Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Odakle ti to da moraju ostaviti stare ugovore? To nije tačno, ponudiće ti svoju šemu ili raskid govora bez da ti plaćaš penale(dakle na njihovu štetu) Ne zaboravite, svi koji imaju ugovor sa ikomom imali su i neke benefite , recimo 6 meseci ne placaš račun, jer se očekuje da ćeš narednih 1,5 godina isplatiti tu razliku, i zamisli sada dođje SBB sedmog meseca ti ne želiš da predjes, ugovor se poništava na njihovu štetu i ti si prakticčno džabe 6 meseci koristio net

Sent from my iPad using Tapatalk

Ali opet - i da ponude raskid ugovora ni to dalje nije na moju stetu. Po principu hoces neces. To sto menjaju programsku semu, to se sam ikom i sbb ogranicio da ima pravo da menja tu istu. To zapravo nije nista :) Ukidali arene, izmestali kako im volja, pa nisi mogao da raskines ugovor.

Ja npr, nemam ugovornu obavezu, tj imam tel5, ugovor na neodredjeno. Meni ako se ne svidja sbb ponuda, uvek mogu da izaberem da pokupim prnje i odem kod sledeceg provajdera, makar to bio i vipov net, kao sto i cekam telekomov ftth (verujem da ce barem u neko dogledno vreme biti), pa da konacno isecem koaksijalne kablove :)

Sve u svemu, zakon postoji, ko hoce da ispostuje staru ugovornu obavezu, nova firma je to duzna da odradi, bez obzira sto namece nove uslove usluga.

mali edit: na kraju krajeva!!!!!!! Niko nista nije jos razglasio, to sto je neki u prodaji rekao nekome da ce biti izmena, to macku o rep.
Po principu: "nista ne znam dok ne dodje pivo". Kada budu poslali zvanicno nove ugovore, iliti nove uslove, tada sa sigurnoscu cu znati sta i kako. Do tada prica u prazno.

Poslednja izmena:
Nisam najbolje shvatio šta si hteo da kažeš na kraju. Evo šta će se desiti za mesec dana (ili kad god bude SBB došao). Ti imaš ugovor sa IKOM na 2 godine i tek si ga potpisao pre recimo 2 meseca. SBB dolazi i daje ti ponudu, ti ne prihvataš i ugovor se raskida! Oni nemaju obavezu da ispoštuju stari ugovor (tj. imaju, pročitaj ugovor i videćeš da sitnim slovima piše da mogu menjati uslove u bilo kom trenutku, dakle sve se radi po zakonu)

Sent from my iPad using Tapatalk

izvini, ako nisam bio jasan, evo da pojednostavim

1) ako mi ukinu ugovor mnogo cu se potresti
2) i dalje cenim da tek tako stare ugovore ne mogu da prekidaju (ali ajde, u Srbiji je sve moguce)
3) nista ne znamo dok zvanicno to ne potvrde

2) IKOM ne može da jednostrano menja odredbe ugovora koji je u toku ali to više nije IKOM već SBB a oni kao novi vlasnik to mogu s tim što su u obavezi da ti ostave izlaznu opciju tj raskid ugovora.

Sve ostalo (a i ovo) ti je analitičar već rekao.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

losija usluga od ikoma? ja se bas ne bih slozio. jer mi je usluga katastrofa bila. dok kod drugara sbb bez problema ikakvih..sad ono jeste to individualno, lokacija i sl..ali mi se cini da im je oprema losija od sbb...
Da losija usluga... Jer meni sve fercera kako treba kod Ikoma, a kod SBB-a cu dobiti sporiji net vece cena itd itd... Vec je pisano par strana ranije o prednostima SBB-a nad Ikomom i obrnuto, mrzi me da se ponavljam... Svako ko je kod Ikoma bio zadovoljan zna o cemu pricam

Sto se opreme tice, sve je to manje vise isto, nece ti SBB dati bolju opremu od Ikoma za dzabe sigurno

@stefkev: Analiticar i Martin Mystere ti lepo pricaju sta pise o ugovoru i da za stavku 2 nisi upravu. Mogu da menjaju i sve je po zakonu nazalost

Poslednja izmena:
Odluka kzk

http://www.kzk.gov.rs/odluke/tipovi/koncentracije

3) Понуда уговорне опције постојећим корисницима
Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže d.o.o. се обавезује да, након
правноснажности овог решења, на својој званичној интернет страни истакне Обавештење
за све кориснике који имају закључен уговор о претплатничком односу са друштвом
Interaktivne kablovske objedinjene mreže - I.KOM d.o.o. које ће садржати информацију о
понуди за закључење једног од две врсте уговора по њиховом избору:
a) претплатнички уговор закључен на неодређено време, према важећим редовним
условима које нуди постојећим или потенцијалним корисницима; или
б) претплатнички уговор закључен на одређено време, према важећим промотивним
условима које нуди постојећим или потенцијалним корисницима

Da losija usluga... Jer meni sve fercera kako treba kod Ikoma, a kod SBB-a cu dobiti sporiji net vece cena itd itd...
- sporiji download za 20% a duplo veći upload (100%) za par stotina dinara, a pride što kod ikoma na nižem paketu ne možeš da dobiješ up od 4Mb nikako..
I jos i SK u hd rezoluciji koji je kod ikoma u sd.. I tako dalje. 72h unazad?
Smatram da vredi par stotina dinara više.

Sent from mTalk

2) i dalje cenim da tek tako stare ugovore ne mogu da prekidaju (ali ajde, u Srbiji je sve moguce)

Nema to veze sa Srbijom nego sto bi ti voleo da ide po sistemu "sta je babi milo to joj se i snilo"
Cak i sam IKOM ima u ugovoru izlaz za ovakvu situaciju
http://www.ikom.rs/wp-content/uploads/2016/04/opsti_uslovi_uzorak.pdf
procitaj clan 22.

Niko ne moze da ti garantuje uslove u toliko drugom vremenskom periodu, narocito sto ponuda zavisi od mnogo faktora. Zato se u ugovoru i stavlja varijanta da mozes da otkazes ugovor bez placanja penala ako dodje do izmene uslova sa kojima si se saglasio kad si potpisivao ugovor. Ma koliko ti ovo zvucalo kao prevara u stvari to je u ugovor uneseno upravo da bi zastitilo tebe i tvoja prava kao korisnika da ne mogu da te navuku a onda posle par meseci izmene uslove koriscenja.
To sto si nesto povoljno potpisao i sto bi voleo da to traje ne znaci i da ce trajati ali zato u ugovoru imas izlaz ako ti se izmenjeni uslovi ne dopadaju.

I ovde je ista situacija. Ma koliko ljudi voleli/zeleli da ostanu pod IKOM uslovima i nadali se, realnost je da je SBB kupio IKOM i da nam dolaze SBB uslovi koje SBB korisnici koriste vec godinama i ma koliko nama oni ne odgovarali jer su nepovoljniji od IKOM uslova mi ili cemo njih prihvatiti ili imamo mogucnost raskida ugovora i da nastavimo nekim drugim putem ali se nemojte zavaravati nadama da ce ostati IKOM ponuda sa IKOM cenama jer bi onda prvo SBB korisnici digli galamu.

I na kraju. Promena uslova ugovora nije uvek negativna. U poslednje dve godine smo imali dva ili tri povecanja brzine neta. Nesto nisam video da si se zalio zbog toga i trazio da ti spuste brzinu neta jer si ti potpisao ugovor na sporiju brzinu :D

Poslednja izmena:
Aj opet da se ponovim, da cu se mnogo potresti, mogu samo da mi pljunu pod prozor od clana 1 do 22, ako me razumes.
Na meni je da kesiram uslugu, ako mi se ne svidja, uvek mogu da promenim.

Ja samo na kraju tvrdim, ovde se samo spekulise sta moze biti, kazem da treba sacekati zvanicnu potvrdu.

To što ćeš se ti potresti ili nećeš je tvoja stvar, to što se sigurno zna šta neće biti je već stvar mnogo drugih - a neće se nastaviti pod ovim uslovima i konan100 ti je to više nego lepo objasnio.

A poznajući SBB nešto baš ne verujem ni da će se oni mnogo nasekirati šta god ti odlučio...

Kome ne odgovaraju uslovi, moze da prekine, kao sto je konan100 napomenuo po clanu 22 imam prava!!!
Ako se sigurno zna informacija, ja bih voleo neki dokument sa pecatom, tj da vidim zvanicnu ponudu. U protivnom - ostaje samo na lepoj reci.

- sporiji download za 20% a duplo veći upload (100%) za par stotina dinara, a pride što kod ikoma na nižem paketu ne možeš da dobiješ up od 4Mb nikako..
I jos i SK u hd rezoluciji koji je kod ikoma u sd.. I tako dalje. 72h unazad?
Smatram da vredi par stotina dinara više.

Sent from mTalk
kao sto rekoh Solomonbg-u vec, vec sam ranije objasnjavao da mi 72h unazad ne znaci skoro nista, SK HD takodje. Upload od 4mbita je fina stvar, to stoji, ali gubim 100Mbita downloada (ne znam kako si izveo da je ovo 20% al ajde :d) zarad 4mbita up-a??? ako tebi to vredi super, meni je to uzas i jos sve to placam skoro 1000 dinara (sto nikako nije par stotina nego okruglo 10x vise stotina) vise? Ja druze tu ne vidim nikakve prednosti a da se ne vracamo na pricu o NAT-ovanju

Poslednja izmena:
Kome ne odgovaraju uslovi, moze da prekine, kao sto je konan100 napomenuo po clanu 22 imam prava!!!
Ako se sigurno zna informacija, ja bih voleo neki dokument sa pecatom, tj da vidim zvanicnu ponudu. U protivnom - ostaje samo na lepoj reci.
Pa i videćeš je kad bude bilo vreme...

Kada bude pala zvanicna ponuda - tada cu videti da li sbb pase mojim potrebama. Do tada sam regularni ikomov korisnik, i uplacujem pare na njihov racun.

Problem je što ne postoji alternativa. Šta ću da radim ako mi se ne svidi SBB ponuda?(a već mi se ne svidja jer će sličan paket koji imam sada biti više od 1000rsd skuplji nego kod IKOM).
U teoriji imaš ADSL, Vip kućni net itd. ali to nije isti kvalitet suluge, pa posle reci da to nije monopol

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ljudi, je li čitao neko odluku KZK? Biće tako kako piše tamo. Mene samo plaši da će oni redovnu promotivnu ponudu da pokvare (za sve), a onda je ponuditi nama (kao i svima drugima) kao standardnu promotivnu ponudu za nove korisnike koji se obavezuju na dve godine. Drugim rečima, plašim se da ni prve dve godine nećemo dobiti uslove kao novi SBB korisnici jer za dobar procenat korisnika nema prave alternative (10/1Mbps ne računam) pa mogu da računaju da smo osuđeni na njihove uslove, kakve god da daju.

kao sto rekoh Solomonbg-u vec, vec sam ranije objasnjavao da mi 72h unazad ne znaci skoro nista, SK HD takodje. Upload od 4mbita je fina stvar, to stoji, ali gubim 100Mbita downloada (ne znam kako si izveo da je ovo 20% al ajde :d) zarad 4mbita up-a??? ako tebi to vredi super, meni je to uzas i jos sve to placam skoro 1000 dinara (sto nikako nije par stotina nego okruglo 10x vise stotina) vise? Ja druze tu ne vidim nikakve prednosti a da se ne vracamo na pricu o NAT-ovanju
Trebao sam da napišem da koristim ikom Tel3, moja greška.
Meni vise znaci upload, 72h, 100min vise na fiksnom,pa onda ono njihovo sa wifi... I to je, ako ne grešim, skuplje 500din. Meni down od 75Mb ništa ne znači,pogotovo kad ovi daju 60.. Minut dva sporije za film koji ponekad skinem zaista nije strašno. A duplo jači upload je misaona imenica za ikom (trenutno imam 2Mb), 4 ne mogu nikako da dobijem ni sa busterom koji košta 900din... Još kad povežem Telenor postpaid, zaista mi se isplati.
Nisam poredio jače pakete, ovo je poređenje tel3 i trio gold

Sent from mTalk

Prekrsti fige za optiku. U istoj zemlji i ja zivim, ali vodeci se iskustvom, necu vise da se sekiram. Meni je samo bitno jedno - da me ne zakljucaju na 2 godine ugovora, te da imam barem neki izlaz od provajdera koji mi se ne svidja.

Ljudi, je li čitao neko odluku KZK? Biće tako kako piše tamo. Mene samo plaši da će oni redovnu promotivnu ponudu da pokvare (za sve), a onda je ponuditi nama (kao i svima drugima) kao standardnu promotivnu ponudu za nove korisnike koji se obavezuju na dve godine.

He he, kakve smo sreće to uopšte nije nemoguće.

U celom svetu "kupac" je uvek u pravu, a kod nas "prodavac".

Sent from Nexus 5x using Tapatalk

Jel su ovi iz Ikoma manjali IP adresu ? Ne radi mi IPTV od juce posle prekida ?

Ako ti nešto znači, ja nisam primetio prekid juče, a IP mi je ista kao i uvek.

ima neko tel5?!

Pukim slucajem da vidi na speedtestu da li ima 200 mbps umesto 250.

Onako reda radi, obiđoh danas štand SBBa u DC. Još ništa konkretno od informacija osim konstatacije da je sve u toku i da se čeka pečat od Ratela pa da se pokrene cela priča. Za očekivati je sa to bude u maju po njima. Interesovao me status drugih mreža tamo gde je IKOM i po njima Beogrid će ostati gde god dođe SBB, meni je to bitan info. Što se uslova prelaska tiče, ko što rekoh, još se ne znaju detalji. Čekamo i dalje.

Kakva su iskustva sa IKOM telefonijom? Matorcima su ponudili neku promo akciju (ne znam da li ce se menjati kad SBB dodje, ali da ostavimo to sad po strani) za TEL2 paket (TV+NET+TEL), pa me interesuje kako u praksi radi, da li ima problema i kakvih. Barajevo je u pitanju ako je od ikakvog znacaja.

Da li ikom i dalje daje mogucnost da se za digitalnu bira izmedju njihovog risivera i one kartice koja se ubacuje u tv? Kako se zove slot za tu karticu, pcmcia?

edit - i da li ima neke razlike u kvalitetu slike?

Poslednja izmena:
Ja sam pre 6 meseci potpisao ugovor sa njima i tad je bila i jedna i druga opcija. CI slot se zove. Nema razlike

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da, ja sam uzeo pre mesec dana tu karticu. Razliku ne primećujem sada u odnosu na prethodni period dok sam imao risiver.

Hvala. Znaci QoS nije namesten da prioritizuje IP telefoniju. Bzvz, pogotovo sto su im upload brzine krsh zivi, pa jos I od toga zahvate za VoIP...
A problem da ne moze neko da te dobije, ili ti je zauzeto kad nije i sl? Moze da se zadrzi broj?

Ја стварно нисам приметио проблем са телефоном... А уплоад ми је мало мало па заузет.. е сад да ли га обара кад се разговара не знам... А да је 2Mbit килаво јесте јер сваки дан имам потребу да пошаљем по 100-1000 MB.. што на клауде, што директно преко ВПН-а...
Колико треба телефону 128 kpbs.. Верујем да то посебно обезбеде.. посебан је протокол и не иде преко рутера... Ја имам обичан модем од ИКОМа...

Vrh Dno