Šta je novo?

Ikom - Digitalna tv

Cekaj,kako onda ljudi kupe TV stave ga da je neka tamo zemlja ili __ __ i imaju digitalan signal preko DVB-C tunera u TV-u.
Ne znam kako da postavim pitanje,ima li neki uredjaj koji moze da zameni Kaon,znaci koji ce da radi kao gore pomenuti televizor i televizori raznih usera u ovom threadu.Zabodes antenu pa (skartom,kompozitnim,HDMI-jem...) u TV,izaberes neku zemlju ili __ __ i to radi.Nije bitno svi paketi samo oni osnovni.Ima li takva sprava kod nas da se kupi a da ne bude 300+ evra?Hvala.

Cekaj,kako onda ljudi kupe TV stave ga da je neka tamo zemlja ili __ __ i imaju digitalan signal preko DVB-C tunera u TV-u.
Ne znam kako da postavim pitanje,ima li neki uredjaj koji moze da zameni Kaon,znaci koji ce da radi kao gore pomenuti televizor i televizori raznih usera u ovom threadu.Zabodes antenu pa (skartom,kompozitnim,HDMI-jem...) u TV,izaberes neku zemlju ili __ __ i to radi.Nije bitno svi paketi samo oni osnovni.Ima li takva sprava kod nas da se kupi a da ne bude 300+ evra?Hvala.

Vecina TV-a sa ugradjenim DVB-C tunerom ima PCMCIA Slot, gde moras da ubacis modul koje ce da dekodira signal. U taj modul se ubaci kartica koju si dobio uz receiver.

Druga varijanta je da uzmes neki DVB-C receiver ili sa ugradjenim citacem za sistem kodiranja koji koristi tvoj provajder ili sa softverskim citacem koji moze da dekodira vise sistema ili receiver koji ima isti takav PCMCIA slot pa uradis sve kao u gornjem primeru.

DVB-C receiver sa ugradjenim HDD-om, mozes koristiti kao PVR. Ja naprimer imam AzBox sa DVB-S i DVB-C receiverima i jedno vreme sam koristio i TotalTV i Radijus Vektor kablovsku sa njihovim originalnim karticama. Prednost DVB-C receivera je da jedino oni mogu podrzati NDS sistem zastite, posto ne postoji NDS modul.

U vecini zemalja svi kanali koji su dostupni svim pretplatnicima, osnovni paket nije kodiran uopste, pa ti ni ne treba dekoder za te kanale vec samo za pay kanale i dodatne pakete. Kod nas koliko znam provajderi sve kodiraju, eventualno neki test kanal moze da se uhvati.

E tako brate,konkretno.Hvala ti lepo na trudu.

E sad ako sam dobro shvatio ti ljudi koji gledaju preko DVB-C-a u TV-u Ikomove kanale imaju kartice(koje nabave gde?) i na taj nacin iskoriste DVB-C na TV-u i gledaju normalno skoro sve kanale?Jel tako?
Da ne bi koristio njihov receiver koji je loseg kvaliteta potrebno je da kupim neki drugi (tipa ovih koje si mi opisao u drugoj recenici) i moci cu da gledam osnovni paket programa + ta kartica.
Iskreno pitam sve ovo jer sam nakacen neko vreme na ikom a za sada ne placam nista,nisam prijavljen,pa da ne bih dolazio u situaciju da ih zovem i da vide da nisam legalno prikljucen...
Hteo sam samo da se uverim u kvalitet programa pa da definitivno sa Telekomovog neta predjem na 4096 na ikomu +1,2,3 paketi jer mi je cena ista oko 2.800 din. a ovde bih imao i kablovsku i bio bi prijavljen.Naravno taj kvalitetniji receiver bih zadrzao umesto njihovog,zato i smaram sa svim ovim pitanjima.
Jos jednom hvala na strpljenju.

P.S.
@ATG
Ima li neka alternativa AzBox-u?

Pa treba ti u svakom slucaju kartica od Ikoma, neces nista moci da uradis ako ne dobijes od njih karticu i receiver. Nijedan provajder ne daje samo kartice, i niko od njih ne zeli da koristis neki treci reciver, tako da ne ocekuj neku podrsku sa njihove strane.

Znaci moras da se prijavis, uzmes digitalni paket, njihov receiver i dobices i karticu uz to. Tu se ogradjujem od toga da li je to izvodljivo ili ne kod Ikoma. Ne znam koju enkripciju koriste, da li uparuju receiver i karticu da se kartica samo u tom konkretnom receiveru moze koristiti i tako to. Mnogo tu ima detalja koje bi mogle da ti pojasne korisnici Ikom paketa. Ja sam na Radijus Vektoru i tamo znam da to radi 😉

Cekaj sad,nemoj da me zbunjujes...znaci svi ovi momci sto imaju DVB-C tunere na svojim televizorima imaju ikomove kartice?

Cekaj sad,nemoj da me zbunjujes...znaci svi ovi momci sto imaju DVB-C tunere na svojim televizorima imaju ikomove kartice?

Trenutno su kanali otkljucani, pa mogu da gledaju.

Pretpostavka je da ce IKOM uskoro kodirati kanale, pa nece biti nista od toga.

Ma meni treba samo na dan dva da vidim da li vredi da prelazim sa Telekomovog 4096 neta na Ikomov 4096 net + digitalni paketi 1,2,3 za iste pare.Zato sam i pitao za neki kvaliteniji receiver (100-150E) da kupim kod nas u BG,Srbiji pa ako uzmem njihov paket da mi ostane taj receiver...

Jos jednom se izvinjavam modovima za off topic.

Kaon 270 u poređenju sa još par dekodera:

Kod:
http://www.evard.ch/fileadmin/pdf/digiTV-Boxen-Vergleich.pdf

http://www.evard.ch/fileadmin/pdf/manual_270_evard.pdf

http://www.evard.ch/fileadmin/pdf/kaon_270_manual_de.pdf

Poslednja izmena:
Stigao i meni Kaon danas (uh, posto je prosla ponoc, onda juce popodne 🙂 ). Povezali ga cincevima na Samsung HD Ready plazmu od 42", zaboravih tacan model ali bese nesto 410 ili tako nekako). Evo i dobrih i losih strana:

- vreme pokazuje tacno (vidim da je bilo dosta zalbi na to)
- neki kanali su vidno bolji, nema suma i tek sada vidim kako neke stvari trebaju da izgledaju
- neki drugi kanali imaju neko blago talasanje kada se pridje blize. Sa normalne udaljenosti to ne primetim
- ponegde u brzim scenama primetim da je kompresija prejaka - slican efekat kao kada se divx kompresuje sa premalim bitrate-om
- boje su uglavnom nasvirane ali to se resi na TV-u

Covek iz IKOM-a koji je bio ne ocekuje HDTV u blizoj buducnosti. Tek su krenuli sa ovim SD digitalnim tako da mrka kapa za HD 🙁

ono za blizinu,...za tako velike ekrane,ni ne treba da se "prilazi",vec sa dovoljnog rastojanja,oko 2.m minimum gledati,.. i sat je meni radio cini mi se nesto dan,dva kao,..evo ga sad,..jos malo pa cu na posao po njemu skoro ponedlejak 😡,a ja evo jutarnji nes,nedelja...ono sto je zanimljivo,vidim zamerke za daljinac,..ja sam ga vec isprogramirao u moj logitech harmony,medjutim,vremenom,..mislim da daljinac i nije toliko krljav,nema neke estetske lepote,al funkcionalno,mislim da je zadovoljavajuci,sasvim cool,...pa eto jedan mali plus :type:

e pa ovako 🙂
Od 26.12.2009 ne radi digitalna kablovksa, svakog dana zovm tehnicku podrsku, oni kazu da ce javiti sefa jer se cude da jos niko nije izasao, i tako svakoga dana.
Naime 27, je dosla tehnicka podrska, pogledala i rekla da je problem u zgradi sa strujom da ce dovesti svog elektricara, kada prodju novogodisnji praznici....
Ja sacekao proslo je od 10 januara, svakog dana ih zovem i ista prica, sutra sutra sutra, dakle malo sutra. DAKLE LJUDI BEZITE OD IKOMA 🙂

Moze im se,mada,nisam nesto fasciniran ni ostalim operaterima,.."kukaju" mi moji prijatelji isto,a nisu na IKOM povezani,..mislim da ce to i potrajati,jer majka Srbija ne stiti obicne gradjane,..al zato iste kaznjava i maltertira ako kasne sa lovom i sl. ....

da akad sma ih pitao a sto sma platio tri mesca unapred a dva meseca mi ne radi digitalna oni. hm uh ah oh ... ***... ali LJUDI DEFINITINVO NIKADA NA IKOM !!!

тја,
никад иком, никад телеком, никад сбб, никад ови - никад они....😀
увек је бољи неко други и слично :d

сада и ја би волео да могу користити оне друге / који су јелте много бољи јер нису као ови које користим, ал не могу тако да ми преостаје само :bottle::,,: а не никако :wall: или 😡

Marfi je cudo uvek je drugi bolji....
Ikom nazalost u startu nije postavljen kako valja kad sam bio za novogodsnje praznike kod svojih pogledao sam ugovore sa IKOM-om ni jedne stavke se nisu pridrzavali od toga da proizvoljno menjaju kanale do toga da ih zoves x-puta da poprave los signal na nekim kanalima. Da se razumemo moj rodjak zivi u Zmaja Od Nocaja na 30m od SBB pa mu se desi nedeljno da mu se izgubi slika ili net na sat dva...niko nije savrsen..ali nekako kako sam imao prilike da kod kuma brata roditelja itd u Bgd vidim SBB je bio najbolji pa Radijus Vektor pa IKOM pa PTT..govorim o kvalitetu signala itd. Znam da ovde ima ljudi koji kazu da kvalitet signala zavisi od puno faktora (Govorim za IKOM) ali nije IKOM Pera ili Zika oni su firma i kao takvi sklapaju ugovore o reemitovanju preuzimanju ili kako vec programa od ostalih TV kuca. Razumem smetnje na prijemu SAT programa ali nerazumem smetnje na TV Vojvodina, TV Palma, i nemogu da se setim jos par TV stanica. Ovde nepricamo o programima, izboru kanala vec o onome osnovnom kvalitetu signala.
Na Digitalnu Ikom TV sam presao iz razloga da se moji roditelji ne smaraju i ne gledaju kanale ispod proseka kvaliteta da ne kazem da su neki sa obicnom loga antenom bili bolji nego na Ikom analognoj TV. Ako zaobidjemo famozni Kain i to da smo mogli dobiti bar SD risiver sa HDMI izlazom u vreme kad i najeftiniji LCD TV ima isti ostaje nam niz sitnih stvari koje bodu oci a ticu se osnovnog znanja i tehnicke podrske da glupavi sat nije sinhronizovan sa serverom i da zuri po 3~5 sati da im je info za kanal koji gledate totalno neprecizan..Gledam jedan film a pise da gledam seriju itd itd to su stvari osnovnog znaja svakog tehnicara naposletku mi placamo uslugu koju ne dobijamo...Nadam se da ce bar novi zakon o radio difuziji regulisati rad i CTV operatera ako vec nije donet...Znam da u Bgd nemozemo da biramo jer su CTV operateri podelili grad na zone srecni su oni koji su na medjama pa mogu da biraju dalice na jednog ili drugog CTV operatera, nazalost smo osudjeni na ovo sto imamo.
Izvinjvam se malo me ponelo...mrzim kad me neko zeza a uz to jos mu placam za to

od juce nemam 1, 2 RTS i digital. kad sam upalio tv i risiver pocelo je ucitavanje sistema i instalacija i ponovno ucitavanje kanala - programa, samo od sebe. od tada sam primetio da nema tih kanala za druge ne znam, nisam obracao paznju.

Kod mene je juce bilo samo 10 kanala na digitalnoj, dok je analogna normalno radila.

Meni se risiver juce samofleshovao (kaze "ne iskljucujte me iz struje" 😀) posle ponovo skenirao sve programe (ponovo mi sortirao po broju kanala, a ja drzao po azbucnom redosledu) i imam ih sve. Sve mi je ok.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

i meni se samofeshovao ali nisam imao RTS-ove kanale. zvao sam ih i reklimi da idem u meni pa na fabrickapodesavanja. opet se ucitavalo i pojavili se svi kanali.

Jedna informacija za korisnike LG LCD xxLHxxxx: Posle prelaska na IKOM kablovski sistem, dobio sam, pored analognih kanala, i sve digitalne kanale uključujući i skremblovane. Naravno, skremblovani kanali se ne mogu gledati bez CI modula, ali zato svi ostali rade. Ima ih ukupno 79+8 skremblovanih.

Postavlja se pitanje po forumima da li je trebalo ove informacije javno objaviti. Možda i grešim, ali IKOM i drugi provajderi ništa time ne gube i mislim da i oni to sve odlično znaju. Cena digitalne televizije je tek neznatno veća od analogne a pay-tv i tako ne možeš gledati bez njihove kartice. Druga stvar koja je važna je i ta da retko ko ko ima DVB tjunere može da pronađe te kanale jer samo pravim izborom zemlje ih možeš pronaći. U mom slučaju (32 LH5000) je to Finska.

Utisci su sledeći: Kristalno čista slika sa svim prednostima TV vodiča i titlovima koji se mogu birati za određeni jezik, izbor podsetnika za početak emitovanja sadržaja koji želiš gledati, informacije o sadržaju kada je počeo da se emituje, koliko još traje, koji je sledeći i dr.

Važno je napomenuti i to da je kod DTV kanala nemoguće menjati raspored na TV-u, tj. zakucani su. E tu uskače TLLEDIT3.EXE (hvala xWolfu na tome, uveliko olakšava život) pomoću kojeg se mogu ispreturati svi kanali i postaviti redosled po ličnoj meri.....

Kvalite DTV-a je nesporan, međutim ipak je to SD definicija i nije začajna razlika u odnosu na analognu TV što se kvaliteta slike tiče. Jedini uslov za to je nivo signala (KDS je imao signal 90% i imao sam blage smetnje na par kanala), IKOM ima trenutno 42-45% jačinu signala i analogni kanali su blagi užas, dok DTV radi odlično i na tom nivou. Danas će, nadam se, popraviti signal pa neću više imati problema sa analognim TV-om. Ali čitajući ove postove vidim da mnogo ne haju za loš signal i ko zna kada će ga popraviti.

od danas su zaključani HBO i Cinemax paketi (za one sa jeftinijim ulaznicama, tj. bez CI modula).

od danas su zaključani HBO i Cinemax paketi (za one sa jeftinijim ulaznicama, tj. bez CI modula).

potvrdjujem, zakljucani su svi pay paketi... eee sad ko ce prvi da nabavi neki CA modul, testira sa ikomovom karticom, pa da ga svi pratimo 😀 ja reciever ne mogu ni da gledam, a kamoli koristim 😀

на нашу несрећу :d читају људи из Икома овај део бенч форума
Ал стварно им није фора да ставе модулацију на Cinemax и Хбо (јутрос до 9.радило без проблема а сада цврц :smackbum🙂

Ма само они нека крену да издају CI картице за декодирање, да могу да користим ТВ тјунер, платићу, није проблем, само не бих да узимам њихов рисивер.

Moze tu biti dosta problema sa tunerima koji su ugradjeni u TV. Sa njihovim dekoderom, sigurni su da sve radi kako treba. Kada treba neki upgrade, samo ga puste preko mreze. Tako da je to nesto zasta oni mogu da garantuju i sta mogu da odrzavaju.

Bilo bi samo lose da zabrane CI module i kartice, da nema alternative.

Ма нека ми они само дају могућност да користим CI картицу, снаћићу се ја већ да подесим све.

Али би ред био да бар канале из основне понуде оставе овако, "нескрембловане". Ионако аналогна телевизија треба да се угаси за 2 године.

Ма нека ми они само дају могућност да користим CI картицу, снаћићу се ја већ да подесим све.

Али би ред био да бар канале из основне понуде оставе овако, "нескрембловане". Ионако аналогна телевизија треба да се угаси за 2 године.

pa ja mislim i da hoce ostaviti...

a oni su uz resiver dali karticu... znaci treba samo da kupis odgovarajuci modul za tvoj tv u koji ces prebaciti karticu iz resivera. verovatno ce svaki Conax modul raditi, ali ja bih da neko prvo proba i kaze: ovaj radi, pa cu ja da kupim isti. ili makar da neko ko detaljno poznaje u ovu materiju potvrdi koji modul mozemo kupiti, a da ce sigurno raditi 😀 i to da bude sto jefitniji, a da radi 😀

Imam originalni CONAX modul, ko je na Cukarici i hoce da proba nek se javi !

Moze tu biti dosta problema sa tunerima koji su ugradjeni u TV. Sa njihovim dekoderom, sigurni su da sve radi kako treba.

Izvini ali onda bi cela Nemacka trebalo da koristi samo dekodere od svojih operatera, a to tamo naravno nije slucaj.

Tamo lepo pitas koji ti modul treba, oni ti kazu, narucis od operatera karticu, tutnes u TV i sve radi. Naravno, ako ne radi to nije problem operatera (sve dok mogu da dokazu da kartica radi u dekoderu), ali Ikom ne bi trebalo da _sprecava_ ljude da ako hoce koriste svoje kartice direktno u TV sa modulom.

Pa zasto sam onda kupovao TV sa modulom i DVB-C tjunerom nego da bih mogao upravo to da uradim!?

Nazad
Vrh Dno