Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Dzaba je pricati nekima ovde. Lepo se mole ljudi da odbiju SBB menazdere??? Ja stvarno ne razume komentare preci cu kod SBB i oni me uveravaju. Jednostavno ne prelazite i treba da nas bude mnogo sa takvim stavom dok ne ponude bolje uslove! Sve sto oni nude je daleko losije i to je ovde dokazano i ne vidim poentu bilo kakvog prelaza na SBB, kompaniju koja gleda da otme novac postenih gradjana za uslugu koja ne vredi ni 10e... Ono sto oni nama daju, ljudi iz EU ne bi platili ni 10e. Moj prijatelj iz nekadasnjeg mmrpga, Svedjanin se smeje na ponude firme SBB. Onda vam je valjda svima jasno koliko je to zapravo ozbiljna firma :D

@otaku

Ako ne pređeš dođu po opremu skinu instalaciju pa se ti je*i onda. A alternative nema a bolje uslove možeš samo da sanjaš jer ovo je Srbija a ne Švedska.
Ako do sada nisi shvatio kako stvari ovde funkcionišu i da se kompanije ovde ne pale na to "ako se skupimo i bunimo daće bolje uslove" onda ne znam šta da ti kažem.

Ti mi pokaži alternativu SBBu i rado ću svakog SBB menadžera oterati u tri PM....

Ne znam zašto se taj Šveđanin smeje i zašto mu veruješ? Njihov paket za koji piše da je 50-100 Mbit, 44 kanala, od toga 16 hd kanala, košta 40 €. Evo, ja se smejem njima.
https://www.comhem.se/paketerbjudanden/silver-100
U odnosu na standard, jeftinije je ali i siromašnije.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Poslednja izmena:
Mene su danas zvali iz SBB-a. Još uvek nije kompletno završena integracija u smislu televiziju još uvek ne mogu da ponude ali će i to biti završeno do kraja godine.
Ono što odmah mogu da pruže su internet, telefonija i svi digitalni servisi (D3GO, Unifi, Unifi Travel, Unifon).

Što se tiče CG NAT, za paket koji hoću da uzmem - Trio Gold Extra, uveravaju me da me neče zakačiti. Isto tako, pitali su me da li sam sada iza CG NAT i pošto nisam, kažu da onda verovatno neću ni dobiti. U slučaju da me slučajno stave iza CG NAT, da im se obratim i da će to rešiti/skinuti.

Što se tiče cene, narednih 6 meseci plaćam isto kao što sada plaćam paket Ikomu, uz ugovornu obavezu od 24 meseca.

Drago mi je ako ti sve odgovara, ali ne znam da li ti vidis propust ovde ili ga namerno zanemarujes. Ti si nov korisnik SBB-a, ne stari sto oni pokusavaju da ti predstave, i kao nov korisnik SBB-a treba da imas pogodnosti kao takav, a to je kao sto neko rece 990rsd-a za prvih 6 meseci. Ili ako te vec vode kao starog korisnika SBB-a onda bi trebao da imas opcije kao stari, a to je da uzmes neki tablet ili sta ti ja znam sta ti igra pricu, a imas na njihovom sajtu. Ovo sto su oni tebi dali 6 meseci po sadasnjoj ceni je SRAMNO sa njihove strane i zalosno sto ljudi to prihvataju i srecni su zbog toga kao da su dobili nesto od SBB-a a nisu.

p.s. Sto se CGNAt-a tice, sto ih nisi pitao da li su spremni da ti to pisano i Ugovorom garantuju a ne samo usmeno? ;) To sto si ti dobio od njih usmenu garanciju... sta da ti kazem, evo i ja ti garantujem da ces sutra postati milioner :d (nadam se da me razumes)

Poslednja izmena:
@otaku

Ako ne pređeš dođu po opremu skinu instalaciju pa se ti je*i onda.

wut? Mi smo svi potpisali ugovor (nekima je već ugovorna obaveza istekla ali to nema veze), nemaju takvo pravo da tako nešto urade... I meni je rečeno i u poslovnici i u CC da onaj ko ne želi da potpiše novi ugovor ima pravo da koristi stari IKOM paket, zašto bi lagali? Pogledaj i situaciju u CG i BiH gde su isto pokupovali i pripojili lokalne provajdere, skoro mi je poznanik rekao da zna nekoga u Sarajevu ko još uvek koristi stari paket nekog od lokalnih provajdera i da mu Telemach (SBB) stalno nudi prelazak na neki od novih paketa. I dalje tera TV (šema je promenjena), kao i to da je ostao na staroj brzini interneta, pa kada su pre nekoliko meseci dizali internet, njemu nisu digli jer nije potpisao novi ugovor.

Poslednja izmena:
@iMilan

A šta ćeš da koristiš kada ugase IKOM? Kada ugase pakete i promene infrastrukturu i opremu? Kada sa starim ruterom ne budeš mogao da koristiš net? Šta ćeš onda?
Te priče "zna NEKOGA u Sarajevu" i sl je isto kao i ja da kažem znam ja "NEKOGA" u SBBu koji mi je to rekao.

@NightCrawler

Razumem te ja vrlo dobro a pogotovo gde zivim medjutim ti nisi razumeo poentu ne mog vec mnogih slicnih komentara. Jednostavno ti ne treba alternatina ostani na paketu na kojem jesi. Mnogi od nas su dobili informacije iz Call centra da nasi paketi ostaju. Kazes da mi uzmu opremu? Meni opremu moze samo da uzme IKOM ali ne i SBB... i to tri modula i jedan dekoder, naravno ako me pronadju kuci ili kojim slucajem zaboravim da zakljucam vrata.

Zna nekoga jer nisu svi bili ovce pa prešli na Telemach...

Kako šta ću da koristim? Pa koristiću IKOM, šta sada koristiš? IKOM, a prešli smo na SBB infrastrukturu. Pogledaj u ruter, imamo SBB DNS. Oni su već ugasili IKOM pakete, ali ti paketi su i dalje aktivni za one koji su potpisali. Mislim nema šta posebno da menjaju, postoji običan config sa MAC adresom i tvojom brzinom.

@NightCrawler
Mnogi od nas su dobili informacije iz Call centra da nasi paketi ostaju. Kazes da mi uzmu opremu? Meni opremu moze samo da uzme IKOM ali ne i SBB... i to tri modula i jedan dekoder, naravno ako me pronadju kuci ili kojim slucajem zaboravim da zakljucam vrata.
:happy:

Poslednja izmena:
@NightCrawler
Mnogi od nas su dobili informacije iz Call centra da nasi paketi ostaju. .

Dokle ostaju? Znam i ja nekoga ko je koristio Beogrid dok ih SBB nije kupio pa na kraju je hteo,ne hteo završio na SBBovim paketima i cenama jer su ukinuli sve pakete i sve cene što je Beogrid imao i stavili SBB ponudu.
Isto tako će biti i ovde.

@iMilan

Kako možeš da koristiš IKOM kada će se IKOM utopiti u SBB i samim tim prestati da postoji kao firma? I kako ćeš onda koristiti nešto što ne postoji?
Paketi će ostati aktivni do nekog perioda i onda će biti ili prelazak na SBB ili vraćanje opreme.

Pročitaj odluku Komisije opet. Lepo piše da moraju da skidaju IKOMovu infrastrukturu i stavljaju svoju pa vi onda nemojte otvarati vrata pa da vidim kako ćete koristiti i za šta beskorisnu opremu koja vam ostane od IKOMa koji tada neće postojati

Pročitaj ti odluku komisije opet, ja sam je pročitao kada je izašla i dobro sam upamtio šta je pisalo, piše da se obavezuju da prodaju IKOM infrastrukturu tamo gde postoji i SBB infrastruktura što je veoma mali broj zgrada. IKOM i dalje ostaje da posluje pod IKOM doo (pogledaj ugovor http://www.ikom.rs/wp-content/uploads/2017/07/ikom_ugovor_0407.pdf )

Paketi (kao i IKOM infrastruktura) ostaju da budu aktivni, tj. nema šta pod paketom da ostaje, u pitanju je običan config fajl koji kaže 75/2 za TEL3, 50/2 za FLAT3. Kao što SBB ima poseban config za one koji potpišu Superset.

Kao što sam rekao Internet (pogledaj ruter i DNS servere) i TEL su već preseljeni na SBB. Ostalo je da unaprede infrastrukturu TV, tj. ubace SBB šemu kanala, što će uraditi do Nove Godine.

Poslednja izmena:
Od 1.Jula DNS
89.216.1.30
89.216.1.50

4 at-be-r-1-te-0-2-0-1.sbb.rs 80.81.194.190 de 17.686 ms 17.730 ms 17.782 ms

Dobro pitanje je dokle ostaju stari paketi. Kod mene je situacija sledeca, u ulazu imamo SBB i IKOM, s jedne strane zida su kanalice ikom a tik uz njih kanalice sbb, s druge strane zida za ostale stanare nove ikom kanalice i nove sbb kanalice. Kod mene znaci postoji dupla infrastruktura a naravno na tavanu u zajednickoj prostoriji su uredjaji i jednih i drugih. Moram da kazem da su i jedni i drugi potpisali sa kucnim savetom da u koliko budu uklanjali opremu da ce sve vratiti u predjasnje stanje. Ploce su nam toliko jake, busili su stepenista, znaci sa strane stepenista idu kanalice, mislim da bi za bilo koga to bila prevelika investicija da vrati u predjasnje stanje.
S druge strane na SBB je samo jedna zena prikacena a svi ostali stanovi su na IKOm :D eto takva je situacija kod mene, sve je duplo vec godinama s tim da niko nije na sbb osim ako ne izuzmemu gospodjicu iz Dubaija koja je cula da je SBB in, i zbog koje su uveli SBB u ulaz. Zamislite da je SBB zbog jednog korisnika uveo infrastrukturu u jedan ulaz, ja znam da je potrebno minimum 7....

Poslednja izmena:
Ovde je ocigledno najbolje uraditi jedno od dva resenja.

Prvo, uzeti neki obican jeftin paket bez ugovora i posle mesec dva dana iskoristiti akciju prelaska sa slabijeg na veci paket sa potpisivanjem ugovora za postojece korisnike

Drugo, mozda i najbolje otkazati ih, neka demontiraju i onda posle mesec dana pozvati kao nov korisnik i dobiti akciju za nove korisnike.

Poslednja izmena:
Drago mi je ako ti sve odgovara, ali ne znam da li ti vidis propust ovde ili ga namerno zanemarujes. Ti si nov korisnik SBB-a, ne stari sto oni pokusavaju da ti predstave, i kao nov korisnik SBB-a treba da imas pogodnosti kao takav, a to je kao sto neko rece 990rsd-a za prvih 6 meseci. Ili ako te vec vode kao starog korisnika SBB-a onda bi trebao da imas opcije kao stari, a to je da uzmes neki tablet ili sta ti ja znam sta ti igra pricu, a imas na njihovom sajtu. Ovo sto su oni tebi dali 6 meseci po sadasnjoj ceni je SRAMNO sa njihove strane i zalosno sto ljudi to prihvataju i srecni su zbog toga kao da su dobili nesto od SBB-a a nisu.

p.s. Sto se CGNAt-a tice, sto ih nisi pitao da li su spremni da ti to pisano i Ugovorom garantuju a ne samo usmeno? ;) To sto si ti dobio od njih usmenu garanciju... sta da ti kazem, evo i ja ti garantujem da ces sutra postati milioner :d (nadam se da me razumes)

Vidi, ja sam toliko ogorčen na Ikom zbog lošeg interneta i praktično nikakvog izbora HD kanala (bio sam na SBB pre nego što sam se preselio na IKOM teritoriju pa znam šta pričam), da jedva čekam da ih se rešim.

Ništa još nije potpisano, ovo je bio tek prvi razgovor, treba još da se čujemo sutra pa ću ih pitati za status novog klijenta i da stave CG NAT u ugovor.

E ovako. Ja sa Flat 3 mogu da dobijem Duo net gold 3200din bez prava na popust posto se vodimo kao stari korisnik. .

Izvini ovo mi nije jasno i ako mozes da ih pitas.
Ako se vodis kao stari korisnik kako mogu da ti naplate prikljucnu taksu posto u onoj ponudi na IKOM sajtu stoji da ako ne uzmes jaci paket moras da placas i prikljucnu taksu.
I ako se vodimo kao stari znaci postojeci korisnici, zasto za nas ne vaze akcije za postojece korisnike?

Ja zaista mislim da neko treba da pise onom zastitiniku prava da se ovo iscisti, posto ovi ocigledno muljaju i nas po jednoj osnovi zele da utrpaju kao nove korisnike, a po drugoj kao postojece.

Poslednja izmena:
Ne mogu naplacivati prikljucnu taksu, jer su nas vec prikljucili. Bukvalno su prespojili cvorove, uveli u bazu podataka i sta vec jesu. Jedino sto nas odrzava je config fajl u modemu i kanali koji idu iz sistema IKOMa prema paketu koji imamo.
A definitivno moramo da se izborimo za odrzavanje IKOMa.

Samo zbog teritorijalnog monopola IKOM je prodat. A i da gazda IKOMa strpa sebi pare u dzep, a radnike je samo prebacio u SBB. Naravno neki i popili otkaze, zbog nepotrebnosti kolicine.
Da je u Srbiji postojala opcija, kao svuda u svetu, da ti mozes da menjas provajdera, IKOM ne bi propao. Cim te opcije nema, sama drzava, Ratel i provajderi su prekrsili zakone koji se odnose na monopol. Naravno, svi o tome cute. A i svi dobro znamo kako je SBB usao na trziste.

Sto rece jedan komentator na B92: "Sad sam se rodio u Srbiji i nikad vise".

Ljudi ovde vise nemaju snage i volje da izadju na ulice i da se izbore za svoje. Svi strahuju da ce podobijati otkaze ako to ucine, da ce nastati jos veci problem za njih nego sto jeste. Letargija, kao eksperiment, je uspela.
Pa u onoj drzavi (zaboravih koja je, vest je bila davno), svi izasli na ulice kada su hteli da uvedu porez na internet. Iliti porez na porez (unutrasnji promet uvek ima porrz, a uvoz uvek ili od odredjene cifre ima porez).
Ovaj narod je jedino ostao borben na recima preko komentara na drustvenim mrezama i drugim vidovima el. komunikacija. I to je ocigledno postao psiholoski ventil.

Sent from my Huawei Honor 7 using Tapatalk

Poslednja izmena:
kao sto sam vec pisao, serviseri iz ikoma, na moju prijavu su dosli i konstatovali stare veze u zgradi, znaci da postojeca ne moze da podrzi novi sbb signal. trebalo bi da se radi novi/opticki/ kabl od neke njihove baze do cvorista, koji je drugi ulaz od mene a koristi se za 5 ulaza. a inace net mi je ocaj sa novim ruterom i modemom, koji sam novi dobio pre oko 3 meseca kada sam potpisao ugovor sa ikomom na 1 god. stalno puca veza na wifi-ju. bas cu videti da li ce i kako mi,pre isteka tog ugovora da predlazu promene. inace sam na paketu tel 2

Još jedan stari IKOM korisnik ovde (internet + TV od kasne 2004) sa odavno završenom ugovornom obavezom. Meni su dolazili pre dve nedelje na vrata da mi ponude 6 meseci po ceni koju sada placam pa onda njihova. Meni se ova ponuda nije dopala i najverovatnije cu preći na BOX4 kod mts-a. Bio sam već do mts-a i nista nije problem kada su tehničke mogućnosti u pitanju. Medjutim, hteo sam da pitam koliko je mts-ov net pouzdan ? Za ovih skoro 13 godina na IKOM-u sam bukvalno samo jednom imao problem. Ispostavilo se da je problem bio u modemu koji za zamenjen u roku od dva dana.

Što se SBB-a tiče, smešno je to da bih skoro duplo jeftinije prošao ako odjavim internet sada i onda se prijavim kao novi korisnik (govorim samo o promo periodu od šest meseci). Ne znam da li je ovo uvredljivo ili samo APP (ako prođe prođe). Pri tome mislim da ponuda nije baš najbolja za ne preterano zahtevne korisnike (kao na primer ja).

Ne želim da plaćam skoro hiljadu dinara više za njihov sega mega internet, kada je meni sve preko 10Mbs overkill. "ali vidite, imate tu brzinu i te kanale i". Sve je to lepo, ali dokle god meni Gmail i YouTube rade OK, od kanala imam CI (don't judge) ja sam zadovoljan (po odgovarajućoj ceni naravno).

Takođe, imam njihovu kablovsku na drugoj lokaciji i prva 3 meseca mi račune slali nisu iz samo njima poznatih razloga. Ja otišao da proverim šta se dešava misleći da je neki PROMO period da hoće da me bare za net (u tom trenutku bih i pristao možda). Ispostavilo se da nema objašnjenja zašto, da ne bi bilo loše sada sve račune da platim, A I IME SU MI POGREŠNO NAPISALI. Tako da da, nemam ni približno lepih iskustava sa njima.

Sve zavisi kakva ti je infrastruktura u zgradi i sta uzimas od mts-a. Ako uzimas vdsl 50 mbps od toga ti bas bas zavisi stanje parica u zgradi, a po tvome sto si rekao da je sve preko 10mbps overkill, verovatno uzimas adsl 10-20 mbps, te adsl moze da trpi i nesto losiju infrastrukturu.
U osnovi, kod mts-a ili radi jako dobro, imas sve po PS-u, ili nista ne radi.

Kul hvala. Prvo sam hteo 10MBs, ali posto bi me 20MBs kostalo samo 100 dinara vise, a i lepo bih zaokruzio racun na 4000, najverovatnije cu se odluciti za opciju od 20 Mbs + MixM + dodatni STB

ja sam podneo zahtev za Mts internet , gospodja mi rekla da je ADSL samo 10mbs a 20 i 50 je vdls, to je bas kanal da uzmem adsl kad je 50mb/s 300din vise a 5x brze pa sam reko da necu adsl samo vdsl, sad evo drhtim cekam da vidim sta ce da mi kazu :) , inace trenutno za net ima ponuda/promocija 2 meseca probe pa onda ugovor :), SBB deraci koze :)

Ako imas 2 meseca probe, to je super. Taman proveris da li tvoja instalacija moze da trpi vdsl. A ako ne moze - ili uzimas manju brzinu ili menjas provajdera.
P.S "SBB deraci koze", to ce najvise da osete korisnici najskupljeg ikomovog paketa.

Kod ikoma 250 mbps, svi kanali, max na telefonu, nema ugovor, prelazis na 150 mbps (do duse ima sve kanale i telefon, unify me ne zanima u jotu, ta usluga se polako prevazilazi) plus moras ugovor na 2 godine.

Nisam video da ima nesto bez ugovorne obaveze osim za neke velike pare 20+ mbps.

Poslednja izmena:
Muka živa za nas, korisnike IKOM-a. Nisam ukapirao, ako pređemo sa IKOM na SBB, tj. ako im se javimo da potpišemo novi ugovor sa njima i odaberemo neki od njihovih paketa, da li mora ugovorna obaveza na 24 meseca ili može i bez ugovorne obaveze?

Koliko sam video bez UO 20+ mbps :)
A ko nadje tacniji podatak slobodno neka me demantuje. Sve je kod SBB-a UO.

edit: mada sam cituajuci ovaj thread video da moze da se ostane na starom paketu - ali opet ne znam da li i tu treba UO.

Zar nisu svi njihovi paketi 20+ mbps? Na primer, najmanji paket za internet je Flathome S+ "do 40/2 mbps", ili najmanji Duo Net je isto "do 40/2 mbps.

Zar nisu svi njihovi paketi 20+ mbps? Na primer, najmanji paket za internet je Flathome S+ "do 40/2 mbps", ili najmanji Duo Net je isto "do 40/2 mbps.

Paketi su do 150 mbps, ali bas me zanima sta dobijam bez ugovorne obaveze, a to mozes videti ovde
A ispada da dobijas 20 mbps za 4000 din bez ugovorne obaveze.

Vrh Dno