Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

nisi,imas 4gb,tebi pise 2612. Stavljash na all,tako sto stisnes to ALL,znaci levi klik mishem na all,ne na brojke,vec na all (dugme) :S Ne verujem da ti je zauzeto 1.4 hb memorije,pogotvu posle linxa.

Poslednja izmena:
Bila je to sva raspoloziva memorija, jer je bio upaljen Jdownlader, a on guta 300mb RAM-a.

pa niis stisnuo all :D jel bi bio osencen,a brojke (tih 2'iljade i nesto rama,zasivljene) No dobro,par C gore dole,isti djavo ;) Nek te sluzi lepo ;)

Jel moguce da i5 760 sa stock coolerom, pet minuta na linX -u dostize i do 85 stepeni u realtempu? I koliko je normalno.. :S

Jel moguce da i5 760 sa stock coolerom, pet minuta na linX -u dostize i do 85 stepeni u realtempu? I koliko je normalno.. :S

Moguce je, ne znam odakle ti hrabrost da pokusas oc sa stock cooler-om.

Da da, default frekvencija... Ovaj kuler je djubre nevidjeno..

Zbunjen

Ploca : Asus P7P55D
CPU :Intel I5 750
Memorija : Mushkin Silverline Stiletto (7-10-10-24)

------------------------------------------------------------

Znaci masinu sam OC-ovao na 3.8 Ghz i prosao je LinX.
Kasnije sam opipavao granice CPU-a i dosao do zakljucka da trazi malo vise voltaze za klok od 4.0 Ghz i tako da sam i to podesio po poslednjim setovanjima i LinX i Prime su prosli bez greske..Probao vise puta..
Masina radi kao sat,dok si u win-u sve igre (user je koristi kao gaming setup) rade perfekcija,kretanje kroz aplikacije brzinom munje itd..Nema ni nagovestaja ni trunke o nekoj nestabilnosti..
Posle izvesnog vremena komp je poceo da pokazuje odredjene anomalije tj upucava se prilikom paljenja..Nekad hoce da prodje cekiranje,nekad nece..Kada prodje,odradis test stabilnosti on prodje ali ako ugasis kom iz sistema opet zabode prilikom paljenja (ili crn ekran ili da opcije F1 i F2 ,manuelno i automatski default) - sto mi ovo opet ukazuje na neki vide nestabilnosti ili nekompatibilnosti..Najvece cudjenje jeste to sto LinX prolazi a zabada prilikom paljenja..
Flashovao sam bios ,stavio najnoviji a cini mi se da se to nije desavalo sa starim biosem..Sve sam solucije provrteo kroz glavu i nisam pametan..
Stari bios nisam vratio jer bios ploce ne dozvoljava stare verzije tako da cu morati da se drzim stare metode flopija i afu dos-a i forsiranog biosa (masina nije moja tako da nemam vremena da sve to ispitujem odjednom) ..
Ima li neko ideju sta moze da bude???Da li se susretao sa ovim problemom?
Za sve ove godine OC-a do sad se nisam duze zadrzao sa nekom masinom da pravi ovakav problem..Dajte neke pametne savete ,sve sam resurse potrosio..
P.S.Znam da Asus ume da ukaki sa biosima,ako ovaj put bude to problem zestoko cu da ga napljujem!

Poslednja izmena:
Ploca : Asus P7P55D
CPU :Intel I5 750
Memorija : Mushkin Silverline Stiletto (7-10-10-24)

------------------------------------------------------------

Znaci masinu sam OC-ovao na 3.8 Ghz i prosao je LinX.
Kasnije sam opipavao granice CPU-a i dosao do zakljucka da trazi malo vise voltaze za klok od 4.0 Ghz i tako da sam i to podesio po poslednjim setovanjima i LinX i Prime su prosli bez greske..Probao vise puta..
Masina radi kao sat,dok si u win-u sve igre (user je koristi kao gaming setup) rade perfekcija,kretanje kroz aplikacije brzinom munje itd..Nema ni nagovestaja ni trunke o nekoj nestabilnosti..
Posle izvesnog vremena komp je poceo da pokazuje odredjene anomalije tj upucava se prilikom paljenja..Nekad hoce da prodje cekiranje,nekad nece..Kada prodje,odradis test stabilnosti on prodje ali ako ugasis kom iz sistema opet zabode prilikom paljenja (ili crn ekran ili da opcije F1 i F2 ,manuelno i automatski default) - sto mi ovo opet ukazuje na neki vide nestabilnosti ili nekompatibilnosti..Najvece cudjenje jeste to sto LinX prolazi a zabada prilikom paljenja..
Flashovao sam bios ,stavio najnoviji a cini mi se da se to nije desavalo sa starim biosem..Sve sam solucije provrteo kroz glavu i nisam pametan..
Stari bios nisam vratio jer bios ploce ne dozvoljava stare verzije tako da cu morati da se drzim stare metode flopija i afu dos-a i forsiranog biosa (masina nije moja tako da nemam vremena da sve to ispitujem odjednom) ..
Ima li neko ideju sta moze da bude???Da li se susretao sa ovim problemom?
Za sve ove godine OC-a do sad se nisam duze zadrzao sa nekom masinom da pravi ovakav problem..Dajte neke pametne savete ,sve sam resurse potrosio..
P.S.Znam da Asus ume da ukaki sa biosima,ako ovaj put bude to problem zestoko cu da ga napljujem!

To je masina iz ove teme http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=246145 ?
Koliko sam video na brzaka cpu trazi dosta veliki napon na 4 ghz.
Koja su ti podesavanja za qpi napon i memoriju ? LLC on ili off ?
Vidim da nisi spomenuo plavi ekran pri bootovanju ali ako se eventualno desi bilo bi dobro da upamtis koji je code error u pitanju.
Evo neki hint za pocetak

BSOD error codes
0x00000050 << Incorrect memory timing/freq or uncore multi
0x00000124 << incorrect qpi/vtt voltage ( to much/not enough)
0x00000101 << not enough Vcore voltage
0x00000109 << Not enough or too Much memory voltage

..pa ces lakse lokalizovati problem.

@srbo
To je ta masina..
Nema plavog ekrana.Nikakav BSOD.Nikakav Error!Nista!Samo izbaci prilikom paljenja masine ali ne svaki put..Evo sad mi je drugar javio,radi sve besprekorno..Ko ce ga znati,gremlini!
Mem je 1.66v,memorijske latencije sam postavio na def posto je odnos bclk-a sa mem [email protected] Ghz/1600 Mhz .Latencije su 7-10-10-24 ..
Nema vdroop-a,vcore je 1.43v,(load line enabled),IMC Voltage je 1.23v,PLL je 1.9v/2.0v ,u oba slucaja radi stabilno..
U Advanced podesavanju sam sve iskljucio,ostavio sam samo hardware prefetcher i cache line prefetch enable..To bi bilo to..
Probao sam i na mom enermaxu,njemu je redilo sve besprekorno..
Opet me pecka taj deo da nije bilo ovih anomalija sa starim biosem.Sad ispoljava isto i na 3.8 Ghz ,isto se desi da zakuca prilikom paljenja..Zaista delikatan slucaj..

Poslednja izmena:
load line enabled
mislim da treba to iskljuciti
drugo velika voltaza za memoriju

1.65v je def za memoriju.Cini mi se da sam video da u winu prikazuje manje kada stavim na 1.65v pa sam zato malo podigao..Ako iskljucim LLC onda ce imati vdrop!

Sta ce ti toliki PLL !? Na mojoj ploci 1.16v za PLL je dovoljno da bude stabilno na 4GHz. Mislim da preko 1.3v za PLL mu nikako ne bi trebalo.

Ne pitaj me zasto cu ti napisati sledece ..

Probaj da remontiras hladnjak tj. da ga ne stezes previse ako jesi, pa vidi da li nestaju problemi.

P.S znas da trebas da vodis racuna da razlika izmedju PLL i voltaze za RAM mora da bude u granici od 0.3-0.5v ? Ni manje ni vise od toga.

Sta ce ti toliki PLL !? Na mojoj ploci 1.16v za PLL je dovoljno da bude stabilno na 4GHz. Mislim da preko 1.3v za PLL mu nikako ne bi trebalo.

Probaj da remontiras hladnjak tj. da ga ne stezes previse ako jesi, pa vidi da li nestaju problemi.

P.S znas da trebas da vodis racuna da razlika izmedju PLL i voltaze za RAM mora da bude u granici od 0.3-0.5v ? Ni manje ni vise od toga.

Hm..Jesam zategao hladnjak maximalno.Ali i ovako mogu da ga uvrnem,nije fest zategnut i kliza po CPU-u i sad!Nisam pametan!
PLL je na ovoj ploci cini mi se 1.8v minimalan!Ima samo ta tri koraka.1.8,1.9 i 2.0V!
Sto se tice mem i PLL-a nisam napravio neko odstupanje..To bi bilo to.Svakako PLL mogu da smanjim jos.Stabilno je i sa manjim naponom.

komsho mislim da brkash neke voltaze i nije isto na s775 i s1156. pll se na s775 kvadicima kretao oko 1.6v, a to shto ti navodish je fsb termination ili vtt na s775 ~1.3v
i tebi na ud6 p55a treba za qpi/vtt 1.16, pll je defolt 1.8v

@pcbeast
nemoj da te chudi to shto mu se deshava, hcoe to skoro svaki sistem kad radi nategnuto i na maximumu. a plus taj primerak procesora i nije neki, susretao sam se sa takvima i na kraju sam ih ostavljao na 3.8ghz i nikakvih problema nije bilo. pa stoga to i tebi savetujem jer cesh se napatiti i izgubiti i vremena i zivaca dok ne provalish shta mu je zaista.

Poslednja izmena:
Ma kako bre min. 1.8v ? Da li uopste i pricamo o istoj voltazi ...i za mene je ovo jos uvek novo posle 775. Valjda je VTT, QPI i IMC jedna te ista stvar samo zavisi od ploce tj. proizvodjaca kako je to stavio u BIOSu da se zove. Moguce onda da ti je IMC zapravo ono sto je meni PLL ..

***, izgleda da treba da procitamo neki 1156 OC guide :D. BTW probaj ovo sto sam ti rekao sa hladnjakom pa javi da li isto ili ne ..

I ja se zamislio za PLL ali rekoh cek da vidim dalji razvoj situacije..
OCz cuti sad tu..Dobio si keca ko vrata ahahaha..PLL je dobar i zna dosta da pridoda u stabilnosti..
P.S.Kako da razmontiram ponovo?Pa vec sam ti rekao da ni sad nije dotegnuto kako treba!

Poslednja izmena:
Hebem li ga..Prvo sam ga mazio i trazio najnize voltaze.Posle sam shvatio da je los primerak (hvala Bogu nije moj :D ) .Kada sam ga podesio poceo je sistem da brljavi prilikom paljenja.Gremlini :D
Namuci me masina ko ni jedna do sad..Bog te tvoj.Nikad u zivotu nisam ovoliko prckao oko neke masine..Jutros sam ostao do 6 ujutru razmisljajuci sta je a opet znam da je sistem stabilan i da nije to..Bruka!

PLL napon moze da se poveca pri jacem blck kloku, recimo preko ~ 210 da bi se stabilizovao OC. Ako je blck 200 PLL treba fiksirati na def vrednost 1.8v.
Takodje ne treba cackati ni PCH napon (napon chipseta).

Kada se stave odredjene vrednosti na auto ploca uzima dosta voltaze sama.Zato sam isao da napravim kompromis i da fixiram da to bude sto manje a stabilno..
P.S.I dalje radi masina kako treba..

Lepo. Jos kad bi uspeo malo da smanjis napon procesora. ^

Nece druze,los primerak.Bas mi je krivo.Mogao sam to sve da podesim za 1h+ testiranje i da namestim masinu a ne ovako iz vise puta da idem do drugara.Jednostavno nisam zeleo da prihvatim cinjnicu da je los primerak a na kraju je zapravo to bilo.1.43v mu treba da bi prosao LinX!P.S.Ne znam ni sad koliki mu je VID posto ni jedan program ne iscitava!

E ***, steta bas. A ovo za VID : to je intel (namerno?) sakrio kod i3/i5/i7 procesora pa naponi malo variraju. Medjutim procitao sam na XS forumu da mozes otprilike da utvrdis VID : stavis sve na default u biosu i pustis prime95 da radi, otvoris cpu-z i napon koji dobijes pri opterecenju je otprilike VID procesora (doduse moze malo i onda da varira, ali zavisi mozda od ploce i napajanja). Mozes takodje da vidis i u biosu pod hw monitoringom pa da uporedis sa naponom u windowsu.

i5 760@ 3910MHz 20x195
Asus p7p55d-e
CM Hyper 212+
Memorija kingston 1600MHz 1.65V
LLC enabled
vcore 1.34
pll 1.9

Prolazi linx 50krugova, nisam imao vremena za 75, posle cu
Max temp u Realtempu 85 za prvo jezgro i 76 za trece, malo velika razlika ili je sve normalno? Inace ovih 85 je bilo jer je grejalica slucajno bila okrenuta ka kucistu:D, kad se ona skloni 78 je max

Prilozi

to su velike temperature po intelovoj specifikaciji max temperatura 73 stepena
mada ko se drzi toga ?? za 4 GHz potreban ti je bolji kuler

Poslednja izmena:
^^ Za 4MHz mu nije ni potreban kuler. :p
@Mladen trebalo bi proc da drzis oko 70-75 stepeni, probaj koju frekvenciju mozes da nagruvas sa 1.3V.

Poslednja izmena:
Temperatura ce i biti ispod 70, s obzirom da je 80 pod linxom, a u realnom radu nece ga nista ni priblizno zagrejati. Pratim 2 dana, ne prelazi 60 u ovome sto meni treba...
na 1.3V je stabilan na 3.8GHz

Nazad
Vrh Dno