Izgleda da je vreme "uzivanja" u normalnoj slici na IKOM digitalnoj televiziji za mene proslo. Prvo sam se godinama mucio sa losom slikom na IKOM analognoj televiziji, pa onda sa ocajnom slikom na Pay TV-u, a sada imam smetnje i na nekoliko kanala na digitalnoj televizji. Jedino internet normalno sljaka za sada.
Digitalnu sam uveo u aprilu 2010. godine i sve je radilo bez vecih problema. U avgustu sam uveo i IKOM internet i dalje je sve bilo ok. Negde oko Nove godine pocele su smetnje. Smetnje se javljaju na odredjenim kanalima. Uocio sam ih na B92, B92 Info, Studiju B, Avali, Sci-Fi i Universal-u u manjoj meri. Mozda se javljaju i na nekim drugim kanalima, ne stizem da gledam bas toliko pa ne znam. Nikada ih nisam primetio na, na primer, RTS-u, CNN-u, BBC-u, generalno na stranim kanalima - Discovery, National Geographic i dr. Smetnje se sastoje u kratkotrajnom zamrzavanju, seckanju slike i tona. Na Universal-u su smetnje slabije pa se sve zavrsi sa nekoliko kockica na ekranu. Nekada se to desava na svakih pola minuta-minut, nekada na svakih pet-sest minuta. Tokom smetnji KAON ne pokazuje pad jacine signala i kvaliteta slike (60-62% jacina, 100% kvalitet). Danas sam ulovio istovetnu smetnju i na analognoj Avali, na analognom Studiju B nije bilo smetnji, na digitalnom jeste. Ne znam da li to ima ikakve veze, ali smetnje su se pojavile nedugo nakon sto je posta uvela svoju kablovsku u zgradu jer je vecina stanara migrirala od IKOM-a kod KDS PTT.
Zvao sam IKOM, dosli su serviseri, pokazali dobru volju da rese problem, ali ga, na zalost, nisu resili.
Do sada je preduzeto sledece:
- iskljucivan racunar (i koaksijalni kabl i struja) - bez rezultata
- utikac tv-a utaknut u drugu uticnicu (bez nulovanja), zamenjen produzni kabl - bez rezultata
- meren signal - normalan je
- zamenjen KAON dekoder - bez rezultata
- pregledani konektori na kablovima, zamenjeni sumnjivi (kod samog tv-a i u hodniku u razvodnoj kutiji) - bez rezultata
- stavljen galvanski izolator - bez rezultata
Nije preduzeto:
- nije menjan razvodnik za tv i internet (koji je, valjda, i nekakvo pojacalo signala)
- nije menjan nekakav filter koji se stavlja izmedju razvodnika i koaksijalnog kabla koji ide do tv-a
- nisu pregledani kablovi po zgradi (nemam koga da pitam da li ima smetnje jer su sve komsije sa kojima kontaktiram presle na KDS PTT)
U nedelju, kod zeninih roditelja vidim istovetne smetnje na tv-u, ali oni imaju Vektorovu analognu televiziju. Osim samih smetnji, jedina slicnost je sto i oni i ja imamo Samsung televizore, one sa skracenim cevima, oni manji, ja veci od 72 cm. Kazu da smetnje ima cela zgrada pa pretpostavljam da to ipak nema veze sa Samsung aparatima.
Ne znam sta da radim, smetnje mi idu na nerve i ponekad nije lako pratiti neku emisiju. Ako neko ima slican problem ili ideju sta da radim, molim da se javi.
Hvala.