Šta je novo?

[I7500] Zvanicna tema

rastafarian

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2003
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D, BeQuiet! Dark Rock 4
Matična ploča
GigaByte B650 Aorus Elite AX
RAM
2 X 16GB DDR5 Kingston PC6000 KF560C36BBEAK2-32 FURY Beast RGB EXPO
GPU
MSI RTX4070 12GB, SUPER 12G GAMING X SLIM
Storage
2TB SSD Kingston KC3000 M.2 NVMe
PSU
FSP Hydro G PRO ATX3.0(PCIe5.0) 1000W, PPA10A2413
Kućište
BeQuiet! PURE BASE 500 FX Black
Monitor
Gigabyte 32
Laptop
Lenovo Idea pad gaming
Tablet
iPad, Samsung tab S9 ultra
Mobilni telefon
iPhone 15 proMax, Fold5, S24Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Poslednja izmena od urednika:
aj malo pojasni....
recimo kako da ja pustim neki fajl na andrioid sa recimo nokie preko bt

Poslednja izmena:
Kako radi, odnosno da li postoji USB disc mode kada telefon zakacim na PC preko USB-a.
Kako mogu da prebacim moju muziku, slike i video na telefon... Da li postoji neki bloatware kao iTunes ili PC Suite ili samo iskopiram ono sto zelim u neki folder i to se kasnije pojavi na telefonu.

Pa izabereš storage mod i onda kopiraš kao na usb flash. Tako je gotovo na 90% telefona danas koji imaju USB. Čak i kod Nokia ako nećeš da koristiš PC Suite, samo izabereš Storage. Posle naravno u muzičkom plejeru samo ideš refresh i to je to.

Poslednja izmena:
Kako radi, odnosno da li postoji USB disc mode kada telefon zakacim na PC preko USB-a.
Kako mogu da prebacim moju muziku, slike i video na telefon... Da li postoji neki bloatware kao iTunes ili PC Suite ili samo iskopiram ono sto zelim u neki folder i to se kasnije pojavi na telefonu.

Kad se zakaci USB, telefon pita da li da Mountuje USB drajv.
Kad to uradis, telefon se ponasa kao USB flashic.

A muzika/video/slike samo mora da se stavi u dobar folder i plejeri ce ih naci bez problema.

Nema smarajuceg sync softvera

Poslednja izmena:
Ja sam pre par dana kupio Galaxy i mogao bih za par dana da napravim mali review ako nekoga zanima...

Za Sasu - gde ima bluex da se nadje?

napravi, mene zanima, posto se razmisljam da uzmem taj fon..

Ja sam pre par dana kupio Galaxy i mogao bih za par dana da napravim mali review ako nekoga zanima...

Za Sasu - gde ima bluex da se nadje?

Biće na Benchu za par dana Galaxy review, ako nećeš da se maltretiraš :)...

Poslednja izmena:
Pitanje...
Jel se uz Galaxy dobio fotrola? ili nesto slicno?

Dobija se neka jevtina futrola koja baš i nije za pokazivanje. A ne verujem ni u njen vek trajanja. A i sluške su... tek da ih stave u kutiju... kad otpanjiš neku muziku - karastrofa. Odmah sam uzeo druge sluške - i sve je ok. Dakle, sam player radi pristojno.

Za Baneta: Problem je u tome što ne mogu da skinem Bluex na komp. Kao što napisah - iz Firefoxa, Safarija i ostalih browsera ne ide - stalno dobijam poruku da ne znaju šta da rade kad kliknem na onaj bar code u vrhu strane. Tu je dakle problem - kako da skinem Bluex na komp. Posle toga bih lako. Treba li mi neki pluggin, add-on, bilo šta?

Uzeo danas konacno za sebe Galaxy. Futrola je nikakva, ima li neko ideju gde naci nesto sto odgovara velicini telefona? Cisto kao zastita od kljuceva i sl u torbi. Nazalost invisible shield ne postoji jos uvek za Galaxy. :(

Ako si uzeo Galaxy - uzeo si ga u Telenoru ... a u svakoj prodavnici u kojoj sam bio imaju i deo sa futrolama, punjačima, memorijskim karticama ...

Vratiš se "na mesto zločina" pa proveriš? Imaju razne, neka će možda pasovati za tvoj telefon ...

Pre nego što krenem sa reviewom Galaxyja, moram odmah da kažem da sam do sada bio isključivo Symbian, tj Nokia user (par meseci sam davno probao SE i odustao). iPhone sam držao 3x10 min u ruci, tako da neću moći da poredim Galaxy sa Appleovim čedom. Moj kolega ima HTC Touch pro II sa win mobile, tako da mi je malo poznatija ta platforma, ali Galaxy i win mi prosto nisu stvari za poređenje. Sam HTC mi izgleda malo lepše, ali mi nikako ne odgovara VIP kao provajder, tako da tu opciju nisam ni razmatrao ozbiljno.

Elem, Galaxy je, spolja gledano, deluje potpuno “samsungovski” – sve je tu i na mestu, ali ništa više od toga. Pet dugmića, plus centralni kurzorski ispod ekrana, sa leve strane klackalica za jačinu tona, a sa desne dva gumba – jedan za fotoaparat, a drugi za stend baj. Vidim da HTC Magic ima umesto kurzorskih dugmuća skrol točkić, koji mi se, pošto svakodnevno radim sa macovim mišem čini kao bolje rešenje. Skrol je verovatno brži i praktičniji za upotrebu, a na Samsungu do sada ni jednom nisam koristio centralne dugmiće za bilo kakvu navigaciju kroz telefon. Na vrhu telefona su usb port i 3,5 mm jack za slušalice (hvala Samsungu na tome, jer slušalice koje oni daju nisu ni za šta).

Sam ekran sa 16 miliona boja je jako dobar. Stavio sam ga na svega 10% osvetljenja i to je potpuno dovoljno za upotrebu telefona u zatvorenom prostoru, dok se na suncu, sa tako malim osvetljenjem slabije vidi sadržaj ekrana. Sa druge strane – tako baterija ostaje duže u upotrebi. Tu verovatno treba naći balans između osvetljenja i baterije. Boje ne ekranu su odlične, jasnoća… sve je kako treba.

Odziv ekrana na dodir je odličan i tu nemam nikakvih zamerki. Kažu da je HTC Magic bolji, kao i iPhone, ali verujte da je i ovo što Samsung nudi jako zadovoljavajuće. Iako mi je ovo prvi touch screen telefon – dobro se snalazim sa tim. Kucanje poruka u “uspravnom” modu, sa manjom tastaturom je pristojno, mnogo lakše nego što sam očekivao. Pogreši se ponekad, ali generalno mislim da touch screen ekrani nikada neće moći da postignu brzinu kucanja (čak ni u landscape položaju, kada ekran prikazuje veću tastaturu) koju daju klasični telefoni sa pravom tastaturom.

Ekran je tzv kapacitivni (kao kod iPhona) – dakle reaguje isklučivo na dodir jagodice prsta. Ništa nokat, ništa olovčica. Mislim da je to ok, pogotovu posle nekoliko dana upotrebe i vežbe moguće je postići pristojnu preciznost.

Zadnji poklopac, tj leđa Galaxyja su od tanke, sjajne plastike (negde sam pročitao da se Samsung nije odlučio sa aluminijumska ili nekakva metalna leđa zbog boljeg rada antene). Na leđima ostaju otisci prstiju, ali meni je važnije da sveukupno telefon deluje čvrsto, nigde ne škripi i pucketa. Ovde moram da priznam da me je to kod Nokie uvek nerviralo – svaki njihov telefon koji sam imao (npr poslednja dva su bila N73 pa N 95 8 Gb) je negde škripao, najčešće oko tastature.

Baterija (ne znam tačno da li beše 1.400 ili 1.500 mAh) mi za sada traje jedan dan – ali treba znati da novu igračku svakodnevno maltretiram, instatliram-deinstaliram programe, idem na Internet, koristim i 3g, ali i WiFi, bluetooth, isprobavam GPS, moja 6 godina stara ćerkica se ne skida sa odličnih igrica za njen uzrast… Verujem da će baterija, kada ga budem koristio normalno, moći da izdrži do 2 dana, što je za mene OK, jer ipak govorimo o smartphoneu sa velikim 3,2 inchnim ekranom i gomilom stvarčica koje vuku struju. Zapravo, meni je najvažnije da mi telefon sastavi dan, a mogućnost punjenja preko usb kablića sa prvog dostupnog kompa je veliki plus ako ne nađete u škripcu.

Toliko o spoljnim utiscima, a unutra Android. Googleov os, zasnovan na Linuxu, biće po svemu sudeći ozbiljan igrač na tržištu mobilnih telefona. Ne samo zato što je besplatan i otvoren – već i zato što, najjednostavnije rečeno, lepo i brzo radi. Čak i sa 128 mb rama (HTC Magic ima 256 mb) Galaxy tečno radi, ne secka, brzo, gotovo trenutno odgovara na komande. Multitasking je tu, čak i kad podignem nekoliko programa – ne vidim problem u brzini. Čitam po forumima da se ljudi žale što nikad ne znaju koji je program ugašen, a koji je otišao “u pozadinu”, ali to se uvek može rešiti nekim task killer programom koji definitivno zatvara svaki program kad mu se kaže i oslobađa memoriju.

Tu je upravo najveća prednost Android platforme. Dakle, telefon dolazi sa osnovnim programima, ali ga vlasnik uvek može personalizovati i prilagoditi svojim potrebama uz pomoć stotina (možda već i hiljada) raznih programa i aplikacija kojih ima na sve strane – od besplatnog Android Marketa, preko raznih komercijalnih aplikacija, pa do torrenta. Gotovo svaki problem može da se reši.

Internet: macov Safari na Galaxyju radi odlično. Brz je, leti preko ekrana. Doduše, nema kao iPhone multitouching, ali je pitanje koliko je to korisna opcija jer svako zumiranje prozora traži dve ruke – jednom držiš telefon, a prstima druge ruke zumiraš. Umesto toga, Galaxy ima opcije “+” i “– “ i to je sasvim dovoljno.

Gmail je važna aplikacija na Androidu i sa njim se telefon po defaultu sincuje. To je problem, jer koliko ja znam, malo ljudi unosi u svoj mail nalog brojeve telefona. Ali se telefon može povezati sa outlookom i odatle prebaciti brojevi telefona i druge stvari. Ja sam tu imao dodatni problem jer imam Macbook proa, a Android i mac, koliko sam uspeo da vidim još ne mogu da se sinhronizuju. Čak kad povežem dva sprave – ništa se ne događa, osim što mogu da punim mobilni preko usb-a. Mrzelo me da koristim ženin laptop i da preko njega prebacim sve što mi je bilo važno iz N95, a odatle u Galaxyja, pa sam išao peške – prebacim deo telefonskih brojeva na karticu (imam skoro 700 brojeva u telefonu), pa onda ubacujem u Galaxyja. Bilo je to mukotrpno i krajnje smarno, ali sada, kada sam završio posao, i sinhronizovao telefon sa Gmailom, imam sve telefone tamo bekapovane.

Poruke: to mi je bio jedan od većih problema, i još se navikavam. Kao Nokia user navikao na organizaciju smsova kroz foldere – inbox, sent, templates, draft… Umesto toga, Android i Galaxy nude smsove organizovane kroz threadove, kao npr. Gmail. Nema izvorno ni opciju templates (svaki dan se parkiram u zone u centru grada i bilo bi glupo da svaki dan kucam BG9…..) ni send bussines card. Ali tu dolazi do izražaja Android Market – i oba ova problema sam rešio uz pomoć korisnih programčića. I navikavam se polako na threadove, mada bih voleo da uspeo da nađem aplikaciju koja bi mi, kao u Nokiji, slagala sms-ove u foldere. Ako neko zna kako da ovo rešim – neka javi.

Bluetooth je posebna priča – dakle, kao i iPhone, zbog zaštite autorskih prava preko “plavog zuba” nema data transfera! Ne mogu se slati slike, muzika, doc fajlovi, brojevi telefona. Ništa, osim komunikacije sa handsfree sluškama. Ja ličnom imam SE stereo bluetooth sluške, lako sam ih upario i odlično rade pod Galaxyjem – slušam muziku razgovaram… A žena je dobila Prestigiov bluetooth handsfree koji sam koristio pod N95, jer ni sa njim ne mogu da uparim Galaxyja. Mada, ako ga držim na spikerfonu – to završava posao u vožnji, a ne čuje se loše, iako je sam Galaxy mono telefon, tj sa jednim zvučnikom.

E sad, pošto je Android zasnovan na Linuxu, i problem bluetootha se može rešiti, već postoje i programi koji omogućavaju data transfer (npr Bluex), ali to zahteva da se telefon rootuje. Koliko sam video po forumima rootovanje Androida mi izgleda kao operacija na otvorenom srcu, pa ću sačekati dok to majstori ne dovedu do stanja da se sve može uraditi sa nekoliko klikova.

Android, iako tako piše u uputstvu, ipak nema radio. Mogao bi da ga ima, ali mu to ne uzimam za veliki minus. Ima i GPS, ali osim Nokia mapsa i nekoliko sličnih programa to u Srbiji još ne radi kako valja. Čitam da se očekuje da Igo izbaci svoje mape i softver za Androida, a dotle – ni Nokia maps nisu toliko strašne, čak i uz činjenicu da osim ugrađenog GPS prijemnika koriste i GPRS radi bržeg snalaženja u prostoru. A ko putuje na truli zapad – ima nekoliko rešenja – npr program CoPilot, za koga postoje ozbiljne mape za ozbiljne zemlje (bez upotrebe GPRS-a) i omogućavaju dobro snalaženje. Srbija i Balkan još nisu na redu.

Iako Galaxy ima 8 Gb svoje memorije, preko usb-a se podaci mogu ubacivati isključivo na eksternu micro sd karticu. Malo je glupo i traži dodatnih 1.000 dinara za karticu, but ***. Takođe se i programi instaliraju samo na telefon, mada, opet čitam po forumima da već postoje programi kojima se to može zaobići i dozvoljavaju instalaciju na eksternu sd.

Fotoaparat – tu je Galaxy sa 5 Mpx i blicem mnogo bolji od HTC-a. Slike na dnevnom svetlu su dobre, unutra ispadnu malo tamnije. Ima autofokus, nema zuma, ali je veliko pitanje koliko su upotrebljivi ti zoomovi na drugim aparatima, s obzirom da je uvek pitanju interpolacija a ne optički zum. Naknadno se sve može kropovati, a to Galaxy lepo radi. Video je takođe ok – 30 frejmova i pristojan kvalitet slike.

O music i video playeru samo osnovno - rade pristojno posao.

Da ne gnjavim više – samo da kažem da se i kutuji uz telefon dobija i futrola (jadna i bedna, treba je menjati), sluške (takođe jadne i bedne), punjač za 220 v kao i kratak usb kabl. Postoje i punjači za kola, ali ja sam kupio samo Haminu utičnicu za upaljač i koristim dobijeni kablić za punjenje.

Sve u svemu, nisam se ni malo pokajao što sam uzeo Galaxy. Odlično se čuje, odlično i mene čuju, dobar je u ruci, nije smetnja u džepu. Nije težak ni prevelik, nije loše imati onu krpicu sa brisanje naočara, pa s vremena na vreme obrisati ekran.

Koristim ovaj telefon vec par dana, preskocicu subjektivni review izrade i utiska u vezi android os-a, i za sada jedini problem koji imam je vek baterije. Posle updatovanja firmware-a i uklanjanja svih bg procesa i sinhronizacije servisa (ovo kad se iskljuci koja je uopste logika gmail-a , gtalka i ostalih programa koji koriste sync ... ) wifi-a , 3g mreze,smanjivanje brajtnesa ... telefon uspeva da pregura jedva jedan-jedan ipo dan! bash sam ga sinoc malo vishe opteretio (chat, gps za lokaciju 60km od bg u jednom pravcu, poruke, video 3-4 minuta ukupno, photo 20tak komada) i uspeo je da izdrzi nekih 5-6 sati ... jadno skroz. Razumem da je android napredan multi-threded-internet-integrated-*****-palac mobilni sistem, ali ako ja zarad battery life-a moram da poiskljucujem sve servrise koje android chine to sto jeste , koja je poenta posedovanja tog telefona ... za sada kao jedino logicno reshenje postavlja se spare baterija i mozda ispravke algoritma za racunjanje batery life-a u narednim androdid OS verzijama...

*edit added
@radera , telefon deluje solidno izradjen, ali kad mu lupish chvrgu (lol) po zadnjoj strani primetices kako plastika vibrira , tako da i nije nesto preterano kvalitetno assembled. I josh jedna stvar koju si spomenuo, multitouch , jeste ****** sto ne postoji, ali sam telefon poseduje tu mogucnost i ne znam zasto nije integrisana ... preko tog rootovanja koje si spomenuo mogucje je tweekovati telefon da ima i 2finger multitouch za zoom i slicne stvari

Takodje ovaj review koji je danas okachen na benchu bi donekle i bio ok , da se nisu toliko orjentisali na OS i poredjenje SVEGA prema iphone-u (i da im isti nije ustupio telenor zarad svoje promocije, pa ni jedna losha stvar o samom aparatu nije napisana)

Poslednja izmena:
Koji je tip baterije u Galaxy-u ?

Dajte tacnu oznaku. Hvala

Galaxy baterija:
AB653850CU 1500 mAh

3,7 V Li-Ion battery 5,55 Wh

@radera: hvala na ovakvom reviewu. Bilo bi super da i benc a i drugi sajtovi koji se bave testiranjem, obrate paznju na obicne stvari i "taskove" prilikom upotrebe telefona.

**be nam se vise toliko sta koj procesor i sl. ima, vec kako to radi, koliko je komplikovano i sl.

@sniper: da li Galaxy briše sve do tada uneto (telefoni, apps, slike...) posle updatea firmwarea. Vidim da si to odradio - kako se inače to radi kod ovog Samsunga?

da, brise sve fajlove, i debrendira ti fon, ako si ga uzeo kod telenora ...
evo full uputstva , na egleskom ... meni je proradilo iz prve, dok se neki i zale da ovaj metod ne radi .. znaci program je Odin loader, sve ti je u linku ispot ..ostale rar-ove kroz njega loaduj ... nemoj da ih raspakujesh nego direkno rar u programu ucitaj ... pazi na filenamove da ne pomeshash nesto

http://www.megaupload.com/?d=UMVWTYWE
(Multi Odin is included)

1) Select the OPS, BOOTLOADER, PHONE and PDA files. If you are not italian/don't want the italian personaisations (some of your widgets will be in italian and you will have the italian operator splash screen), then do not select the CSC file. If you are select the ITV CSC file included

2) Shut down the phone, and put it into download mode [Volume down + OK + hangup key]

3) Click start.

To {UNDO} the changes and go back to the G6 build for your own region use the files below:
You can then update using NPS in your region in the normal way.

BOOT:
http://rapidshare.com/files/265784798/I7500XXIG8-BOOTLOADER-CL36788-REV5.tar

PHONE:
http://rapidshare.com/files/265784954/I7500XXIG8-PHONE-CL36788-REV5.tar

PDA:
http://rapidshare.com/files/265785690/I7500XXIG8-PDA-CL36788-REV5.tar

CSC: (Select for the region branding you want)
http://rapidshare.com/files/265786950/I7500BOGIG8-CSC-CL36788-Bouygues.tar
http://rapidshare.com/files/265787041/I7500ITVIG6-CSC-CL36860-ITV.tar
http://rapidshare.com/files/265787157/I7500MSRIG6-CSC-CL36837-Telenor.tar
http://rapidshare.com/files/265787311/I7500TWOIG6-CSC-CL36837-TWO.tar
http://rapidshare.com/files/265787407/I7500VIAIG6-CSC-CL36788-O2.tar

Poslednja izmena:
Izvini, moram da te pitam: ovo sve radim iz telefona, ne iz compa? Mislim downloadujem tih 55 mb programa, pa ga raspakujem, pa kroz njega downloadujem ovih nekoliko fajlova, pa onda ona tri dugmića?

Ti, inače nisi instalitao ni jedan od ovih CSC fajlova - pa ti je fon sada potpuno otključan, tj debrendiran? (jel to znači da se sada može kačiti i na druge mreže?)

meni taj new pc studio uopste i ne shljaka sa galaxijem , rece mi lik u telenoru da nije kompatabilan i da su ga povukli ... probao sam i sa ukljucenim usb debagerom , i nista ....

ne pazi, na kompu sve radish ... aj da ti pojednostavim
skinesh ovo sa megauploada, u njemu postoje 4rar-a i jedan exe Odin , program pomocu kojeg updatujes tj koji pokreces na kompu ...

prikljucis telefon na usb, uradish download mode na telefonu (Volume down + OK + hangup key) , u tom trenutku telefon ce se ugasiti i uci takozvani download mode, dalje pokrenesh program Odin ... trebalo bi da ti procita status, tj pojavice ti se zuto gore na vrhu u jednom od onih statusa prozora..

onda u tom istom programu ucitash ostale fajlove koje dolaze u paketu , snaci ces se,imash 4 browse path-a do njih ... kada sve to lepo ucitash, kliknesh start i to je to , za 1-3 minuta ce se fon restartovati i bice updatovan ...

sto se tice drugih kartica nisam probao, a za debrand da - ako ne izaberesh fajl za telenor tj CSC fajl.

poz

Pitao sam u VIPu za Magica i Heroja - flashovasnje znači gubitak garancije. Sigurno je tako i kod Telenora.

@sniper: Galaxy je, pretpostavljam, bio u debbug modu?

Ne bi trebalo ako se stavi officijalni firmware update.

Nazad
Vrh Dno