možemo do sutra

- imaš tekstove o efikasnosti SMP na intel procesorima i na Power procesorima (ako hoćeš mogu pojuriti te linkove) gde je jasno opisana superiornija implementacija SMP-a u Power nego li u intelovim x86 CPU.
i naravno da je za mnoge primene pogodniji x86 ali verujem da Power i Sparc imaju svoje tržišta gde x86 nema šta da traži (gde nema mesta za kompromis i gde nema mesta za balast koji x86 procesori vuku već 3 decenije).
Ajd odluci se vec jednom da li poredis sparc ili powerpc sa x86, cas pricas o jednom, cas o drugom
Nisam ja fasciniran kako intel i amd prave procesore, naprotiv, cak mislim da bi danasnji PC svet izgledao mnogo bolje da je IBM PC krenuo sa motorolom a ne 8086/8086 jer su to bili nevidjeni krsevi od procesora. Mada ne smatram ni da za svaki feature sada vec egzoticnih arhitektura intel i amd moraju da se polome da uvedu to isto (specijalne instrukcije za database i javu ? pa to se vrti na svakoj milionitoj masini u svetu

).
Elem, tacno je da ce sve naci svoju primenu, IBM-ovi serveri p i i serije su pravljeni na pocetku kao zamena za izandjale IBMove mainframe-ove i AS/400 (kasnije portovan i AIX, jos kasnije i linux) na kojima su se vrteli cobol programi i db2. Na linku koji je ostavio milanbb to zovu miniracunarima. Zanimljivo je da je jedna ovakav 'sifonjer' postojao na beogradskom ETF-u i radio je do neke 94-95 god (mene licno uopste nije impresionirao ovaj sisttem, mrzeo sam linijske ibm terminale i nelogicne naredbe koje ni malo nisu licile ni na unix ni na vms, a desavalo se prilicno cesto da orman treba da se restartuje sto je znacilo 30+ minuta pauze).
Koliko ja znam AS/400 nikada nije preradjen na x86 arhitekturu, pa ako nigde drugde, ovi procesori ce da se proizvode i prodaju dokle god postoje instalacije AS/400

SPARC ipak nema 'ekskluzivu' koju ima powerpc odnosno Solaris je potpuno portovan na x86 pa je valjda i samim tim u nesto losijoj situaciji. To je posledica Sun-ove strateske odluke da se protiv jeftinih linux/bsd servera bori uvodjenjem jeftinog hardvera umesto preskupe sparc arhitekture, a kada ni to nije islo predstavljen je OpenSolaris, sto nije proslo nezapazeno i dovelo je do odredjene popularizacije i povecanja baze Solaris korisnika.
Zašto je Oraclu smetao MySQL ? Zar, kao što reče kutija, ne ciljaju na dva različita tržišta ?
Ovo jeste interesantno pitanje. Cesto se od Oracle-a moglo cuti da oni uopste ne obracaju paznju na MySQL, kako su to proizvodi potpuno drugacijih kategorija i sl. Mada je MySQL tokom vremena zaista poceo da dobija karakteristike i mogucnosti veoma ozbiljnih database sistema pred njima su bile godine razvoja pre nego su mogli da stanu rame uz rame sa ozbiljnim igracima. Sad, moguce da je Oracle video u nekoj buducnosti MySQL kao opasnog konkurenta (slicno kao unix - linux prica), mozda i nije, ko ce to znati.