Ti nisi nista shvatio sto sam napisao. Pisao sam o dvema odvojenim stvarima.
1. NAT
2. Net neutrality
A zajednicko ponasanje ljudi koji stoje iza toga je slicno, pa cak i isto.
Cak nisi ni shvatio sta je internet.
Da ti pojasnim ponovo.
Internet je MREZA kompjutera i/ili uredjaja koji imaju mreznu kartu/uredjaj za mrezu.
Postoji par stvari: internet, intranet i extranet.
Jedina razlika je to sto je jedno otvorena mreza, drugo zatvorena, trece zatvorena ali samo sa pristupom pojedincima prema intranetu.
Da ti sad ne objasnjavam ponaosob sve i svasta sto se tice mreze, izvoli neke osnove mreze:
http://www.networking-basics.net/types-of-networks/
Znaci, kada tebe neko stavi iza NAT, ti nisi direktno vidljiv na mrezi. I to nije stvar brzine koju si kupio, ima veze sa punim funkcionisanjem mreze.
Ti ne mozes da pristupis uredjajima iz svoje mreze, samo zbog istog.
Postoje dve stvari koje mi sada padaju na pamet, kao dodatni problem NATovanja.
1. Policija ima problem prilikom pronalazenja pocinioca, jer mnogi dele istu javnu adresu:
https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/closing-online-crime-attribution-gap-european-law-enforcement-tackles-carrier-grade-nat-cgn
2. Jedan napravi problem na nekom forumu i sve iza te adrese banuju.
Sto se tice hopova, to je sve stvar mreze kako je uradjena i od izlaza ka. Nista novo, mora tako. I brzina ce uvek zavisiti od ruta. To se zove matematika i fizika. Isao ti 100 km/h, do nisa ti treba 3 sata, do Tokija ti treba nekoliko dana.
I ne poredi pljuge ili bilo sta, a vezano za doplatu staticke adrese. Nekome je to hrana ili bilo sta trece kao potreba. Nekome nije cilj da zakupljuje storage na netu, niti VPN niti ista trece. Jer ga to ne zanima. A nije potreba da se placa nesto sto neko negde napravi problem.
"Cim budes bio u stanju da kesiras 200 evra mesecno za 30/30, iliti cak 4500 eur za 1gbps/1gbps dobijaces ono sto si zaista naumio, cak i sa privilegijom rutiranja svoje mreze."
Izmisljas ga za svih 4500 eur. Mi ovde pricamo o osnovnom netu kod kuce.
Napravis problem, a kao resenje se koristi naplata. Iliti nacin kako od nekoga da izmuzes dodatne pare. To isto kao i sa registracijama za slova sa kvacicom. Ne, ne postoji problem. Niti ga je ikada bilo. Jedini problem je kolicina IPv4 adresa, ali za to postoji resenje. Zove se IPv6.
E sad, problem je sto je svima jeftinija varijanta da se kupe uredjaji za NAT. Osim ako ih vec nisu imali. Skuplja je da se predje na IPv6. S obzirom koliko se para mlati, tesko da je to problem. Alavost je problem. Kapitalizam je problem. To su realni problemi koje su ljudi napravili.
I ono sto je receno, ljudima kojima su potrebne IPv4 adrese, neka ih oslobode zbog stvari gore navedenih. A kome je primat visenje po FB, YT, online novinama i gomilu gluposti, njih neka stave iza NAT.
Ono sto je bitno u celoj prici jeste rasprodaja IP adresa koje je IKOM imao. To se sa malo logike u mozgu zna. Nama korisnicima je time ucinjena steta. Jer odjednom sva funkcionalnost necega je prestala da radi.
I ako pomislis na "a sta ako si sve nasetovao, a odjednom ti se dinamicka promeni, pa opet ne mozes da pristupis?". Ne, to ne radi tako. Kada se proverava leasing (DHCP), gleda se ko je sve i dalje prikacen i njima se ne dira ista. Oni koji su iskljuceni, ne dodeljuje se. Tek kada se prikace, dodeljuje se slobodna adresa iz opsega. Jedino da nestane struja na vreme duze od leasing, pa da se promeni adres
Samo jos jedna stvar, za tvoje znanje, a tice se SBB-a. Kada je nastao problem kod mene vezan za modem posle saveta call centra da se fabricki restartuje, pronasao sam stavku koju je trebalo promeniti u konfig fajlu, da se modem pocne ponasati da je u pure modem modu, a ne u gateway modu. Niko nista dve nedelje. Na kraju su isporucili cist modem i lik koji je doneo to, prica da se tamo nalaze ljudi koji uglavnom blage veze nemaju o mnogim stvarima. Ukljucujuci i ubacivanje koda u conf fajl i slanje na modem.
SBB je od samog starta, kod mene kuci, svaki put nervirao (kod zene je IKOM). Sto od naprasnog menjanja kanala, poskupljenja, gubljenja stvari, izmisljanjem usluga koji 90% ljudi ne koristi, a namece im se kroz cenu i sl. stvari.