Šta je novo?

i3 4160 vs fx8320

a kupio si , mani ga mito ! 🙂

I kupujem sve na osnovu cinjenica a vi kupujte na osnovu "testova" (u testovima R 7790 i R7 260 X su jace karte od Geforce 570 i R 6950 i 6970 a da li je to tako)
testovi se i prave nebi li se prodao novi hardwer nekako :lupko:

A cinjenica je FX 8320 i 8350 imaju 3 puta vise L1 cacha, 16 puta vise L2 cacha i 2 i po puta vise L3 cache a od i3 4160 tako da ne cudi sto su bar dva puta jaci procesori od i 3 4160

Pa te graficke mozda nisu jace od tih starijih, ali nisu ni daleko od njih, a onaj ruski test je sasvim ok FX4100 ima veci base clock od FX6100 i zato ima bolje rezultate. Inace ako zelis da vec gledas specifikacije samih procesora mnogo je bolji cpu world ili intelov zvanicni sajt nego ubogi game-debate.

ma zafrkava dovlagenja, stari je to lola .

Taj Ruski test je sve samo ne merodavan. Izmedju ostalog u nekim testovima i3 je pobedio 4670k u testovima (nidje veze).
BF4 MP vam je odlican reper za sirovu snagu procesora (jer zapravo koristi 8 threadova).

Manje vise 1 module(2 integer core-a i 1 fpu) kod AMD FX = 1 jezgro kod haswella. i3 tu nema sta da trazi (ako je igra optimizovana kako treba i koristi sve threadove na raspolaganju). Pentium 3258 je daleko bolji izbor od i3.

bf4_cpu_gpue7qax7sf86.webp

(nema i3, ali kada OC-ovani FX = 4670k na stock onda i3 tek nema sto da bude tu)

Evo i od ruja:
O5axjN5.webp

Poslednja izmena:
FX 83XX mogu da se porede sa i5 nikako sa i3, kupio ne kupio od testova do igara bolje radi od tog tvog novijeg hardwera lepi (FX sa 3 threata na L2 i R7 260X)

a uzgred i manje kosta (udri ga sa budzom :wave🙂

Poslednja izmena:
Zahvaljujem Vam na informacijama, a i situacija nije tako čista kao na početku teme.

Meni je lično bilo čudno da i3 može da parira FX, jer nit su u istom rangu, niti im je fizika slična. Što bi se reklo 8 jezgra je 8 jezgra, a i keš je tu. Nisam verovao da su baš toliko novija tehnologija i instrukcije promenile odnos.
Zato sam i postavio ovu temu, jer su mi interesantne praktičnosti ovih cpu.

u prevodu haski jezgro na sto vecoj hercazi nema premca danas,najvecom zaslugom cinjenice da i u 2015toj najveci deo vaskolikog softvera nije optimizovan za multithread.DL test gde g3258 se drzi sa najnamunjenijim amd-om je dovoljan pokazatelj.
Mislim da je to suština, pa ako se kojim čudom za godinu optimizuju aplikacije, razlika (drastična) će se pokazati u pravom svetlu.

Nije uopste za porediti ta dva procesora, velika je razlika u snazi, i3 ne moze cestito potjerati gtx 970 u 4+ core optimizovanoj igri dok fx moze potjerati dvije 980-ke bez ikakvih problema, a tebi ako se igra wot i pes kupi pentium i plocu za 100e i naigraces se, smjesne su to igre za danasnji hardver.
To i ja mislim oko snage.
Lepo sam napisao već da nisu igre prioritet, nego nekakvi max (za sada).

Zasto 8320 pored 8300 nije mi jasno? FX-8300 moze da ide i najjeftinije ploce bez problema i cak da se fino klokne na istima.

Jeftina ploca za 8300 kosta manje od 40evra.
Iskreno, nisam ni primetio 8300. Ali eto uzeo sam ga kao najjeftiniji FX (FX8320E). Ali verujem da su razlike između 8320(e) i 8300 minimalne.

Poslednja izmena:
Au što volite da dajete pare na to parče hardvera iz 2012-te, čudo jedno...samo da ne košta mnogo i da piše da ima 8 nečega...žalosno!

Taj rad. Brojke su nebitne - arhitekture su nebo i zemlja, neuporedive.

@Erik011
Bas igram BF4 MP na I3 4160 i R9 270x hawk...Bukvalno na ultra setovanju frejm ne pada nigde ispod 50,na high-min 70(pricam samo o min frejmu),sto je po meni vise nego dobro,obzirom da sa PII x4 945 na 3.6 nisam mogao ni na medium da igram sa nekim pristojnim frejmom(napominjem da pricam o MP-u,SP radi odlicno).Tako da po meni I3 4xxx(Haswell) je odlicno skockan(sve osim cene)...U sustini uverio sam se kako radi pomenuti procesor,testovi nisu potrebni!Preporuka!

Nemaju svi para za bacanje za intela pa da daju 200 EUR plus za najgori Quad a uzgred sta dobijate osim da ste bolji u par testova koje plati Intel da bi uvalio "novu arhitekturu" ? al neka plati pa klati

Sta to ne moze FX 83XX a moze i5 4XXX, znam da FX83XX moze da se OC uje (eto zabave) a da bi OCovo intel treba jo 40-50 EUR za model sa 4XXX K pa jos bolji chip-set pa eto

jos 100 EUR vise pa dodjemo da za i5 4XXXK i bolju plocu mozes da kupis dva FX 8XXX (koji po defoltu moze da se ocuje).

I ja sam da se ukine AMD a kolko ce vam onda kostati Intel i 5 ce biti 500 EUR al tako treba, ko veruje testovima novim protokolima itd imas oci al ... nikako da

promislis ,pa ko oce postane Intel believer-siri dalje 😉

Poslednja izmena:
Što da se ukine AMD? Problem je što nisu izbacili hit procesor još od Bartona, na žalost. Lično bih voleo da AMD izbaci nešto što će Intel da baci na kolena...

Što se tiče i3-4160, odličan gejmerski CPU sposoban da isprati grafičke tipa R9 280X i to na ploči od 50e...sa BOX hlađenjem...milina.

Stvar dobrog ukusa a mozda i neceg vise porediti makar i najnoviji Dual Intelov sa AMD ovim Octa Corom to sve govori o misljenju i dobrim namerama

Na test sa BF3 ne naidjoh a bice ih kao i Metro 2033 a u buducnosti ce biti sve vise igara koje zahtevaju vise od 2 jezgra tako da i3 4160 nije time-proof

Nemaju svi para za bacanje za intela pa da daju 200 EUR plus za najgori Quad a uzgred sta dobijate osim da ste bolji u par testova koje plati Intel da bi uvalio "novu arhitekturu" ? al neka plati pa klati

Sta to ne moze FX 83XX a moze i5 4XXX, znam da FX83XX moze da se OC uje (eto zabave) a da bi OCovo intel treba jo 40-50 EUR za model sa 4XXX K pa jos bolji chip-set pa eto

jos 100 EUR vise pa dodjemo da za i5 4XXXK i bolju plocu mozes da kupis dva FX 8XXX (koji po defoltu moze da se ocuje).

I ja sam da se ukine AMD a kolko ce vam onda kostati Intel i 5 ce biti 500 EUR al tako treba, ko veruje testovima novim protokolima itd imas oci al ... nikako da

promislis ,pa ko oce postane Intel believer-siri dalje 😉

To je vec neka druga tema!Do ovog posta si imao misljenje bazirano na specifikaciji,a sad na nekoj polusentimentalnosti...Mada si u pravu,da svako treba da pazari ono iz cega dobija najbolji odnos cena-perfomanse.Po meni je to,u ovom slucaju,I3 4xxx,ali pre poskupljenja!

Dobri moderatori, zakljucajte temu. Vidite kuda ovo ide...
Covek je dobio odgovore.

Slazem se i pametno odabrao AMD FX 8320E Octa-Core reviziju sa potrosnjom od 95 W

ne . trebao je da uzme elbrus .

Ako je racunar namjenjen za igre i ako nece uparivati sa sa nekom veoma jakom grafickom, a vjerovatno nece onda je definitivno i3 bolji izbor, ali nikako nije greska ni fx jer ce lagano gurati sve igre i duze od i3, a pogotovu uz OC i plus sto je fx dosta univerzalniji cpu jer se moze i ozbiljniji posao od igranja raditi sa njim.
Da rezimiram, i3 je odlican za gaming sa grafickom do npr gtx 970 preko toga kuca na 100% i ima velike padove u frejmovima, Fx8xxx je bolji uz OC i ako je high end graficka u pitanju ili sli/cf jer ima mnogo vise procesorske snage i moze to da isprati, samo se postavlja pitanje isplativosti kupovine i jednog i drugog ako imamo za samo 50-ak evra vise procesor koji ce u gamingu obrisati patos s obojicom 🙂

Au što volite da dajete pare na to parče hardvera iz 2012-te, čudo jedno...

I haswell je iz 2013-e tako da 🙂 Verzija chipa koja je radila je jos 2011. izbacena. 🙂

Ne razumem ljudi sto insistirate na i3 kada je G3258 nakon overclocka dosta jaci CPU (a i jeftiniji...)

kako gde,ima ljudi koji imaju potrebu za 4 thread-a,gde ipak g3258 nezavisno koliko se napanji nema sta da trazi,sije ga i fx 4xxx.kao i uvek sve se svodi na stvarne inividualne potrebe.

kokan lepi:

a izbace fizbl proc za danasnje potrebe ili bar osnovnu desk voznju kupujem.

eto vidis,u neoptimizovanim krsevima g3258 ima prednost,u bar iole smisleno napisanoj igri za danasnje vreme fx.sad zamisli neko se zamlacuje sa npr bf4 i radeonom a neko sa WOT-om,i treba ista preporuka da vazi?ne postoji crno beli svet.

eto vidis,u neoptimizovanim krsevima g3258 ima prednost,u bar iole smisleno napisanoj igri za danasnje vreme fx.sad zamisli neko se zamlacuje sa npr bf4 i radeonom a neko sa WOT-om,i treba ista preporuka da vazi?ne postoji crno beli svet.

Ma naravno, ali ako mu je WoT prioritet, G3258 je daleko bolji. Sami threadovi na i3 ne pomazu koliko 1.2ghz sto ce da dobije OC-om G3258. Dual core sa HT protiv OC-ovanog Dual core-a, ovaj drugi pobedjuje.
Mozda u nekom renderu eventualno pobedjuje i3, u igrama ne. Cak ni onim optimizovanim.

i3 je po mom misljenju promasaj od procesora, ili uzmes i5, ili uzmes g3258 (naravno ako hoces intel).

U vreme kada je DX12 pred vratima(i smanjice CPU overhead) i vecina igara koristi makar 4-6 threadova, u 99 posto slucajeva bih radije uzeo FX-a.

opet meris po sopstvenom arsinu,npr ako neko sklapa komp za dotu,haski i3 je top sto moze uzeti a da nije bacanje parai znacajno brze resenje od g3258.ni ja nikad ne bih dao pare na i3 (zato i imam i7) sto ne znaci da nema primenu,pa cak i u gaming-u.

a od te multithread optimizacije ima isto kao i sto je bilo pre par godina: ocigledno nista.nema poente uzimati komp i cpu na osnovu - sta ce da bude za pola godine,kamoli sta ce da bude za par godina,podvuces danas crtu,to i to mi treba za to i to i tacka. za konzolne portove,wot g3258,za dotu i3,za bf4 ili multithread na budzetu polovan fx 83xxx ako se ajvi i sendi i5 nemere naci za iste ili manje novce,sve preko je i5 i i7 domen.

A ja opet mislim da je i3 odličan procesor 😀 Meni lično 4 jezgra/thread-a znače više nego 1Ghz veći klok na pentiumu, s obzirom da vrtim par programa koji mogu to da iskoriste. S druge strane, ako testovi kažu da je za gaming bolji od ovog mog A10, a znam da je mi je i on previše, onda je sasvim sigurno da ima dovoljno snage. Koristio sam Sandy bridge i3 (i dekstop i mobilni), i to su sasvim dobri procesori. Vidim da ljudi komentarišu da će se i3 u nekim slučajevim opteretiti 80-90% (multiplayer i sl.), ali zašto bih kupovao procesor, ako mi smeta što će 3-4 sata nedeljno raditi (skoro) punom parom.I kao što rekoh, da je i3 loš procesor, ne bi ga vendori stavljali u radne (CAD) stanice

Ja lično nikad ne bih kupio i5/i7 ako bih znao da neće raditi bar 5-6 sati dnevno, 5-6 dana u nedelji, opterećeni bar 70-80% (tj, ako ne donose novce). Što se FX-a tiče, postoji nekoliko programa koji mogu da iskoriste tu arhitekturu, i ako mi to nije posao, ne bih ih kupovao u 2015-oj.

edit: Ako nove (DX12) igre stvarno budu manje zavisne od snage procesora, tek onda i3 dobija na značaju

Poslednja izmena:
Ali logicno je da ce nove igre traziti vise thread-ova. Pa konzole ovog puta imaju 8 core procesore.

ne vredi,svako kroji po svom arsinu,tj ako meni ne treba smece je,besmislena diskusija.

Po meni samo 3 procesora tu ostaju kao logican izbor
fx 6100 za 77eur
fx 8320 za 115eur
i5 4679k za 210 eur.

Sve ostalo, slabije, jace ili "negde izmedju" je BACANJE PARA.

Poslednja izmena:
Ali logicno je da ce nove igre traziti vise thread-ova. Pa konzole ovog puta imaju 8 core procesore.
pa i3 ih ima isto koliko i i5. Jes' da je HT nije baš kao fizičko jezgro, ali bitno da skoro svi programi mogu da iskoriste ta 4 thread-a. A za FX nisam rekao da je smeće, već da samo mali broj programa može da ih iskoristi kako treba. I ne mislim da će nove igre potpuno iskoristiti tih 8 jezgara/threadova

Nazad
Vrh Dno