Šta je novo?

IBM želi da kupi Sun Microsystems (ZFS)

Povlači se tu niz zanimljivih pitanja, npr. suživot AIXa i Solarisa, MySQLa i DB2, Sparca i Powera, Jave ...

Brate ili napisi "boost" ili u zagradi stavi prevod, pola sata sam razmisljao zasto je ovo BUST (propast :D) za Linux LOL!
Ako se ova glasina pokaze kao tacna...ernel. [url]http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS

@alfaunits: Ispravljeno :p
@Ace Rimmer: DB2 i MySQL ne ciljaju na isto trziste. SPARC je na aparatima za prezivljavanje dok je PPC jaci nego ikad (sve konzole ga koriste), solaris je definitivno izgubio i od *BSD-a i od Linux-a, a javi nista ne fali :)

Tako bar ja na to gledam.

Zasto bi to bio problem, pa IBM sasvim lepo plasira DB2 i Informix.

Ne znam kako stoje s razvojem Informixa i koja je danas baza korisnika tog proizvoda. S druge strane, DB2 je IBMov top proizvod s kojim pokrivaju sve arhitekture i relevantne operativne sustave od x86 PC platforme do mainframe-a. Pandan velikom Oracle-u.
Pretpostavljam da će to onda više biti borba Informix - MySQL ??

@Stator
DB2 cilja na sva tržišta, mislim guraju ga zaista svud :).
Java ce ostati, samo IBM ima neke svoje verzije koje pakuje sa svojim produktima, tako da ... možda se osjeti na daljenm razvoju.

Poslednja izmena:
Nece biti Informix vs MySQL, svaka baza ce imati svoje trziste. IBM i sada jasno diferencira DB2 od Informixa, a ne vidim zasto bi bilo drugacije sa MySQL-om koji uglavnom drzi web trziste i mala preduzeca (naravno uz izuzetke).

Generalno SUN se jako dobro uklapa u IBM portfolio i vrlo je moguce da dodje do spajanja.

Ja to ipak ne bih voleo da vidim, nekako mi je Sun kao firma prirastao za srce i ne bih voleo da budu pod IBM-ovom lupom.

zasto bi od dve dobre kompanije pravili jednu dobru

bolje da budu konkurenti nego jedne kompanija... :)

btw da li to Sun-u ide toliko lose da ne moze da se izvuce kad kazu da traze nekog da ih kupi ... ? (a ako neko vec mora da ih kupi onda se tu IBM sjajno uklapa :))

Sun je nazalost u rasulu godinama. Nisu uspeli da se oporave od dot kom katastrofe.

Meni je prosto neverovatno da firma koja ima toliko dobrih inzinjera nije u stanju da zaradi na tome. Jednostavno receno menadzment je bio i ostao nesposoban. IBM je stvorio imperiju na Javi sto softverom sto uslugama a nesposobni Sun nije imao od toga skoro nikakve koristi.

Nezvanicno se prica da se Sun vec nudio HPu koji ga je odbio pa sada idu da probaju sa IBMom.

Ako do te kupovine dodje (mada je po meni to krajnje neizvesno) bice mi zao Netbeansa koji ce sigurno izgubiti finansijsku podrsku za dalji razvoj i time verovatno odumreti.

Ako pak ne nadje kupca Sunu preti nastavak laganog odumiranja koje traje vec skoro deceniju.

Poslednja izmena:
Sumnjam da ce odumreti ali ocito da im treba reorganizacija :)

Da bi sproveli reorganizaciju moraju da imaju viziju sta hoce da postanu. Ocigledno je da njima ni danas nije jasno sta hoce pa traze nekoga ko bi znao sta ce sa svim tim resursima.

Kada rekoh odumiranje nisam mislio na bukvalan prestanak postojanja nego vise na to da ce Sun postati irelevantan. SGI jos uvek postoji i funkcionise ali nije ni senka kompanije koja je nekada bila na celu revolucije 3D grafike.

Mozda je to dokaz da je Adizes u pravu po pitanju ciklusa postojanja jedne kompanije i da se sada Sun nalazi u onoj opdajucoj strani krive.

Samo je izgleda IBM vecan... :)

ima lep takst na appleinsider: "Sun's sharing enabled Apple to adapt Sun's DTrace technology for use in Mac OS X Leopard, and Apple built a GarageBand-like Instruments application to make the development diagnostics and sampling tool easy to use. "

"In many ways, Sun was the enterprise version of Apple, selling premium specialized software..."

... link

^ ^ ^ btw neko rece da je IBM na Sun-ovoj Javi zaradio milione ... :)

Poslednja izmena:
Oracle to acquire Sun for $5.6 billion

Oracle Corporation said Monday it has entered into a definitive agreement to acquire Sun Microsystems in a cash deal valued at $5.6 billion, paving the way for the enterprise software maker to deliver the industry's first fully integrated suite of hardware and software systems for some of the world's largest data centers.

...
Oracle picks up two key Sun software assets -- Java and Solaris -- in the deal that will allow it to deliver a full suite of hardware and software systems unparalleled in the industry.

Oracle Fusion Middleware, the software maker's fastest growing business, is built on top of Sun’s Java language and software, meaning Oracle can now ensure continued innovation and investment in Java technology for the benefit of its customers. Meanwhile, the Solaris operating system is the leading platform for the Oracle database, Oracle’s largest business. With Solaris now part of its product portfolio, Oracle plans optimize the Oracle database for some of the operating system's unique, high-end features.

More specifically, Oracle will be free to more closely tie its software to Sun servers running Solaris, which power some of the most critical data centers in government and on Wall Street.

link

http://www.oracle.com/sun/index.html

On April 20, 2009, Oracle announced it has entered into an agreement to acquire Sun Microsystems (Sun). The proposed transaction is subject to Sun stockholder approval, certain regulatory approvals and customary closing conditions. Until the deal closes, each company will continue to operate independently, and it is business as usual.

The acquisition combines best-in-class enterprise software and mission-critical computing systems. Oracle plans to engineer and deliver an integrated system—applications to disk—where all the pieces fit and work together so customers do not have to do it themselves. Customers benefit as their system integration costs go down while system performance, reliability and security go up.

Ouch! I smell monopoly ;)

^ kakav ??

Pa kupovinom Sun-a su dobili high-end RISC servere, Solaris i još gomilu drugih enterprise tehnologija. Bazu već imaju. :D Aplikativne servere imaju, ali kako su krenuli za godinu-dve ćemo pročitati vest kako je Oracle kupio SAP.

Tako da mogu da ponude potpuno Oracle rešenja. Na svim nivoima ćeš imati njihove proizvode - hardver, bazu i aplikativni server.

Na zalost, SPARC arhitektura je, barem u ovom trenutku, mrtva. Da li ce Oracle imati volje i zelje da ozivi SPARC videcemo, mada ja cisto sumnjam u to. Za razliku od Sun-a koji je bio inzenjerska firma koja je dosta polagala na hardver, Oracle je klasicni softverski gigant.
Ne vidim zasto bi Oracle izdvajao jezive pare za dizanje SPARC-a iz pepela; imaju Solaris za x86/amd64 arhitekture, stvar radi sasvim dobro vec neko vreme, tako da ocekujem totalno forsiranje Intel/AMD procesora u Solaris serverima i posle nekog vremena zvanicni prestanak rada na SPARC-u i Sun-u(Oracle-u).

Sto se ostalih stvari tice, Oracle ce dobiti mnogo. Prvo, dobijaju odlican OS koji je i danas manje-vise i glavna platforma na kojoj se vrti njihova baza, a uz to ce imati i MySQL koji ce za Oracle biti ono sto je Linksys za Cisco.

U svakom slucaju ovo je mnogo 'prirodnija' kupovina od IBM-ove; Oracle dobija par proizvoda koji im zaista i trebaju, dok realno gledajuci IBM-u nije trebalo nista iz Sun-ovog repertoara. Samim tim ce i Oracle imati jaci motivaciju za ulaganjem.

Pa kupovinom Sun-a su dobili high-end RISC servere, Solaris i još gomilu drugih enterprise tehnologija. Bazu već imaju. :D Aplikativne servere imaju, ali kako su krenuli za godinu-dve ćemo pročitati vest kako je Oracle kupio SAP.

Tako da mogu da ponude potpuno Oracle rešenja. Na svim nivoima ćeš imati njihove proizvode - hardver, bazu i aplikativni server.

pa zar IBM nema vec sve to isto? mislim sad imaju istu ponudu :)

Na zalost, SPARC arhitektura je, barem u ovom trenutku, mrtva. Da li ce Oracle imati volje i zelje da ozivi SPARC videcemo, mada ja cisto sumnjam u to.

I ja sam sumnjao ali:

The acquisition combines best-in-class enterprise software and mission-critical computing systems. Oracle plans to engineer and deliver an integrated system—applications to disk—where all the pieces fit and work together so customers do not have to do it themselves. Customers benefit as their system integration costs go down while system performance, reliability and security go up.[/I]

I ja sam sumnjao ali:

Jedan od problema SPARC-a je to sto ima prilicno losiji odnos cena/performanse od standardne x86 arhitekture, a obzirom na posrtanje SUN-a zadnjih godina, taj jaz se samo povecavao. Jednostavno govoreci Sun nije imao ni dovoljno sredstava ni dovoljno ljudstva da izdrzi zestoku konkurenciju u vidu Intela i AMDa.

Voleo bih da gresim, ali zaista ne vidim Oracle kako pokrece dalji razvoj SPARC-a, njima je i mnogo jeftinije i mnogo lakse potpuna orjentacija na x86 - ne daju nista iz svog dzepa a sve mocniji i mocniji CPU-ovi (kao i prateca logika) stizu u redovnim intervalima.

Zasto onda IBM forsira i, p i z serije servera umesto da ide linijom manjeg otpora? Verovatno je i Oracle procenio da ima mesta na tom trzistu za jos jednog igraca...

Pa....IBM jos i uvaljuje svoje powerpc CPU-ove proizvodjacima igrackih konzola, nesto ne vidim da je to slucaj sa SPARC-om?

Doduse analogija stoji - AIX+DB2+powepc vs Solaris+Oracle+SPARC.

Poslednja izmena:
Na ovo drugo sam i mislio.

Nazalost vec sa prvom prodajom MySQL-a se moglo ocekivati da ce stvari krenuti po losem. Ono sto mene vise brine je mogucnost komercijalizacije MySQL-a koji je prakticno 'druga polovina' Linux-a ...

Pa....IBM jos i uvaljuje svoje powerpc CPU-ove proizvodjacima igrackih konzola, nesto ne vidim da je to slucaj sa SPARC-om?

Doduse analogija stoji - AIX+DB2+powepc vs Solaris+Oracle+SPARC.

čekaj, čekaj... ono što IBM Power CPU ima danas intel to tek planira da ubaci tamo neke 2117. u svoje CPU... ! (ili ono što je intel ubacio u svoje CPU IBM to već ima godinama u Power procesorima...)

- od hardwerskog ubrzanja Java aplikacija i DB2, preko enkripcije i virtualizacije do decimalne aritmetike - imaće i intel x86 sve to ali malo kasnije :D

isto kao što je 90tih itanium najavljivan kao arhitektura koja će zameniti sve tadašnje RISC CPU;
- kad se videlo da nije ni blizu toliko dobar koliko se predviđalo neki su nastavili razvoj svojih RISC rešenja (kao što je Sun sa Sparcom)

Evo malog posta od osobe koja radi za MySQL
http://mysql.crsndoo.com/wp/2009/04/oracle-kupuje-sun/

Nista lepo :/

xexe... Bogdan je pisao na ES-u kako su glavni ljudi iz MySQL-a napustili Sun pre par meseci... izgleda da su već tada znali da će se Sun prodavati/spajati...

Poslednja izmena:
Vrh Dno