Šta je novo?

Ikom - Digitalna tv

Posto sam i sam na Ikomu, koliki je realan dobitak u slici sa i bez digitalnog risivera.
Manje od 5% ? Nema sanse da se dobije iole pristojna slika na nasim Lcd televizorima ,
jer imam utisak da vec iz glavnog studija ne izlaze kvalitetni signali.
Kod mene su rts, pink, stb, uzasni. Iole pristojan signal je Hrt i Eurosport.
Konjarnik.

Posto sam i sam na Ikomu, koliki je realan dobitak u slici sa i bez digitalnog risivera.
Manje od 5% ? Nema sanse da se dobije iole pristojna slika na nasim Lcd televizorima ,
jer imam utisak da vec iz glavnog studija ne izlaze kvalitetni signali.
Kod mene su rts, pink, stb, uzasni. Iole pristojan signal je Hrt i Eurosport.
Konjarnik.

ja kad sam kupio lcd nekako mi se slika poboljsala, nme znam dal je do ekrana ili sto en koristim sugavi risiver koji ikom daje, ali neki kanali se bzvz slika, pink kao sto si rekao i jos njih ima dosta...srecom te i ne gledam bas, od nasih kanala super sliku ima prva srpska tv..jos plus je u 16:9, sport klub je super i euro sport...ima jos par sa dobrom slikom, srecom te kanale gledam xD

Postoji li mogucnost da se tv-u naprave 2 liste kanala, jedna za digitalnu i druga za analagonu.
Mislim ko ima mogucnosti da mu tv hvata oba sistema prenosa.

A propo kvaliteta slike, ja sam uzeo LCD pre par dana i mogu reci da su mi analogni kanali katastrofa, pola ih je dupla slika, smetnje, sneg na nekim, ma haos, realno moze 5-6 da se gleda normalno. Pre sam gledao preko tv karte na kompu i bila mnogo bolja slika...nisam pametan.
Kako sad hvatam i digitalne problem analognih mi je zanemarljiv jer je kvalitet na digitalnim, za ono bar sto sam do sada gledao i sto nudi analogna - sjajan. Svi kanali cisti, ponekad se desi da na nekim kanalima se malo "zabrlja slika" na blic, tj uocljive su kockice ali vec u sledecem kadru to bude ok. Ne znam moze li se to podesiti nekako ili nema pomoci. U svakom slucaju mogu da zivim s tim.

Sto se liste tice, ne znam kako je na kom televizoru, kod mene na Samsungu on pravi 3 liste - jednu analognu, jednu digitalnu i postoji zajednicka pa odaberes mod koji hoces i vrtis te kanale. Ono sto me jedino nervira, a do sada nisam uspeo da provalim, je kako u digitalnom modu da poredjam kanale kako ja hocu po brojevima, uvek mi ostaje njihova automatska lista sta god pokusao..

Hm vidim ovde se neki zale da nemaju titl na nekim kanalima, a kod mene je opet druga prica.
Primetio sam da na pojedinim kanalima donji deo titla ode ispod cele slike i ne moze da se cita...
U pitanju su HBO comedy, XD disney i na Crime Investigation, Fox life. Sta je u pitanju tj da li je neko imao slican problem?
Kod podesavanja sam pokusavao sve aspect r. ali se ne pomera. Pa sam mislio da li je to do TV-a... Tj koristim monitor LG M228WA mada cisto sumnjam da je on problem...

Ako koristis KAON, samo odradi factory reset, to je bug uredjaja.

... Ono sto me jedino nervira, a do sada nisam uspeo da provalim, je kako u digitalnom modu da poredjam kanale kako ja hocu po brojevima, uvek mi ostaje njihova automatska lista sta god pokusao..

Zato sam kupio LG, postoji SW da ih poređaš po želji i promeniš ime. Mislim da ne možeš preko samog TV-a. Još moj LG ima Hotel Mode gde možeš na USB da sačuvaš setovanje za sve kanale i pošto imam tri TV u kući jednostavno podesiš kanale na jednom a na ostalim samo iskopiraš podešavanje za kanale, gotovo za minut. Zamisli da ručno memorišem 100+ kanala (analogni+digitalni+radio) na svakom TV pojedinačno!!! 😉

Što htehoh reći... 😉 da, i kod mene TV pravi tri liste: digitalna, analogna i radio.

Poslednja izmena:
Odes u channel manager, na kanal koji zelsi, pa na tools i edit channel number.
Sa strelicom gore, dole, dovedes ga do pozicije gde zelis da ga smestis.
Zatim celu lisu kanala kopiras na fat32 usb flash.

sto flash mora da bude fat32, zato meni nije hteo nista da prebaci na flash. ako hocu da na njga bacim HD film onda ponovo moram da ga formatiram.

Odes u channel manager, na kanal koji zelsi, pa na tools i edit channel number.
Sa strelicom gore, dole, dovedes ga do pozicije gde zelis da ga smestis.
Zatim celu lisu kanala kopiras na fat32 usb flash.

Pa tako nesto pise i u uputstvu ali bez bukvalnih koraka nego samo uopsteno, uradim ja to sve ali opcije "edit channel number" nema pa nema. Ne vredi, moracu ovih dana malo detaljnije da se pozabavim ovim...

Zato sto TV ne moze da pise po ntfs-u.

Nema na cemu 🙂

jel ima neko inforn=maciju kada ce ikom izbaciti hd kanale?
kasnili su i za digitalnu tv, zadnji su je pustili.

HD sigurno nece skoro...i ova kvazi digitalna im jedva radi....

meni sve radi fantastichno i nemam razloga da se buni ni za shta..zhao mi je kada chitam xyz negativnih komentara za ikom cable.. i net i tv...

Moja najveca zamerka ide na racun budjavog KAON resivera i stvarno loseg zvuka. Na B92 radi samo jedan kanal i tako od samog starta digitalne.

Kada kupim novi TV, gledacu svakako da kupim CI modul, kako bi zaobisao tu problematiku.

b92 i kod mojih matoraca na ceraku ima izuzetno losh zvuk... preko sbb-a takodje.. dodushe nisam primetio da je na jednom kanalu vec da je toliko tiho da je to strashno.. recimo b92 info je 3 puta glasniji ..

Ja imam LCD sa slabijim zvucnicima, recimo za b92 moram na kaon-u i na TV-u da pojacam skoro do kraja zvuk da bi moglo da se cuje normalno.

Necu stalno da ih pljujem, ali su daleko od dobrog operatera. Siguran sam da su sve ove probleme mogli da rese u prethodne 2 godine, ali da ih realno ne zanima.

Kad sam bio u BGD primetio sam isto da je drasticna razlika u jacini zvuka na B92 i B92 info ali to nije bo CTV operatera vec do same B92 cak i sa obicnom antenom (citaj u kolima) razlika u jacini zvuka je primetna da ne pricam da je to isto i kod mojih prijatelja koji su na SBB, Vektor kablovskoj. Nazalost sve sto sam rekao na prvim stranicama ovog posta za KAON stoji (jeftin ulazni model bez HDMI izlaza) sama firma ima i par monogo bojih modela (citaj skupljih) valjda ce sa novim zakonom o potrosacima doci do nekih pomaka. Nazalost zakon jos nije definisao rad CTV u Srbiji/Beogradu pa mnogi love u mutnom pa i IKOM. Meni smeta sto kad god dodjem god svojih roditelja kanali su ispremestani od pocetnih kanala koi su usli u prvi ugovor jedav da je koji ostao (ostali su besplatni) a ponuda u paketima je vise nego jadna u odnosu na ono sto se nudi... Da budem iskren i u Portugalu je ponuda vise nego jadna u odnosu na Englesku ali mi se cini da imas vise izbora. Takodje mi smeta sto kvalitet slike varira kad su losi vremenski uslovi, vise na analognoj manje na digitalnoj TV pa to ja imam tako nesto sa satelitskom antenom a ne sa kablovskom i sto na primer pred novu nismo imali kablovsku jer zgrada sa koje dolazi kabl nije imala struju...E sad vidim da su se moji roditelji navikli na ovako stanje...pa se sve vodi na ono popravice se doci ce...itd

PS/
Jedan moj prijatelj je svatio da mozes imati vlastitu TV stanicu bez dozvole od RRA i RATEL-a ako jednostavno emitujes kroz kablovsku mrezu e sad kad je otisao na pregovore oko prezimanja programa...jedan distributer kablovske TV mu je trazio 300 000 € godisnje da se njegova stanica nadje u mrezi. Toliko o rupama u zakonu

Koliko košta pretplata za osnovni digitalni paket u Portugalu? Kod nas je osnovni paket "jadan" kako kažeš jer se emituju kanali koji su najjeftiniji na berzi Pay kanala ali to je najbolje što se može za par evra koliko košta pretplata ovde. Jednostavno, bazom od nekoliko hiljada korisnika i pretplatama od 10-tak evra ne možeš da trpiš troškove poslovanja. Kada se omasovi biće i bolje (sećaš se koliko je bio minut u mobilnoj telefoniji pre 12 godina a koliko je sada?).

Pa doekle si u pravu neznam koliko je osnovni palet mislim oko 30€ ja placam preko >100€ CTV+NET+TEL sad za nekoga je to skupo ali imam HD DVR risiver preko 100 kanala (10HD) i net 120Mb/6mb sad uporedi dali je skupo, uz to imam i telefon jer to je 3 paket TV+Net+Tel. Prvo nije baza od nekoliko korisnika jer Beograd ima 2miliona stanovnika a mislim da su SBB, IKOM, Vektor...IPTV najveci ne znam dali ima jos jer moja familija i drugari su na ovim provajderima prostom racunicom mozes doc da svaki CTV opreater ima bar 500 000€ priliva (bez plata, amortizacije opreme ulaganja itd itd) Kako to da ne mogu ja da uvedem SBB umesto IKOM-a i kakve su to zone na koje je grad podeljen ispade da imam izbor IPTV koji ne radi sa ISDN centralom bar su meni tako rekli jer moji roditelji imaju ISDN centralu 2 ulaza 4 broja vec si osudjen na IKOM. Kad ce to da se omasovi pa moji roditelji imaju kablovsku vise of 6~7 godina pa sad izlazi cetvrta~peta generacija mobilnih (ako poredis sa njima) a kablovska je vrlp malo se pomakla. (pre cu reci da sad nije trend digitalizacije HD i 3D TV jos bi bili na analognom signalu) Gde su opticki vodovi umesto koaksialnih, gde je mogucnost da mozes da biras obicni KAON, KAON sa HDMI ili nedaj boze KAON koji ima HDD u sebi i sve naravno ima cenu pa ko sta moze sebi da priusti. Ovako ako si pratio forum ljudi nabavljaju Conax CAM za TV ako im isti ima mogucnost i podrzava ove module kako bi zaobisli KAON i bar malo poboljsali kvalitet slike. Ovo sto sam rekao je moje misljenje daj boze da nije tako ali kad god dodjem u Beograd razocaruje me sitnice koje su lako resive a niko necini nista.

cekaj net ti je 120mb/6mb ?? bash se pitam da li bi se nasi ljudi bunili da imaju takav odnos.. po njima bi trebalo da bude 120mb/60mb ...

@vanyadds
Čekaj, čekaj, mnogo si se zalaufao 🙂 Prvo, Beograd jeste 2 miliona ali je 450.000 domaćinstava. Nećeš verovati ali 50% ljudi nema CATV a dosta njih je na "divlje" priključeno ili kradu signal. Mnogo domaćinstava nije u stanju da plati ni 10 evra pretplate. Nije računica baš jednostavna. Ne branim ih naravno, ali za bolji kvalitet treba bolja tražnja. Šta misliš da jednoj prosečnoj porodici treba od kanala? Pa nisi ovde ali najgledanije su ružičasta TV sa svojim retardiranim rialiti programima i nacionalni TV servis građana Srbije sa svojim političkim emisijama i serijama sa prizemnim humorom. Za koga onda kvalitet i kanali? Koliko (nas) ima onih koji žele nešto drugo, bolje?

Što se tiče ADSL ja imam ISDN, ADSL i IPTV kod Telekoma. Pored toga imam i IKOM i naravno ne koristim KAON već TV sa DVB-C i mogu da ti kažem da od svega gledam MTV paket i Arena Sport paket, ostalo me ne zanima jer nemam ja kada da pratim Discovery, History i ostale slične. Vidiš, meni je kvalitet OK, zadovoljan sam i ništa mi više ne treba od ovoga što imam. IKOM ima optiku do moje zgrade.

Što se tiče HD, ništa mi ne znači jer dok uz filmove i serije nema 5.1 zvuk čemu super slika i stereo? Što se tiče sporta, jeste lepo je gledati fudbal u HD ali ne smeta mi ni SD. Hoću da kažem da ja HD sliku doživljavam kao dodatak na 5.1 zvuk a ne obrnuto a kako drugi ljudi gledaju na to, ne znam (zato i ne očekujem da to imam na TV već se "snađem" pa gledam filmove i serije u "realise" koji meni odgovara 🙂 )

Proveri za ISDN i ADSL opet.

Poslednja izmena:
Zalaufao 🙂)) odavno nisam cuo taj izraz 😉) Ok sve sto si rekao ima smisla. Kad sam ja studirao isla je jedna pricica na faksu (vreme komunizma) u nasoj ex ex drzavi YU bila je jedna fabrika koja je pravila ejscage, nisu imali konkurenciju. Mladi dizajner koji je tek zavrsio fakultet pun sebe ode kod direktora i pokaze mu crteze svog ejscaga. Krene pricu lepsi bolji manje materijala itd itd. Direktor ga pokledi i odgovori "Zasto bi ga mi pravili, kad nam i ovaj dobro ide". Za bolji kvalitet treba bolja traznja - odavno je izgubila smisao cak i u Evropi. (odnosi se na neke oblasti proizvoda). I sta to znaci, odavno sam navikao da imam pravo na izbor da kupim ono sto zelim a ne ono sto mi nude. Nadam se da je optika do tvoga doma pocetak IKOMA u njenom uvodjenju i u ostala domacinstva. Ja kazem da samo umam utisak kad dojem jednom dvaput u BGD godisnje jako malo se se promenilo osim zgrada (neke lepe stare su srusene a niklli su staklenici i ) Cak i u mojoj ulici ostalo je malo porodicnih kuca sad je vise od pola ulice neke bezoblcne stambene zgrade.
Hvala za ISDN i ADSL Moracu da proverim jer sam suvlasnik jednog radija u BGD pa su mi cak i ljudi koji su nam uvodili centralu u isti to rekli da preko ISDN centrale ne moze ADSL (ako moze neko me je debelo ?;%$# - a u pitanju su veliki strucnjaci i dobrano sam im platio)
Pozdrav

Za <Oki> da fllat 160/6Mb sve je na brzini svetlosti realno da je 12/1Mb ne bih se bunio i meni bi bilo dovoljno (neverujem za cerke 🙂) ali kad imas mogucnost samo te ponese daj brate najjaci inace net sam je oko 70€ mesecno (mislim tako nesto) ostalo je CTV i telefon tako da nas izadje oko 100~120€ mesecno (zena placa, ja samo dajem pare 🙂)

Poslednja izmena:
Imas jak i brz net, ali imas ogranicenje da bez ``razloga`` mogu da ti ga ukinu, ukoliko vide da nerealno mnogo downloadujes svaki dan.
U Engleskoj i jos nekim evropskim zemljama se to zove fair-use.
Tako mi je ispricao dobar kolega, koji je bio kod brata u Londonu.

<borab> znam za to desilo mi se jednom u UK ali sam izgladio jer imam studio u kuci i vise su uradili zbog uploada a ne download. S obzirom da sam na net od pocetka prvih dana www. davno sam prestao da "skidam" svasta (nekad se nije ni moglo -modem) obicno pogledam sta mi se svidja pa narucim. Zato sam reko da bi mi i 12/1Mb bilo dovoljno mada moja zena kao profesionalni fotograf mesecno stavlja na ftp casopisa po 100 fotografija u NEF i CRW a to zna da bude i par giga i da traje bogami jako dugo. Ali ko sto sam rekao to reis u razgovoru sa provajderom nije isto privatni korisnik ili studio. Mozes da se cenkas i sa cenom. Kod mene u ugovoru jasno pise za net Ilimitada (Unlimited D/U) ali to je neka druga prica. Za sad su cerke glavni surferi i mama 🙂 Ali to je neka druga tema.

Poslednja izmena:
<borab> znam za to desilo mi se jednom u UK ali sam izgladio jer imam studio u kuci i vise su uradili zbog uploada a ne download. S obzirom da sam na net od pocetka prvih dana www. davno sam prestao da "skidam" svasta (nekad se nije ni moglo -modem) obicno pogledam sta mi se svidja pa narucim. Zato sam reko da bi mi i 12/1Mb bilo dovoljno mada moja zena kao profesionalni fotograf mesecno stavlja na ftp casopisa po 100 fotografija u NEF i CRW a to zna da bude i par giga i da traje bogami jako dugo. Ali ko sto sam rekao to reis u razgovoru sa provajderom nije isto privatni korisnik ili studio. Mozes da se cenkas i sa cenom. Kod mene u ugovoru jasno pise za net Ilimitada (Unlimited D/U) ali to je neka druga prica. Za sad su cerke glavni surferi i mama 🙂 Ali to je neka druga tema.

Blago tebi kada zivis u regulisanoj drzavi i kada je tvoje samo da radis i niocemu vise da razmisljas.

Nazad
Vrh Dno