Šta je novo?

IBM želi da kupi Sun Microsystems (ZFS)

nego jedna druga stvar mi je zapala za oko: Sun je otvorio sve što je mogao da otvori - tj. prebacio u OpenSource, čak i njegovi Sprac CPU su OpenSource! ... šta će Oracle da uradi po tom pitanju?? Da li će nastaviti sa Open pravcem u kome je, po mom mišljenju, Sun prednjačio u odnosu na sve ostale kompanije!?

sto da nece, ne vidim ni jedan razlog da ne nastave sa OpenSource logikom. Upravo je OpenSolaris doprineo ponovnoj popularizaciji Solarisa a mogu slobodno reci Unixa (ne Linuxa, nego Unixa). Glupo bi bilo odbiti sada vec dosta veliku armiju korisnika.
Open Solaris je po meni najveci dogadjaj prve dekade ovog veka sto se tice OS-ova. ideje koje je SUN implementirao u Solarisu 10, sada svi pokusavaju da portuju na svoje OS-ove
ZFS
Time Slider
Zones
DTrace
Port/Event API

Najocitiji primer je OS X koji je totalno uzeo DTrace i Time Slider koji je preimenovao u Time Machine. Portuju ZFS uveliko. Jos da ubace Zone i Port/Event i eto pravog veselja.
Jedino sto mene plasi je to da ovaj merge moze da ubije tehnolosko napredovanje Solarisa. SUN je ulagao ogromna sredstva za razvoj Solarisa, a sada je veliko pitanje sta ce biti sa time.

xexe... nisam ni znao za TimeSlider! 10x! idem da vidim šta je to uopšte Port/Event API ;) :wave:

koliko čitam, Oracle u velikoj meri zavisi od Solarisa tako da mislim da tu neće biti problema. Verujem da će Oracle svim Sunovim tehnologijama dati boost! :d

a što se tiče "open"-a, skeptičan sam jer je Oracle tradicionalno sve samo ne Open orijentisan ;)

Poslednja izmena:
Open Solaris je predivan OS. Od njega se moze napraviti Desktop OS koji je neverovatno stabilan, efikasan, sa svim odlikama serverskog OS-a. A pri tom moze biti podjednako eye candy kao OS X sa Compiz-om.
SUN je napravio ogroman napredak sa Solarisom 10 u odnosu na 9-ku. Ja sam u prethodnom postu nabrojao samo par stvari koje su bile potpuno nove. No, ima tu jos mnogo toga sta su uradili u 10-ki od pocetka, na primer TCP stack, napisan iznova i po mnogima najefikasniji na trzistu.
Da li ce Oracle zaista da nastavi tim putem ? Ogromna su ulaganja potrebna za takve pomake. Ukoliko ubiju Open Solaris, mislim da ce amputirati ogroman community koji imaju. Najbolje bi im bilo da tu nista ne diraju :)

Port/Event

http://developers.sun.com/solaris/articles/event_completion.html

Poslednja izmena:
čekaj, čekaj... ono što IBM Power CPU ima danas intel to tek planira da ubaci tamo neke 2117. u svoje CPU... ! (ili ono što je intel ubacio u svoje CPU IBM to već ima godinama u Power procesorima...)

- od hardwerskog ubrzanja Java aplikacija i DB2, preko enkripcije i virtualizacije do decimalne aritmetike - imaće i intel x86 sve to ali malo kasnije :D

isto kao što je 90tih itanium najavljivan kao arhitektura koja će zameniti sve tadašnje RISC CPU;
- kad se videlo da nije ni blizu toliko dobar koliko se predviđalo neki su nastavili razvoj svojih RISC rešenja (kao što je Sun sa Sparcom)zenith.homeunix.com

Ma dzaba sve to ako SPARC ili powerpc CPU ostane na (lupam) 2 GHZ a Intel i AMD napumpaju hercaze na 6 GHZ i zabodu 16/32/64/statijaznamkoliko jezgara; jednostavno sirova snaga ostavlja za sobom pametna resenja. Eto to se desilo SPARC-u.

Ovde pricamo o milijardama dolara za razvoj, pravljenje novih fabrika i sl. To Sun nije mogao da isprati, IBM moze (plus IBM koliko-toliko komercijalizuje svoje procesore preko konzola).

Sun se bas i nije snasao u trenucima kada je unix trziste poceo da nagriza linux, umesto da su tada ubacili OpenSolaris oni su zakasnili dobrih 5-6 godina; na kraju su se dozvali pameti, ali izgleda da je bilo prekasno.

Inace, sto se tice open-sors projekata koji su bilo pod Sun-om tu se ne treba previse brinuti, zato postoje forkovi :)

Poslednja izmena:
ja sam siguran da će Oracle nastaviti sa T1 i T2 - samo još jednom da ponovim da će intel tehnologije koje su primenjene u Power, a verujem i u Sparc procesorima, tek implementirati u svoje kroz koju godinu. Za početak možeš pogledati i na wikipediji tekstove i linkove o Power-u i Sparcu a mogu potražiti i tekstove o ovim procesorima.

Oracle sigurno ima keša da uloži u dalji razvoj Sparca. a verujem da IBMu ne pada na pamet da odustane od svoje Power arhitekture.
pored toga PowerPC je danas najčešći embedded CPU, kao što je to nekad bila MC680x0 :)

btw T2 čini mi se da ima 8 jezgara ;) a star je već godinu-dve dana ;)

Poslednja izmena:
Istini za volju dugo godina nisam pratio SPARC arhitekturu, ali se dobro secam kada je Sun krenuo da isporucuje Solaris na opteronima, gde su oni sami tvrdili da za manje para potencijalni kupac dobija mocniji sistem.

Ne znam kako ti zamisljas da se formira serverska infrastruktura, ali to se definitivno ne radi po sistemu 'jao meni se bas svidja SPARC/powerpc to moramo da imamo' tj ne bira se prvo hardver pa se gleda sta ce na tom hardveru da se vrti, nego upravo obratno. Da sada ne sirim pricu, cinjenica je da u 95% slucajeva x86 arhitektura, bez obzira na operativni sistem, biva izabrana zbog odnosa cena/performanse. Ili drugim recima, za iste pare uvek ces da dobijes x86 hardver koji je jaci od SPARC-a ili powerpc-ja.

Kad si vec pomenuo T2, odlicno je sto ima 8 jezgara, ali se zapitaj zasto se zadnjih godinu-dve nije pojavilo nisto novo, osim T2 plusa koji je tek tada (sredina 2008. godine) dobio podrsku za SMP.

ps. da se razumemo - nemam ja nista protiv SPARC-a niti powerpc-a, naprotiv, a svaki OS sa kojim radim moze da se instalira na svaku od gorenavedenih arhitektura.

Poslednja izmena:
Open Solaris je predivan OS. Od njega se moze napraviti Desktop OS koji je neverovatno stabilan, efikasan, sa svim odlikama serverskog OS-a. A pri tom moze biti podjednako eye candy kao OS X sa Compiz-om.
SUN je napravio ogroman napredak sa Solarisom 10 u odnosu na 9-ku. Ja sam u prethodnom postu nabrojao samo par stvari koje su bile potpuno nove. No, ima tu jos mnogo toga sta su uradili u 10-ki od pocetka, na primer TCP stack, napisan iznova i po mnogima najefikasniji na trzistu.
Da li ce Oracle zaista da nastavi tim putem ? Ogromna su ulaganja potrebna za takve pomake. Ukoliko ubiju Open Solaris, mislim da ce amputirati ogroman community koji imaju. Najbolje bi im bilo da tu nista ne diraju :)

Port/Event

http://developers.sun.com/solaris/articles/event_completion.html

Plus Oracle se i vrti na Solarisu tako da im se uopste ne isplati da amputiraju bilo sta.

Ja cenim da MYSQL-u nece biti nista, Oracle uopste ne gadja taj segment. Jedino sto moze da zastane je MYSQL Enterprise ali i to je daleko od Oracle price. Cak moze da se desi da MYSQL prosperira jer je postojalo dugogodisnje sporenje sa Oraclom oko MyISAM-a, ciju licencu ima Oracle a zbog koje je Oracle brani Sun-u da vrsi bilo kakvo patchovanje MYSQL-a. Sada kada to vise nije issue verujem da to moze biti samo dodatni boost za MYSQL i komunu.

Uostalom, populacija koja koristi MYSQL je toliko velika da bi bilo totalno glupo pucati samom sebi u nogu.

Kad si vec pomenuo T2, odlicno je sto ima 8 jezgara, ali se zapitaj zasto se zadnjih godinu-dve nije pojavilo nisto novo, osim T2 plusa koji je tek tada (sredina 2008. godine) dobio podrsku za SMP.

možemo do sutra :) - imaš tekstove o efikasnosti SMP na intel procesorima i na Power procesorima (ako hoćeš mogu pojuriti te linkove) gde je jasno opisana superiornija implementacija SMP-a u Power nego li u intelovim x86 CPU.

i naravno da je za mnoge primene pogodniji x86 ali verujem da Power i Sparc imaju svoje tržišta gde x86 nema šta da traži (gde nema mesta za kompromis i gde nema mesta za balast koji x86 procesori vuku već 3 decenije).

---

Zašto je Oraclu smetao MySQL ? Zar, kao što reče kutija, ne ciljaju na dva različita tržišta ?

možemo do sutra :) - imaš tekstove o efikasnosti SMP na intel procesorima i na Power procesorima (ako hoćeš mogu pojuriti te linkove) gde je jasno opisana superiornija implementacija SMP-a u Power nego li u intelovim x86 CPU.

i naravno da je za mnoge primene pogodniji x86 ali verujem da Power i Sparc imaju svoje tržišta gde x86 nema šta da traži (gde nema mesta za kompromis i gde nema mesta za balast koji x86 procesori vuku već 3 decenije).

Ajd odluci se vec jednom da li poredis sparc ili powerpc sa x86, cas pricas o jednom, cas o drugom :)

Nisam ja fasciniran kako intel i amd prave procesore, naprotiv, cak mislim da bi danasnji PC svet izgledao mnogo bolje da je IBM PC krenuo sa motorolom a ne 8086/8086 jer su to bili nevidjeni krsevi od procesora. Mada ne smatram ni da za svaki feature sada vec egzoticnih arhitektura intel i amd moraju da se polome da uvedu to isto (specijalne instrukcije za database i javu ? pa to se vrti na svakoj milionitoj masini u svetu :) ).

Elem, tacno je da ce sve naci svoju primenu, IBM-ovi serveri p i i serije su pravljeni na pocetku kao zamena za izandjale IBMove mainframe-ove i AS/400 (kasnije portovan i AIX, jos kasnije i linux) na kojima su se vrteli cobol programi i db2. Na linku koji je ostavio milanbb to zovu miniracunarima. Zanimljivo je da je jedna ovakav 'sifonjer' postojao na beogradskom ETF-u i radio je do neke 94-95 god (mene licno uopste nije impresionirao ovaj sisttem, mrzeo sam linijske ibm terminale i nelogicne naredbe koje ni malo nisu licile ni na unix ni na vms, a desavalo se prilicno cesto da orman treba da se restartuje sto je znacilo 30+ minuta pauze).
Koliko ja znam AS/400 nikada nije preradjen na x86 arhitekturu, pa ako nigde drugde, ovi procesori ce da se proizvode i prodaju dokle god postoje instalacije AS/400 :)
SPARC ipak nema 'ekskluzivu' koju ima powerpc odnosno Solaris je potpuno portovan na x86 pa je valjda i samim tim u nesto losijoj situaciji. To je posledica Sun-ove strateske odluke da se protiv jeftinih linux/bsd servera bori uvodjenjem jeftinog hardvera umesto preskupe sparc arhitekture, a kada ni to nije islo predstavljen je OpenSolaris, sto nije proslo nezapazeno i dovelo je do odredjene popularizacije i povecanja baze Solaris korisnika.

Zašto je Oraclu smetao MySQL ? Zar, kao što reče kutija, ne ciljaju na dva različita tržišta ?

Ovo jeste interesantno pitanje. Cesto se od Oracle-a moglo cuti da oni uopste ne obracaju paznju na MySQL, kako su to proizvodi potpuno drugacijih kategorija i sl. Mada je MySQL tokom vremena zaista poceo da dobija karakteristike i mogucnosti veoma ozbiljnih database sistema pred njima su bile godine razvoja pre nego su mogli da stanu rame uz rame sa ozbiljnim igracima. Sad, moguce da je Oracle video u nekoj buducnosti MySQL kao opasnog konkurenta (slicno kao unix - linux prica), mozda i nije, ko ce to znati.

a joj salac! :)

govorim o tome da je neophodno da postoje sve te familije procesora jer x86 nije najpogodniji uvek* :)

ti si spomenuo kako IBM uvaljuje PowerPC u konzole - ja sam se samo nadovezao da se PowerPC najcesce i u mnogim drugim oblastima (svuda gde ti ne treba Windows :D :d)

a sad razmisljam o T2 - pa on ima 8 (ne 2 kao intel) threada po coru. Osim toga ako nisu nista izbacili u zadnje dve godine nije smak sveta jer je ciklus ionako duzi od dve godine za novi CPU.

*specijalne instrukcije za Javu, enkripciju, DB2... ne trebaju svakome i upravo zato treba da postoje ne-x86 procesori, i zato ce nastaviti da postoje i Power i SPARC.

osim toga pogledaj i ARM vs Atom - koliko se samo pricalo kako ce intel da ugrozi ARM - nema sanse. uvek ce morati da potrose vise tranzistora na x86 legacy od ARMa. Jedina primena x86 u mobilnom segmentu je Windows.

Koliko ja znam AS/400 nikada nije preradjen na x86 arhitekturu, pa ako nigde drugde, ovi procesori ce da se proizvode i prodaju dokle god postoje instalacije AS/400
IBM je sredinom 90tih, dok je jos uvek borba za next-OS bila u punom jeku, imao projekat sa Match kernelom koji je trebao da ima, personality - personality se odnosi na implementaciju razlicitih OS i mogucnost da se pokrecu aplikacije sa tog OS. Planirani personality su bili: DOS, Windows, OS/2, OS/400, MacOS... ali im je sve to propalo. (nema neke veze sa prethodnom pricom ali reko ajd da pomenemo ;))

btw kad je Intel predstavio Itanium mnogo su najavili odustajanje od svojih RISC procesora i prelazak na Itanium jer je trebao da . Sun je jedan od retkih koji se brzo vratio na svoje CPU.
Na ES-u sam napisao post o ovome pa cu pogledati da iskopiram samo interesantne delove...

Meni se nesto cini da se oni udruzuju i grupisu i rade sve samo sa jednim ciljem : da ih u narednih 10 godina ne pozdere gugl :)
Ima bato i HP SUN ORACLE, CISCO, EMC, svi da se udruze i da :"budu uzbudjeni zbog saradnje i prepoznavanja zajednickih ciljeva blabla", gugl kad grune koske ce da pucau ;)

sto jes, jes!

google ionako nije hteo da se oslanja na IBM i SUN resenja vec je sam pravio svoja!

da, google ima svoj RDBMS, ima svoj CPU, svoj OS, svoj storage, svoju liniju servera...
sve sam to nasao na yahoo-u

pa koliko znam ima i svoj FileSystem ;) jer kažu da im nije odgovarao ni jedan od postojećih...

btw zbunio si me na sekund pa sam morao da proverim: Google jeste koristio IBM i Sun rešenja u početku ali je prešao na "homemade" :d x86 rackove za svoje farme servera.

http://news.cnet.com/8301-1001_3-10209580-92.html

a mislim da sam već negde okačio i Video... sec. evo sad ga ima ovde :)

Poslednja izmena:
1. April? :)

p.s. Kvragu imam isti broj postova kao kovacm :wall: :D

Poslednja izmena:
Jeste da je vest od prvog aprila, ali mislim da nije prvoaprilska šala. To da Google sam pravi svoje servere, sa po dva procesora, dva 160GB SATA diska u RAID-u i 8 ili 16GB memorije sam čuo još pre više od godinu dana - tako da nije nikakva novost.

Valjda su zaključili da im se, na toliki broj servera, mnogo više isplati sami da ih prave nego da uzimaju brand rešenja.

To da Google sam pravi svoje servere, sa po dva procesora, dva 160GB SATA diska u RAID-u i 8 ili 16GB memorije sam čuo još pre više od godinu dana - tako da nije nikakva novost.

takođe, ja sam iskreno mislio da je to opšte poznata stvar da Google ne koristi gotova rešenja od IBMa, SUNa... :/

o ne, milanbb opet ima isti broj potova kao ja :p a uz to se zove isto kao ja! :d

Nazad
Vrh Dno