Takodje vidim da se dosta vrti oko ovog NAT-a, kako mogu da proverim da li sam i ja NATovan?
To bi bilo to. Po meni ovo sto je covek napisao nema nikakvog osnova ni pokrica, mislim da je prizano da postoji razlika izmedju dinamicke javne i dinamicke pod natom, ali svi znamo da ova druga itekako ogranicava korisnika u svemu.
Svaka zaradnja s njima je uzaludna, poceli su da brisu na Fejsu kritike vezane za Internet. Od jutros su obrisali 2 posta, srecom sacuvao sam screenshot jednog:
Pogledajte prilog 247285
Tog posta sad nema. Takodje, obrisan je i post od drugog korisnika koji se takodje zalio na kvalitet Internet usluge.
Mnogo su se osilili.
Evo i ja da se javim po ovom pitanju. Takodje sam pisao ratelu i trzisnoj inspekciji. Poslao sam i mail SBB pa cu vam ovde copy/paste pa malo da ga analiziramo:
Poštovani,
Vezano za Vaš prigovor u pogledu tehničkih uslova Internet usluge kao nekadašnjeg korisnika IKOM-ovog Interneta pre integracije sa SBB-om, obaveštavamo Vas o sledećem:
Ugovorom o pretplatničkom odnosu sa IKOM-om definisano je da je kablovski Internet - usluga pristupa globalnoj Internet mreži putem kablovskog modema na koji se priključuje računarski uređaj Pretplatnika i koja podrazumeva korišćenje izabranog Internet paketa. Tadašnjim Opštim uslovima IKOM-a, član 9. određeno je da je da se parametri kvaliteta Internet servisa mere u direktnoj vezi modema sa računarskim uređajem. Maksimalna brzina protoka bežične veze je definisana tehničkim karakteristikama kao i tipom uređaja/rutera, i navedena u Cenovniku.
Tadašnjim Cenovnikom IKOM-a sa Internet ponudom za Beograd, određeni su paketi sa brzinama, download/upload i cene. Takođe određena je i standardna instalaciona taksa od 1.000 din, instalaciona taksa za bežičnu opremu koja podržava brzinu protoka do 25 Mbps 1.500 dinara i data mogućnost uzimanja statičke IP adrese tada po ceni od 250 dinara mesečno (dostupno za sve Internet pakete osim FLAT 1), kao i UPLOAD BOOSTER: +1024 Kbps - 900 dinara mesečno.
Napominjemo da SBB i dalje omogućuje dinamičku IP adresu, ali ne javnu IPv4 dinamičku adresu već privatnu dinamičku IPv4 adresu koja se posle kroz CGNAT pojavljuje na Internetu. Ovde nije u pitanju ušteda i zarada već naprotiv, SBB ima još veći izdatak jer sva CGN oprema i problematika oko iste svakodnevno košta SBB, a posledica je evolucije Interneta u kome ima više korisnika Interneta nego adresnih mesta u imeniku Internet adresara za IPv4 generaciju. S druge strane, kvalitet Interneta za IKOM korisnike od 01.07.2017. godine kada su prebačeni na SBB Internet mrežu je svakako bolji od prethodnog, a od 01.03. je prebačena i DOCSIS access mreža sa IKOM-a na SBB i rezultat toga su još veći paketi za Internet i kvalitetniji HomeGateway-i sa širim spektrom usluga, naročito video tipa.
Imajući u vidu da prethodno tehničkim karakteristikama u okviru ponude nije navedena obaveza dodeljivanja dinamičke odnosno javne IPv4 dinamičke adrese, zatim da je postojala, kao što i sada postoji, mogućnost zakupljivanja statičke IP adrese preko kojih se mogu koristiti dodatni servisi koje pominjete, te da integracijom IKOM-a u SBB nije došlo do promene odnosno pada parametara kvaliteta Internet servisa u odnosu na instalisanu računarsku opremu, Vaša reklamacija se ne može prihvatiti.
S poštovanjem,
Vladan Kaljević
Kontakt centar
T 19900 F +381 11 400 10 83
Bulevar Peka Dapčevića 19, 11000 Beograd, Srbija
[email protected] www.sbb.rs
To bi bilo to. Po meni ovo sto je covek napisao nema nikakvog osnova ni pokrica, mislim da je prizano da postoji razlika izmedju dinamicke javne i dinamicke pod natom, ali svi znamo da ova druga itekako ogranicava korisnika u svemu.
Pitaj doticnog gospodina Vladana kako da pristupis spolja lokalnoj mrezi i gde u ugovoru pise da mozda neces moci da pristupis spolja lokalnog mrezi i da neces moci da forward-ujes nijedan jedini port?
Pitaj gospodina Vladana zasto neki SBB-ovi korisnici (fizicka lica) i dalje imaju javnu dinamicku IP adresu i nije li to dikstriminacija korisnika?
Nazalost ovakav rezon tesko da moze da funkcionise. Ako bi hteo da imas zagarantovan ovakav vid usluge onda bi ugovor trebalo da u sebi sadrzi tu odredbu. U sustini ti nista nije zagarantovano osim onog sto pise u istom
Je li ovo stvarno istina? Ja sam mislio da i SBB korisnike stavljaju iza NATa osim na onim skupim paketima.
A ako predjes sa IKOMa na DUO Silver SBB paket? Da li dobijes javnu dinamicku adresu? Ukoliko je to slucaj onda je stvarno u pitanju diskriminacija dela korisnika.
@Rock86
Kao da si mi citao misli, jer sam mu odmah po prijemu poruke onako iznerviran i poslao mail sa svim tim sto si nabrojao i mnogo toga jos, medjutim odgovor nisam dobio s obzirom da je vec bilo slagacu te 15.30... Mozda cu odgovor na sve to dobiti sutra, mozda u ponedeljak a mozda nikada jer sam bas bio direktan, mozda previse, ali sta da radim osecam se prevarenim, nepravda je ucinjena... A sto se tice kukanja kako nrece kolega iznad, udruzenim snagama pa dokle stignemo, da ne bude da bar nismo probali... Pa i tih 200 dinara mozda da razmotrim za javnu IP ali nekako mi sve mirise na to da upravo zele da raskinemo ugovor i predjemo na njihovu mrezu zvanicno sklapanjem novog ugovora. Neko je ranije i rekao da imaju metode i da ce sve uraditi sto je u njihovoj nemoci da nas prebace na njihov cenovnik. Znam i ja solidan broj ljudi koji su na SBB i nisu natovani a znam i neke koji jesu. Inace zaboravih da kazem da su mi jednom prilikom posto ratujem sa njima vec par dana rekli da mozda ako uzmem jaci paket da necu imati tih problema.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari