Šta je novo?

Huawei P9 Lite (tutorijali u prvom postu)

Pozz ljudi :D Imam van problm, kupio sam ovaj fon pre 2 meseca radi kao metak iz emare, medjutim pre dva meseca sam stavio pin i naravno otisak prsta, fora u tome sto ja nemam pojma kako mi ide PIN, jer sam ga celo vreme otkljucavao na FingerPrint... secam se da je bilo 4 broja i da su bili 1235, e sad nisam 100% siguran a probao sam sve kombinacije... Pomagajte, a imam sadrzaja na njemu kilu sad da ga Hard Restartujem sa volume up i power button onu foru nije mi best opcija :D
Pa prebaci sadržaj (podatke) na računar ili memorijsku karticu i onda resetuj.

P9 Lite

Citam vase komentare i koliko vidim vecina vas je zadovoljna telefonom. Razmisljam se da ga pazarim ali se malo vagam izmedju ovog modela sa dvije kartice i LG G3 isto sa dvije kartice. Pitanje, sta vi mislite da li je pametnije uzeti P9 lite ili LG g3 isto novi (cijena je skoro identicna)?
P9 lite sve je na njegovoj strani, sem možda kamere. Počev od baterije i izrade, preko svega ostalog. Plus će biti update-a, G3 je outdated.

M2 Note

Uzeo juce masinu, odlican je. Zanima me samo kako da mu iskljucim animacije, ako neko zna nek pomaze :)

Uzeo juce masinu, odlican je. Zanima me samo kako da mu iskljucim animacije, ako neko zna nek pomaze :)

Prvo ćeš morati da aktiviraš Developer Mode:

[YOUTUBE]veHNFgsvPDY[/YOUTUBE]

Nakon toga će ti se u Settings meniju pojaviti Developer Options i tu možeš podesiti brzinu animacija ili ih isk5učiti.

Poslednja izmena:
Jos jedan problemcic. Brojac koraka kao da ne radi izmedju ponoci (00:00) i prvog sata, posle 1:00 se probudi.. U ponoc se resetuje i nakon toga nece da broji tih sat vremena (otprilike). Zanima ako neko zna o cemu se radi..

Ljudi, sta preporucujete na koji nacin da se najbolje puni baterija:

1. Da li da cekam da se isprazni skroz pa onda da je punim ili mogu da je stavimim kad god?
2. Moze li se ostetiti baterija ako se prepunjava, ako je telefon prikopcan na punjac i vise od dva sata posto se napuni?

PS. Inace sam bas zadovoljan telefonom, baterija je stvarno vrhunska jer ja kako koristim tel. moze slobodno dva dana da izdrzi. Izrada je isto na zavidnom nivou, kao i brzina i displej. Hvala vam na preporukama i opisima, bez vas se ne bih odlucio da ga kupim. cheers

Koliko sam upucen, gotovo svi android telefoni imaju prekidac koji zaustavlja punjenje kad je baterija na 100%, tako da ne bi trebalo da bude problema. Medjutim, svaka baterija ima taj neki ogranicen ciklus normalnog rada, ogranicen broj punjenja, nakon cega pocinje da slabi (kao i na svakom drugom uredjaju.

Pitanje za sve:

- Da li, i koliko, se razlikuje Huawei G9 Lite 3/16 od Evropskih modela (P9 Lite 3/16), odnosno da li ikako mogu da ga preflešujem Evropskim ROMom i tako odstranim Kineske aplikacije/bloatware sa telefona???

U Kini me Huawei G9 Lite 3/16 (sve što sam video su verzije isključivo 3/16) košta 190€ (toliko me košta da dođe kod mene na adresu)!!!

Poslednja izmena:

1. Da li da cekam da se isprazni skroz pa onda da je punim ili mogu da je stavimim kad god?
2. Moze li se ostetiti baterija ako se prepunjava, ako je telefon prikopcan na punjac i vise od dva sata posto se napuni?
Baterije u savremenim telefonima se ne prazne do kraja, to je način da je vrlo brzo uništiš, tj smanjiš joj kapacitet. Preporuka je da se dopunjava na 30%, a nema potrebe ni da se ide do kraja, dovoljno je dopuniti je do 90%. To sam pokupio iz nekih tekstova na netu o litijum jonskim baterijama uopšte, možeš da potražiš i sam. Litijum polimer su malo drugačije, što češće punjenje to bolje. Praksa da se telefon prazni do kraja i puni do sto procenata je nastala u vreme NiMh i NiCd baterija, zbog memorijskog efekta, a sada je prevaziđena.
A što se tiče prepunjavanja, kad je napuniš do kraja prekinuće sama, tako da nema neke velike opasnosti od oštećenja.

Pitanje za sve:

- Da li, i koliko, se razlikuje Huawei G9 Lite 3/16 od Evropskih modela (P9 Lite 3/16), odnosno da li ikako mogu da ga preflešujem Evropskim ROMom i tako odstranim Kineske aplikacije/bloatware sa telefona???

U Kini me Huawei G9 Lite 3/16 (sve što sam video su verzije isključivo 3/16) košta 190€ (toliko me košta da dođe kod mene na adresu)!!!

Zašto bi se zamlaćivao s naručivanjem iz Kine i ostalim kad za 200€ kod nas možeš uzeti nov od nekog operatera (SIM free), doduše sa 2GB RAM-a...?

Garancija mi nije preterano bitna ali su 3GB RAMa jako poželjna a i cena mi je za 50€ niža. Malo li je... Po oglasima je nov od operatera 250€.

Sent from my 6045X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Može da se nađe za 200€, 250 je previše. Nije stvar samo u garanciji, tu je i cimanje sa firmwareom koji je namenjen drugom tržištu...Huawei nije baš poznat po podršci za flashovanje drugih ROMova. Ko zna da li ćeš uopšte naći evropski/internacionalni ROM za G9 i koliko ga je zgodno promeniti...
Što se tiče 3 GB RAMa, ok, ako misliš da ti treba...nisam primetio da se neko žalio na verziju sa 2 GB. Može se naći i P9L sa 3 GB ali po većoj ceni...

Odustao od poručivanja iz Kine.
Poručio nov, crni, 2/16 za 220€ jer je to najjeftinije što sam našao (da bude neotvorena kutija i da je EU model i da imam garanciju)...

Negooo, šta bi bila vaša preporuka: Nillkin Frosted ili Nillkin Nature???

Poslednja izmena:
Alea Iacta Est! Nillkin Frosted u kompletu sa folijom...

Sent from my 6045X using Tapatalk

PS. Inace sam bas zadovoljan telefonom, baterija je stvarno vrhunska jer ja kako koristim tel. moze slobodno dva dana da izdrzi. Izrada je isto na zavidnom nivou, kao i brzina i displej. Hvala vam na preporukama i opisima, bez vas se ne bih odlucio da ga kupim. cheers

1. Bateriju ne valja skroz isprazniti.. Nikako ne cekaj da padne ispod 15%
2. Mozes da joj skratis vek trajanja.. Nikako ne ostavljaj telefon preko noci da se puni.. Bolje nek ti se isprazni skroz nego da ga ostavljas preko noci.. Dakle kad se napuni obavezno skidaj sa punjaca..

Mislim da su to najobičnije gluposti. Ne znam šta kaže teorija ali znam šta kaže praksa. Poslednja dva telefona sam koristio ravno dve godine svaki. Svako veče na punjač i celu noć na istom. Posle 2god SOT kao i na početku, dakle nije oslabila ništa.

Sent from my Le X820 using Tapatalk

Koje besmislice. Slobodno bateeije punite noću, a bar dva puta mesečno isprazniti bateeiju do kraja.

Molim kolegu da obrazloži zašto se baterije kvare kad se pune celu noć, i isprazne so kraja?

Poslednja izmena:
Izbegavajte pražnjenje vaše baterije do kraja, jer to nepotrebno opterećuje bateriju. Li-ION baterije mnogo bolje reaguju na periodična delimična pražnjenja i dopune nego na jedno pražnjenje do kraja, i punjenje. Stoga NE KORISTITE „formiranje“ baterije kao što savetuju neki prodavci, jer time praktično SKRAĆUJETE vek svoje baterije. Sve Li-ION baterije su pravilno „formirane“ tokom samog ciklusa proizvodnje.

Nakon svakog tridesetog ciklusa punjenja/pražnjenja vaše baterije, možete primeniti tehniku potpunog pražnjenja i ponovnog punjenja vaše baterije. Ovo je preporučljivo radi kalibracije baterijskog merača kapaciteta. Ukoliko se ovo nikad ne primenjuje, može doći do toga da merač sasvim pogrešno prikazuje kapacitet baterije, i da vremenom prikazuje da je baterija neupotrebljiva, iako ista praktično i dalje ima mogućnost punjenja.

Baterije zasnovane na niklu (Nikl-kadmijum NiCD, Nikl-Hidrogen NiH2, i Nikl-Metal-Hidridne NiMH) zahtevaju poseban tretman za pravilan rad. Ove baterije zahtevajuciklus potpunog pražnjenja/punjenja kako bi se suzbio negativan efekat „memorije“ baterije.

Za razliku od njih, Litijum-jonske baterije duže i bolje traju ako se ne prazne do kraja, to jest, bolje reaguju na kratka i periodična pražnjenja.

P9 Lite

Opet kažem, svaki telefon sam držao na punjaču celu noć. Često i u toku dana se dopunjavao na USB na laptopu i nikakvih ni najmanjih problema sa baterijom posle 2god. Da li će zbog takvog načina korišćenja nešto da joj bude posle 10god, ne zanima me. Poenta je da je praksa, bar moja, u potpunosti demantovala takve tekstove. A i generalno velika većina ljudi radi isto kao ja i ne vidim da ima mnogo žalbi na baterije po temama...

Sent from my Le X820 using Tapatalk

U principu ne bi trebalo da škodi, jer punjač sam prekida punjenje baterije kada dostigne 100%

P9 Lite

P9 lite ima Li-polymer bateriju.
Punjenje preko noći ne opterećuje bateriju jer se punjenje obustavlja na 100%, baterija svakako se skoro uopšte ne troši noću pa nema razloga da se dopunjava što elektronike u samom telefonu reguliše. Inače, punjenje pred kraj (blizu 100%) se vrši jako malom strujom i uništenje baterije je gotovo nepostojeće kad se punjač postavi priključen.

P9 lite ima Li-polymer bateriju.
Punjenje preko noći ne opterećuje bateriju jer se punjenje obustavlja na 100%, baterija svakako se skoro uopšte ne troši noću pa nema razloga da se dopunjava što elektronike u samom telefonu reguliše. Inače, punjenje pred kraj (blizu 100%) se vrši jako malom strujom i uništenje baterije je gotovo nepostojeće kad se punjač postavi priključen.
Tacno tako. Punjac se najvise zagreva i vruc je dok ne dostigne 90%. Posle toga je hladan. Pipnite ako neverujete kad se puni mobilni.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Tako je na svakom modernom telefonu...

Sent from my m2 note using Tapatalk

POTREBNA POMOĆ:
- Skinuo sam oficijelni OTA firmver ...151 verziju za apgrejd telefona.
Propratio kompletno uputstvo što se apgrejda tiče ali ne-će.
Samo da napomenem da sam na svom telefonu otključao but loader, instalirao TWRP i SuperSu (sve ovo mi je bilo potrebno dsa bih mu otključao dodatne gestures opcije= dt2w, letter gestures...)
Evo koraka neophodnih za apgrejd:
1. Skinuo sam odgovarajući firmver koji je u update.zip formatu, i odradio mu unzip u update folder
2. Na root-u mSD kartice napravio sam dload folder i u njega prekopirao fajl UPDATE.APP iz update foldera
3. u dajaleru sam otkucao sledeću sekvencu *#*#2846579#*#* i odatle izabrao stavke Software Upgrade -> SDCard Upgrade
4. Telefon pokrene Upgrade proceduru, prepoznavši dotični folderi fajl u njemu, ributuje se i cvrc :(
5. Nakon ributa ode u TWRP i tu se cela priča završava...

Ima li neko ideju gde grešim???!!!
U međuvremenu sam preformatirao mSD pa ponovo napravio dload folder na praznoj mSD i kopirao fajl, vraćao fabrički rikaveri ali ništa ne pomaže da dođe do apgrejda...

HELP!

Poslednja izmena:
Evo da demantujem sebe.
Našao sam rešenje u proteklih 5 minuta.

Jedino što je trebalo da uradim jeste potpuni unroot telefona, odnosno, potpuno uklanjanje SuperSu i to je to.
Odmah nakon toga apgrejd je proradio po opisanom postupku i sada mi je na telefonu VNS-L21C432B151 firmver.
Apgrejd se odrađuje bez brisanja podataka i aplikacija...

tnx

Hvala za info. Ajd cisto kada budes mogao javi utiske, kako tel radi sada. Moj je sa vipa ali i dalje ne prijavljuje update.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ubacio i ja update.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Oho? Taze firmware? Šta donosi?
I moj je sa Vipa, još uvek nema apdejta...

Nazad
Vrh Dno