nisu trazili cca 600 eur za adresu, nego cca ~4.5 eur, ako nekome preko treba.

EDIT (krajnji) Nemojte misliti da sam na strani sbb-a, ili da sam njihov clan da ih branim. Obican sam korisnik, ali sa mogucnoscu zarade iz fotelje.
Budite prizemni ako hocete nesto realno da izdejstvujete. Upravo sam vam dao formulu da ISPORUKA INTERNETA(USLUGE) se klasifikuje kao ozbiljna povreda ugovora, ali ne i NAT, a to se smatra delimicnim degradiranjem kvaliteta usluge.
Sto se mene tice, zelim vam svu srecu da izdejstvujete da svi dobijete ono sto zelite, ali u realnosti ono sto zelite kosta 610 din.
A do tad, dok ne izdejstvujete ono sto treba, ili koristite ono sto imate, ili doplatite. To su vam jedina ponudjena resenja.
Moze biti samo gore, a pod tim gore je da ukinu i prodaju tih adresa, ili cak da poskupi. Ili cak se dosete da vam naplacuju i saobracaj (a trenutno smo svi flatrate). A ja koliko znam kad ISP kupuje adrese, kupuje i saobracaj za tu adresu.

Poslednja izmena:
Ti nisi nista shvatio sto sam napisao. Pisao sam o dvema odvojenim stvarima.

1. NAT
2. Net neutrality

A zajednicko ponasanje ljudi koji stoje iza toga je slicno, pa cak i isto.

Cak nisi ni shvatio sta je internet.

Da ti pojasnim ponovo.

Internet je MREZA kompjutera i/ili uredjaja koji imaju mreznu kartu/uredjaj za mrezu.

Postoji par stvari: internet, intranet i extranet.
Jedina razlika je to sto je jedno otvorena mreza, drugo zatvorena, trece zatvorena ali samo sa pristupom pojedincima prema intranetu.

Da ti sad ne objasnjavam ponaosob sve i svasta sto se tice mreze, izvoli neke osnove mreze: http://www.networking-basics.net/types-of-networks/

Znaci, kada tebe neko stavi iza NAT, ti nisi direktno vidljiv na mrezi. I to nije stvar brzine koju si kupio, ima veze sa punim funkcionisanjem mreze.
Ti ne mozes da pristupis uredjajima iz svoje mreze, samo zbog istog.

Postoje dve stvari koje mi sada padaju na pamet, kao dodatni problem NATovanja.

1. Policija ima problem prilikom pronalazenja pocinioca, jer mnogi dele istu javnu adresu: https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/closing-online-crime-attribution-gap-european-law-enforcement-tackles-carrier-grade-nat-cgn

2. Jedan napravi problem na nekom forumu i sve iza te adrese banuju.

Sto se tice hopova, to je sve stvar mreze kako je uradjena i od izlaza ka. Nista novo, mora tako. I brzina ce uvek zavisiti od ruta. To se zove matematika i fizika. Isao ti 100 km/h, do nisa ti treba 3 sata, do Tokija ti treba nekoliko dana.

I ne poredi pljuge ili bilo sta, a vezano za doplatu staticke adrese. Nekome je to hrana ili bilo sta trece kao potreba. Nekome nije cilj da zakupljuje storage na netu, niti VPN niti ista trece. Jer ga to ne zanima. A nije potreba da se placa nesto sto neko negde napravi problem.

"Cim budes bio u stanju da kesiras 200 evra mesecno za 30/30, iliti cak 4500 eur za 1gbps/1gbps dobijaces ono sto si zaista naumio, cak i sa privilegijom rutiranja svoje mreze."
Izmisljas ga za svih 4500 eur. Mi ovde pricamo o osnovnom netu kod kuce.

Napravis problem, a kao resenje se koristi naplata. Iliti nacin kako od nekoga da izmuzes dodatne pare. To isto kao i sa registracijama za slova sa kvacicom. Ne, ne postoji problem. Niti ga je ikada bilo. Jedini problem je kolicina IPv4 adresa, ali za to postoji resenje. Zove se IPv6.

E sad, problem je sto je svima jeftinija varijanta da se kupe uredjaji za NAT. Osim ako ih vec nisu imali. Skuplja je da se predje na IPv6. S obzirom koliko se para mlati, tesko da je to problem. Alavost je problem. Kapitalizam je problem. To su realni problemi koje su ljudi napravili.

I ono sto je receno, ljudima kojima su potrebne IPv4 adrese, neka ih oslobode zbog stvari gore navedenih. A kome je primat visenje po FB, YT, online novinama i gomilu gluposti, njih neka stave iza NAT.

Ono sto je bitno u celoj prici jeste rasprodaja IP adresa koje je IKOM imao. To se sa malo logike u mozgu zna. Nama korisnicima je time ucinjena steta. Jer odjednom sva funkcionalnost necega je prestala da radi.
I ako pomislis na "a sta ako si sve nasetovao, a odjednom ti se dinamicka promeni, pa opet ne mozes da pristupis?". Ne, to ne radi tako. Kada se proverava leasing (DHCP), gleda se ko je sve i dalje prikacen i njima se ne dira ista. Oni koji su iskljuceni, ne dodeljuje se. Tek kada se prikace, dodeljuje se slobodna adresa iz opsega. Jedino da nestane struja na vreme duze od leasing, pa da se promeni adres

Samo jos jedna stvar, za tvoje znanje, a tice se SBB-a. Kada je nastao problem kod mene vezan za modem posle saveta call centra da se fabricki restartuje, pronasao sam stavku koju je trebalo promeniti u konfig fajlu, da se modem pocne ponasati da je u pure modem modu, a ne u gateway modu. Niko nista dve nedelje. Na kraju su isporucili cist modem i lik koji je doneo to, prica da se tamo nalaze ljudi koji uglavnom blage veze nemaju o mnogim stvarima. Ukljucujuci i ubacivanje koda u conf fajl i slanje na modem.

SBB je od samog starta, kod mene kuci, svaki put nervirao (kod zene je IKOM). Sto od naprasnog menjanja kanala, poskupljenja, gubljenja stvari, izmisljanjem usluga koji 90% ljudi ne koristi, a namece im se kroz cenu i sl. stvari.

Poslednja izmena:
Ako imas naprasno menjanje kanala i gubljenje kanala zali se da ti isporuce nove stb-ove.
Meni jesu, i to bez naplate. Dobio sam D3 risivere (ne mini, regularne).

Sto se tice modema, svaka cast, ako imas znanje, podeli kako da nasetujem ubee da radi u bridge modu, posto me ostavlja iza nat-a ka ruteru.

Sto se tice staticke ip adrese, slazem se sve, nisi ti mene slusao, ali sa druge strane - zar je 610 din tolika giljotina, ako imas koristi?! Pa cak i drugi servisi vpn, tunnel itd toliko kostaju na mesecnom nivou. Hocu da kazem da i dalje imas resenje kako da razresis svoje probleme, osim da se nerviras i da pretis sbbu u prazno. Veruj mi, nece ti dati nesto na lepe oci.

I molim te bez vredjanja, imam malo vise iskustva i znanja sta je internet i kako radi, a ako mi ne verujes koliko kosta telekomov internet iliti sbb-ov (1-10 gbps) obrni cenovnik, cak ga imas na benchu, to te nisam slagao.

Poslednja izmena:
Ti nas zezas ovde. Pa normalno da je giljotina ako hoces slican paket ko sto sada imas tel 3 npr. Ekvivalent tome je trio gold od 3700 din plus 610 din adresa ? Normalno da je giljotina naspram 3000 koliko smo ikomu davali i imali adresu.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Pa gospodo, potpisite za trio gold i ustedite. U trio gold bi trebalo da dobijete standardnu adresu. Cak je neko to rekao pre par postova ovde da ko placa jaci paket ostaje mu javna adresa. Pritom dobijate ono sto trazite.
Pre ce biti da vi sami sebe zezate za sitne novce i navlacite sebi gnev, a znate da vam treba. Zasigurno nece SBB u skorije vreme magicno dobaviti jos blok IP adresa i dati sakom i kapom.
Da meni treba usluga - platio bih. A u osnovi ono sto mi treba placam.
U protivnom delim istu sudbinu kao i ostali korisnici.

Poslednja izmena:
платићемо што си досадан... није проблем... али... али тек када се исцрпе сва законска, правна и слична средства....

ти ако не радиш за СјББ... требало би... размишљаш ко они тамо...

@novakno1 ja priznajem da sam prevarant, ali samo govorim kakva je realnost. Jesam za da se zalimo, nisam partybraker!
Ali sa druge strane, vama to treba, sigurno nece dranje na saltersku radnicu/bojkot ne placanja racuna/zalba ratelu resiti akutni problem.

@IgorHW - onda isti rizik imam i ja, nema garancije da ce na mom TEL5 paketu ostati javna adresa, a pritom placam skuplje od bilo kog sbb-ovog najskupljeg paketa. Ni manje ni vise.
Ne mogu vise da pisem postove, pocece moderatori da me brisu.

Poslednja izmena:
Pa gospodo, potpisite za trio gold i ustedite. U trio gold bi trebalo da dobijete standardnu adresu. Cak je neko to rekao pre par postova ovde da ko placa jaci paket ostaje mu javna adresa. Pritom dobijate ono sto trazite.

To opet nije ni zvanično ni garantovano i može da se promeni kao i sada što se promenilo, na kraju ću možda opet ostati bez javne IP, a na skupljem paketu.

ионако ја не разумем твоје писње...
преварант... није реално.. али јеси да се жалимо.. али не верујеш...

нико тебе не тера да радиш нешто у шта не верујеш... и не треба то да радиш...

само немој да причаш да је тако како је и не може другачије... мене нису васпитали тако... за све се мораш борити...

само полако.. чекамо одговор Ратела.. ако ће га бити... чекам и одговор СјББа на одговор на приговор...

полако... колико могу... одвојићу времена за ову борбу...

A ko kaže da ako platiš skuplji paket ostaje dinamička IP da nisi iza NATa,a opet što da gledam u pasulj ako sam na IKOMu imao sve to bez 610din. Pa daću klincu 610 din da kupi čokoladu,a ne nekom Džonu koji došao da me zeza ... Blah smor živi

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
@novakno1 - Samo ti udri druze ako moze drugacije, ali na svoju stetu, niko te ne sprecava. Sbb se vec ogradio oko NAT-a ugovorom.

@Crow011 - nema garancije, to je cak neko spominjao pre par postova. Cak ni za moj isto skuplji paket. To moras da proveris kod samog SBB-a. Potrosite vasa sredstva gde god zelite, samo onda
nemojte pisati ovde kako imate probleme oko NAT-a, i da vam je preskupo, to samo znaci da terate po svome. Problem i dalje ostaje.
To vam je to od mene.

@Crow011 - (da ne pisem novi post). Apsolutno se slazem! Cak i zamena provajdera koji nudi resenja za nas problem je validnije resenje nego voditi polemiku da li treba ili ne treba doplatiti za neke stvari. Ali dok ne dodje Telekom otpika, ostacemo na ovome (barem ja, zato sto nemam sta drugo da uzmem).

Poslednja izmena:
Za 2 god možda više nadje drugo rešenje(provajder)

Kao sto sam i rekao pre, dan,dva pa i tri...sacekacemo odgovore a u koliko oni budu negativni, poslacemo ratelu i inspekciji prigovore a u medjuvremenu odrediti prioritete koje cemo prezentovati doticnima u podrsci. Moramo tacno, medju nama precizirati sta je to sto zelimo i jasno i glasno izaci pred gospodina gospodina iz mog posta. Mislim da bi bilo dobro da nas bude bar destetak ako ne i vise, mozete pozvati u pomoc i komsiju, bravara ili koradziju, totalno nebitno samo da nas je sto vise :)

Zelim slikovito da objasnim svim ljudima koji su dosli na ovaj forum, slucajno ili namerno kako nas SBB tretira u odnosu na IKOM. Kod naseg dragog IKOMa ovakve stvari se nisu desavale jer je svaki korisnik na intenetu bio jedinka, medjutim banda iz SBB je pod izgovorima iz jednog od mojih proslih komentara resio da nas 10,20 ili 100 korisnika stavi pod jednu IP jedninstvenu adresu. To se moze oslikati od prilike dobijanjem ovakvih upozorenja od strane samog servera kome pristupate a mozete videti na slici koju cu okaciti. Da ne bi dobijali takva upozorenja SBB trazi da mu platite 610 dinara. Sve to kod IKOM-a smo imali za dz. U toku ju naravno samoinicijativno skupljanje ljudi, nezadovoljnih korisnika i molim vas sve da nas podrzite i pridruzite nam se u svim daljim koracima. Hvala!Capture.PNG

Ovako prolaze oni koji SBBu argumentavoano objasne stvari vezane za neki problem:Capture 1.PNG

Poslednja izmena:
Rešenje bi bilo ubrzani prelazak na IPv6?
Da koristim SBB internet, doplatio bih tih 610 za statičku, ali razumem ogorčenost korisnika kojima je promena vlasnika ISPa promenila i uslugu.

Neko je gore napisao da postoje rešenja da sve radi i pod NAT. Da, ali uz dodatne akcije korisnika ili troškove. Onda je lakše doplatiti statičku.
Iz ugla starijih ljudi koji ne znaju šta su sve te skraćenice, sumirano, njima je usluga drastično promenjena, jer ne mogu, recimo, da koriste kućni video nadzor ili im sad svako malo traži captcha koji ja često ne prepoznam, a osoba od 60+ neće ni shvatiti da su tamo neka slova.

Dakle, usluga jeste promenjena, ali provajder nije prekršio ugovor. Sad bi bilo fer da uvedu paket gde je naglašeno da korisnik dobija javnu adresu.

Plaćati sada 610din da bih mogao da koristim NAS ,a mogao sam da ga koristim na IKOMu je baš glupo. Nije to 5 adresa to je gomila IP adresa sa IKOMa.

Davno pricah sa nekim zaposlenim u Ikomu i cini mi sea da im je baza korisnika pre preuzimanja od strane SBB-a bila oko 100k korisnika... Nek su po 2 korisnika bila na jednoj ip adresi to je opet 50k IPv4 adresa. E sad, ovo je prosta matematika pa svako koga zanima moze da vidi i izracuna koliko ce SBB da profitira na IP adresama Ikom korisnika.

Nazad
Vrh Dno