GoranM
Čuven
- Učlanjen(a)
- 15.12.2001
- Poena
- 945
Treba gledati ukupnu cenu sistema, ako se vec kupuje ceo racunar za 600eur recimo, sa 8320 ili za 700eur sa 4670k, onda je to razlika od ~15%, a dobitak u minimalnom fps je veci od tih 15%. Naravno kada se gleda samo cpu vs. cpu onda je razlika 80% u ceni i to ne bi opravdalo kupovinu, ali nazalost sistem je ono sto se gleda. CPU sam za sebe ne radi nista, samo u sklopu sistema. Jos besmislenije bi bilo kada bi pravila CPU vs. CPU cena kostanja primenili na HDD vs SSD, pa opet skoro svi su kupili makar 120GB SSD, a eto ne donosi niti jedan fps u igrama, a ni kapacitet od 120GB nije nesto naspram 2TB "mehanickog" diska, pa opet kupuju ljudi SSD, jer na 600eur sistema, jos 60eur za SSD je 10%, a ubrzanje u realnom radu je vece od tih 10% itd. mozemo ovako u nedogled.
Po meni svi na kraju slede neki logican put kod upgradea, menjanja sistema, kada pocinjete sa necim jeftinijim jer nemate novca, pa polako menjate. Prvo ide neki FX 4300 ili FX 6300, pa FX 8320, pa se onda dodaje memorija, grafika i onda pre ili kasnije se uzima I5 4670/4690k ili i7.
Eno kod domacih prodavaca FX6100 za 77eur, po meni strasan CPU za te pare, za neki "prvi" sistem kad je budzet ogranicen, pa jos uz 8GB memorije, neku plocu do 70eur, 1TB-2TB HDD i neku R9 270 jeftiniju karticu odlican sistem. Zasto tako mislim, pa zato sto za 450eur mozete dobiti ceo racunar koji je daleko sposobniji za igre do bilo koje konzole, a o ozbiljnom radu da i ne govorimo.
Po meni svi na kraju slede neki logican put kod upgradea, menjanja sistema, kada pocinjete sa necim jeftinijim jer nemate novca, pa polako menjate. Prvo ide neki FX 4300 ili FX 6300, pa FX 8320, pa se onda dodaje memorija, grafika i onda pre ili kasnije se uzima I5 4670/4690k ili i7.
Eno kod domacih prodavaca FX6100 za 77eur, po meni strasan CPU za te pare, za neki "prvi" sistem kad je budzet ogranicen, pa jos uz 8GB memorije, neku plocu do 70eur, 1TB-2TB HDD i neku R9 270 jeftiniju karticu odlican sistem. Zasto tako mislim, pa zato sto za 450eur mozete dobiti ceo racunar koji je daleko sposobniji za igre do bilo koje konzole, a o ozbiljnom radu da i ne govorimo.
Poslednja izmena: