Šta je novo?

Igre generalno

Da, zaboravih da pomenem i tu sasvim solidnu novinu - dobijanje određenih mogućnosti kada se dostigne određeni level veštine, npr. dodatni demidž kad se ovlada oružjem, dodatne sposobnosti oko oklopljavanja, mađioničarstva, pokreta, blokova i slično. Nije samo čisto nekakav statističke broj, nego ima i dodatni efekat kad se postigne određeni stepen znanja. I tako na nekoliko stepena. Sjajna stvar. Nije revolucija i viđeno je u nekim igrama, ali je ovde to savršeno implementirano :)

P.S. Toxic, dobar predlog!

filipenko je napisao(la):
Ovo je najobičnije kukumavčenje nekoga ko ima slab hardver :d Šta ti podrazumevaš pod "novim"? Oblivion je naravno prodavan zbog hype-a. Taj hype međutim ne potiče uglavnom od konzola, kao što ti tvrdiš, već je igra nošena na krilima uspeha Morrowinda (koji je prodavan i ispao preko svakih očekivanja) i poboljšanja tog koncepta gameplay-a u svakom segmentu (osim eventualno u 1-2 segmenata na šta imam zamerku, ali to je relativno nebitno po gameplay). Naravno, najosetnije poboljšanje je viđeno na grafičkom polju, što je i logično, ali implicirati da je to jedino što je poboljšano je blago rečeno neobjektivno. Revolucije naravno nema. Ali svaki segment, od borbe preko interakcije do osećaja živog sveta je poboljšan. Ne kapiram zašto je potrebno 14 revolucionih elemenata da bi se neka igra smatrala dobrom - to je prošlost, toga više nema.

Kada bi ti sada preslikali gameplay igara kao što su Fallout ili Baldur's Gate u neki najmoderniji engine (lupam, npr. Titan Quest ili nešto slično) i kreirali novu igru sa takvim gameplayem i malko promenjenom pričom (neka bude FO3 ili BG3) da li to znači da takvu igru ne bi igrao ili bi je smatrao sr*njem, jer eto ne donosi ništa novo sem grafike?

ajde jos malo da davimo pa da batalimo pricu :)

igra nije ******. tacka.

ja imam slab hardver jer je oblivion kao "whore" (zanimljivo sta sve forum smatra da je lascivno) jer pokusava da zadovolji svakog :p dobar zakljuchak nema sta :d

interakcija, valjda mislis na onu sa npc-jevima? da sada je svedena na nivo jednog nwn-a (dijalozi), svaka chast sto su ubaceni neka vrsta persuasion-a i ostalog, ali to su stvari koje su podrazumevane da jedan rpg treba da ima i to sto ga je oblivion dobio nije plus vec obicno brisanje minusa koje je morrowind imao :)

ziv svet oko tebe? prvih sat vremena ti je interesantno da stanes i oslushkujes sta ljudi prichaju oko tebe, onda provalis da ima 5 paterna koji se ponavljaju (pa i glasovi kod npc-jeva su skoro svi isti, kao da su unajmili 5 likova koji su svima dali glasove) ili situacija omg omg gates of oblivion !?!?! wtf?!?! we are doomed!?! lets get some beer and whores in tavern

tvoj uticaj na ziv svet oko tebe je smesan, koliko je najavljivan i hvaljen zaista je smesan

borba(koja je vazan faktor jer je ima mnogo i ti interaktivno ucestvuje u njoj)? ista kao u morrowindu, dobro sad imas dva zamaha i blok... chek.. ah da to je evolucija u arkadnom delu nema sta :)

dungeon crawling je posle nekoliko desetina sati igre toliko monotona jer su sve tamnice skoro pa apsolutno iste

igra je najavljivana u protekle 2 godine kao REVOLUCIONARNA NEX GEN RPG igra, i svako ima pravo da bude razocharan sto nije tako :) pod svako mislim na ljude koji su pre toga igrali neki rpg
---------
igrao bih fo3 (da ga ne radi bethsoft) sa istim sistemom a novom grafikom dan i noc :guitar: kao sto si ti igrao oblivion ali nikada ne bih nabijao svima na nos da je to najboja igra ikada, i ne bih ih nipodoshtavao jer im se igra ne svidja, ali bih im treljao na nos sta je tru hardcore rpg :D

Poslednja izmena:
Odlično, već sam se pitao koliko ljudima treba da konačno jednom zauvek demistifikuju Oblivion kao brutalnu ujdurmu zločestih zadriglih kapitalista. Krvav udar po džepu, nego šta - posebno na nas koji uzimamo originale na neviđeno. Igre ne nude ništa novo, a još je u Kuranu zapisano da igra mora posedovati sve novo da bi bila udostojena naše pažnje. Npr. oduvek sam se pitao zašto fps nema izometrijski pogled, zašto u RTSu postoje mape umesto kontinualne celine. Bila bi baš fora napraviti akcionu igru bez protivnika, ili rts bez jedinica.

O tome i govorim, da plaćaš 50e po disku sumnjam da bi ceo dan provodio na ovom forumu i za igrama uopšte. Tvoja opsednutost Oblivionom i njegovim virtuelnim svetom je interesantna ali samo na kratko jer kao i sam Oblivion jako brzo počne da smara.

G!!! je napisao(la):
kao sto si ti igrao oblivion ali nikada ne bih nabijao svima na nos da je to najboja igra ikada, i ne bih ih nipodoshtavao jer im se igra ne svidja, ali bih im treljao na nos sta je tru hardcore rpg :D
Ja ne nabijam na nos da je najbolja igra ikada, nego nabijam na nos ljubiteljima NWN, Kotora, Gothica i sličnih da je Oblivion miljama ispred njih, i nabijam na nos onima koji tvrde da je Morrowind bio bolji i da Oblivion nije doneo nikakvo unapređenje u odnosu na njega. Fallouti, Balduri i sl. hardcore RPGovi su potpuno druga kategorija igara, konkurisali su na nekom drugom tržištu. Nažalost, takve igre više nećemo gledati u smislu da će zadržavati stare sisteme, eventualno blago unapređene.
P.S. mene apsolutno ne interesuje šta je razvojni tim najavljivao. Na najave ne dajem ni pet para ma koja igra da je u pitanju. Mene samo interesuje ima li u trenutku izlaska nešto bolje na tržištu :)

Praetorian je napisao(la):
O tome i govorim, da plaćaš 50e po disku sumnjam da bi ceo dan provodio na ovom forumu i za igrama uopšte. Tvoja opsednutost Oblivionom i njegovim virtuelnim svetom je interesantna ali samo na kratko jer kao i sam Oblivion jako brzo počne da smara.
Upravo tako, a najfascinantija je vaša opsednutost da dokažete kako je Oblivion korak unazad, pri čemu ne navedete nijedan element koji je gore odrađen nego u prethodniku/konkurenciji, a i kad navedete sasvim se lepo navede i eksplicitno objasni da je u stvari unapređen. Ne kapiram tvoju ozlojeđenost, ti nisi dao 50 evra za igru, baja si, smorila te je, batalio si je. Ja je igram svakodnevno barem po sat vremena. Na Benchmark forum dolazim 2-6 puta dnevno po 2-10 minuta i to u svega 1-3 sobe, em mi je posao, em mi je zanimljivo. Ako iz broja mojih dolazaka zaključuješ da ne pokrećem druge stvari na kompu već samo refreshujem i čitam tuđe svaštarije grdno grešiš. Samo neću dozvoliti da se neargumentovano pljuje igra, jer mi je, eto nešto najbolje što se pojavilo (moje mišljenje). Imao bih svašta da dodam za zilion drugih igara koje se pljuju ili hvale, ali boli me uvo da se prepirem oko njih. Za ovu zaista želim da saznam, pošto sam njen fan, šta je to što je čini lošom, a da to nije "neki filing", "dosada", "podsećanje na srednjevekovnu Englesku" i slične stvari, i da mi neko dokaže koji je to element loš, a da to ne bude mudro izvlačenje zaključaka kako ja puno postujem u zadnje vreme pa mora da ne izlazim/ne učim/ne pokrećem nijednu igru/ne igram fudbal/basket itd. što me čini neadekvatnim sagovornikom.

Poslednja izmena:
Ja ne nabijam na nos da je najbolja igra ikada, nego nabijam na nos ljubiteljima NWN, Kotora, Gothica i sličnih da je Oblivion miljama ispred njih...
moras reci po cemu je to Oblivion "miljama" ipsred ostalih igara :)

oblivion (Morr. i ceo ES serial) jednostavno imaju neki svoj svet sa nekim svojim setom pravila ... od pocev od gradnje lika, levelovanja, borbi, upravljanja likom ... itd
meni se recimo ne svidja takva kontrola lika kao u FPS-u, vise sam za neku takticku kontrolu 2-3 lika sa klikom misa uz pauzu :)

Ko je jaci

E ova rasprava je pocela da lici na ono " Ko je jaci King Kong ili Godzzila " :D
Ja sam FAN NWN-a i extra mi je igra ... a Oblivion sam uzeo samo zbog " najava " grafickog okruzenja ... malo igrao pa ostavio za neko drugo vreme ;) mozda kad budem imao vremena da razmisljam i udjem u problematiku sastavljanja " potions-a i melema ... pa ne bih nikad sastavljao i kombinovao trave ni za kakve pare :D )

To kad vidim u igri ja zaobidjem ili napustim Quest ... ;)

vkozomar je napisao(la):
E ova rasprava je pocela da lici na ono " Ko je jaci King Kong ili Godzzila " :D
Ja sam FAN NWN-a i extra mi je igra ... a Oblivion sam uzeo samo zbog " najava " grafickog okruzenja ... malo igrao pa ostavio za neko drugo vreme ;) mozda kad budem imao vremena da razmisljam i udjem u problematiku sastavljanja " potions-a i melema ... pa ne bih nikad sastavljao i kombinovao trave ni za kakve pare :D )

To kad vidim u igri ja zaobidjem ili napustim Quest ... ;)
Vidiš, ja to nijednom u igri nisam učinio :) Fora i jeste u tome što te niko ne tera da se baviš time.

....Ja ne nabijam na nos da je najbolja igra ikada, nego nabijam na nos ljubiteljima NWN, Kotora, Gothica i sličnih da je Oblivion miljama ispred njih, i nabijam na nos onima koji tvrde da je Morrowind bio bolji i da Oblivion nije doneo nikakvo unapređenje u odnosu na njega. Fallouti, Balduri i sl. hardcore RPGovi su potpuno druga kategorija igara, konkurisali su na nekom drugom tržištu. Nažalost, takve igre više nećemo gledati u smislu da će zadržavati stare sisteme, eventualno blago unapređene.
P.S. mene apsolutno ne interesuje šta je razvojni tim najavljivao. Na najave ne dajem ni pet para ma koja igra da je u pitanju. Mene samo interesuje ima li u trenutku izlaska nešto bolje na tržištu :)...

...Upravo tako, a najfascinantija je vaša opsednutost da dokažete kako je Oblivion korak unazad...

ok dobro, lepo se 'isprichasmo', oblivion svakako nije korak u nazad, ali je daleko od savrshenstva, jednostavno sada ima implementirane stvari koje sam ja kao dugogodichnji igrach smatrao da je sasvim normalno imati ih u igri koja se potencira kao rpg, a sa konzola je pokupljena fora da kad se ubaci neki stari, vec duze vreme postojeci feature to promovishe kao next gen :)

Najbolja fora

Vidiš, ja to nijednom u igri nisam učinio :) Fora i jeste u tome što te niko ne tera da se baviš time.

Najbolja fora je sto Oblivion uopste ne moras da odigras i sebi da kazes da nista bitno u zivotu nisi propustio :eyebrows:

Long Live BF2 :type:

Ja ne nabijam na nos da je najbolja igra ikada, nego nabijam na nos ljubiteljima NWN, Kotora, Gothica i sličnih da je Oblivion miljama ispred njih,

Ha ha ha!:D
Pa svaka gore navedena igra je bolja i kvalitetnija od Blajva!

Stanmar je napisao(la):
Ha ha ha!:D

:zgran:

Ja sam subjektivan po pitanju Gothica te mi je on svakako bolji.Ali ove ostale sto si nabrojao nikako.Kako moze jedan NWN da se poredi sa ovakvom igrom?U cemu?Kako?!?!:wall:

Idemo dalje,mozda bolje ovakvu raspravu da smo vodili u topicu o Oblivionu,ovde kad dodjem ocekujem neki info o nekoj novoj igri...

Recimo da mi neko kaze sta se ocekuje od igre Age of Pirates?

Poslednja izmena:
Dobro, Gothic je svakako bolji, a ove dve...cisto da Filipu jedemo dzigericu! :)

Bez obzira što se tema ne zove - Mane i Prednosti Obliviona - trenutno se priča odvija u tom smeru. Oblivion sam kratko igrao, ali čitajući forume gomila ljudi se žali na loš level sistem, posebno kad su neprijatelji u pitanju, tj da ma koliko ti napredovao, neprijatelj je uvek jači uključujući tu i pacove čak....
Ne znam da li je to istina ali istu problematiku su imali svi naslovi u sličnom ili istom žanru, a samim tim svo to napredovanje i treniranje gubi svaki smisao pa se shodno tome gubi i volja za igranjem.
Pitam one koji su proveli dosta vremena za Oblivionom - Jel taj problem postoji i u njemu ili je otklonjen? Ili ga jednostavno ne vredi igrati postajao on ili ne....

Poslednja izmena:
Nije to nikakav problem, a i nisu ga svi imali. Sve zavisi sa kojim igračem igraš (njegov znak itd..), i kakve su tvoje igračke navike. Tako da je igra za svakoga drugačija, što je i bila poenta, a ovde se neki žale na to!
Sram ih bilo!:d

ŠTa fali kotoru kao rpgu? To je fino rolplej u avanturističkom stilu, lepo nalaziš se u određenom vremenu u određenoj poziciji i treba da kompletiraš priču. E sad, to što su vas FAllout i Morrowind iskvarili pa sad ne računate RPG ako ne možeš da igraš kao zli stočar brodovlasnik, u slobodno vreme prodavac na trafici, iako glavna priča zahteva da budete npr. paladin koji radi u muriji, to je vaš problem :)

voodoo_nbgd je napisao(la):
E sad, to što su vas FAllout i Morrowind iskvarili pa sad ne računate RPG ako ne možeš da igraš kao zli stočar brodovlasnik, u slobodno vreme prodavac na trafici, iako glavna priča zahteva da budete npr. paladin koji radi u muriji, to je vaš problem :)
ahahah:D :d

goran.rs je napisao(la):
Kako moze jedan NWN da se poredi sa ovakvom igrom?U cemu?Kako?!?!:wall:?
ehehehehehe .... slatko sam se nasmejao :)

Kao prvo NWN i Oblivion nemaju nista zajednicko sem zanra koji ih spaja a naziva se RPG a i isti je u tim igrama implementiran na razlicite nacine, vremenska distanca je ogromna i sa tog aspekta je svako poredjenje stupidno i laicko sagledavanje RPG zanra.

Oblivion sam kratko igrao, ali čitajući forume gomila ljudi se žali na loš level sistem, posebno kad su neprijatelji u pitanju, tj da ma koliko ti napredovao, neprijatelj je uvek jači uključujući tu i pacove čak...
Pošto nisi igrao, odmah da ti kažem da to nije istina. Barem ne tako kako ti misliš. Naime, protivnici napreduju, ali pacov svakako neće biti jači u kasnijem stadijumu igre u odnosu na početak, to je glupost. Napredovanjem kroz igru, jednostavno se pojavljuju nove životinje, a poneke nastupaju u svojoj snažnijoj varijanti (Minotaur neko vreme, kasnije Minotaur Lord). Ljudi su kasnije bolje naoružani i oklopljeni (ovo je jedino malo smor, ali postoji mod koji ispravlja i to). U svakom slučaju, pacov, kao i svaka druga životinja sa početka igre, ostaje identična i kasnije.

A sistem levelovanja glavnog lika u Oblivionu, kao i u Morrowindu, je nešto najbolje. Oni koji to kritikuju, više vole da kvest reše tako što gađaju lukom i strelom, a kasnije poene raspodele na Speechcraft. Ima li logike? U Oblivionu, ako koristiš luk i strelu, naravno, budžiš (moj omiljeni) Agility.

Agilni je napisao(la):
U Oblivionu, ako koristiš luk i strelu, naravno, budžiš (moj omiljeni) Agility.
kao i sa maloumnim skakanjem po livadi .... zasto jednostavno nisu stavili u svakom gradu teretanu pa da nemoram da skakucem po livadi i skacem sa stena :)

Bez obzira što se tema ne zove - Mane i Prednosti Obliviona - trenutno se priča odvija u tom smeru. Oblivion sam kratko igrao, ali čitajući forume gomila ljudi se žali na loš level sistem, posebno kad su neprijatelji u pitanju, tj da ma koliko ti napredovao, neprijatelj je uvek jači uključujući tu i pacove čak....
Ne znam da li je to istina ali istu problematiku su imali svi naslovi u sličnom ili istom žanru, a samim tim svo to napredovanje i treniranje gubi svaki smisao pa se shodno tome gubi i volja za igranjem.
Pitam one koji su proveli dosta vremena za Oblivionom - Jel taj problem postoji i u njemu ili je otklonjen? Ili ga jednostavno ne vredi igrati postajao on ili ne....
To je više bio problem o kome smo naglabali u teoriji dok nismo puno prešli. U praksi je sasvim OK. Jeste isti neprijatelj jači, ali i ti si, a i dobijaš stalno sve bolja oružja i sve jače magije, pa su neprijatelji posle ipak dovoljno slabiji, tj. napredak se itekako oseća. U drugim igrama je, naravno, drugačije, pa ti nijedna ne daje jače neprijatelje kako se napreduje...

Levelovanje je izvanredno i oko njega se može buniti samo onaj ko ne razume sistem levelovanja. Jedino ako ne misliš na bag kada su skilovi ostajali na nekom levelu - taj bag je ispravljen patchom.

Nego ovo oko bolda...ti nisi ni igrao? Brzo si se smorio? Šta onda pitaš bezveze, kad već imaš formirano mišljenje. To bi bilo kao kada bih ja sada pitao "e, taj NFS je krš najgori, truba, dosada, ali recite mi da li se posle trkam protiv Tojote Korole, ili je do kraja ovog seta misija Opel Speedster, a u svakom slučaju je krš igra?"

BTW nevezano za ovo - sada mi pade na pamet zbog čega su implementirali ovakav sistem (delimično) - sada će sigurno biti bolje u ekspanzijama, pošto u ES serijalu ekspanzije proširuju postojeći svet. Sigurno je sada da će protivnici u ekspanzijama biti adekvatni liku, a da neće biti prelaki/prejaki, tako da se neće toliko osećati prelaz između oblasti.

Stanmar je napisao(la):
a ha ha!
Ja tebe potpuno razumem. Ti staviš igru na neki najminimalniji mogući nivo težine, pa je igraš na 1 način i pređeš na levelu 2, učiš gde je šta, pamtiš predmete i protivnike napamet. Onda povećaš malo, pa na drugi, pa još malo, pa na treći. Naravno da to smori u Oblivionu, pošto je svet ogroman i nema smisla igrati ga 10 puta. Ja tako ništa ne bih mogao da igram, priznajem.

Poslednja izmena:
Evo nešto za Drajvera (i sve ljubitelje Star Warsa) - pošto je uživao u Lego Star Wars 1 prilažem ekskluzivni šot iz dvojke. Igra će, naravno, i ovaj put izaći za Plejstejšn i doneti revolucionarni gameplay kakav ne postoji na PCu.

Prilozi

• lsw02.jpg
    lsw02.jpg
    105.3 KB · Pregleda: 69
:d

Rekao sam jednom i reci cu opet, da Blajv valja i uz burek bi ga delili! :D

Ja sam skinuo HD trailer Lego SW II pre neki dan sa Xbox Live i jedva cekam igru. Samo se vi sprdajte sa igrom, zabavna je i veoma smesna a danas humora u igrama ima jako malo.

Nakon Chrome Specforce-a, sledi i zvanična dvojka. U pitanju je, naravno, sjajni Chrome 2. Engine deluje znatno osavremenjeno, biće ludila, vidi se po "novim protivnicima" :) a ne treba sumnjati da će gejmplej ostati na izuzetnom nivou.

Više šotova ovde http://www.ggmania.com/?smsid=22186

Prilozi

• chrome01.jpg
    chrome01.jpg
    198.4 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
ja sam se specforcetom bas razocarao, a i fotke su odavale totalno drugaciji utisak....

Vrh Dno