Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Iskreno ne isplati mi se da dajem 5e mesecno.. Samo je jako jadno sto su ovo uradili. Najgore je sto nemamo alternativu..

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Imam utisak da ce nakon potpunog zavrsetka integracije dobar deo blokova Ikomovih javnih IP adresa otici na dobos, a deo ce biti rezervisan za staticke IP adrese koje naplacuju 610 din. mesecno...

Naprotiv, ja koliko čujem, SBB je već kupovao adrese ove godine ili prošle, ne vidim zašto bi ih prodavali sada?

Sent from my Samsung G950FD using Tapatalk

@Zupermen

Pokusaj da odradis hard reset uredjaja sto si dobio od Ikoma (rupica ona na zadnjoj strani uredjaja) i vidi da li se slucajno promenila IP adresa.

Ako koristis kombinaciju Ikomov modem + tvoj wifi ruter, promeni MAC adresu tvog rutera i zatim odradi hard reset Ikomovog modema (rupica na zadnjoj strani).

Ako su u opticaju i CG NAT adrese i javne dinamicke adrese, u tom slucaju mozes da ubodes javnu dinamicku adresu. U suprotnom, mrka kapa. Vredi bar pokusati.

Poslednja izmena:
Ajde probam pa javim.

@Rock86, popio sam 192.x.x.x, kapiram da to nije NAT ili jeste ?

Poslednja izmena:
Nista izgleda da je ipak ostao nat, jako jako cudna situacija, na ruteru stoji 192.x.x.x adresa, dok u Cisco modemu stoji 100.x.x.x NAT opseg.. Izvinjavam se na laznoj uzbuni :)

192.168.0.0 – 192.168.255.255 je univerzalni opseg rezervisan za uređaje u privatnoj mreži iza modema.

Nakon hard reseta, Cisco modem EPC 3208G mu dodeljuje 192.x adresu, povukao je pogresan firmware, ima sve opcije kao ruter, a nije ruter. A CG NAT mu je ipak ostao, vidi se u statusu na stranici modema.

Znaci EPC 3208G MODEM dodeljuje ruteru koji je nakacen na njega 192.168.x.x adresu umesto CG NAT adrese, a u statusu na stranici EPC 3208G modema stoji CG NAT adresa i modem ima sve opcije za podesavanja kao da je ruter, a nije ruter, ima 1 port samo.

Tako je to kad puste pogresan firmware.

Ne rade, tj rade samo ako se resetuje ruter, radi nekih 2,3 minuta i prestane. Tako je meni bar radilo dok sam cackao.

раде... пробао на једоној од линукс дистрибуција.. ради и слање... само сигурно не знају од кога скидају...
све ради ок.. ко пре.. само не можеш од споља да приступиш мрежи...
а СББ ни после 2 дана ми још није одговорио на први мејл...

Ne znam kako ti radi meni ne radi... Znam da su ljudi pisali da ce biti problema da torrentom tj uploadom. Download radi normalno.

mozda funkcionise preko UPnP ?

Zasto onda NAT-uju Ikomove korisnike nakon integracije?

Odgovor daje čista matematika, SBB ima oko pola miliona raspoloživih ip adresa (izvor RIPE stats), a znamo da realno nije moguće 100% iskoriscenje, već u najboljem slučaju 80% (agregacija, subneting, itd...)

Posto znamo da SBB ima preko 500 hiljada korisnika, logičan zaključak je da nema više adresa... i otuda CGN.

Doduše, verovatno i da se adrese čuvaju za biznis korisnike, i one koji plaćaju najskuplje pakete...

ali, obzirom da ima preko 60 hiljada portova po adresi, tehnicki, u teoriji, oni bi mogli da svakome odobre otvaranje bar nekoliko portova za torente i slicno?

ali, obzirom da ima preko 60 hiljada portova po adresi, tehnicki, u teoriji, oni bi mogli da svakome odobre otvaranje bar nekoliko portova za torente i slicno?

Tehnicki možda i izvodijivo, ali je sigurno mnogo teže implementariti i održavati takav sistem, voditi evidenciju o dodeljenim portovima i ko zna šta još ti može da se zakomplikuje...

Na odgovor mailom i ja cekam vec 4 dana, ali bio tehnicar, problemi sa netom, zamenio modem i sada kao radi, ali neki kanali na tv-u zakljucani pa ce opet neko doci... Film.grad u pitanju.... inace zvali za zamenu modema na cuk.padini, odradili tu integraciju. Inace rece mi covek da bi do aprila trabala cela Cukarica da zavrsi integraciju, mada su trebali medju prvima, posto je najveci br.Ikomovih korisnika

Ja koji sam integrisan, ali još uvek na IKOM paketu, pretpostavljam da ne mogu da uzmem ni statičku IP?

Ima da me oderu pri prelasku na SBB paket i još za statičku IP, a to sve da bih imao ono što sam imao kod IKOM-a skoro 10 godina bez problema, lol. Ako se tako propagira kvalitet onda super, SBB rulz.

Ево читам шта све пишете и просто човек више није паметан шта да мисли.
Јуче и тв и нет на једно 10ак минута нестану, ајде кад сам окренуо подршку прво чух да имају проблема и да ће бити брзо решено,
па ај као нисам само ја... Малопре опет нестао нет на пар минута таман да све оде у...
Пошто су рачун скроз зезнули пре пар месеци (стигао 23-24) да се плати 15 (да није тужно било би смешно) овог месеца ми
стигне на време 14 да се плати 15 :) , али дупло већи јер претходна уплата није прокњижена пошто сам платио сходно кад је стигло...
Пошаљем имејл да ми се исправи ставка на сбб порталу и да ми се или пошаље рачун на имејл са месечним износом или да се исправи
пдф фајл са рачуном да сам скинем. Период одговора на тај имејл је био 4 дана... да би одговор био потпуна небулоза и скакање по живцима корисника типа "знате имате мој сбб сајт..."
Не, кад сам написао да се на том сајту исправи пдф фајл рачуна да скинем исти да платим нисам имао појма да постоји... :smash:

Ајде попуним сам уплатницу (на сајту у упутству за уплатницу један жиро рачун на рачуну други, ја попуним према рачуну) платим то и видим променили дуговања на 0,00 мада уплата још не пише.

Када бих написао шта мислим о изразу "неограничен интернет" из уговора и ЦГ НАТ уређаја повредио бих али сва правила форума, па ћу прескочити... само ми није јасно шта раде рател, заштитник грађана, тужиоци итд.

У сваком случају као што неко рече преласком са ИКОМА на СББ би човек очекивао неко побољшање, квалитет, професионалност, а добије...
О томе да за исто оно што смо имали треба да платимо кад израчунам скоро дупло више то је пародија.

Онај телеком да је оставио оне прве цене за оптику и да је развукао на време, могао је да добије СВЕ кориснике.
Мени остаје још пар месеци да видим шта ћу, али вероватно највероватније иде адсл нет плус сбб тв - осим ако се нешто не промени у међувремену.

Msm da ce to vecina uraditi ako se ne resi ovo.. Mada opet box 3 za 3000 din je okej ponuda, jedino sto fale hd kanali i sport klub al sta sad..

nedelju dana nakon integracije, zgradu je posetio komercijalista koji radi za Sbb

obavest - ako odlucimo da se prebacimo sa powered by na cist Sbb, racunamo se kao novi korisnici te samim tim imamo i odgovarajuce 'pogodnosti' >> pogledati slike

1.jpg 2.jpg 3.jpg

dakle ko predje i uzme gold Trio ili gold Duo moze da bira 6 meseci placa po 1 din ili da uzme tv ili mobilni ili tablet (ide i za Silver pakete) za 1 din uz puno placanje uzetog paketa na rok od 24 meseca
+
> za Net nema info vezan za Nat-ovane adrese (kao bezveze ali se vecina ne zali :D )
> za Tv nema info kad krece gasenje analognog, uz ugovor/prelazak sa Flat 3 se gube kanali tipa Hbo, xxx ako se ne uzmu 'jaci'/skuplji paketi
> ako se ne zeli nista menjati - nema info dokle ce da ostane powered by

net nakon integracije, kod mene i komsija, primetno uvece od 7 do 11 znatno uspori >> sve u svemu za sada nisam odusevljen novotarijama.

A ko normalan moze da bude odusevljen sa SBB u bilo kom pogledu? Nema tih novotarije od njih koje mogu da me oduseve, oni su odavno jedan raspali trut koji zivi na racun lakovernih gradjana. Bolje i bilo kakav adsl, bar ostavljamo novac nasoj drzavi, nego da punimo sorosevcima dzepove. Kamo srece da da smo pametni i svi im u istom danu otkazemo, kako zakon ekonomije kaze oni bi pukli :) Ali ne, mi cemo stalno kukati ali opet koristiti trutovske usluge nesposobnih poslovnih preduzeca. Poslovni su naravno da sebi obezbede lagodan zivot a narod sto je stoka i placa im to je druga stvar. Znaci narode, predji na adsl nas je, nije zapadnjacki raspali. Zar niko ne razume da je bolje da nas nasi deru nego stranci, bar novac ulazi u plate i penzije ako nista drugo. SBB internet je gori trenutno od MTS adsl-a. Jer u MTS i mozes da dobijes dinamicku, a ovde jok jer su batice pametne i obrazovane kao moj qrac, nemaju veze ni sa strukom ni sa poslovanjem.

Sa neozbiljnim ljudima ne zelim da sklapam nikakve ugovore niti radim bilo kakav posao. Slazem se da je SBB jako neozbiljna kompanija i svako ko ima bilo kakvu alternativu neka bezi od njih.

Da, problem je sto je i MTS izgleda prestao da vraća javne adrese na zahtev... ali nema veze, to je bar naš nat, državni :)

@polossan tebi su rekli sve suprotno od onog sto su meni rekli.

Meni je receno kao da se kao Ikom korisnik vodim kao stari i nema akcije za nas. Jedina ponuda je da placamo ovu cenu paketa 6 meseci za Tel 3 a onda predjem na onaj koji odaberem.
I da, svi su mi napomenuli da mi ostaje HBO 24 meseca.
Iz kog si kraja ti ?

@zupermen

Nije ih covek dobro razumeo. Tvoju pricu sam cuo od nekoliko ljudi iz komsiluka, tako da je to zapravo to.

Nazad
Vrh Dno