Šta je novo?

i5 4440 vs fx8350, ili ipak RAM?

FX8000 nema 8 jezgara vec 4 modula, svaki sa po 2 ALU i sa 1 FPU jedinicom. Tu trazite uzroke njegove slabosti. U krajnjoj jednacini i i5 i FX8000 imaju po 4 FPU jedinice, a igre se oslanjaju na FPU, tako je uvek bilo, tako je i sada, tako ce i biti.

FX8000 nema 8 jezgara vec 4 modula, svaki sa po 2 ALU i sa 1 FPU jedinicom. Tu trazite uzroke njegove slabosti. U krajnjoj jednacini i i5 i FX8000 imaju po 4 FPU jedinice, a igre se oslanjaju na FPU, tako je uvek bilo, tako je i sada, tako ce i biti.

Racuna se kao octa core i dalje... to sto svaka 2 jezgra dele 1 FPU nema veze. To je jedan od uzroka slabijeg core-per-core odnosa.

Nije Starcraft 2 neoptimizovan za AMD, nego koristi cak 2 jezgra lol.. zasto bi uopste iko merio ista na njemu...
Engine iz praistorije.

Nije mi bilo bitno koji je engine i da li koristi 2 ili više jezgra, nego da se vidi koja je razlika između def. kloka i 4.5 GHz. Da koristi i sva jezgra opet bi bila razlika 20%.
Starcraft 2 je cpu zahtevan i verovatno su ga zbog toga izabrali za merenje.

Racuna se kao octa core i dalje... to sto svaka 2 jezgra dele 1 FPU nema veze. To je jedan od uzroka slabijeg core-per-core odnosa.

Ne racuna se kao OCTA core, onda bi tom logikom intel i7 4770K trebalo da racuna kao OCTA core jer i jedan i drugi sa thread-ovima izvlace "duplo jezgara", pa ga ne racuna tako. Marketing je kod AMD-a zeznuta stvar, sarena kutija, Octa core natpis, FX da podseti na stara vremena FX-51 procesora kada je AMD Athlon 64 arhitektura "satirala" Intel, itd... a onda cena od 115eur pametnom sve "kaze" o procesoru ;)

Ne racuna se kao OCTA core, onda bi tom logikom intel i7 4770K trebalo da racuna kao OCTA core jer i jedan i drugi sa thread-ovima izvlace "duplo jezgara", pa ga ne racuna tako. Marketing je kod AMD-a zeznuta stvar, sarena kutija, Octa core natpis, FX da podseti na stara vremena FX-51 procesora kada je AMD Athlon 64 arhitektura "satirala" Intel, itd... a onda cena od 115eur pametnom sve "kaze" o procesoru ;)

Posteno..

Prestani molim te, blamiras se.

Hyperthreading je softverski pojam, ne hardverski. Znaci da ce jedno jezgro moci da obradjuje 2 threada (2 niza informacija). Sam hyperthreading daje do 30% ubrzanja po jezgru (informacija od intela) U praksi u igrama je mnogo manje, cesto cak i negativno.
S druge strane AMD ima fizicka jezgra tako da jeste zapravo octa core. 8 jezgara koja obradjuju 8 threadova.

Intel je daleko ispred po arhitekturi i IPC, ali to nema veze sa polemikom koju vodimo.

Poslednja izmena:
Covek resio problem -> tema zrela za lock.

Moderatori, reagujte, znate u kom smeru ovo ide.

Ljudi bre,da li shvatate da bzv vise forsirate I5,I7 uz neke osrednje graficke..Ova tema je otvorena za cpu xxxx uz R9 270x.Sustina je da se napravi neka "ravnoteza komponenti" da bi za sto manje novca sve funkcionisalo max!Najlakse je reci za cpu koji kosta 200e+ da je pravi i najbolji,a siguran sam da ne opravdava ulozen novac za namenu koja se ovde pominje!I nije potrebno ovde predavanje i nadmetanje iz IT-a!

Poslednja izmena:
Mislim da tu nešto nije dobro radilo, jer sad gledam screenshot unigine valley gpu mu je padao na 60%. Mislim da bi tu trebalo da radi stalno preko 90%.

@ ArmoredSaint izvrti jedan unigine valley da vidimo.

Kad ponestane argumenata kao i uvek ide se djonom.

Nadam se da si naucio nesto o hyperthreadingu i razlici u odnosu na fizicko jezgro iz mog posta, a ne samo da si video djon.
p.s. super je da si citirao samo pocetak, a ne i lekciju ;-)

Mislim da tu nešto nije dobro radilo, jer sad gledam screenshot unigine valley gpu mu je padao na 60%. Mislim da bi tu trebalo da radi stalno preko 90%.

Izvrtecu i sa ovim rigom, ali tih 60 je bilo na ocitavanju drugog prikaza u valleyu, tj trenutak kada promeni prikaz :)

U Valley benchu kad god menja prikaz opada GPU load gotovo na 0.

kod mene unigine valley ide stalno preko 90% i ne pada posle promene prikaza. Ovako izgleda gpu usage posle nekoliko min:
Desktop_2015_01_11_08_05_57_827.jpg

edit:
ovo je otprilike isto mesto gde je GPU pao na 60%:
1.jpg2.jpg3.jpg

Poslednja izmena:
nije uopste bitno zasto neko apgrejduje racunar,bitno je da i fanbojizam i propaganda krive stvarnost i da se ne moze lako doci do istinitog prikaza stanja stvari.

Treba gledati ukupnu cenu sistema, ako se vec kupuje ceo racunar za 600eur recimo, sa 8320 ili za 700eur sa 4670k, onda je to razlika od ~15%, a dobitak u minimalnom fps je veci od tih 15%. Naravno kada se gleda samo cpu vs. cpu onda je razlika 80% u ceni i to ne bi opravdalo kupovinu, ali nazalost sistem je ono sto se gleda. CPU sam za sebe ne radi nista, samo u sklopu sistema.

ne bih se slozio za ovo. mislim da treba gledati cenu platforme, dakle samo mb+cpu i onda vagati jer je sve ostalo identicno. ako bi isao tvojom logikom onda moze u jednacinu da se ubaci i mis i tastatura, zvucnici, sto i fotelja, jer bez svega toga nema koristenja kompa a onda u toj masi mozda nije ni 15% razlika nego je 5% i onda ispadne da samo lud covek ne kupuje Intel :)

nije uopste bitno zasto neko apgrejduje racunar,bitno je da i fanbojizam i propaganda krive stvarnost i da se ne moze lako doci do istinitog prikaza stanja stvari.

Stanje stvari je da onaj kome su potrebne performanse nema puno izbora - nisu nikakav fanboyism i propaganda u pitanju, već činjenica da i7 platforma nema konkurenciju na AMD strani (i u Mac se stavlja Intel) :trust:

U Mac se stavlja intel zbog monopola a ne zbog Intela ;)

Ne, stavlja se ono što je bolje, a trenutno je to intel. :)

I AMD Radeon R9 M290X :D

Moje mišljenje je da procesor za gaming treba birati prema grafičkoj - do R9 280X, ići na i3, npr. 4160 za 110€, a za jače od toga (R9 290 ili GTX 970/980) ići na i5

Ne, stavlja se ono što je bolje, a trenutno je to intel. :)

Da stavlja se Intel koji je prethodno manje-više jedini postojao po izlasku Apple-a na tržište ;) i da, stavlja se jer je Intel bio plaćen da razvija tehnologiju kompatibilnu zahtevima Apple-a ;)

ne bih se slozio za ovo. mislim da treba gledati cenu platforme, dakle samo mb+cpu i onda vagati jer je sve ostalo identicno. ako bi isao tvojom logikom onda moze u jednacinu da se ubaci i mis i tastatura, zvucnici, sto i fotelja, jer bez svega toga nema koristenja kompa a onda u toj masi mozda nije ni 15% razlika nego je 5% i onda ispadne da samo lud covek ne kupuje Intel :)

Mora se racunati ceo sistem, bez monitora, slicno konzoli, jer ni ploca+CPu isto kao ni "solo" CPU ne rade sami za sebe. mora tu i odgovarajuca grafika, kuciste sa napajanjem (koji CPU vise trosi, utice li to i na izbor napajanja), cooler (treba li bolji za OC) itd.

Nazad
Vrh Dno