Šta je novo?

i5 750 vs Q9550

Trenutno je takva situacija da igre prosto nisu zahtevne hardverski a pritom imaju impresivnu grafiku. Ako znamo da je karta od 200e dovoljna za igranje svih naslaova (osim Crysis-a) do rezolucije 1920x1200 sa max podesavanjima bilo kakva prica na temi gaming cpu je besmilsena jer cak i da cpu igra presudnu ulogu sta ce presuditi? dali ce biti 60 ili 120fps. Ovo cime sam se ja bavio u uporedjivanju CPU-a od 50e vs CPU od 230e je zanimljivo znati a realno korisno onome ko ima ogranicen budzet, inace sve ovo sto smo mogli da zakljucimo izgubice na vrednosti vec za 6-12meseci kada ce Quad kostati 100e, nakon toga ce biti zanimljiva i uvek kao i sada aktuelna tema uticaj kloka na gaming sto mislim da bi trbalo da se pokrene kao tema uz jednu ovakvu analizu i stavi u sticky.

ja jedino iz tih grafikona vidim da je i7 jaci za preko 50% od sviju u CPU zahtevnim igrama... (naravno veoma niska rezolucija i jako velik FPS..) sto samo govori realne domete...
CPU kao nesto sto vecina nemenja ~3-4 godine, zato treba gledat kako ce se ponasati u buducnosti i u sadasnjim top zahtevnim igrama (arma 2, FS X, OFP 2,...)

On je spomenuo 7 seriju a to bi u ovom slucaju bio e7300 :). Nije mislio na i7.
Slazem sa njim da je triple core trenutni best buy.

S druge strane, ova testiranja na niskim rezolucijama nista ne znace. Treba prilagoditi test i fokusirati se na performanse platforme a ne uporedjivati 650 sa 550 fps-a...

kakva izjava :S: a gde to tačno piše?
kad se pojavio taj cpu je bio 50 eur jeftiniji od e8400, sad je razlika nekih 30-40 eur, gledaju se cenovne klase a ne neke teorije šta je zbog čega izbačeno. Za te pare koliko košta taj precenjeni e8400 kod amda ima quad core.

Lose si me razumeo jer sa mislio sam na performanse a ne na cenu.:wave: Naravno odnos cene i performansi ide u korist Amd x2 720be.

Trenutno imam 5200 i nameravam ovih dana ubaciti Q9550, koji mogu nabaviti ispod cene. Mislim da je upgrade više nego dovoljan. Preskačem ix za sada.

I ja sam razmisljao o core i5 varijanti ali se to meni sada ne isplati. Do kraja oktobra, ako sve bude teklo po planu, eto meni Intel Q9550 + jedan OC na bar 3.7 ghz (postoje svi uslovi:smoke: i greota bi bilo da to ne uradim:-devil-:) i vozi Misko.:eyebrows::banana:

Poslednja izmena:
Dobra vam rasprava, izvukao sam zakljucak iz nje. Posto sam bio lepo zamoljen da jednom poznaniku sklopim komp (do kao max 60 000, bez monitora) sa zeljom da je Intel i da traje sto vise moze (da se osigura covek do sada imao neki p4) , sada ja vas pitam koja je neka dobra ploca za taj i5 750, u opciji je i i7 860 ali na prvi pogled ne vidim neku sustinsku razliku izmedju ova dva proca ... osim triple channel memorije i za 1x veci multi, nisam gledao testove i ne verujem da vredno skoro 100€ vise dati za i7, a coveku treba za gaming ,net, mjuzu komp i neki nezahtevni CAD.

Ja sam sebi do sada kupovao ASUS ploce (naravno ne neke low end ), i sta da kazem zadovoljan sam, tako da i njemu ucu sa nekom ASUS plocom da sastavim komp, naravno i drugu predlozi su dobro dosli, ali u granici ne neke ROG, RAMPAGE, MAXIMUS i ta paljevinska imena :D.

Thx.

i7 860 takodje ima dual-channel kontroler (i7 920 ima tripple channel, ali on je za LGA1366), razlika izmedju njega i 5 750 je u tome sto on ima podrsku za HyperThreading.
Nema potrebe da tvoj drugar daje vise za i7, a sto se ploce tice, Asus P7P55D bi trebalo da bude dobra, mislim da kosta oko 12000 din.

Poslednja izmena:
Hvala, bas sam i bacio oko na tu ASUS P7P55D plocu bas zbog cene. Jos ostaje da najdem neku DDR3 memoriju i da vidim koje su sanse da uguram i ATI 5850 mada vec vidim da morace 5770...

Imas i giga P55M UD4 sjajna ploca za overklok nadam se da cu stici da napisem jedan test, i pazi na mem da budu za Intel 1,65V ima ih geil i patriot ali samo neki modeli

Imas i giga P55M UD4 sjajna ploca za overklok nadam se da cu stici da napisem jedan test, i pazi na mem da budu za Intel 1,65V ima ih geil i patriot ali samo neki modeli

Znaci moram i da gledam na verziju DDR3 memorije tj. da li je pogodna za Intel. E to nisam znao , pazicu i na to. Ipak vec neko vreme nisam pratio detalje na hardver sceni ... a posebno ne Intel.

^I mene zanima odgovor na to pitanje.

Uvek se za****m, pa kupim high end pre izlaska nove generacije...
Mada opet, Q9550 sam uzeo u novembru prošle godine, kada smo samo nagađali o Core i5.

al si se zaaaleteo..ko bi normalan cekao godinu dana. onda sad kad je izasao i5 cekaj opet godinu dana nemoj uzimati nista izacice revizija, mada bi bilo dobro da ne uzmes ni nju nego da opet cekas godinu dana :d

pa da zakljucak je jednostavan i5 jeste malo bolji ali toliko da je skoro ne primetno... ko ima q9550 ne treba ni da razmislja o zameni za neki i5 ili i7... u decembru sam kupio q9550 i nisam ga opteretio nikada preko 80% [osim u sintetickim testovima]... a planiram da ga zamenim nekim intelom sa 8 ili vise jezgara kada [se za pocetak pojave i] budu kostali oko 200e... po meni drasticno bolje ulaganje koje ce mnogo znacajnije podici performanse je kupovina SSDa.

Ako se kupuje novo -> i5 je optimum price/performance u srednjoj višoj klasi
Ako već imate Q9xxx -> bolje sačekajte i9
Ako imate Q6600 -> zavisi od dubine džepa i koliko vas pare svrbe... :)

U principu se slazem, iako bih malo dopunio ovo...

Za novo u ovoj klasi je svakako preporuka Core i5, tu nema dileme. Ko vec ima Q9xxx, prelazak bi bio bacanje para.
Core i9 ce biti visa klasa, bice skup, zahtevace skuplje X58 ploce, pa nisam siguran da li ce biti toliko uspesan trzisno (posebno sto retko kome za kucne uslove trebaju takve performanse).
Sto se treceg tice, (po meni) ko god ima neku plocu sa P35/P45 cipsetom i dosta memorije, daleko je isplativije uzeti Q9550 nego prelaziti na potpuno novu platformu. Bilo Core 2 Duo, bilo stariji Quad, doplata za 9550 je daleko manji trosak nego sto je to kupovina P55 ploce i DDR3 memorije.

Just my 2 cents :)

potpuno se slazem sa ovom preporukom

U principu se slazem, iako bih malo dopunio ovo...

Za novo u ovoj klasi je svakako preporuka Core i5, tu nema dileme. Ko vec ima Q9xxx, prelazak bi bio bacanje para.
Core i9 ce biti visa klasa, bice skup, zahtevace skuplje X58 ploce, pa nisam siguran da li ce biti toliko uspesan trzisno (posebno sto retko kome za kucne uslove trebaju takve performanse).
Sto se treceg tice, (po meni) ko god ima neku plocu sa P35/P45 cipsetom i dosta memorije, daleko je isplativije uzeti Q9550 nego prelaziti na potpuno novu platformu. Bilo Core 2 Duo, bilo stariji Quad, doplata za 9550 je daleko manji trosak nego sto je to kupovina P55 ploce i DDR3 memorije.

Just my 2 cents :)

Mislio sam prodam moj cpu,plocu i ram...da uzmem i5,P55,2x2GB ddr3 na 1600MHz

Ti kazes da je bolje da prodam e5300 i dam kesha i uzmem q9550...ne znam sad si me bacio u rebus

Ti kazes da je bolje da prodam e5300 i dam kesha i uzmem q9550...ne znam sad si me bacio u rebus
Obe varijante koje navodis - legitimne su. Da imas P45 plocu, ja bih pre bio za varijantu 2; posto imas P35, pre sam za varijantu 1. Ali, u svakom slucaju, ako ti naleti mogucnost da povoljno kupis Q9550, naravno da treba da ga kupis.
Znaci, na tvom mestu, ja bih se klaj klaj* spremao da prodam plocu, procesor i memoriju, ali bih istovremeno vrebao priliku da povoljno kupim Q9550.

Jos jednom - obe pomenute varijante su legitimne; zavisi samo od tvojih zelja i mogucnosti.

* klaj klaj - zato sto vreme radi za tebe, posto ce cena DDR3 sigurno padati, a cena DDR2 ce verovatno rasti...

izuzetno teshko se trenutno nalazi q9550 kako polovan tako i nov, a koliko znam prestala je i proizvodnja p45 plocha kao i procesora.

Kao sto sam i napisao, ovo razmisljanje je moj "2 cents" ;) Sta ce ko da radi sa svojim novcem morace sam da odluci. Pretresi testove, odmeri ubrzanje, uporedi sa cenom i preseci.

Da se malo dopunim, ovako bih postavio jednacinu - prevashodno igranje = Q9550 bez dileme, ozbiljan rad koji donosi novac = Core i5. Ako ces da se igras, pametnije je da ustedis cca 100e i ulozis u bolju graficku kartu, posto Q9550 jos neko vreme nece biti bottleneck.

A sto se tice P35 vs. P45, razlika je akademska, izuzev u slucaju da se pravi CF sistem, jer kod P35 (ako se secam dobro) sekundarni slot radi kao x4.

a sa Q9550 ne moze da se radi ozbiljan rad koji donosi novac :zgran: ? ja sam vec uzeo 5870 (kompezacija,nisam dao ni dinara :d ) i sve lepo radi sa e8200 ali mi treba jaci proc jer radim dosta u cubase-u (rewire batery i flstudio),obrada i rekompresija video hd materijala i zvuka (soni vegas,virual dub,adobe premier,mkvremux itd..). Naravno pored svega toga da se malo igram ali sa stilom :D .
tako da ce za moje potrebe q9550 biti sasvim dovoljan i sigurno bi me skuplje izaslo da sad prelazim na i5/i7 a i9 (bice jos skuplji) samo sto nije stigao... ali realno...

razmislite dobro za sta vam sve treba komujter :) osim onih kojima pare nisu problem ;)

Poslednja izmena:
a sa Q9550 ne moze da se radi ozbiljan rad koji donosi novac :zgran: ?

Nisam rekao da ne moze, ali na projektima koji vrede vece pare, 20% vece performanse se vrlo brzo isplate :) Na 5 projekata odradis i sesti koji ce ti, na primer, isplatiti investiciju. Kada pogledas sa te strane se i te kako isplati uloziti u novu platformu.

Nisam rekao da ne moze, ali na projektima koji vrede vece pare, 20% vece performanse se vrlo brzo isplate :) Na 5 projekata odradis i sesti koji ce ti, na primer, isplatiti investiciju. Kada pogledas sa te strane se i te kako isplati uloziti u novu platformu.

daj primer za tih teoretskih 20% u praksi...

daj primer za tih teoretskih 20% u praksi...

Hvatavsi se za procenat, promasio si poentu ;) Nebitno je da li je 10, 15, 20 ili 30 za 2x vece pare, ako neko zivi od recimo renderinga (a znam par arhitekata koji se samo time bave) i stalno ima posla, ta razlika se vrlo brzo isplati. Naravno, ovo je specificna racunica, lepo sam rekao u kojim slucajevima vredi.

Za kucnog korisnika, kome je sve jedno da li ce se film/projekat/scena/animacija/whatever renderovati 6 ili 8 sati, i da li ce imati 50 ili 53 FPS u omiljenoj igri ovo ne igra bitnu ulogu.

Možda držao je 45% kupljenih procesora koji su kupljeni van konfiguracija, mislim da nikad nije dostigao preko 20% ukupnog učešća pogotovo kada se uzmu u obzir da je uvijek bio u ogromnom zaostatku kod prenosnih računara.

Hvatavsi se za procenat, promasio si poentu ;) Nebitno je da li je 10, 15, 20 ili 30 za 2x vece pare, ako neko zivi od recimo renderinga (a znam par arhitekata koji se samo time bave) i stalno ima posla, ta razlika se vrlo brzo isplati. Naravno, ovo je specificna racunica, lepo sam rekao u kojim slucajevima vredi.

Za kucnog korisnika, kome je sve jedno da li ce se film/projekat/scena/animacija/whatever renderovati 6 ili 8 sati, i da li ce imati 50 ili 53 FPS u omiljenoj igri ovo ne igra bitnu ulogu.

a dali su te tvoje arhitekte koristile q9550 a posle i5 750?

a dali su te tvoje arhitekte koristile q9550 a posle i5 750?

A kakve to veze ima sa sustinom price? Inace, odgovor je ne, svi su na Core i7. I da, odavno im se isplatila investicija od 600+ evra ;)

Imam plocu asus p5q pro, i procesor e5300, i bas sam hteo da ga zamenem za ovaj i5 ali cini mi se, posle citanja komentara , da i5 ne moze na moju plocu. Dali se ja to varam ili mozda moze?

Vrh Dno