Šta je novo?

i5 750 vs Q9550

Dobio bi malo u gamingu, veci klok za 24/7 preko 3.8ghz. Igre su tolerantnije prema 45nm, ne traze velike klokove da bi dale maksimum, dok sa Q6600 nikad dovoljno kloka. Ako te nece mnogo kostati prelazak bilo bi to prijatno osvezenje za tvoj komp:)

Neznam kolko se to isplati posto soket 775 ide u penziju.
I ja sam mislio ici na Q9550 ali kako god okrenem neisplati se na duze staze tako da ja preskacem Q9550 idem odma na i5 750.

Neznam kolko se to isplati posto soket 775 ide u penziju.
I ja sam mislio ici na Q9550 ali kako god okrenem neisplati se na duze staze tako da ja preskacem Q9550 idem odma na i5 750.

Pa kad pare nisu problem....;)

sto se mene tiche, ja bih kupio q9550 (uostalom, imam ga i sad). zato sto ti treba manje novca. upgrade i tako nikad ne upali, jer dok se ti resis da nesto promenis, komponente zastare, promeni se slot za procesor, pa obrni-okreni opet moras da kupis pola kompjutera ponovo i tako ukrug. e sad, ako ti je bas stalo da kupis novu tehnologiju, ti kupi i5, ali nista ti nece faliti ni q9550.. to je zver od procesora i po standardima iz 2009.. mani ti ove napaljene klince sto kupuju procesore svaki mesec "jer nemaju pametnija posla" (heheheh, morao sam)

Poslednja izmena od urednika:
i ja imam jedno pitanje da li mi je isplativije da moj E82oo zamenim za q9550 koliko cu jos gurati sa njim(interesuje me samo gaming) ili bi bilo bolj da predjem na i5 jeste malo skuplja opcija cpu+ploca+memorija

Ako igras GTA4 dobio bi dosta zamenom za Q9550, u suprotnom nema neke svrhe da dajes pare, samo klokni taj E8200 sto vise mozes, ako vec nisi i uzivaj.

i ja imam jedno pitanje da li mi je isplativije da moj E82oo zamenim za q9550 koliko cu jos gurati sa njim(interesuje me samo gaming) ili bi bilo bolj da predjem na i5 jeste malo skuplja opcija cpu+ploca+memorija

zanima te gaming a menjaš procesor :S: pa uzmi najjaču grafičku za koju imaš para i dobićeš više % ubrzanja nego da si uzeo i555 a ne i5.

I kao sto rece peja ako igras gta4 dobar procesor(citaj quad;)) je skoro podjednako vazan kao i neka jaka graficka.

Poslednja izmena:
Upravo to. Ja sam pre mesec dana krenuo da razmisljam o novoj konfi, trebao je i prilicno manji budzet da bude i na kraju kontam, necu da kupujem stvari na zalasku i tacka. Sacekao sam, prvi dan kupio i5 kad se pojavio i cao. A i7 sam mogao ranije da uzmem ali to mi vec nije potrebno. S ovom masinom cu biti miran duze vreme, to je bila poenta.
A sto se ove teme tice, sve ste rekli... Ko ima 9550 nema smisla da prelazi na i5 osim ako ga bas ne zuljaju pare.
Savet: Uvek kupiti nesto dobro i preskociti minimum jednu sledecu generaciju. Sve ostalo je lozenje i bacanje para.

Najveca istina!

Potreban savet.
konfiguracija iz potpisa, Trenutno imam q6600 oc na 3.2
2x 8800 gt 512 u SLI, planiram posle nove godine da pazarim 2 x GTX285 kada izadje 300 da obori malo cenu 285.
da li se isplati da promenim svoj CPU sa q6600 na q9550 ili q9650, da li ce biti dovoljno da proguta 285 u sli rezimu posto mi se nedaju pare za novu plocu i novi i5 ili i7 procesor

hvala

Potreban savet.
konfiguracija iz potpisa, Trenutno imam q6600 oc na 3.2
2x 8800 gt 512 u SLI, planiram posle nove godine da pazarim 2 x GTX285 kada izadje 300 da obori malo cenu 285.
da li se isplati da promenim svoj CPU sa q6600 na q9550 ili q9650, da li ce biti dovoljno da proguta 285 u sli rezimu posto mi se nedaju pare za novu plocu i novi i5 ili i7 procesor

hvala

Hoce.

grafika se podrazumeva,nego mi je bitno da mi procesor ne bude usko grlo

sad kad *******i ovo vidi na**** si :D

Na ovu temu cemo malo detaljnije u zasebnoj temi, za sada cisto malo da krenemo sa demistifikacijom urbane legenede "cpu usko grlo";) Koliko je usko procenite sami. Nije ovakava odnos bas u svim igram, narocito ne u par njih optimizovanih za Quad procesore. Ovo je samo mali pokazatelj u kom pravcu ide gaming, svakako ce Quad biti nephodan za maksimalni uzitak, samo ne jos, za sada jeda E5300 na 3.6ghz ima jednako siroko grlo kao u i7 920:D dovoljno siroko da sve vozi sa high end grafikom debelo preko 40-50fps i to u 1900x1200 sve na max;)
Ako nekog ne mrzi neka uzracuna cenu ove dve platfome prema onome sto vidi na slikama od cega su sastavljene:p

Kakvi god da su i bez obzira na frekvenciju nisu usko grlo ni za jednu karticu... ovo je izjava posle koje bi trebao da dobiješ titulu Miss LOL godine :party:. I još posle napisa da minimalni FPS varira nekih tričavih 140% (?!?!?:sceptic:). Pa najvažnije (daleko, daleko najvažnije) za komforno igranje i jeste taj minimalni, šta znači ako je prosek 60-80 ako u trenucima najveće akcije frame rate pada na 10 ili tako nešto.

I čemu benchmark u Crysisu? Po načinu na koji koristi i nagrađuje hardver i zahtevnosti koju ima ta igra je apsolutno netipična i nije nikakav pokazatelj kako će se sistem ponašati u drugim igrama.

Za korelaciju između snage centralnog procesora i grafičke postoje mnogobrojni dobri testovi na prestižnim sajtovima na Internetu a odlični tekstovi su izašli u nekim našim časopisima (Digital!, SK) pa molim ljude da se informišu pre nego što nešto ovako odvale. Mogu i linkove da okačim, slike svojih testova ako i dalje nije jasno...

@Vojkan
Ovo gore nisam rekao jer je "neko to provalio" nego zato što sam to isprobao sam (da si čitao moj post, kao što nisi :)) a i čitao o tome na sve strane.

@Go-R4n
Ove stvari ne treba shvatati bukvalno. Naravno da je grafička značajnija za performanse mašine ali ni procesor nije zanemarljiv. Naravno da će ti mašina raditi neuporedivo bolje sa HD4850 nego 7600GT ali problem je u tome što ćeš karticu (ako ostaneš na ovoj frekvenciji) nepotrebo pretplatiti. Imaćeš HD4850 koji daje rezultate HD4830 ili HD4670 ili tako nešto.
Mada mislim da u ovoj rezoluciji u kojoj igraš ti ne treba ništa jače. Clockuj još taj E6320 (sigurno može) i onda stavi HD4850 i sve će biti pesma. :guitar:

Imas sada nesto da izjavis ili da ti dodelimo ovu titlu sto si izmislio zvanu LOL:party:

Ovo kada budes video precices na E5300:p

@*******i ne preteruj ko da svi igraju Crysis... sto se mene tice sweet spot je Celeron 32xx ili i5/i7, izmedju ne postoji nista :)

U prevodu E5300 nagruvan na 3,6Ghz je sve sto treba bilo kom gameru. Vidite mene sa E2160 na 3,4Ghz, sta mi fali.... mozda jaca grafika, ali CPU svakako ne.

Poslednja izmena:
@
@*******i ne preteruj ko da svi igraju Crysis... sto se mene tice sweet spot je Celeron 32xx ili i5/i7, izmedju ne postoji nista :)
Ali zato po neko igra Stalker ili Far cry2;)
Kao sto rekoh o ovome cemo u zasebnoj temi, nije bas sve ovako kao na ovim slikama. Jedno je sigurno E5300 nije usko grlo kada se upari sa High end kartama, samim tim ni jedan od procesora koji su iznad njega u cenovnom rangu mada ima i okolnosti u kojima moze da se kaze da jeste, ali idemo redom:)

Svaka cast *******i na ovom pojasnjenjima:wave:

@Kapetan DZo
Na ovu temu cemo tek diskutovati a bice i slikovitih prikaza koliko trenutno optimizacije igara optimizovanih za Quad cpu realo utice na krajnje performanse;)
Za sad iz prilozenog moze da se vidi da je kao sto sam vec rekao u jednoj temi iz koje sam i citirao mladog gospodina @Nemanja1980 koji je nameravao meni da dodeljuje nekakve titule "Miss LOL godine" E5300 kloknut na 3.6ghz dovoljan, u najzahtevnijim uslovima rada ima iste performanse kao i7 ili dovoljne da se dobije igrivih fps40+, mislim samo na gaming i kada se upari sa High end kartom, to je poenta gaming masine, uloziti novac u komponete koje ce najvise dati u igrama:). Ako si pratio temu moga si isto tako slikovito da vidis kako gde i kada;) ovo je samo dodatno pojasnjenj svega sto sam rekao u ovoj temi http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=208851

Poslednja izmena:
Uh *******i pazi kad postaje pomalo i neprijatno da citamo ovakve teme jer je samo pitanje trenutka kad ces da uletis :D Bolesno si detaljan.

I definitivno je vreme da se napravi sticky sa temom "Uticaj dual i quad core procesora na gaming" ili what ever ali da se vise takva pitanja ne poslavljaju, bar ne dok si ti na forumu :p

ma džabe, mučenik može to i 30x da napiše, uleteće neki expert sa "usko grlo" teorijom i tako u krug...

@[SAJ]ber Kurajber
Stacu kad volim da baratam cinjenicama a da pritom ne ostvljam prostora da neko pre svega sam sebi postavlja glupa pitanja a onda u nedostatku razumevnja da nesto zakljuci i pocne da ih iznosi na formu, ovako je bolesno:p detaljno i svi odgovori i pitanja na jednom mestu:D

Meni je u bilo i bice opisu posla da znam ovakve stvari a tu je i licno interesovanje. Pocela ja jako cesto ovde i na forumu PCberze da se pomije tema CPU usko grlo, Quad kao idealna kupovina za gaming, uticaj kloka procesora na gaming itd, citam i ne verujem sta ljudi pisu i kako generalizuje odgovore na ta pitanja i olako se frljaju zakljucima zasnovani na njihovoj bujnoj masti i glupostima koje su negde pokupili. Ovoj je samo dobra volja da iskustvo i prakticna rad na tom polju podelim sa ljudima, neko ce procitati, videti i bice mu od koristi prilikom kupovine ako je budzet ogranicen a zeli pre svega dobro da se igra:) quad jeste buducnos ali ovo je trenutna realnost kada je u pitanju spajanje CPU-a od 50e i grafike od 200e:)
Planiram da pokrenem temu sa obilnijim i detaljnijim informacijama vezanim za ova jako zanimljiva pitanja, samo da malo nadjem vremena:)

Poslednja izmena:
Pokretanje teme podrzavam, bilo bi lepo da ima svakakvih primer na slikama pa da se kasnije lepo izvedu zakljucci i napravi lepa konstruktivna rasprava na jednom mestu.

Ja podrzavam kupovinu quad-ova apsolutno. Kapiram da to ljudi i ne menjaju svakih godinu dana kao sto menjaju graficku tako da racunam da taj proc mora da mi gura bar 2 graficke kao minimum. Racunam da ce quad za godinu praviti razliku. E sad, ko je malo tesan za budzetom svakako ce morati da ustine negde. Ti si im dao adekvatan primer gde se moze ustinuti fino, bolje uzeti slabiji CPU za igranje i kupiti dobro grafiku nego obrnuto.
Sve tu kinta vrti, ona odredjuje mnogo toga kao i potrebe svakog korisnika ponaosob ali lepo je znati cinjenice pa na osnovu njih doneti odluku o kupovini ;)

Poslednja izmena:
@*******i skoro svaka nova igra vredna pomene ima neki dobitak od quad-a (RE 5, Risen, GTA4, itd..) tako da tvoji testovi sa zasterelim igrama nisu za sticky jer bi se vukli godinama i ako ih ne bi updatovao, ne bi bili valjani za buducnost

@zeljko
RE5 razlika 10% u korist Quada ali ne u odnosu na E5300 vec u odnosu na i7 sa 2 jezgra i sa svih 4 ukljucenig. Treba raditi sa naslovima koji imaji bogatu grafiku jako dobro optimizovanu, to je pravi pokazatelj a kada je napravljen enfgine to je nebitno, RE5 daje 100fps prosek i igrvi je samo tako, taj engine nije tako mlad ali ce se koristiti jako dugo u mnogim Capcom igrama isto tako Unreal engine koji je najvise iskomercijalisan leti u svim rezolucijama da vise nije ni birno kolika je razlika izmedjue procesora 9600gte je dovoljan za ugodno igranje, tako da ce grfika sve vise domionirati jako nezavisno od procesorske snage.

tako da tvoji testovi sa zasterelim igrama nisu za sticky jer bi se vukli godinama i ako ih ne bi updatovao, ne bi bili valjani za buducnost
Teka sada sam primetio da si ovo napisao. Ja nisma ni mislio da ih bilo ko postavi u sticky, zasto ovo meni kazes?
Jesu korisni a tek bi bili bi da sam ovo sto jako dugo vec znam obznanio mnogo ranije, mada i sad moze da koristi kao sto sam rekao kupcima sa ogranicenim budzeto i jasno definisanom zeljom za gamingom:) Quada je svakako buducnost, pre svega zbog cenovne pristupacnosti koja ce uslediti ali nije lose ni ovo znati, samo ovo je deo onoga sto moze da se kaze na temu "uticaj CPU-a na gaming"
Tema ovog tipa definitvno bi trebala da ode u sticky, samo da bude otvorena sa pravim informacijam koje bi vremenom korisnici dopunjavali svojim iskustvima, slikovito i recima ka sto sam ja to uradio sa par slika koje sam postavio. Svaka diskusija na ovu temu bez slikovite argumentacije je besmilsena i bazirana na pretpostavkama a kao sto mozes da vidis "pretpostavaka ja majka gluposti" kao sto je osnovana pretpostavka da E5300+High end karta moze da bude usko grlo na kraju u realnom radu ispala ustvari jedna velika glupost, barem u odnosu na igre koje trenutno postoje i njihovu zahtevnost.

Poslednja izmena:
Pa sve zavisi od potrebe igre, jako tesko je od multiplatformskog naslova i proste igre ocekivati da budu CPU zahtevne.... dok ige koje forsiraju AI, velik broj jedinica i sl.. ocekivati je da im dual core nije dovoljan ali tada ostaje pitanje optimizacije same igre
Mislim da je ista polemika bila vodjena u doba 1/2 jezgara sa slicnim zakljuckom pa sad vidimo da prakticno ni jedna igra neradi kako treba na single core procesoru, tako da sve zavisi od softwera i engina koje koriste igre i uticaja kozuli sa svojim HW-om i naravno zanrom igre

Nazad
Vrh Dno