Šta je novo?

Ikom - Digitalna tv

Pa dobro jel može neko od vas koji pominjete Conax module da kaže koji se mogu koristiti? Da li tu postoji neka fora da mora biti od tačno određenog provajdera, da li je potrebno nešto programirati, reprogramirati, itd.?

Već mesecima čekamo odgovor na ovo pitanje...

Postoji odgovor na prethodnim stranama ovog trida. Prvo, treba da kupite PCMCIA modul (ili CI-Modul) za vaš TV koji u sebi sadrži CONAX sistem za enkriptovanje/dekriptovanje kanala. Modul može da sadrži i još neke sistema pa ako piše pored CONAX i, recimo, AlphaCrypt, Irdeto, onda je to to, kao kafa 3 u 1 🙂 . Drugo, na kartici koju dobijate uz KAON se nalaze ključevi koji u kombinaciji sa modulom vrše dekodiranje slike. Modul košta oko 50 evra zato što plaćate licencu za korišćenje CONAX sistema pošto prazan PCMCIA modul košta jako malo.

Znači bilo koji PCMCIA modul (PC Card) sa CONAX sistemom, poželjno da verzija CONAX sistema bude novija, recimo 3.0 i to je to. Nema mnogo mudrosti.

Poslednja izmena:
^
da, ali da li neko u srbiji prodaje module (online ili radnja) ili moram da naručim iz inostranstva?
ovo drugo mi je problem.
google pretraga daje slabe rezultate kad je prodaja u srbiji u pitanju.

Izgleda da je vreme "uzivanja" u normalnoj slici na IKOM digitalnoj televiziji za mene proslo. Prvo sam se godinama mucio sa losom slikom na IKOM analognoj televiziji, pa onda sa ocajnom slikom na Pay TV-u, a sada imam smetnje i na nekoliko kanala na digitalnoj televizji. Jedino internet normalno sljaka za sada.

Digitalnu sam uveo u aprilu 2010. godine i sve je radilo bez vecih problema. U avgustu sam uveo i IKOM internet i dalje je sve bilo ok. Negde oko Nove godine pocele su smetnje. Smetnje se javljaju na odredjenim kanalima. Uocio sam ih na B92, B92 Info, Studiju B, Avali, Sci-Fi i Universal-u u manjoj meri. Mozda se javljaju i na nekim drugim kanalima, ne stizem da gledam bas toliko pa ne znam. Nikada ih nisam primetio na, na primer, RTS-u, CNN-u, BBC-u, generalno na stranim kanalima - Discovery, National Geographic i dr. Smetnje se sastoje u kratkotrajnom zamrzavanju, seckanju slike i tona. Na Universal-u su smetnje slabije pa se sve zavrsi sa nekoliko kockica na ekranu. Nekada se to desava na svakih pola minuta-minut, nekada na svakih pet-sest minuta. Tokom smetnji KAON ne pokazuje pad jacine signala i kvaliteta slike (60-62% jacina, 100% kvalitet). Danas sam ulovio istovetnu smetnju i na analognoj Avali, na analognom Studiju B nije bilo smetnji, na digitalnom jeste. Ne znam da li to ima ikakve veze, ali smetnje su se pojavile nedugo nakon sto je posta uvela svoju kablovsku u zgradu jer je vecina stanara migrirala od IKOM-a kod KDS PTT.

Zvao sam IKOM, dosli su serviseri, pokazali dobru volju da rese problem, ali ga, na zalost, nisu resili.

Do sada je preduzeto sledece:

- iskljucivan racunar (i koaksijalni kabl i struja) - bez rezultata
- utikac tv-a utaknut u drugu uticnicu (bez nulovanja), zamenjen produzni kabl - bez rezultata
- meren signal - normalan je
- zamenjen KAON dekoder - bez rezultata
- pregledani konektori na kablovima, zamenjeni sumnjivi (kod samog tv-a i u hodniku u razvodnoj kutiji) - bez rezultata
- stavljen galvanski izolator - bez rezultata

Nije preduzeto:

- nije menjan razvodnik za tv i internet (koji je, valjda, i nekakvo pojacalo signala)
- nije menjan nekakav filter koji se stavlja izmedju razvodnika i koaksijalnog kabla koji ide do tv-a
- nisu pregledani kablovi po zgradi (nemam koga da pitam da li ima smetnje jer su sve komsije sa kojima kontaktiram presle na KDS PTT)

U nedelju, kod zeninih roditelja vidim istovetne smetnje na tv-u, ali oni imaju Vektorovu analognu televiziju. Osim samih smetnji, jedina slicnost je sto i oni i ja imamo Samsung televizore, one sa skracenim cevima, oni manji, ja veci od 72 cm. Kazu da smetnje ima cela zgrada pa pretpostavljam da to ipak nema veze sa Samsung aparatima.

Ne znam sta da radim, smetnje mi idu na nerve i ponekad nije lako pratiti neku emisiju. Ako neko ima slican problem ili ideju sta da radim, molim da se javi.

Hvala.

I sta kazu kada si ih zvao ?
Sve te smetnje na digitalnoj se visestruko multipliciraju na analognoj.

Bili su kod mene (vidi deo "do sada je preduzeto sledece" u mojoj prethodnoj poruci), ali nisu mogli da rese problem. Najcudnije je to sto smetnje postoje i sa novim dekoderom, a na analognoj ih cak i nema (juce sam primetio da su smetnje bile na Avali i na digitalnoj i na analognoj, a na Studiju B samo na digitalnoj).

Meni se isto desava na Avali (digitalna) izgubi se ton i pojave kockice, traje par sekundi.

Realno ja skoro uopste ne gledam TV, ali IKOM digitalna je uzas zivi...

A jel' samo na Avali ili i na jos nekom kanalu? Ako budes imao vremena jel' mozes malo da pratis da li ima smetnji na Studiju B, B92, B92 Info?

Ja sam samo primetio na Avali, nigde vise. Studio B sigurno ne, zena gleda redovno doticni...

B92 sektase ne gledam 🙂

Bili su kod mene (vidi deo "do sada je preduzeto sledece" u mojoj prethodnoj poruci), ali nisu mogli da rese problem. Najcudnije je to sto smetnje postoje i sa novim dekoderom, a na analognoj ih cak i nema (juce sam primetio da su smetnje bile na Avali i na digitalnoj i na analognoj, a na Studiju B samo na digitalnoj).

A što ne misliš da problem može da bude u onome ko isporučuje signal Ikomu? Ako isti kanal na analognoj nema smetnji a na digitalnoj ima pa logika ide u smeru da je problem da to TV stanica loše otprema signam ka Ikomu, pogotovu što se to isto javlja i kod drugog provajdera.

@all
Svi pravi digitalni kanali poput Eurosporta, Arene 1,2,3,4, ESPN A, MTV paket pa i Prve TV, i sličnih su odlični na Ikomu i nemojte više paušalno donositi ocene kvaliteta na osnovu analogno konvertovanih domaćih kanala, pri tome u 4:3 formatu i na osnovu toga što "nekome tamo ne radi nešto".

Poslednja izmena:
Ako "nekome tamo ne radi nesto", onda problem smetnjama ne moze biti do signala koji IKOM prima jer bi tada svi korisnici imali smetnje, a ne samo neki. Osim toga, kao sto sam napisao, serviseri IKOM-a su menjali konektore, probali sa drugim dekoderom itd. Da je problem do TV stanica, onda bi smetnje imali svi korisnici IKOM-a pa bi mi IKOM to i rekao kada sam pozvao prvi put. Osim toga, postoji jos jedan razlog zasto gotovo sigurno nije problem u signalu koji IKOM prima. Danas sam bio kod prijatelja koji imaju IKOM digitalnu televiziju i nemaju smetnje. Jedino se svi zale na Avalu koja je, ocigledno, problematicna, ali izgleda da su drugim korisnicima IKOM digitalne televizije Studio B i B92 bez smetnji. Videcemo sta kazu ljudi koji su obecali da ce pogledati pa javiti.

jopopo ocigledno radi za IKOM 🙂

Realno digitalna kod IKOM-a je bezveze, los kvalitet signala, los dekoder, mali izbor kanala i losa korisnicka podrska. Ti sada mozes da prijavis problem, ali resenja nece biti.

Naravno o HD kanalima mozemo samo da sanjamo...

@stoske +1 za tvoje misljenje o IKOM CTV, Sticajem okolnosti poznajem direktora tehnike na TV Avala i kad god smo se videli (kad dodjem u BGD) ja sam ga smarao sa slikom na IKOM (neka vrsta zezanja tipa ti direktor a ovakva ti TV). I on bi tad preda mnom zvao nekog nihovog direktora da se zali na problem. 🙂))) Ne znam na koji naci IKOM dolazi do signala domacih TV stanica (antena, direktni link, satelit) Meni smetnje koje pominjete lice na smetne koje se pojavljuju usled loseg signala izmedju TV stanice i IKOM (Oni koji imaju SAT sistem znaju sta pricam kad pocne da pada kisa...sneg o arifaktima na nekim SAT kanalima kao posledica slabog signala itd).
E sad mi dugujete 🙂))) upravo zvao sam nasu domovinu (Srbiju) i cuo se sa mojim drugarom direktormo tehnike na TV Avala...IKOM skida Avalu sa Total TV i to je problem dok su skidali sa Avale (verovatno misli na toranj ili vec) slika je bila ok od kad su presli na total taj problem postoji i nastaje usled propusne moci istog itd itd. TV Avala se zalila ali neznam kakav ugovor imaju samo mi rece da ce da pritisnu IKOM..

Poslednja izmena:
Thnx vanyadds ..

Ljudi realno je da za skoro 30 evra koliko placam IKOM-u, preko grane mogu da dobijem dosta bolju uslugu, ukljucujuci brzi internet, mnogo bolju ponudu kanala, opreme i najznacajnije KVALITET.

Imaju problem sa audio kvalitetom od 1. dana na polovini kanala, drugi kanali imaju uzasnu sliku, pa neki nisu cak ni titlovani... Na pojedinim kanalima sam prinudjen da slusam Madjarske hipohonder reklame po pola sta... izreklamirase sve zive lekove i to uz sve tako prijatni madjarski (p.s. kod reklama nema problem sa audio signalom 🙂 )...

Glavni biser je korisnicki servis, koji je radio ranije do 22h svakim danom, sto su naravno promenilli tako da sada rade do 20h i to samo radnim danima 😆

Naravno i kada ih dobijes uvek je problem kod tebe, te ti ne valja Kaspersky, te Windows, te ti ruter nije dobar, te komsija Perica przi pljeke pa ometa signal...

Thnx vanyadds ..

Ljudi realno je da za skoro 30 evra koliko placam IKOM-u, preko grane mogu da dobijem dosta bolju uslugu, ukljucujuci brzi internet, mnogo bolju ponudu kanala, opreme i najznacajnije KVALITET.

Imaju problem sa audio kvalitetom od 1. dana na polovini kanala, drugi kanali imaju uzasnu sliku, pa neki nisu cak ni titlovani... Na pojedinim kanalima sam prinudjen da slusam Madjarske hipohonder reklame po pola sta... izreklamirase sve zive lekove i to uz sve tako prijatni madjarski (p.s. kod reklama nema problem sa audio signalom 🙂 )...

Glavni biser je korisnicki servis, koji je radio ranije do 22h svakim danom, sto su naravno promenilli tako da sada rade do 20h i to samo radnim danima 😆

Naravno i kada ih dobijes uvek je problem kod tebe, te ti ne valja Kaspersky, te Windows, te ti ruter nije dobar, te komsija Perica przi pljeke pa ometa signal...

ahhahahahah xD

Cim dodje lepo vreme, nestace kockice.

jopopo ocigledno radi za IKOM 🙂

Realno digitalna kod IKOM-a je bezveze, los kvalitet signala, los dekoder, mali izbor kanala i losa korisnicka podrska. Ti sada mozes da prijavis problem, ali resenja nece biti.

Naravno o HD kanalima mozemo samo da sanjamo...

Ma ne radim nego je stvarno kod mene ok. Optika mi ide skoro do zgrade, na zahtev da kablove i skretnice u zgradi stare 5 godina zamene uradili su to u roku od 3 dana, ne koristim Kaon vec imam ugradjen DVB-C u TV, komsija u susednoj zgradi ima digitalnu SBB na slicnom TV (ali je takodje 1080p) i slika je kod mene bolja. Prema tome samo kazem da ako kod nekih valja a kod nekih ne valja generalni stav ne treba da bude negativan i da se teske reci upucuju na racun usluge.

Samo treba biti realan 🙂

Kod mene na digitalnoj je signal oko 46-48% a kvalitet oko 78-80%. Jel to ok ili da se zalim?

07.3.2011
Uskoro! Novi program u ponudi

Program za modernu ženu – UTILISIMA – u osnovnoj ponudi na frekvenciji S06 (140.25 MHz) i u MEGA paketu usluge Digitalna TV.
Savršen recept za modernu ženu: obilje lepote, kašičica mode, puno zdravlja, prstohvat kuvanja, malo uređenja doma i roditeljstva. Sve ono što zanima dame gledajte na programu Utilisima.

ma lol

Gde mogu da nadjem koji kanali na digitalnoj ulaze u onaj osnovni MEGA paket posto mi se cini da ima nekih kanala kojih imam na obicnoj televiziji a nemam na digitalnoj! :S:

Btw. nikako ne mogu da pokrenem manualno pretrazivanje kanala da vidim ima li jos cega posto kad udjem u meni i dodjem do te opcije trazi mi neki pin kod a ja osim onog za adult kanale koji su mi dosli uz Flat4 nemam nijedan drugi pin kod.:sceptic:

^ Probaj 0000
Druga varijanta je reset to factory defaults. Trazice opet kod, kucaj 0000 i pretrazice sve kanale i resetovace vreme na (priblizno) tacno. Ja to uglavnom i radim da bi resetovao sat 🙂

Poslednja izmena:
Kvalitet = kvalitet signala, meri procenat gresaka u digitalnoj trasmisiji (paketi koji se salju) ako nema ni jedne greske onda je vrednost 100% kako uvek ima nekog gubljenja paketa a to je toliko malo da se neprimecuje ova vrednost se moze tolerisati po nekima do 60% mada neki tvrde da za neke sadrzaje i do 40%. Vecina uzima vrednost >60% kao referentnu.
Signal = jacina signala pokazuje koliko je prijemnik dobio jak RF signal. Predstavlja apsolutnu jacinu signala takodje se odnosi na cistocu signala - koliko ima suma u njemu. Sad oko vrednosti mnogi kazu da je tolerancija 40% jer sam signal sekundaran u odnosu na kvalitet tako da neki kazu da ako je S 45 a Q 80 ne treba brinuti jer dekorder ili TV dobija dovoljan broj paketa da prikaze kvalitetnu sliku.

Gde mogu da nadjem koji kanali na digitalnoj ulaze u onaj osnovni MEGA paket posto mi se cini da ima nekih kanala kojih imam na obicnoj televiziji a nemam na digitalnoj! :S:

Btw. nikako ne mogu da pokrenem manualno pretrazivanje kanala da vidim ima li jos cega posto kad udjem u meni i dodjem do te opcije trazi mi neki pin kod a ja osim onog za adult kanale koji su mi dosli uz Flat4 nemam nijedan drugi pin kod.:sceptic:

http://ikom.rs/digitalnatv/kanali.php?ug_id=1

Nazad
Vrh Dno