Šta je novo?

i3 4160 vs fx8320

pa i3 ih ima isto koliko i i5. Jes' da je HT nije baš kao fizičko jezgro, ali bitno da skoro svi programi mogu da iskoriste ta 4 thread-a. A za FX nisam rekao da je smeće, već da samo mali broj programa može da ih iskoristi kako treba. I ne mislim da će nove igre potpuno iskoristiti tih 8 jezgara/threadova

Jeste da ima 4 thread-a kao i5 ali su multithread performanse daleko slabije od i5 bas zbog HT-a.

koliko god linus bio iritantan,lepo je objasnio:

Jeste lepo objasnio. Ali taj HT je neuporedivo slabiji od fizickog jezgra, to vecina ljudi ne shvata. Intel kaze up to 30% increase, znaci da je idealno da HT daje 30% vise snage samom i3. 2 jezgra x 3.6ghz + (3.6ghz x 0.3) = 4.680mhz po jezgru.
Znaci u NAJBOLJE optimizovanim igrama i idealnim uslovima (neke igre cak daju losiji score kada koristis HT) najbrzi i3 ce biti brzine G3258 na 4.680mhz.

Eto, zato ne bih uzimao i3 nikada. Naravno to pricam iz ugla cene. Apsolutno nista ne fali i3 procesoru, dok ne pogledas cenu i uporedis sa G3258.

Poslednja izmena:
Ali za nekog ko ne overklokuje, bolji je izbor da doplati tih 25e kolika je razlika u ceni trenutno izmedju G3258 i najjeftinijeg i3 4130 (gledajuci cenovnik firme na M******)

erik:

druze nista licno,ali stvarno natezes na svoju vodenicu i to ekstremno.da potkrepim:

-on nije nigde rekao da je 30 posto increase.bas je rekao istinu,zavisno od optimizacije i samog softvera,od blagog gubitka performansi do 100 posto ubrzanja.sto se u real world scenaijima jasno vidi,narocito u gejmingu.vec sam ti napisao,npr za dotu2 haski i3 je top cpu,g3258 nemere ni da pridje,nemere ni amd quadovima da pridje kamoli haskiju sa 4 i vise thread-a,ma koliko ga klokovao.za wot g3258 radi i kao najjaci haski i7.za bf4 ni jedan ni drugi nemeru da pridju ni 83xx ni i5.nema crno belo,g3258 je konza,i3 je smece,sve su individualne zelje i mogucnosti.

deksi:

i za tebe vazi ovo gore,npr ako je u planu dota2 tih 25e doplate je preogroman bust u performansama,a ako neko sklapa wot masinu,koja je logika da plati skuplje 25e i ima losije performanse?nismo culi za g3258 koji nije mogao na bilo kojoj ploci do bar 4,0ghz a tu i3 u kor performansu nema sta da trazi.

Ja bih isao na g3258 i neku z87,z97 plocu da moze da se klokne taj procesor makar na 4.5 za svaki dan.Uz to naravno i neki cpu cooler koji ce da ga ohladi.Ako nemas para za to idi na fx6300 ds3p-gigabyte i to je to.

erik:

druze nista licno,ali stvarno natezes na svoju vodenicu i to ekstremno.da potkrepim:

-on nije nigde rekao da je 30 posto increase.bas je rekao istinu,zavisno od optimizacije i samog softvera,od blagog gubitka performansi do 100 posto ubrzanja.sto se u real world scenaijima jasno vidi,narocito u gejmingu.vec sam ti napisao,npr za dotu2 haski i3 je top cpu,g3258 nemere ni da pridje,nemere ni amd quadovima da pridje kamoli haskiju sa 4 i vise thread-a,ma koliko ga klokovao.za wot g3258 radi i kao najjaci haski i7.za bf4 ni jedan ni drugi nemeru da pridju ni 83xx ni i5.nema crno belo,g3258 je konza,i3 je smece,sve su individualne zelje i mogucnosti.

Svasta sto bi bilo licno, diskutujemo. Zao mi je sto nisam nasao nijedan uporedni test G3258 vs i3, tipa jedna jedina tabelica sa par igara na tomshardware jedino. Steta. Ne mogu cak da nadjem ni definitivno citat koliko jezgara koristi Dota2.

Sto se tice od blagog pada performansi pa do 100% ubrzanja to ne moze nikako. To bi znacilo da HT radi isto kao i fizicko jezgro, a to jednostavno nije istina.
HT ne moze ni da donese 50% ubrzanja, kamoli 100%. Pa nije ni Intel lud, to bi znacilo da je kupovina i5 obesmisljena, a i7 bi bio duplo brzi od i5 (jako daleko od istine).

Nadam se da ce ti ovo delimicno pojasniti, rendering test, ako ista koristi multithread, to je rendering.
3ds-max.webp

Ako u renderingu i3 ne moze da se bori sa OC-ovanim 3258, tek u igrama ne moze koje nisu tako dobro optimizovane da iskoriste HT.
Vidi se razlika u fizickim jezgrima kada se uporedi sa i5 lepo.

Mozda ja natezem na svoju vodenicu(i to extremno), ali meni je nejasno sto ljudi poistovecuju core sa threadom kada je razlika nebo i zemlja.

kacio sam ja svasta u g3258 temi pa i dota2 bench-ove,baci pogled.sama cinjenica da u 3dsMAX-u skaliraju jezgra,ne threadovi ga eliminise iz ove HT tematike kao relevantnog multithread bench-a. 🙂 samim tim vidis da ja ne poistovecujem i jezgro i thread,ali ne radi se o mom poimanju,vec o cinjenicnom stanju,a ono je tako da je intel izuzetno promucurna kompanija i njihov beklajn procesora je sa smislom sklopljen i svaki proc ima tacnu namenu samim tim i trziste.g3258 je i izbacen da se bori sa jeftinim multikor athlonima jer su zato sto su otkljucani bili jako popularni.i3 je proveren medium workload ofis procesor i intel ga prodaje na kilotone a lepu je namenu nasao i u gejmingu,jer ogromna vecina igara je pisana do 4 threada,samim tim on realno krpi veliku vecinu jer ima do danas,najjacu arhitekturu.

tako da dolazimo opet do onog,svako prema svojim zeljama,potrebama i mogucnostima,nema crno-belo.

Jeste lepo objasnio. Ali taj HT je neuporedivo slabiji od fizickog jezgra, to vecina ljudi ne shvata. Intel kaze up to 30% increase, znaci da je idealno da HT daje 30% vise snage samom i3. 2 jezgra x 3.6ghz + (3.6ghz x 0.3) = 4.680mhz po jezgru.
Znaci u NAJBOLJE optimizovanim igrama i idealnim uslovima (neke igre cak daju losiji score kada koristis HT) najbrzi i3 ce biti brzine G3258 na 4.680mhz.

Eto, zato ne bih uzimao i3 nikada. Naravno to pricam iz ugla cene. Apsolutno nista ne fali i3 procesoru, dok ne pogledas cenu i uporedis sa G3258.
Bez uvrede ali kakve su ovo gluposti sa mnozenjem frekvencija?

Mnozio je sa 1.3 zato sto intel kaze u najboljem slucaju 30% poboljsanje performansi.

Kada bi se to tako računalo 🙂

Kada bi se to tako računalo 🙂

Ma ne misli on tako. Vec je njegovo razmisljanje kao u idealnom svetu gde performanse skaliraju savrseno sa core clock-om to bi bilo ekvivalentno tome. Barem se nadam da tako razmislja.

Da se ubacim... Skoro sam uzeo drugi komp sa I3 4160(dok je bila pristojna cena),pa sam istestirao i uporedio sa postojecim procesorom PII 945 3.6 i R9 270x..Probao 7-8 igara koje su izasle zadnje 2-3 god...Razlika je i vise nego primetna u korist I3.Bolji je za 15-20 "min" frejma(u zavisnosti od igre),max ide i vise...Verovatno bi i sa Fx 63xx ili 83xx izvukao tako neku razliku iz ovu kartu...
Sto se tice isplativosti izmedju I3 4xxx i G3258,mislim da je ipak prednost ima I3(bez obzira na brzinu) bas zbog 4 thread-a,jer igre traze bas to da bi se pokrenule(kao sto je bio slucaj sa FC4 i zadnjm COD-om)

Evo i ovde ima poredjenje u nekoliko igara

Poslednja izmena:
Zadnje dve strane poredite bizuterije i3 i G3250 (doduse ovaj mos da OC ujes) uz par pominjanja i 5 sa komentarima iritantnog Kandjanina i to sve van teme,

covek koji je postavio temu lepo je kupio AMD FX 8320E koji je na defoltu jaci i brzi procesor od i 3 4160 a uzgred moze i da se oceuje dok i3 bas i ne moze

Sto ne postavite temu Intel vs Intela u donjem segmentu CPU pa skrabate do mile volje ?

da bi nam ti okacio koji link sa game debate-a.

edit: erik:

normalno druze da ce kumulativno g3258 da nosi pobedu,vecina igara na ovom svetu nije multithread-ovana,reper ti mogu biti aktuelni naslovi i/ili igre koje su ispod 100fps na mid range grafici,nema poente testirati igre od pre 5g.cini mi se da je skajrim posle pecovan na vise od dva thread-a,bas zbog fx-ova,u pocetku i se i to vuklo koliko se secam...i posle se pitaju sto svi redom pljuju po bethesdi.

Poslednja izmena:
Bar okacim ono sto ima veze sa temom a oko animoziteta koje gajite prema game debate ne mogu vam pomoci

ne kacim ruske testove gde je i3 4160 u nekim testovima jaci od i5 4670 kao i FX 4100 ispade jaci od fx 6100

a uzgred zadnje dve strane su off posto je covek vec kupio AMD FX 8320E (koji je jaci i brzi od i3 4160 plus moz se OC-uje)

dovlagenja, vrlo je logicno da taj i3 moze da bude bolji od 4670 zbog viseg radnog takta (malo viseg ali dovoljno da se negde pokaze kao razlika). U igrama/aplikacijama koje koriste jedno ili 2 jezgra, 2 jezgra vise na i5 ti ne znace ama bas nista, vise znaci sam clock.

dovlagenja, vrlo je logicno da taj i3 moze da bude bolji od 4670 zbog viseg radnog takta (malo viseg ali dovoljno da se negde pokaze kao razlika). U igrama/aplikacijama koje koriste jedno ili 2 jezgra, 2 jezgra vise na i5 ti ne znace ama bas nista, vise znaci sam clock.

Dzabe, skrenuo sam mu ja paznju na to jos ranije, ali ili nije procitao moj post ili nije razumeo sta sam hteo da kazem(mozda nisam bio direktan kao ti).
A to sto je covek kupio procesor ne znaci da mi na forumu ne mozemo da nastavimo da vodimo polemiku o tome koji je bolji procesor.

Poslednja izmena:
voleo bi da vidim kako se taj i3 ponasa ako mora da transcoduje film dok se igraju igre da ne kazem neki ozbiljniji rad

:d

voleo bi da vidim kako se taj i3 ponasa ako mora da transcoduje film dok se igraju igre da ne kazem neki ozbiljniji rad

:d

Inace mi svi bas to stalno radimo. Transkodujemo film dok se igramo.... ma daj uozbilji se. 90% ljudi ovde overklokuje i cpu i grafiku i trudi se da izvuce i poslednji fps dok se igra, a o cuvanju ram memorije za igre koje su je gladne da i ne govorimo. Niko nece trositi resurse kada mu od 8GB treba skoro sve.

Znam da vecina ljudi to ne radi ali korisno je kada npr server treba da radi za kucni TV da pusta film itd, ja nemam HTPC jer mi nije neophodan trenutno, ali je lepo da drugi racunari imaju tu mogucnost PCja da sa serverom posluzuj uredjaje po kuci (tv i androide) bez pada performansi itd. U VM, streaming, rendering itd ni ne ulazim u ovoj raspravi raspravi >D

Poslednja izmena:
logika je prosta , imaš mipse (milioni instrukcija po sekundi ), i flopse (floating point ops per sec),
- po jezgru ( bolji intel , daleko)
- multitred ( fx8 je bolji od i3 , egal sa i5 )
takodje, postoje setovi instrukcija (thuban ima više mipsa i flopsa, ali nema moderne setove instrukcija u samom čipu, tako da je u novijim , specijalizovanim aplikacijama, koje te instrukcije koriste , slabiji)

npr. u emulaciji sony ps2 konzole, thuban nema sse3 instrukcije, nema avx, tako da mora da koristi sse2 video plagin. iako je jači , intel i3 ima avx2, i šedou of kolosus radi u 60fps.

intel g32xx nema avx.
fx i fm2 imaju sve osim avx2
intel i3 i naviše (hasvel+) imaju avx2

tako da je zaključak da ako mi kao gejmeri ne znamo šta smo kupili, prodavac zna šta prodaje , i zašto ga je toliko zacenio.

trenutno imamo nenormalno skup intel, i veoma povoljan fx-8 (8300 npr.) , tako da bi u ovom trenutku bez problema oprostio i slabiji singl tred, i slabiji imc i ipc, kao i potrošnju.

fx-8 radi u klasi i5 , i tu nema bolje kupovine za 100 i par evara.

profesionalac će u svakom sl da uzme i7-5820 i neće da se zamlaćuje sa boranijom.

'de pomenu kolose,'de cu sad da jurim dzojped po oglasima...

predpostavljam da ćeš da koristiš originalan ps2 rom,
iso fajl sa originala koji poseduješ,
i da ps2 emulaciju radiš u strogo edukativne i non-komercijalne svrhe ?

Nazad
Vrh Dno