Šta je novo?

i5 4440 vs fx8350, ili ipak RAM?

kod mene unigine valley ide stalno preko 90% i ne pada posle promene prikaza. Ovako izgleda gpu usage posle nekoliko min:
Pogledajte prilog 159606

edit:
ovo je otprilike isto mesto gde je GPU pao na 60%:
Pogledajte prilog 159612Pogledajte prilog 159613Pogledajte prilog 159614

Podesi vreme za "semplovanje" vrednosti u Afterburneru na 1 sec, pa ce padati i na manje vrednosti. Naravno Extreme HD podesavanja ;)

Inace na onje njegove 3 slike prva vrednost preko 90% na sve 3 je GPU load, a druga vrednost je memorija. Nije covek kriv.

Poslednja izmena:
evo ja se zalim jer sam sa 8350 presao na 4770,i o ovakvim spektaklima od performansi o kojim bruji internet,i forum nema govora,par frejmova je razlika ako pricamo o igrama u kojima zapravo znaci fps i nisu neoptimizovani krsevi.jedan pravi i realan argument je sto je am3+ kao platforma prevazidjena i to opako i mnogo veci problem za amd je nemogucnost ili nedostatak zelje da naprave aktuelan cipset.prosto ljudi zele da opravdaju dat novac na skupe intelove procesore i opanjkavaju amd do besmisla.zasto nije dovoljno da se prosto kaze 'hocu brate i7,lozi me' nemam pojma stvarno,ja prvi priznajem,,dosao sam do neke love,kopkalo me kako ce to da izgleda i radi,i gotovo.

Ovo mogu da potvrdim, gotovo identicna situacija kod mene, s tim sto sam ja uporedo koristio obe platforme, jedna sa 4770k, druga sa FX-9590, pre njega 8350. U kombinaciji sa 290X iskustvo koristenja je slobodno mogu da kazem- jednako. Ja bih cak rekao da u pojedinim slucajevima, tipa rad sa 30ak otovorenih tabova i jos par programa u pozadini rad na FX moze izgledati i tecniji mada su to sve nijanse. Tacno je, tu i tamo se da uociti veca frejmaza u pojedinim igrama na Haswellu ali kao sto kolega rece-ko ocekuje spektakl performansi u odnosu na FX-vrlo brzo ga ceka otreznjenje.

Naravno-ima nazalost i medju korisnicima AMD platforme podosta onih koji u startu neke stvari ne odrade kako treba, pa otuda i losije peroformanse, npr neiskljucivanje APM u bios-u(sto ni pojedini testeri nisu radili, npr oni Francuzi). I jos par bitnih tvikovanja.
S druge strane, sa FX-om imas 8 vs 4 jezgra pa neretko prelaskom na kvad Intela bez obzira na sve, proradi crv da je ustvari odradjen downgrade na neki nacin ;) Posebno kad se ima u vidu da je sve vise igara sa multicore podrskom a u drugoj polovini godine stize dx12 gde ce overhead CPUa biti proslost i pitanje je da li ce vise Intel quadovi imati bilo kakvu prednost.

Tako da-kada bih sada uzimao racunar, izbor bi mi mozda bio FX-8370E koji je strasan kloker i dosta primeraka potvrdjeno ide na 5gHz i neka dobra ploca pre nego Intel.

ja bi se opet drzao 1150 kao minimalne plarforme koja ima smisla,kupiti am3+ u 2015toj je stvarno apsurd.

Mora se racunati ceo sistem, bez monitora, slicno konzoli, jer ni ploca+CPu isto kao ni "solo" CPU ne rade sami za sebe. mora tu i odgovarajuca grafika, kuciste sa napajanjem (koji CPU vise trosi, utice li to i na izbor napajanja), cooler (treba li bolji za OC) itd.

ne bih se slozio jer onda moras da uracunas i sve ostalo sto sam pobrojao gore jer i bez toga nema rada. govorimo o upgrade-u sa neke starije masine gde sve moze da se iskoristi osim mb i cpu. to je za default. za OC se dodaje hladnjak i bolja ploca, napajanje i lalala. ali samo kada se gleda platforma ja bih racunao te dve komponente.

mislim da si ti u pravu kada se kupuje sve od nule a ja kada se radi upgrade. meni je lepa prednost za intel sto vec sa H81 plocama dobijes nativni PCI-E 3.0 i USB 3.0 a kostaju smesno. jednostavno, bolji cipseti.
uz to, intel moze da se pregura i na boxu dok za FX je preporucljivo staviti custom hladnjak, koji doduse ostaje i za sledece platforme, ali treba da se svakako izdvoje pare i za to...

Podesi vreme za "semplovanje" vrednosti u Afterburneru na 1 sec, pa ce padati i na manje vrednosti. Naravno Extreme HD podesavanja ;)

Inace na onje njegove 3 slike prva vrednost preko 90% na sve 3 je GPU load, a druga vrednost je memorija. Nije covek kriv.

Isto je i sa 1sec. I ono su moji screenshotovi sa 90+%.
Ovo je njegov:
valley-2014-12-20-19-04-.png
Verujem da je ovde isto na def. valley podešavanjima, jedino je rezolucija manja od moje zbog monitora.

Ko vam je kriv sto uzimate i7 za igrice i ocekujete da radi bolje od i5 i fx-a u istima, u igrama u 99% slucajeva i5=i7. i5 je za igre, i7 je bacanje para. Nema tu nebo i zemlja razlika, malo je bolji za malo vece pare, s tim sto je hladniji/tisi/manji potrosac/ne treba aftermarket kuler (znatno bolje korisnicko iskustvo), i moze jeftinija ploca.

Poslednja izmena:
^Nije i7 bacanje para,ako ga kupis za 120€... :d

Untitled.png vs Untitled0.png

eh sta je bolje:
intel kombinacija slabija ploca, sa druge strane slabiji cpu.
Razlika 2000din nek ode na malo bolje napajanje koje je potrebno za amd kombinaciju.

Prednosti AMD-a moze se OC i dobit znacajno ubrzanje a tu je i ta zar svi nas da se igramo sa OC-om sa druge strane intel ubodes i ne diras nista.
Intel ima bolji chipset, ali zato ploca nema dovoljno konektora, logicno ako se hoce bolja ploca treba jos para dodat, a to vec nije poenta mog posta.
Poenta je za slicnu lovu odabrati platformu.

Izbor:
Ako se iskljucivo gleda gaming onda Intel, ako gaming nije primaran i razmislja se da ce kad tad ovaj FX dobiti pravu softversku podrsku jer generalno danas malo koja aplikacija iskoristi 4M/8C kod fx-a onda moze da se ide i na AMD.

Moj bi izbot bio INTEL - ako se vec mora birati :d

^Ne moze 2000 din da ide za bolje napajanje u slucaju AMD-a,vec trebaju za kuler... :D

edit:
U stvari,bar u slucaju phenom II stock kulera,dovoljno je poravnati bazu i promeniti vent(ja sam stavio chieftec 8-icu) pa da bude efikasan i tih.

Poslednja izmena:
Uozbiljite se :) PC, tj. svaki njegov deo, se kupuje prema potrebama korisnika i programima koji će se koristiti. Onaj ko zna za šta mu je tačno potreban računar, lako će izabrati platformu.

nisam ja i7 uzeo jer sam ocekivao spektakl,znao sam da ht u igrama ne znaci nista,ocekivao sam spektakl jer je intwlova propaganda a i fanbojizam pripisivao toliku prednost zbog haski arhitekture,core 2 core i sl,i od tolikog spektakla nista.i7 sam uzeo jer mi se moglo i da se ne sekirram sta ce da bude za godinu,dve.ne zalim se ja na performanse,zalim se na bespostedno i neosnovano opanjkavanje amd-a zbogradi najblaze receno,gluposti.

Sto se tice kulera,skupih ploca itd,opet niste u pravu da to dize trosak toliko znacajno,a o argumentu o potrosnji cu samo da se nasmejem.ima pristojnih 970 ploci jeftino koje su dovoljne,kome trebaju plojke za dve grafike opet mora i za amd i za intel da ide minimum na 100njak e,a kuler koji moze da ohladi fx pride ne narusavajuci psihofizicko zdravlje kosta nov ni 1000din (lc cc 95).

Sve se svodi na subjektivan osecaj,ko za sta koristi komp,i sl,nema govora o tome da je intel keva a amd kanta.narocito ne za gejming.

^Ne moze 2000 din da ide za bolje napajanje u slucaju AMD-a,vec trebaju za kuler... :D

edit:
U stvari,bar u slucaju phenom II stock kulera,dovoljno je poravnati bazu i promeniti vent(ja sam stavio chieftec 8-icu) pa da bude efikasan i tih.

vodio sam se cinjenicom ako se vec izdvaja 200€ samo za cpu+mb da ce se uzet i neko hladjenje bez obzira islo se na I5 ili FX zato sam i napisao razlika u cjeni moze da ide na napajanje.

Ali nisi vodio računa da možeš da uzmeš jefiniju ploču za FX i tako uštediš ~2500RSD, pri čemu bi FX bio dosta bolje rešenje za npr. simulacije u programima koji omogućuju paralelizaciju (openFOAM, Anylogic, MATLAB...). S druge strane, mogao bi da uzmeš i3 i tako uštediš ~10.000RSD, pri čemu bi u igrama teško primetio razliku u odnosu na i5.

Ma kakv i3 U MP igrama zakuca na 99% jednostavno nije klasa pomenuta 2 procesora.
O ustedi na ploci naveo sam ovu plocu za FX posto ima 8+2, mislim ako se hoce OC FX procesora ne treba ici ispod ove ploce, nisam vidio da ima jeftinija ploca od ove sa 8+2 faze.

hehehhh krećemoooo!! :D

Ja sam recimo svaku konfiguraciju radio kao nadogradnju...AMD ili Intel..nebitno.I generalno uvek mi je ostajao dobar kuler koji je imao naravno opcije za bilo koji soc.,pored toga kućište,optika,itd itd..:) tako da ulaganje dodatno za kulere i te stvari se isplati samo na duže staze i to se računa u deo...neko pomenu sto,stolica itd...

Znači:ploča,proc..eventualno memorija je promenjiva.Ostatak može da se prenosi dalje ako se dobro iskalkuliše i proceni.

Intel majka u ovoj deceniji, AMD bio u prosloj.

Ja bih rekao do polovine prošle (ili dve trećine)...

nisam ja i7 uzeo jer sam ocekivao spektakl,znao sam da ht u igrama ne znaci nista,ocekivao sam spektakl jer je intwlova propaganda a i fanbojizam pripisivao toliku prednost zbog haski arhitekture,core 2 core i sl,i od tolikog spektakla nista.

Nisi očekivao spektakl i znao si da ga nećeš dobiti, ali si ga ipak očekivao zbog "propagande"? WTF?! :sceptic:

Sve se svodi na subjektivan osecaj,ko za sta koristi komp,i sl,nema govora o tome da je intel keva a amd kanta.narocito ne za gejming.

Subjektivni osećaj možda nekom i igra ulogu, ko za šta koristi komp bi svakako svakako trebalo da bude najvažnije merilo, ali shvatite da Intel trenutno nema konkurenciju u high end segmentu, i tu je zaista Intel keva dok je AMD kanta :trust:

Jednostavno, AMD nema odgovor za i7 Hexa Core + 8x8GB DDR3, a o Octa Core i DDR4 da i ne govorimo... :S:

nisam ocekivao spektakl od i7mice nista vise nego od i5tice,tj ocekivao sam spektakl od haski arhitekture jer je tako i reklamirana,kao neuporedivo bolja i brza u svemu od amd-a.niko ovde ne prica o intel hexacore-ovima,drzimo se iskljucivo 4core sa i bez ht-a vs amd fx-eva,ponajvise za gejming.

Ko je ikada pricao da je haswel fantastican napredak?
Pa od sandija intel maltene nije uradio nista znacajno na CPU strani sto se ciste brzine tice.

Medjutim imas sada vec sasvim ok iGPU na tom chipu sto je kul uzimajuci u obzir koliki je TDP celog chipa, mislim da im je napredak sto se ipc po utrosenoj energiji MNOGO skocio, to ne mozes u desktop masini da osetis, medjutim u prenosim uredjajima itd je veoma bitno :)

Poslednja izmena:
I Sandy je prejak za FX. :D

Poslednja izmena:
Ali nisi vodio računa da možeš da uzmeš jefiniju ploču za FX i tako uštediš ~2500RSD, pri čemu bi FX bio dosta bolje rešenje za npr. simulacije u programima koji omogućuju paralelizaciju (openFOAM, Anylogic, MATLAB...). S druge strane, mogao bi da uzmeš i3 i tako uštediš ~10.000RSD, pri čemu bi u igrama teško primetio razliku u odnosu na i5.

http://www.tomshardware.com/reviews/fx-power-consumption-efficiency,3060-10.html

Nece biti da je AMD bolji za matlab.

Ko je ikada pricao da je haswel fantastican napredak?
Pa od sandija intel maltene nije uradio nista znacajno na CPU strani sto se ciste brzine tice.

Medjutim imas sada vec sasvim ok iGPU na tom chipu sto je kul uzimajuci u obzir koliki je TDP celog chipa, mislim da im je napredak sto se ipc po utrosenoj energiji MNOGO skocio, to ne mozes u desktop masini da osetis, medjutim u prenosim uredjajima itd je veoma bitno :)

Sandy, Ivy, pa Haswell svaki put po 5% napretka na istom taktu, a u isto vreme FX 8000 stoji i stoji, 3,5 godine nista iz AMD-a. Kako god bilo neko (Intel) makar i "raducka", a neko (AMD) sedi i ne radi nista.

AMD ne samo da nista ne radi nego nema ni u buducnosti nikakvi planova za dekstop tako da je mislim to-to, ostaje Intel sam svaka nova generacija donosice performanse na kasicicu jer nema konkurencije, steta za nas kupce.

Pa ne znam da li je u tim testovima korišćen Parallel Computing Toolbox (mada mislim da nije, s obzirom na testirane probleme)? Ali generalno, postoji softver koji će izvući više iz skrnavih 8 AMD-ovih jezgara, nego Intelovih top 4 jezgra :) Zato kažem da je potrebno kupovinu procesora prilagoditi softveru koji se koristi. Šta meni znači što će i3 biti bolji od A8/A10 u Excelu, kada ja koristim LibreOffice Calc koji ima HSA podršku :D

AMD ne samo da nista ne radi nego nema ni u buducnosti nikakvi planova za dekstop tako da je mislim to-to, ostaje Intel sam svaka nova generacija donosice performanse na kasicicu jer nema konkurencije, steta za nas kupce.
Goldi, jesi ti to prespavao najavu, i to zvanicnu, Zen arhitekture?;) Kraj ove ili(verovatnije) prva polovina naredne godine. Nova arhitektura, SMT dizajn itd itd.

Sto se tice "nerada", upravo je suprotno, na procesoru se radi dan i noc, upravo iz razloga sto su resursi ograniceni, izuzetno su teske okolnosti, malo je ljudi i AMD-u treba mnogo vise vremena, a vremena nema, nego Intelu ciji resursi su prakticno neograniceni, da izvrsi isti zadatak.
Imas temu o tome na extremesystems-u, pa pogledaj sta pisu Flank3r, The Stilt i ostali koji su upuceni u problematiku i imaju i pokoju insajd informaciju.

Goldi, jesi ti to prespavao najavu, i to zvanicnu, Zen arhitekture?;) Kraj ove ili(verovatnije) prva polovina naredne godine. Nova arhitektura, SMT dizajn itd itd.

Sto se tice "nerada", upravo je suprotno, na procesoru se radi dan i noc, upravo iz razloga sto su resursi ograniceni, izuzetno su teske okolnosti, malo je ljudi i AMD-u treba mnogo vise vremena, a vremena nema, nego Intelu ciji resursi su prakticno neograniceni, da izvrsi isti zadatak.
Imas temu o tome na extremesystems-u, pa pogledaj sta pisu Flank3r, The Stilt i ostali koji su upuceni u problematiku i imaju i pokoju insajd informaciju.

Posteno da ti kazem nisam procitao to za novu arhitekturu nisam bas ni imao vremena zadnji mjesec dana :(

Sandy, Ivy, pa Haswell svaki put po 5% napretka na istom taktu, a u isto vreme FX 8000 stoji i stoji, 3,5 godine nista iz AMD-a. Kako god bilo neko (Intel) makar i "raducka", a neko (AMD) sedi i ne radi nista.

Ja nisam investitor da gledam ko kako radi i posluje i to me ne zanima (mada je ocigledno ko je failovao a ko se valja u parama). Samo pricam o proizodima koji me zanimaju.
Haswel je odlican procesor.

Vrh Dno